ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 23 червня 2012 р.

23.06.2012р. Б. / Вчора вночі невідомі зловмисники здійснили гріх святотатства



Вчора вночі, невідомі зловмисники здійснили своїм вчинком гріх святотатства - облили чорною фарбою новопоставлений хрест з розп'яттям і пам'ятний знак з таблицею під ним, на якій було зазначено про початок будівництва на цьому місці храму Преображення Господнього.

Адміністратор парафії о.Ігор разом з вірними будуть молитися за те, щоб Господь наш, Ісус Христос, як милосердний Батько, не карав суворо заблудлих дітей своїх за цей гріх, а щоб змилосердився над ними і дав їм іскру прозріння та навернув їх до себе в той спосіб, який Він сам краще знає аби тільки в них руки не повсихали за це святотатство, а самі, добровільно розкаялися і примирилися з Ним через Тайну Сповіді.














пʼятницю, 22 червня 2012 р.

22.06.2012р. Б. / Слово Архиєпископа і Митрополита Львівського на празник Христа Чоловіколюбця

Слово Архиєпископа і Митрополита Львівського
на празник Христа Чоловіколюбця
Євр 2,11-18; Ів 3,13-17
 
Достойні та дорогі, вірні християни села Салаші, з великою приємністю ми знову прибули до вас, щоб разом помолитися до Всевишнього Бога, дякувати йому за один із великих дарів, який ви отримали: побудову церкви. Звичайно, що ви трудилися над будовою цієї святої споруди, вкладали кошти, тяжко працювали, переживали, але вірили і спорудили храм. Церква стоїть, уже від того часу як ми посвятили, минуло чотири роки. Ви маєте можливість і приходите у цей храм в неділі та свята, часом в інші дні, щоб спільно молитися, дякувати Богові за його ласкавість до вас, перепрошуєте за вчинені промахи життя, причащаєтеся Тіла й Крові Господньої… Одним словом, користаєте із усіх цих дарів, що Господь Бог пропонує усім через свою святу Церкву. Головою нашої Церкви є Ісус Христос, а його видимим намісником на землі – Святіший Отець, Римський Папа. І ми повинні непохитно триматися вчення нашої Церкви, бо її оснував Син Божий, який віддав своє життя за кожну людину зокрема.
 
Тепер появляються різноманітні пропозиції, різні вірування, всякі секти та релігії і багато людей ловляться на те, щоб тільки вигідніше жити. Усякі релігії, некатолицькі віровчення, пропонують гарне життя на землі. Деякі постійно застрашують людей вічним покаранням, це – правда, пекло існує, але Господь терпів за нас і ласкаво прощає усім, хто звертається до нього, хто щиро розкаюється. Автор  псалмів так відзивається про Господа: «Але ти, Господи, Бог милосердний і милостивий, повільний до гніву і повний ласки та правди» (Пс 86,15). Ми дякуємо Богові за встановлення різних Таїнств у його Церкві, з яких ми можемо спокійно та успішно користати. І ви, мешканці села Салаші, маєте цей невеликий, але благодатний храм, молитеся у ньому та отримуєте безмірні Божі дари, яких не можна збагнути та описати. Бо духовні дари не можна порівняти з посіданням матеріальних благ, а навіть і добрим  здоров’ям. Тому дуже важливо, щоб ми усі користали із простягнутих до нас Божих рук та великої прихильності люблячого Господнього серця.
 
