ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 5 лютого 2011 р.

05.02.2011р. Б. / Свято «Батька та друга молоді»

о.Боско

Нещодавно Католицька Церква латинського обряду святкувала пам’ять Святого молоді Отця Івана Боско. Саме цьому святому Папа Іван Павло ІІ поручив молодь усього світу, проголошуючи Івана Боско «батьком та другом молоді» і покровителем усіх вихователів, педагогів, молоді, студентів та видавців.

Постать Святого молоді є завжди актуальною, адже хто як не молодь, що стоїть перед важливими виборами у житті, має потребу в особливому заступництві святих, у тих людях, що стоять поруч з доброю батьківською і дружньою порадою.

Хто ж цей «Святий молоді»?

Іван Боско народився в північній Італії у 1815 році у бідній і побожній сім’ї. Вже змалку відчув біль втрати батька та тягар важкої праці на невеликому кавальчику землі, що була єдиним тоді джерелом для прожиття селян. Вже змалку Іван був навчений до любові Бога і до конкретної милосердної допомоги ближнім, навіть коли поділитися чимось було дійсно важко. Прикладом і основним вихователем як людини та християнина була для Івана його матір Маргарита.

Щоб ще сильніше підтвердити це своє покликання любити Господа і ближніх, вирішив стати священиком, але таким, що є близький до людей, особливо до найбідніших. Після посиленої праці над собою, після навчання і багатьох особистих жертв та випробувань став священиком у 1841 році.

Місія отця Боско мала почин з відвідання в’язниці, де молодий священик побачив велику кількість молодих хлопців. Цей сумний факт зробив переворот у його житті і окреслив все його священиче життя і душпастирську місію: «якби ці юнаки мали якусь близьку особу в житті, вони би ніколи не потрапили сюди» – стане такою близькою особою для багатьох!..

Отець Боско був тим священиком, який ходив по вулицях італійського Турину у пошуках занедбаних, бідних, сиріт і бездомних хлопців. Для них став батьком та другом, давав їм все, що мав – був тим Господнім посланцем і в Його ім’я опікувався знедоленою молоддю.

Отець Боско дбав про духовне життя хлопців, але крім того бажав виховати їх так, щоб могли мати гідне життя і майбутнє. Для цього відкрив т. зв. Ораторію (з лат. місце молитви), яка була домом, подвір’ям для забав, школою та церквою.

Отець Іван посвятив всього себе своїм хлопцям як вияв любові до Бога, що кликав його стати священиком занедбаних та батьком сиріт. Також Господь покликав отця дати почин монашому згромадженню, яке би продовжило його харизму й місію і було в Церкві «знаком та носієм Божої любові до молоді» . Для цієї мети отець Боско заснував Згромадження Салезіян (1859), яке й до сьогодні продовжує виховно-душпастирську місію свого святого Засновника у 128-ох країнах світу. Згодом також були засновані Згромадження сестер Салезіянок (1872) для виховання дівчат і жінок та Товариство салезіянських кооператорів (3 чин, товариство мирян).

Все життя і місія Отця Боско – сповнені немалих труднощів і перешкод – не мали б жодного сенсу, ані продовження, якби не базувалися на твердих засадах віри, надії та любові до Господа, якби не живилися молитвою та святими тайнами, великою синівською набожністю до Пресвятої Богородиці, яку о. Іван почитав як «Помічницю християн».

Отець Іван Боско помер 31 січня 1888 року, залишаючи після себе тих своїх синів та дочок, що посвятилися Господеві і молоді, для якої є тими батьками, учителями та друзями, що допомагають вести молодих людей до Господа, виховуючи «добрих християн» та «чесних громадян» для суспільства. Перед своєю смертю з покорою сказав: «Те все, що я зробив – зробив для Господа... можна було зробити й більше... мої діти це зроблять».

Отець Боско був проголошений святим у неділю Пасхи у 1934 році Папою Пієм ХІ.

Святий Іван Боско є в Церкві прикладом особливої посвяти молоді і дітям, адже їх добре християнське виховання є запорукою майбутнього Церкви і суспільства. Своєю методикою виховання – що базується на дусі родини, довіри і любові – є також прикладом для всіх педагогів. Для дітей і молоді, яка тепер значно перевищує число тих, що були з ним за життя, є покровителем і заступником, знаком присутності і любові Бога.

Більше про особу святого Івана Боско та про його синів Салезіян в Україні можна дізнатися на сайті Салезіян Святого Івана Боска

Джерела:

Салезіяни Святого Івана Боска


Мандрівники Христа Царя

пʼятницю, 4 лютого 2011 р.

04.02.2011р. Б. / Гроші на фільм про українських повстанців присилають євреї і росіяни

Чорний ворон

За романом українського письменника Василя Шкляра "Чорний Ворон" знімуть однойменний фільм.

Про це у коментарі Gazeta.ua розказав автор книги.

