ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 7 грудня 2013 р.

07.12.2013р. Б. / Світ молиться за Україну

молитва за україну
Щодня різні християнські організації та ієрархи по всьому світу висловлюють свою підтримку українському народові та запевняють у молитві.
 
Міжнародна Асамблея Християн Віри Євангельської (МАХВЄ) оголосила, що з огляду на політичні події, що розгорнулися в Україні, у грудні члени цієї організації молитимуться за Україну. 

Як зазначив секретар МАХВЄ Іванас Шкуліс, Україна, як ніколи, зараз потребує молитви. «Вділи час молитві за Україну. Адже саме молитва – величезна сила на Землі. Зроби це прямо зараз»,– закликав Іванас Шкуліс читачів своєї інтерет-сторінки. 

5 грудня про свою молитовну солідарність з українцями заявив єпископат РКЦ у Польщі. Відповідний лист польські єпископи надіслали Главі УГКЦ Святославу Шевчуку та Главі українського єпископату РКЦ Мечиславу Мокшицькому. 

«Від імені єпископів Польщі хочемо надіслати у Ваші руки знак нашої молитовної солідарності з українським народом у цей момент, який має таке історичне значення. Прагнемо висловити нашу духовну єдність з усіма громадянами України, які у ці дні беруть особливу відповідальність за долю своєї батьківщини», — йдеться у листі. 

У молитовній підтримці України запевнив і Вселенський Патріарх Варфоломій. «Зараз, коли ми знаходимося у паломництві в Мир Лікії (у Малій Азії) на честь свята Св. Миколая Чудотворця, який «заспокоює бурхливе море», ми молимося, щоб він міг просити всемогутнього Бога, щоб заспокоїв і розвіяв темні хмари поділу та скорботи в Україні», – йдеться у зверненні Патріарха Варфоломія. 

Про свою солідарність зі студентами на Майдані заявила і Міжнародна федерація католицьких університетів (IFCU). «Ми особливо вважаємо негідним використання грубої сили проти мирних демонстрантів, у тому числі десятків тисяч студентів університетів, який були задокументовані журналістами на камери і показані в медіа», – йдеться в зверненні, яке підписав генеральний секретар проф. монс. Гі-Реаль Тів'єрж. 

«Представляючи мережу католицьких університетів і коледжів, ми твердо віримо в дану Богом невід'ємну гідність кожної людини, яка забороняє будь-яке застосування переслідування або насильства з боку держави в якості методу для вирішення соціального та політичного напруження», – йдеться у заяві федерації. 

За матеріалами: РІСУ

Джерело:   КРЕДО 

пʼятницю, 6 грудня 2013 р.

06.12.2013р. Б. / Святослав Шевчук: На Євромайдані стоїть громадянське суспільство України

 «Ті, які мають сьогодні у своїх руках владу, не чують людей або ж удають, що нічого не сталося. Можливо, вони вповні не усвідомлюють усієї серйозності історичного моменту, який ми сьогодні переживаємо», — сказав Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, коментуючи суспільно-політичну ситуацію, що склалася в Україні.
 
Предстоятель УГКЦ зазначив, що в Києві зібралося багато людей, які приїхали з усієї України спонтанно, за покликом серця. «Тому я можу з певністю сказати, що сьогодні на Євромайдані стоїть громадянське суспільство України – не влада, не опозиція, але, справді, люди, які переживають за своє майбутнє і не байдужі до майбутнього своєї держави», — наголосив Блаженніший Святослав.

Коментуючи події, що сталися в ніч з 29 на 30 листопада, він підкреслив, що таке насилля нічим не можна виправдати. Тому сьогодні релігійна спільнота України закликає всі сторони протистояння, яке розвивається, зупинити насилля. «Я б хотів звернутися до всіх, хто має владу в Україні, не допустити силового варіанту вирішення цього конфлікту, тому що сила протистояння на крові — це дорога в нікуди. Логіка «що гірше, то краще» – це диявольська логіка, яка руйнує і нікому нічого доброго не принесе. Я сьогодні закликаю все громадянське суспільство, усі політичні партії, по обидві сторони барикад, до діалогу», — додав Глава УГКЦ, зазначаючи, що тільки тоді, коли сторони почують одне одного, знайдеться вихід із нинішньої ситуації. 

«Із сумом хочу констатувати: поки ще ніхто не запропонував серйозного логічного виходу із ситуації, в якій ми знаходимося», —підсумував Блаженніший Святослав.