Якраз сьогодні, в цю п’ятницю, святкуємо Христа Людинолюбця, тому що він полюбив нас першим і віддав своє життя за наші гріхи, щоб нам біти причасниками вічного життя. У цій любові Ісуса Христа до своїх створінь, людей, говориться про те, що любов знаходиться у серці, як символ «внутрішнього духовного життя людини». Люди по-різному сприймають віддання пошани пресвятому серцю Христа. Наш, святої пам’яті Митрополит Андрей Шептицький, звертаючись до своїх священиків, писав, що у цьому пошануванні не йдеться про форму та обряд, але про річ поважання, про дійсність честі, яку маємо віддавати Христові (пор. Митроп. Андрей «Про почитання найсвятішого Христового Серця», Місіонер 2004 стр. 30). Цей праведник заохочував, щоб у приватному внутрішньому житті, родинному або в іншій пекучій потребі, доручити справу Христовому серцю. І написав: «Клянусь живим Богом, будуть вислухані!» (там же).  Не хочу входити у глибші філософічні розправи під тим оглядом, а хто бажає більше пізнати про справу серцю взагалі, хай візьме в руки книжечку Митрополита Андрея та старанно прочитає її. Вона доступна і її можливо легко придбати. Ми говоримо про велику любов Бога до грішних людей, до нас, про яких святий Іван Богослов написав: «Коли кажемо, що гріха не маємо, … правди в нас немає» 1Ів 1,8). І тут велика річ полягає в тому, що Син Божий помер за нас, не як праведних людей, а за грішників, бо, навіть за праведника ніхто напевно не бажав би помирати. Тому ми повинні бути вдячні Богові, що він зцілив нас духовно, вилікував наші рани, вмираючи за нас на хресті. В цьому відношенні Бога до людей Митрополит Андрей подивляв «ті два елементи: його ніжність, тепло, сердечність його любові та жорстокість невдячності і зневаги, якими відповідають люди на його любов» (там же стр. 61). Любов Бога до людей не обмежується нічим, крім того, що гріх, накриваючи людину темнотою, контролює її до цього часу, поки вона не покається й не прибіжить до люблячого Господа. Гріх ізолює людину від Бога, однак, не перешкоджає Господу посилати промені любові до людини, хоч грішник може їх не сприймати. Сам Спаситель, звертаючись до людей пояснював їм велику любов Небесного Отця до людей, який послав у світ свого Сина, щоб люди повірили в Господа, не загинули, а прийняли вічне життя (пор. Ів 3,16).
 
Любі богомольці, користаймо із Божої любові, яка проявляється у великому милосерді до кожної людини, до її невдячності та великих прогрішень. Пам’ятаємо, що Господь був милосердний до розбійника, що висів поруч Христа на хресті. Простив йому і вчинив мешканцем вічного щастя. Не даймо залякати себе нечистим та злим силам, які вмовляють у людей вимоги Бога. Господь знає нас добре із нашого нутра й бажає, щоб ми прихилилися до нього.  Він не домагається від нас незвичайних постів, важких покут чи якихсь особливих подвигів, лише, щоб ми примирилися з Богом, каючись за наші гріхи у тайні Святої сповіді. Небесний Отець легко прощає нам, обдаровує ще більше любов’ю, як святу Марію Магдалину та допровадить нас до вічного щасливого життя. Хай Божа любов, його милосердя, доброта та милість завжди пробувають у наших серцях! Пресвята Богородице, непорочна наша Мати, виблагай нам ласки щирої любові до твого Сина та вічного спасіння!

+ Ігор
Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

22 червня 2012 р.Б. Храм святого первомученика Стнпана, с. Салаші

Джерела: www.ugcc.lviv.ua

Воїни Христа Царя

22.06.2012р. Б. / «Будьте знаками милосердної любові», – Папа до учасників 85-ої асамблеї ROACO


З 18 по 20 червня у Ватикані відбувалося засідання ROACO – об’єднання організацій, які допомагають Східним Католицьким Церквам. У зустрічі взяли участь кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конґреґації для Східних Церков, владика Циріл Васіль, ТІ, Секретар вищезгаданої Конгреґації, Глави і представники Східних Католицьких Церков, вповноважені від допомогових організацій, що є членами ROACO, та інші. Українську Греко-Католицьку Церкву був запрошений представити Блаженніший Святослав Шевчук, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький. 
 
Учора, 21 червня, Святіший Отець прийняв на приватній аудієнції учасників цього засідання. Звертаючись до присутніх, він повторив своє побажання, яке висловив 9 червня 2007 року під час відвідин Конгрегації для Східних Церков, щоб вони і надалі підтримували цей рух милосердної любові, який, за дорученням Папи, координує Конгрегація для Східних Церков, дбаючи, щоб християни східних регіонів отримували духовну та матеріальну допомогу на церковні цілі та потреби. Папа зазначив, що у сьогоднішніх економічно-соціальних обставинах, які породжують нестабільність та непевність, також і на церковному рівні та в площині екуменізму й міжрелігійного діалогу, ці наслідки особливо заторкнують і Схід, батьківщину давніх християнських традицій. Тут йде мова про фактори, які ще більше роз’ятрюють історичні рани і сприяють послабленню діалогу, миру та мирного співжиття народів, як також перешкоджають правдивій пошані людських прав, зокрема, права на релігійну свободу. Це право повинно бути забезпечене й у публічному вираженні, не лише в площині культури, але також душпастирства, освіти та інших. 

Єпископ Риму підкреслив, що зустріч із учасниками засідання ROACO є для нього нагодою ще раз виразити близькість усім братам та сестрам, які зазнають великих страждань, особливо із вірними Сирії. Папа наголосив, що «наша молитва, наші старання і наше конкретне братерство у Христі» є, як олива утішення, що допомагає цим людям не втратити світла надії під час темних життєвих періодів та випрошує у Бога мудрості серця для тих, кому дана відповідальність за усіх тих осіб, щоб припинилось кровопролиття та насильство, які породжують біль та смерть, а запанувала згода та мир. Папа зазначив, що для осягнення цієї мети усі повинні докласти зусиль, також і міжнародна спільнота. 

«Дорогі друзі з ROACO, Рік віри, який я проголосив з нагоди 50-річччя початку Вселенського ІІ Ватиканського Собору, запропонує плідні орієнтири для Церковних Допомогових Організацій, які є провидінним свідченням того, про що нас навчає Боже Слово: віра без діл є мертва (див. Як. 2, 17). Будьте завжди промовистими знаками милосердної любові, яка витікає із Христового серця і вказує світові на Церкву в її найправдивішій ідентичності та місії, ставлячи її на служіння Богові, що є Любов’ю», – наголосив святіший Отець, уділивши присутнім своє апостольське благословення.

За матеріалами: Радіо Ватикан 

Джерело:    КРЕДО

четвер, 21 червня 2012 р.

21.06.2012р. Б. / Православні познущалися з католицької монстранції

Нещодавно відвідуючи Тлумацький район, роблячи фотографії колишніх Римсько-Католицьких храмів, мою увагу звернула безпрецедентна ситуація: в селі Кутище біля нової помпезної Української Автокефальної Православної Церкві на брамі в формі декорації розміщено костельну стару монстранцію. Багато я в своєму житті бачив різних дивацтв, але це не може залишитися без коментаря.
 
Монстранція це літургійне начиння для розміщування в ньому консекрованої гостії (Пресвятих Дарів), для вшанування вірними під час Богослужінь. Монcтрація служить також для благословення вірних Пресвятими Дарами, Євхаристійних Процесій, а особливо Процесії в Урочистість Божого Тіла. Монстранція виставляється також в Божому Гробі для адорації.
 
Презентована на брамі у с. Кутище монстранція, це збережена «Глорія» з XIX століття з репозиторіюм для гостії. Важко сказати що сталося із стопою. Мабуть знаходиться в старій дерев’яній опущеній церкві, або була втрачена після 90-тих років.  Цілісно збереглися декорації, а навіть скла репозиторіум.
 
Можна вважати що наші православні брати використали це начиння з несвідомості. Однак є щось, що дивує. Нинішні власники цього літургійного предмету досконало усвідомлювали собі до чого він служив. Будуючи браму, монтуючи хрест і монстранцію, в репозиторіюм розмістили білу ганчірку, на взірець Виставлених Пресвятих Дарів у Римсько-Католицькій Церкві.
 