За матеріалами: Департамент інформації УГКЦ 

Джерело:   КРЕДО 

четвер, 5 грудня 2013 р.

05.12.2013р. Б. / Блаженніший Святослав привітав священиків та семінаристів, котрі прийшли на Майдан


Баженніший Святослав
Усі ми спостерігаємо і знаємо, що зараз в Україні відбуваються архіважливі події, від яких, принаймні, багато в чому залежить наше майбутнє. Українська Церква, як частина соціуму, не може стояти осторонь. Тому ми бачимо, що і вона активно висловлює свою позицію та підтримує мітингувальників - як своєю присутністю на майданах, так і молитвою.

Сьогодні, 4 грудня, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, предстоятель Української Греко-Католицької Церкви привітав духовенство та семінаристів, які прибули до столиці України, та вкотре закликав ревно молитися за нашу Батьківщину. 

"Вітаю всіх наших священиків із різних міст та сіл, які прибули, аби бути зі своїм народом. Вітаю братів-семінаристів, зокрема, з Львівської духовної семінарії, котрі на чолі з ректором та віце-ректором прийшли, аби послужити людям на Майдані. Вітаю всіх вас, які, можливо, як і Пречиста Діва Марія, покинули свої теплі домівки та прийшли сьогодні до столиці України, щоби шукати дорогу до надії, кращого майбутнього для нашої держави та для нашого народу." 

Блаженніший нагадав, що сьогоднішнє свято - одне з дванадцяти найбільших християнських свят. Ми його святкуємо на згадку про те, як 3-річну дівчинку Марію батьки Йоаким та Анна привели у храм, аби віддати її на служіння Богу, - як дяку за ласку батьківства.

"День, який ми сьогодні переживаємо, сповнений не тільки тривоги, а й надії, бо в наших пошуках ми, християни, крокуємо до Бога. Навіть у такий непростий час ми не сходимо з дороги Його заповідей - заповідей любові до Бога і ближнього. Святкуючи свято Богородиці, ми разом з Нею робимо свято понад агресією, насильством, ненавистю. Своїм прикладом ми показуємо дорогу всьому українському народові, яка є дорогою виходу з тієї непростої ситуації, в якій ми опинилися. Бо нема іншої дороги, якою ми повинні йти, окрім дороги Христових заповідей, тієї дороги, якою є Сам Христос. Бо Він сказав: "Я є Дорога, Істина й Життя"", - наголосив Глава УГКЦ.

Він закликав молитися за Україну, за наше європейське майбутнє, і, як багато століть тому князь Ярослав Мудрий ввірив цю землю під Небесний покров Богородиці, зробити те саме сьогодні: довірити через Пречисту Діву Господеві - себе самих та нашу державу. Архиєрей впевнений, що тоді наша тривога перетвориться у надію, - повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Департамент інформації УГКЦ.

Джерело:   КІРІОС

05.12.2013р. Б. / Євромайдан «у» храмi

Про реакцію Церкви в медіа з приводу останніх подій в Україні церква з народом
У Росії Патріарх Кирило засудив протести на Болотній, а в Україні священики спасли від «Беркуту» 300 активістів Євромайдану за стінами монастиря / Фото з сайта STD3.RU

Упродовж останніх двох тижнів в українському суспільстві триває чимало дискусій з приводу подій, що відбуваються. Перший етап — обговорення підписання Угоди про асоціацію з ЄС та мирні студентські страйки. Другий — насильницьке побоїще мирних мітингувальників і цілеспрямована протидія чинній владі, яка «вилилась» у всеукраїнський страйк. Протягом цього часу через медіа-канали ми мали змогу ознайомлюватися з позиціями представників різних сегментів нашого суспільства, зокрема й духовенства.
 