Варто пригадати, що кожне літургійне начиння може використовуватися лише до літургійних дійств, а не як зовнішня декорація, чи що не дай Боже у цілковито світських цілях. Віримо, що в найближчому часі цей релігійний предмет знайде гідне місце серед інших предметів культу і буде забраний із церковної брами.

о. Мар’ян СКОВИРА

Джерела: rkc.lviv.ua

Воїни Христа Царя

середу, 20 червня 2012 р.

20.06.2012р. Б. / 26 червня УГКЦ проведе прощу до с. Страдч

26 червня 2012 року, в рамках святкування Дня мирянина, духовенство та миряни Львівської митрополії здійснять прощу до відпустового місця у с. Страдч, Яворівського району Львівської області. Про це повідомили організатори на брифінгу 20 червня. Дата проведення прощі є знаменною, оскільки саме цього дня 1941 року в цьому селі були замордовані від рук НКВД священик Микола Конрад та дяк Володимир Прийма, а 26 червня 2001 року під час візиту до України Папа Іван Павло ІІ проголосив їх блаженними.

Унікальність цієї прощі полягатиме в тому, що вперше в історії УГКЦ після виходу з підпілля будуть виставлені для почитання мощі блаженного мирянина – дяка Володимира Конрада. Їх помістять у керамічний саркофаг розміром 2*1 метр.

Як зазначив голова комісії у справах мирян Львівської Архиєпархії УГКЦ Михайло Прийдун, комісія вже сьомий рік поспіль проводить такий захід  до Дня мирянина, однак цього року вірні вперше зможуть доторкнутися до мощей дяка, котрий вважається покровителем мирян, і перебрати його чеснот.

За словами пароха Храму Успіння Пресвятої Богородиці с. Страдч о. Івана Колтуна, цього року вірних вже всьоме закликають приєднатись до складення присяги «відречення від алкоголю».

Програма святкування:

9:00 – Зустріч прочан в с. Ямельня та піша хода у «Бірок», де загинули Блаженні о. М.Конрад і дяк В. Прийма.
9:30 – Молебень біля могили Блаженних мучеників
10:00 – Піша хода від могили до площі біля «Страдецької гори» (3 км)
11:00 – Архиєрейська Божественна Літургія під проводом Архиєпископа і Митрополита Ігора Возьняка (по завершенні присяга «відречення від алкоголю»)
13:00 – Похід до церкви і поклоніння мощам блаженного Володимира Прийми
15:00 – Хресна дорога
17:00 – Похід до печери
18:00 – Від’їзд учасників
Довідка:

Володимир Прийма народився 17 липня 1906 року в с. Страдч. Батько, Іван Прийма, був дяком і секретарем при церкві, мати — Ганна Прийма. Охрещений в с. Страдч у 1906 році. Володимир Прийма закінчив дяківську бурсу при Митрополитові Адреєві Шептицькому. Був дяком і дириґентом у церкві с. Страдч. Одружився 10 листопада 1931 року з Марією Стойко. Батько чотирьох дітей. Брав активну участь у житті парохії. Взагалі, родина була взірцевою в селі, батько Прийми Володимира був дяком, його брати, Мирон і Максим, були священиками.

Свідки зазначають, що в четвер 26 червня 1941 року дяк Володимир Прийма і отець-доктор Микола Конрад пішли сповідати хвору жінку. По дорозі додому їх наздогнали НКВСівці. Страшно лаючись вони священика й дяка повели до лісу Бірок й там обох по-звірячому замордували. Тіло дяка Володимира Прийми було дуже покалічене, побите, він мав поламані ребра. Дяк Володимир Прийма засвідчив свою віру в Бога мученицькою смертю. Проголошений покровителем мирянства.

Слуга Божий отець Микола Конрад народився 16 травня 1876 р. у с. Струсові на Тернопільщині. Філософські і богословські студії закінчив у Римі, захистивши докторську дисертацію. У 1899 р. рукоположений на священика. Учителював у Бережанській і Теребовлянській гімназіях. Був академічним душпастирем товариства українських греко-католицьких студентів “Обнова”. У 1930 р. митр. А. Шептицький запросив отця-доктора викладати у Львівській Богословській Академії, а згодом призначив його парохом у с. Страдч біля Яворова, де його і спіткала смерть.

Село Страдч славетне також тим, що  поблизу нього у 1242 році пролили кров монахи-мученики від рук татаро-монгольських загарбників, коли було зруйноване село і монастир, розміщений в печері.

1936 році святість і видатне духовне значення Страдецької гори для українського народу підтвердив Папа Пій ХІ, надавши храму Успіння Богородиці повний відпуст на кожний день у році, а також благословивши встановлення на Страдецькій горі Хресної Дороги з Єрусалимськими відпустами. Ці декрети перетворили Страдч на унікальне відпустове місце в Україні та в світі.


Джерело:  Воїни Христа Царя

вівторок, 19 червня 2012 р.

19.06.2012р. Б. / Тижневий огляд: життя УГКЦ (11.06 – 17.06)

Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав (Шевчук), у рамках душпастирського візиту до Ірландії, бере участь у 50-му Міжнародному Євхаристійному конґресі під гаслом "Євхаристія: Сопричастя з Христом і між нами".Крім Блаженнішого Святослава, Українську Греко-Католицьку Церкву представляють, Владика Гліб (Лончина), Апостольський екзарх у Великій Британії та візитатор для українців в Ірландії, місцевий душпастир о. Василь Корніцький та українські вірні громади Дубліну, - повідомили у прес-службі Апостольського екзарха у Великій Британії.

 Господарем конгресу, який проходить із 10 до 17 червня, є Архідієцезія Дубліну.
 
З 11 по 13 червня 2012 року Преосвященний Владика Венедикт Алексійчук, голова персоналу Львівської архиєпархії, організував виїзне засідання протопресвітеріату архиєпархії, щоб ознайомити протопресвітерів зі станом розвитку УГКЦ в Центральній Україні, зокрема, у Київській архиєпархії.

Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор (Возьняк) з нагоди Дня медика, який Україна відзначає у третю неділю червня, молився за працівників сфери медицини.

Молитва відбулася 12 червня у Архикатедральному соборі Святого Юра з ініціативи Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Львівської Архиєпархії за участі Головного Управління Охорони Здоров’я Львівської області, міського управління, Асоціації лікарів католиків, Українського Лікарського Товариства, профспілкових та громадських організацій.
 
 
14 червня 2012 року Блаженніший Святослав Шевчук разом із Владикою Глібом Лончиною, Апостольським екзархом  для українців-католиків у Великобританії та Апостольським Візитатором для українців-католиків Ірландії, і о. Василем Корніцьким відвідали відпустове місце в Ноку (Ірландія).
 
Високопреосвященним Митрополитом Львівським, владикою Ігорем (Возьняком) спільно з Преосвященним владикою Венедиктом (Алексійчуком), єпископом-помічником Львівської Архиєпархії, було відкрито виставку української спілки іконописців, твори яких відтепер експонуватимуться у духовній колисці древнього Львова на території святоюрського комплексу у новій виставковій залі.
 
16 червня 2012 р.Б. в Дрогобицькій Духовній Семінарії відбулися урочистості з нагоди закінчення навчанняїї 17 випускниками. З цієї нагоди преосвященний владика Ярослав, Єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Архиєрейську Божественну Літургію.
 
Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, 17 червня 2012 р. відвідав одну з наймолодших громад у Львові, парафію Святих Мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії(вул. Миколайчука, 20/28, м. Львів, 79059).
 