Папа заговорив українською…
 
У матеріалі «Церква та європейський вектор», надрукованому у №194 — 195 від 25-26 жовтня, ми акцентували увагу на кроках Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО. — Авт.) наприкінці вересня цього року. Нагадаємо, що ВРЦіРО об’єднує представників різних конфесій та релігійних спільнот в Україні. Ми також писали про те, що представники Ради побували напередодні у Брюсселі, де мали чимало зустрічей, обговорюючи можливості підписання Угоди. Минулого тижня у телемарафоні одного з українських каналів своїми рефлексіями з приводу зустрічей у «столиці» Євросоюзу поділився архієпископ Євстратій (Зоря). Владика наголосив, що насправді Європейський Союз має християнські демократичні витоки, оскільки одним із батьків-засновників ЄС є Роберт Шуман. Відомо, що протягом 14 років парафіян єпархії містечка Мец у Франції намагалися беатифікувати Шумана, визнати у Церкві блаженним. Для багатьох панування миру після Другої світової війни — одне із чудо-досягнень політичної стратегії Роберта Шумана. У своєму коментарі владика Євстратій (Зоря) звернув увагу на символіку Євросоюзу. Віночок із зірок нагадує Богородичний німб, зокрема у традиціях Католицької церкви. «Українське суспільство пройшло етапи секуляризації, зокрема через радянський атеїзм. Натомість Європа не мала такої можливості, тому сьогодні вона «спокушається» безбожжям. У цьому Україна може духовно допомогти Європі», — наголосив владика. 

Ще одним вагомим свідченням єднання у дні мирних страйків на підписання Асоціації з ЄС — служіння духовенства Української греко-католицької церкви та її глави Блаженнійшого Святослава у Соборі Святого Петра та християнський привіт Папи Франциска українською мовою.

Церква з народом
Блаженнійший Любомир (Гузар): «Навіть якщо хтось каже: «Парламенту не можна відправляти уряд у відставку щодня», то ми щодня їм нагадуватимемо 30 листопада, поки уряд не піде!» / Фото Миколи Тимченка / «День»
Церква з народом!
 
Події 30 листопада засвідчили, що Церква справді має реальну довіру в українському суспільстві. Прицілом соціальних мереж та інтернет-ресурсів  став Михайлівський золотоверхий собор, у якому знайшли прихисток мирні, налякані насильницькими діями «Беркута» євромайданівці. У багатьох на сторінках соціальних мереж з’явились коментарі-алюзії на напади монголо-татарської орди, коли мирне населення також ховалося у храми. Ситуація у часовому проміжку майже десяти століть практично була однаковою за сенсом. Проте українцям ХХІ століття на відміну від своїх предків пощастило більше — беркутівці не переступили поріг святині, хоча і могли. Михайлівський собор став символом повернення української національної душі до істинного духовного першоджерела. До слова, з 1 грудня для мітингувальників у Києві цілодобово відчинено храм Св. Олександра римо-католицької церкви, що розташований поруч з Українським домом.
У ці дні представники всіх українських конфесій виступили проти насильства і закликали до мирних акцій, а також молитовно долучилися до акцій на майданах міст України. Наприклад, у Львові практично щодня на Євромайдані люди спільно моляться за долю України, а деякі храми, розташовані у центрі міста, відчинені для мітингувальників цілодобово — тут пропонують зігрітися, помолитися, поспілкуватися зі священиком. 

Знаково, що 1 грудня у часі мільйонної акції на Євромайдані, перед протестувальниками виступив архієпископ-емерит УГКЦ, Блаженнійший Любомир (Гузар). Блаженнійший закликав українців чинити добро, бо тільки так можна подолати зло. У цей непростий час українці мають дослухатися  цієї поради, щоб засвідчити свою духовність, мир і свободу. А зло здатне до самознищення! 

Коментарі
 
Лука Карпюк, прес-секретар Львівсько-Сокальської єпархії УПЦ КП:
 
— На жаль, конституційно Церква в Україні відокремлена від держави і саме тому, хоч як це прикро, часто її думка і позиція не має бажаної ваги при вирішенні тих чи тих важливих питань. Хоча, мабуть, було би цілком доречним при обранні народом курсу свого поступу, при обранні свого майбутнього і майбутнього нащадків насамперед вдаватись до Бога, адже усвідомлюємо, що Божий розум і промисел за долю людства стоїть значно вище за людські міркування і бажання. 

Але суть служіння Церкви полягає у свідченні про Христа, а Христос є Істина і Любов. Тому обов’язком Церкви є оберігати правду і проповідувати любов. Саме тому Церква не лише має право, а й зобов’язана реагувати на подібні ситуації у суспільстві, коли є загроза підміни правди, насилля, обману і зневажання думки і вибору цілого народу. Відомими є слова апостола Павла: «Все мені дозволено, та не все корисно». Можна перетворити всі сьогоднішні акції на всенародний «день гніву», але за таких обставин з нами не буде Бога, Він не підтримає нас у таких вчинках. Завдання Церкви зберегти поведінку людей у рамках християнської моралі, нагадати, що перш за все ми християни, а вже потім українці і європейці, і, звісно, підтримати духовно. 