А також:
Про те, чим Греко-Католицька Церква приваблює українців і чому вона нині переживає свій розквіт, розповів в інтерв’ю КАІ Верховний Архиєпископ Києво-Галицький Святослав Шевчук.
 
 
 
 
Анонс:
З нагоди святкувань 400-ліття Крехівської обителі, Отці Василіяни прагнуть представити усім бажаючим, як давні, так і теперішні сторінки історії життя Василіянської обителі у новому проекті «Віртуальні мандрівки по василіянським святиням».Підготовлено тур за участі команди www.3dplus.com.ua.

Віртуально побувати у Крехівській обителі Отців Василіян можна за цим посиланням: «віртуальна мандрівка» (http://osbm.info/flashK/Tour_andr.html)


Джерело:   Воїни Христа Царя

понеділок, 18 червня 2012 р.

18.06.2012р. Б. / Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (11.06 – 17.06)

Понеділок. 11червня Бенедикт ХVІ прийняв на аудієнції у Ватикані групу з Папської церковної академії - дипломатичної школи Апостольського Престолу. «Прошу вас не боятися, - сказав Папа у своєму зверненні до майбутніх ватиканських дипломатів. - Готуйтеся ретельно і старанно до місії, яка очікує вас, сподіваючись на Того, Хто знає вас з самого початку і Хто закликав вас до спільноти Сина Свого Ісуса Христа ».Папа підкреслив, що під час дипломатичного служіння необхідно ставитися з «глибокою повагою і прихильністю, навіть справжньою дружбою, до Церков і громад», в яких проходить місія ватиканських дипломатів і по відношенню до народів цих країн проявляти «вірність, що виражається в повній самовіддачі в повсякденній роботі, в перебуванні з ними в радісні й сумні, а, іноді, і драматичні моменти їхньої історії».
 
Цього ж дня Святіший Отець прийняв на аудієнції учасників XV Міжнародного семінару католицьких капеланів цивільної авіації.Папа звернув увагу на те, що в аеропортах увага людей часто зосереджена на ефективності і продуктивності, в той час, як слід нагадати їм не залишатися байдужими до проблем ближнього, солідарності і любові. Понтифік підкреслив важливість каплиць, що знаходяться на території аеропортів,назвавши їх "місцями тиші і духовного відпочинку".
 
11 червня Архиєпископ Домінік Мамберті зустрівся з послами країн Європейського Союзу у Ватикані з нагоди завершення цього місяця півріччя данського головування в ЄС.
 
Святий Престіл і Литва підписали угоду про взаємне визнання наукових титулів.
 
В понеділок владика Фабіо Дуке Харамільо, O.F.M., єпископ Арменії (Колумбія) був призначений єпископом Ґарзону.
 
Вівторок.12 червня 2012 р. у Ватикані повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI призначив Блаженнішого Святослава Шевчука, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, Главу Української Греко-Католицької Церкви, членом Папської Ради сприяння єдності християн.
  
У вівторок Прес-служба Святого Престолу поінформувала, що з 31 липня 2012 Ватиканська інформаційна служба "VaticanInformationServis" припиняє свою діяльність.
 
 
Висновки кардинала Вільяма Левади після зустрічі із представниками Конференції жіночих монаших згромаджень США (LCWR). «Про успішний діалог наразі говорити зарано. Однак маю надію, що реформа американських монахинь може бути успішною. Я щиро молюсь за це», –  висловився префект Конгрегації доктрини віри.
 
Монс. Індуніл Янакаранте Кодітувакку Канканаламаге був призначений заступником голови папської ради з питань міжрелігійного діалогу.
 