Чи достатньо лише молитви? Молитва — це звернення до Бога з подякою чи проханням допомогти. А що є вищим від цього? Нічого. Таким чином щира молитва за український народ — це найкраще, що може зробити сьогодні кожний із українців для свого народу. А Церква молиться за державу і народ під час кожного богослужіння, щоденно. Перефразовуючи актуальні гасла Євромайдану, можу запевнити, що Церква, і зокрема Українська православна церква Київського патріархату і Львівська єпархія як її структурна одиниця на чолі з її керуючим Високопреосвященним митрополитом Львівським і Сокальським Димитрієм, є з народом України. Головне, щоб народ України також був із Церквою, і тоді Господь допоможе нам у всьому.
 


Брат Володимир Мамчин, студент V курсу Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ:
 
— Церква не лише має право, але мусить реагувати на те, що зараз відбувається в країні. Коли було провалено євроінтеграцію України — люди цілком  спокійно і цивілізовано вийшли на страйк. Церква вже тоді їх підтримала, оскільки вони мали забезпечене законом право на мирне зібрання, аби висловити свою позицію, звернення щодо цього видав Блаженнійший Святослав. Коли ж на мирних людей спустили бійців спецпідрозділів, то тим більше Церква мусила говорити, бо як каже Євангеліє:  «Коли ці замовкнуть, то каміння кричатиме!» (Лк.19,40) На це Церкви відреагували досить чутливо, зокрема УПЦ КП дала прихисток нещасним, котрих побили, а також були видані звернення Предстоятелів з цього приводу.
Стосовно форми участі — Церква не має інших середників, як по-перше молитися, а по-друге — бути із людьми. Коли на Майдані стоїть священик чи семінарист — він самим фактом своєї присутності змінює настрій і спосіб поведінки людей. Українці мають повагу до духовних осіб, тому коли поряд із ними на акціях протесту є духовні особи — вони поводяться більш стримано, у їх серцях є мир… Тому цих способів достатньо, аби підтримувати людей на дусі. Стосовно молитви ЛДС від понеділка праводить цілодобову безперервну молитву у семінарійному храмі за всіх, хто є на майданах. Також щовечора семінаристи проводять спільну молитву на Львівському Євромайдані.
 
Церква з народом
о.Микола на Євромайдані / Фото Андрія Кучеренка
о. Микола Мишовський, головний редактор католицького часопису CREDO, РКЦ:

— Церква має обов’язок захищати скривджених людей. Тому, коли відбувається насильство і агресія з боку будь-кого, Церква має стати на бік незахищених. Як ефективно може долучатися Церква до цієї акції? Людям зараз потрібні спокій і чітка позиція, тому молитва може стати дієвим засобом допомоги Церкви. Вплив Божої благодаті на цю ситуацію — очевидний. У нашій історії було чимало падінь політичних режимів. Скажімо, у сусідній Польщі у 1983 році Церква відіграла ключову роль у поваленні комуністичного режиму. Окрім молитви, потрібна присутність священиків на Майдані. Це додаватиме людям сил і впевненості. Відомо, що єпископи Римо-католицької церкви висловили чітке засудження насильницьких дій чинної влади. Також сьогодні наша Церква заохочує відкривати цілодобово храми для духовної і фізичної підтримки мітингувальників.
 
До речі
Храми, які готові прийняти у себе на ночівлю:
 
• Михайлівський Золотоверхий монастир;
• храм Св. Олександра (вул. Костьольна, 17);
• Патріарший собор Воскресіння Христового (вул. Микільсько-Слобідська, 5);
• Миколи Чудотворця (Паркова дорога, 1);
• церква Миколи Доброго (вул. Покровська, 6);
• храм Святого Василія Великого (Вознесенський узвіз, 7).
   
Юліана Лавриш. Газета День 
Джерело:   КРЕДО

середу, 4 грудня 2013 р.

04.12.2013р. Б. / Молитва слуги Божого Митрополита Андрея Шепицького за Україну (оновлено)

Просимо Тебе, Царю Небесний, Духу правди, любові і справедливості, до Тебе підіймається наша молитва! 

Зігрій і просвіти наші уми й серця, показуй нам правильну дорогу в нашій праці для добра свого народу, благослови наш труд, і подай нам братню єдність у всіх наших зусиллях для щастя нашої Вітчизни й народу та для нового розквіту Христової Церкви в Україні.

Благослови, всемогутній Боже, український народ. Даруй йому ласку вірно Тобі служити і доступити колись вічної нагороди в небі, бо Тобі, Боже, у Святій Тройці єдиній, Отче, Сину і Духу Святий, належить вся слава, честь і поклін на віки віків.
Амінь.

Джерело: http://dyvensvit.org

"За Україну і український нарід"

Всемогучий Боже і Царю всесвіту, спасителю наш, Ісусе Христе, що всім серцем любиш увесь людський рід і своїм безмежним промислом опікуєшся кожним народом зосібна!

Споглянь милосердно і на наш український нарід, і на кожний інший нарід, що з повною надією припадає до Тебе, як до свого найліпшого Отця і премудрого Царя. Ми діти цього народу, покірно послушні Твоїй святій волі, любимо всі народи, що їх Ти відкупив своєю святою кров"ю на хресті, а передусім любимо щирою християнською любов"ю наш український нарід. Тим то з любови до нього, а радше з любови до Тебе, наш Боже, благаємо:
Прости йому всі провини, поправ всі його злі нахили, а скріпи добрі нахили; змилосердися над ним у всіх його потребах. Борони його перед усякою кривдою й несправедливістю ворогів.  Зливай на нього безнастанно Твоє щедре благословення.

Благаємо Тебе, наш Боже, про особливу опіку і поміч для нашого народу, щоб серед усіх переживань і спокус з боку світу, диявола і його слуг він міг завжди зберегти небесне світло віри, перемагати витривалістю у добрім всякі труднощі і завжди належати до благословенного Твого Божого Царства, і тут на цім світі і в небесній батьківщині.

Дай нам ласку, щоб ми всі до одного, залучені єдністю віри і союзом любови під Твоїм проводом і проводом святої Вселенської Церкви, йшли завжди дорогами правди і справедливості, любови та спасення. Пішли українському народові святих, великих своїх слуг, щоб прикладом і словом були його мудрими провідниками у всіх царинах народного, суспільного й громадського життя.

Провідникам нашого народу дай світло Твоєї премудрости з неба, дай йому численне і добре та святе духовенство!

Заопікуйся його молоддю, щоб не тратила ласки святого Хрещення, щоб одержувала в родині й школі основне християнське виховання і виходила на пожиточних синів свого народу.

Благослови всі наші родини, щоб батьки були зразковими й певними християнами, а матері визначались мудрістю, попожністю й дбайливістю у вихованні дітей. Заохоти багатьох із нашого народу до життя досконалішого, до святости. Поклич багатьох, у кожному поколінні, до монашого стану, до геройських жертв за справи Церкви й народу.

Просвіти всіх нас, нахили всі серця, щоб усі якнайліпше пізнавали й цінили святу католицьку віру і, визначаючи її, почували себе щасливими, стояли в ній непохитно, хоч би треба було понести й мученичу смерть, та й щоб по законам святої віри уладжували своє життя.
Благослови також і дочасне добро нашого нороду.

Дай йому волю, щоб міг свобідно розвивати свої природні, Тобою дані сили. Обдаруй його правдивою незіпсованою просвітою. Благослови його працю на всіх ділянках науки, мистецтва й добробуту та благослови всіх і все, щобнаш нарід,живучи мироно та щасливо, міг добре Тобі служити, а з Твоєю поміччю одержати вічну небесну Батьківщину.

А Ти, Пресвята Богородице, Непорочно-Зачата, Мати і Царице України, Святий Обручниче Йосифе, покровителю Вселенської Церкви, святий Архангеле Михаїле і ви всі, покровителі українського народу, опікуйтеся завжди цим народом, щоб він став народом святим, щоб сповнив своє Боже післанництво, щоб навернув увесь Схід до світла віри, щоб причинився до світлого добра людського роду, щоб був поміччю і потіхою святої Вселенської Церкви та щоб приносив Вічному Цареві Безперестанну славу, честь і поклін на віки вічні. Амінь.

Джерело:   Воїни Христа Царя

вівторок, 3 грудня 2013 р.