Середа.13 червня, в залі Папи Павла VI у Ватикані, відбулась традиційна зустріч Вселенського Архиєрея з паломниками. Темою чергового повчання Папи Бенедикта XVI, присвяченого молитві, в рамках циклу катехиз, виголошуваних під час загальних аудієнцій  стали споглядальна молитва та містичний досвід святого Павла. Святіший Отець звернув увагу на те, що підтверджуючи правосильність свого апостольського служіння, святий Павло, насамперед, посилався на глибоку близькість з Господом на молитві, яка була позначена також містичним досвідом, видіннями та піднесеннями. Це досвід, за словами Бенедикта XVI, навчив Апостола Народів розуміти, що Боже царство приходить не тільки завдяки нашим зусиллям, але – завдяки силі Божої благодаті. У світі, в якому існує ризик довіряти тільки успішності та силі людських засобів, християни покликані наново відкрити і дати свідчення цінності молитви, за допомогою якої наше життя дедалі більше уподібнюється до життя Ісуса Христа. Чим більше простору надаємо молитві, тим більше наше життя буде перетворене та оживлене конкретною силою Божої любові», – наголосив Папа.
 
13 червня Апостольський Престол, публікуючи календар заходів за участю Понтифіка на найближчі місяці, потвердив візит Папи до Лівану.
 
Цього ж дня відбулася зустріч кардинала Вільяма Левади, префекта Конгрегації віровчення і голови Папської комісії Ecclesia Dei, з єпископом Бернаром Фелле, Генеральним настоятелем Священичого братства св. Пія X. Апостольський Престіл пропонує Братству св. Пія X персональну прелатуру
 
Отець Марчелло Романо був призначений єпископом Аракаї (Бразилія).
 
 
 
"L'Osservatore Romano" опублікувала звернення архиєпископа Домініко Мамберті, секретаря з відносин між державами до послів країн Європейського союзу, акредитованих при Святому Престолі.
 
У четвер кардиналу Анрі Швері виповнилось 80 років і він втратив право голосу на конклаві.
 
П'ятниця.Архиєпископ Карло Марія Вігано виступив на пленарному засіданні Конференції єпископів США в Атланті. Представник Святого Престолу закликав єпископат США сприймати труднощі місцевої Церкви як можливість об'єднатися на захист віри. На думку Апостольського Нунція в Сполучених Штатах, поточні проблеми треба розуміти "як запрошення для всієї Церкви в країні "відновити глибокі взаємини з місцевими єпископами та синівський послух наступникові св. Петра.
 
У п’ятницю в Австралії було створено особистий Ординаріат англіканського обряду Діви Марії Південного Хреста. Ординарієм було призначено отця Гаррі Ентвістла.
 
Кардинал Джузеппе Версальді зайняв посаду кардинала-диякона сан Куоре ді Джезу а Кастро Преторіо.
 
Субота. 16 червня, на приватній аудієнції Святійший Отець зустрівся з комісією кардиналів, що досліджують витік інформації з Ватикану.
 
Неділя. 17 червня, перед молитвою "Ангел Господній" Бенедикт ХVI пояснив віруючим зібраним на площі св. Петра зміст двох притч: про зерно, яке саме сходить та про гірчичне зерно (Мр 4, 26-34). У першій притчі увага спрямована на динамізм посіву: зерно, яке було кинуто в землю сходить і росте, незважаючи на те, чи селянин спить чи доглядає за ним. Ця притча нагадує нам таємницю творіння і відкуплення, плідну діяльність Бога в історії. Це Він є Господом Царства, а людина є Його покірним співробітником, який радіє і слідкує за Божою діяльністю і терпляче чекає плодів.. Значить, кожен християнин знає добре, що повинен зробити все залежне від нього, але кінцевий результат залежить від Бога. Інша притча говорить про конкретне зерно – гірчичне, яке є найменшим серед усього насіння на землі. Хоча це зерно настільки мале, однак воно є повним життя, з його роздроблення народжується відгалуження, яке здатне розділити землю, вийти до сонячного світла і рости поки не стане "більшим за усю городину" (Мр 4, 32): слабкість є силою насіння, його поділ є його силою. Таким є Царство Боже: реальність по-людськи невелика, що складається з вбогих серцем, тих, хто покладають довіру не на свої сили, але на любов Бога, тих, які не є важливими в очах світу, але саме через них входить сила Христа і перетворює те, що є незначним.Образ насіння є особливо дорогим для Ісуса, тому що ясно виявляє таємницю Царства Божого. В обох сьогоднішніх притчах воно представляє "зростання" та "контрастність": зростання, яке відбувається завдяки динаміці властивої самому насінню і контраст, який існує між дріб'язковістю насіння і величністю того, що воно приносить. Висновок зрозумілий: Царство Боже, навіть якщо вимагає нашої співпраці, є, перш за все, даром Господа, ласкою, яка випереджає людину та її вчинки.
 