03.12.2013р. Б. / Молитовна ініціатива за Україну, Божу волю і мир для народу

віра і молитва
До різноманітних молитовних ініціатив, які постають цими днями в намірі долі Української держави та народу, долучилася Обнова у Святому дусі.
 
Голова Об’єднання католицьких спільнот Орест Григорчак запропонував приєднатися до спільної молитви «Коли за нас Бог, то хто проти нас?» (Рим 8, 31). У листі, який пояснює цю ініціативу, зокрема, сказано: 

«Любов до Батьківщини є невід’ємною складовою християнської духовності. Тому нашим обов’язком є захищати Богом дану нам свободу і активно відстоювати громадянські права. Сьогодні ми відстоюємо не тільки наші громадянські права, а й євангельські цінності справедливості, свободи, рівності… У цій ситуації, ми, християни, добре розуміємо, що наша боротьба насамперед є не «проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби». (Еф 6, 12). Тому наші дії не можуть зводитися лише до фізичних акцій, ми маємо подивитися на всі події очима віри і застосувати у цій боротьбі весь духовний арсенал, який дав нам Господь. Отож у цей час ми маємо особливо дбати про те, щоб поводитися по правді, жити у праведності, бути готовими проолошувати Боже Слово, оцінювати події у світлі віри, втілювати в життя принципи Євангелія, в молитві звернути свій погляд на Спасителя, котрий власною кров’ю відкупив нас на хресті. Поводячись так, ми обов’язково побачимо добрі плоди нашої боротьби. 

Христос казав: «Де двоє чи троє в Ім’я Моє зібрані, там Я серед них» (Мт 18, 20). У сьогоднішній ситуації в Україні молитва є особливо потрібною, оскільки існують різні небезпеки. Перша небезпека: втрата євангельського духу спільних акцій. Дуже добре, коли людей об’єднує і спонукає до дій любов до Батьківщини і свого народу, а не злість і ненависть до інших. Друга небезпека: розчарування в мирних акціях і байдужість. Закликаю всіх молитися за мир у нашому народі, і благати, щоб Господь не допустив кровопролиття і братовбивста, щоб допоміг нам повірити Його Слову і зайняти активну духовну позицію. Третя небезпека: втрата єдності. Тактика диявола незмінна: «розділяй і владарюй». Нехай кожен робить те, що може, діє так, як підказує йому сумління і віра, чинить те, до чого кличе його Бог. Свята Тереза казала: «Ти принесеш вогонь у цей світ, коли будеш тим, ким маєш бути». Хочу особливо всіх заохотити молитися до Божої Матері, яка є нашою Небесною Заступницею. Історія знає чимало випадків, коли саме завдяки заступництву  Богородиці змінювалася історія цілих народів. Пропоную кожному долучитися до спільної молитви в такий спосіб: 

- Присвятити принаймні 15 хвилин на день глибокій і ревній молитви за Україну і ситуацію, що склалася, пам’ятаючи слова апостола Якова: «Бо дуже могутня ревна молитва праведного!» (Як 5, 16). Ми прагнемо, щоб ця молитва була неперервна (цілодобова), тому просимо вас зареєструватися у формі, поданій на сайті http://blagoslovennya.org/, щоб таким чином засвідчити свою християнську позицію і заохотити інших до молитви. Форма молитви довільна.
- Кожної години (окрім годин сну) молитися «Під Твою Милість…», віддаючи Україну і ситуацію, що склалася, під покров Богородиці.
- Жертвувати Служби Божі, пости і терпіння в намірі ситуації, яка склалася.
- Збиратися разом у парафіях, у малих групках, у колі сім’ї, родини для спільних молитов і чувань за Україну.
- Запрошувати інших до цієї молитовної акції.
 
За матеріалами: РІСУ 

Джерело:   КРЕДО 

понеділок, 2 грудня 2013 р.

02.12.2013р. Б. / Чоловіки й жінки, спіть на здоров`я!

Втома – один із найбільш руйнівних чинників у подружжі
 
Якось мій чоловік розмовляв із монахом, який довго жив у скиту. Той казав, що до них нерідко приїжджають люди, бо хочуть реколекцій. І перше завдання, яке він їм дає, – щоб вони виспались. А після тривалого сну в атмосфері гірського повітря виявляється, що й особливих реколекцій не треба, аби все у голові та серці стало на свої місця. 