Кардинала Джузеппе Бертелло Папа призначив кардиналом-дияконом Сантос Віто, Модесто е Кресчензія.


Джерело:   Воїни Христа Царя

неділю, 17 червня 2012 р.

17.06.2012р. Б. / Урочистість Пресвятого Серця: День святості священиків

«Без священиків сама Церква не зможе існувати», - заявив в інтерв'ю газеті «Avvenire» префект Конгрегації у справах духовенства кардинал Мауро П'яченца, з нагоди Міжнародного дня святості священиків. Цей день тісно пов'язаний з урочистістю Пресвятого Серця Ісуса, яка відзначається 15 червня. На тему святості священиків відповідно до Серця Ісуса багаторазово розмірковував Папа Бенедикт XVI, особливо впродовж Року священства.

Церква і світ потребують святих священиків. Це невтомно, від самого початку свого понтифікату повторює Святіший Отець Бенедикт XVI. Цей виклик стає ще більш злободенним перед обличчям жахливої рани зловживань з боку деяких священиків по відношенні до неповнолітніх. Папа Бенедикт XVI засудив злочин «пастирів, які перетворюються у викрадачів овець». Існує нагальна потреба у священиках, які уподібнюються до Пресвятого Серця Господа Ісуса. Таких, яким був святий Іван-Марія Віанней, приклад для повсякденного життя кожного священика:

«Те, що зробило Арського пастиря святим, - це любов до Христа. Справжнім секретом успіху його пастирської діяльності була дієва любов до євхаристійної Тайни, яку він проповідував, здійснював і якою жив. Вона втілилася в любов до Христової пастви, до людей, які шукають Бога».

Церква, підкреслив Святіший Отець на початку Року священства та з нагоди 150-ї річниці з дня смерті Арського Пастиря, «потребує святих священиків, служителів, які можуть допомогти віруючим відчути милосердну любов Бога, будучи самими Його переконаними свідками»,

«Якщо ми подивимося на історію, то зможемо зауважити, як багато сторінок справжнього духовного і соціального оновлення було написано завдяки рішучій участі католицьких священиків, натхнених виключно любов'ю до Євангелія і до людини, в ім'я її справжньої свободи - релігійної та громадянської».

Священик, зауважив Папа, «є даром Серця Христового: даром для Церкви і всього світу». Тому невипадково Рік священства у 2010 році завершився в день Урочистості Пресвятого Серця Ісуса:

«Від Серця Сина Божого, переповненого любов'ю, виходять всі блага Церкви, особливо витоки покликання тих людей, які, будучи підкореними Господом Ісусом Христом, залишили все і цілком присвятили себе служінню християнському народу, за прикладом Доброго Пастиря».

Священик, сказав Папа, повинен бути «сформований любов'ю Христа». Тільки тоді можливо проповідувати Слово Господа, не ототожнюючись з конкретною культурою чи панівним менталітетом.

«Існує велика потреба у священиках, які говорять про Бога в світі і представляють цей світ Богу; потреба в людях, не схильних до ефемерної культурної моди, але здатних жити справжньою свободою, яку може дарувати тільки впевненість у приналежності до Бога».

За матеріалами radiovaticana.org

Джерело:   Воїни Христа Царя