Втома – один із найбільш руйнівних чинників у подружжі. Адже стомлена людина – це роздратована людина. Це людина, яка не може себе до кінця контролювати, яка так багато себе віддає за день, що на сім`ю їй просто бракне сил.
Чоловіки й жінки, спіть на здоров`я!
Стомлена людина – це людина із малим запасом здоров`я, що нерідко відбивається на її зовнішності. Приміром,  ви мусите систематично урізати свій сон.  А потім дивитесь у дзеркало – і: «Ой, зморшки з’явилися!» Хочете вдягнути улюблені штани – і: «Ой, я не влізаю!» І починається гонитва за омолоджувальними кремами, дієтами та фітнесами. Все це, звісно, не завадить. АЛЕ. Чи відомо вам, що ледве не єдиним способом подовжити молодість є саме здоровий сон? І чи відомо вам, що через постійне скорочення сну відбувається передчасне старіння та «незаплановане» ожиріння? Також сон має навіть більший вплив на здоров’я, ніж фізична форма або той факт, що ви не курите. 

Саме брак доброго сну (мінімум 7 годин на добу, а найліпше: чоловікам – 8, жінкам – 9) стає причиною нервозності, дратівливості, апатичності та депресивності. Тож нерідко сварки між чоловіком і дружиною стаються увечері, коли обоє стомлені для того, щоб один одному пробачати гострий тон або нечуйність. 
" Рідко коли слова змученої людини будуть словами любові й доброти
А спробуйте згадати час, коли ви обоє мали відпочинок? Якісний відпочинок, а особливо сон, прямо проційний доброму настрою. Тоді навіть налаштування на світ і життя є зовсім іншим. А якщо людині добре, то вона і з оточуючими ділитиметься цим добром. 

Звісно, ми не з доброго дива вирішуємо собі не спати допізна чи прокидатися вдосвіта. Постійне зростання цін і стабільно незмінні зарплати змушують шукати різних способів наповнення сімейного бюджету. Але (я звертаюся до себе і до вас) будьте мудрі та проаналізуйте, чи «варта чинка вичинки». Бо іноді трапляються навіть парадоксальні речі: людина впродовж року перепрацьовує, аби дозволити собі поїхати на якийсь курорт або в цікаву мандрівку. Тобто людина працює задля відпочинку. Але систематичне перевантаження організму не компенсується десятиденним дозвіллям… 

Отже, прислухайтеся до свого організму, бо він є тим «ближнім», який також потребує вашої любові та уваги. Якщо відчуваєте, що починається перевтома, – перегляньте свої справи. Щось відкладіть на потім, щось делегуйте іншим (це стосується і домашніх справ, і робочих), а від чогось просто відмовтеся. 

Нам також треба бути дуже уважними до своїх чоловіків і жінок. Коли ви зауважуєте, що ваша «половинка» регулярно перевтомлюється, – постарайтеся порозмовляти про це. Часто перевтомлена людина просто не може адекватно оцінити становище, в якому знаходиться. Тому в подружжі такою важливою є взаємопідтримка. Також коли відчуваєте, що стомлені, не провокуйте один одного до конфлікту, ліпше промовчіть. Бо рідко коли слова змученої людини будуть словами любові й доброти. 

Нам усім варто пам’ятати, що здорові стосунки чоловіка і дружини вимагають часу та зусиль. Тому, чоловіки й жінки, – спіть на здоров’я! 

CREDO №1 (127) 2013 

Джерело:   КРЕДО 

неділю, 1 грудня 2013 р.

01.12.2013р. Б. / Єпископи Римсько-Католицької Церкви про події на Євромайдані

майдан 2013
Конференція римсько-католицьких єпископів України висловлює своє глибоке занепокоєння з приводу подій, які в ніч з 29 на 30 листопада мали місце на майдані Незалежності в Києві.
 
«Ми засуджуємо застосування невиправданого та брутального насильства з боку правоохоронних органів проти мирних демонстрантів. Вважаємо, що ненависть і насильство не є шляхом до успішного вирішення конфліктів. Закликаємо представників влади невідкладно вжити кроків, які відкриють дорогу до суспільного порозуміння та діалогу. В ці важкі часи, які переживає наша Батьківщина, ми заносимо наші прохання до Бога за нашу країну та її народ і заохочуємо всіх людей доброї волі молитися за Україну».

Конференція Римсько-Католицьких Єпископів України
 
За матеріалами: Католицький медіа-центр 

Джерело:   КРЕДО