"Зараз оголосили кастинг на місце режисера фільму та виконавця головної ролі отамана повстанської армії Чорного Ворона. І режисер, і актор мають бути українцями, щоб відчували цей дух боротьби й змогли передати його на екрані. Це буде найважчим. Аби не вийшла якась уявна боротьба, щоб глядачі відчули дух 20-х років", - сказав Шкляр.

Письменник говорить, що йому пропонували запросити режисером Єжи Гофмана.

"Я хочу все таки, щоб режисер був українцем. А з ними проблема - мало хто в Україні знімав повнометражні фільми. Найчастіше роблять документальні та короткометражні. Багато режисерів приходять, але важко вибрати. І молоді, і старшого покоління йдуть. Ось тільки-но з одним переговорив", - зауважив Шкляр.

На роль отамана Чорного Ворона пропонували взяти російського актора Олександра Дяченка.

"Він найбільше підходить за зовнішністю, але я не бачив його в серйозному образі й, навіть, не знаю чи говорить він українською. Скоріше за все будемо їздити по українським театрам і шукати актора на роль. Але це вже після того, як режисера знайдемо. Без нього не можу ні сценарій написати, ні акторів вибирати", - додав Шкляр.

Фільм почнуть знімати, коли зберуть перші 10 млн грн. Точного кошторису ще немає.

"Оголосили про збір коштів - надсилають по-трошки. Скільки вже є - не знаю, дякувати Богу, бухгалтерією не займаюсь. Але знаю, що більше всіх присилають євреї й росіяни, а не українці. Коли знайдемо режисера, будемо влаштовувати більш потужні акції, аукціони. Продаватимемо картини художників, які зголосяться допомогти. Леонід Кравчук надасть ручку, якою підписував документ про розпад СРСР", - розказав Шкляр.

Письменник сподівається, що держава виділить декілька мільйонів.

Фільм будуть знімати на Черкащині, в Чигиринському районі, де відбувається дія твору.

Джерело:

ГАЗЕТА-ua

середу, 2 лютого 2011 р.

02.02.2011р. Б. / Перший день по операції.

Користуючись нагодою, хочу щиро подякувати тут (бо вчора в операційній не міг) лікареві, кандидату медичних наук Юрію Кирпі, за вдало проведену ним на моєму, немічному тілі, операцію. А також усім тим, хто молився за мене грішного і тим, хто допоміг коштами, заплативши за операцію. Отже, нехай Господь наш, Ісус Христос і Пресвята Богородиця, щедро винагородять вас своїми дарами і ласками.

З повагою і любов'ю, бувший парафіяльний сторож р.Б. Леонід.

02.02.2011р. Б. / У наступній серії телерозвідки про Митрополита Андрея на «5 каналі» розкажуть про створення Російської Греко-Католицької Церкви

Шептицький

Триває показ 4-серійної телерозвідки про Митрополита Андрея (Шептицького) у рамках авторської історичної програми Андрія Охримовича «Машина часу» на «5 каналі». Програма виходить щосереди о 21.50.

«Фігура Митрополита Андрея довгі роки була як замовчувана, так і перекручувана. Це була моя давня мрія – реалізувати проект про Шептицького», – сказав у коментарі Департаментові інформації автор сценарію документального серіалу Олег Криштопа.

За словами сценариста, телерозповідь про Митрополита Андрея побудована у хронологічному порядку. Якщо у першій серії глядачі могли довідатися про родину, юність та становлення майбутнього духовного лідера українців, то цього тижня можна буде дізнатися про діяльність Митрополита у часи І Світової та Українсько-польської війни 1918 року, а також про створення стараннями Шептицьких Російської Греко-Католицької Церкви. Третя серія проекту буде присвячена економічній діяльності Церкви у міжвоєнні часи, а у фінальній серії автори розкажуть про діяльність Митрополита Андрея у часи першого приходу радянської влади, німецької окупації та після повернення більшовиків.

Прикметно, що чільним експертом у телепроекті про Митрополита Андрея виступає Глава УГКЦ Блаженніший Любомир. Першоієрарх УГКЦ розповідає про великого очільника Церкви не лише як спадкоємець престолу, а й як науковець. Не усім відомо, що Блаженніший Любомир довгі роки вивчав духовні надбання Митрополита Андрея і саме їм була присвячена праця теперішнього Предстоятеля УГКЦ на звання доктора богослов’я.

Як можна було пересвідчитися з прем’єрної серії проекту, що вийшла в ефір минулого тижня, програма «5 каналу» про Митрополита Андрея суттєво різниться від продуктів сьогоденного комерційного телебачення, де документалістика зазвичай підмінена побудованими на сенсаціях поверховими історіями про життя великих. Проект авторів «Машини часу» розрахований на вдумливого глядача. Майстерно підібрані унікальні архівні відеоматеріали та копітка робота з першоджерелами у роботі команди «5 каналу» водночас поєднуються з сучасним динамічним викладом.

Джерела:

Департамент інформації УГКЦ


Мандрівники Христа Царя



Додатково, можете переглянути в лівому блоці сайту, у розділі "Відеоновини" (внизу) документальний відеофільм - про блаженного священномученика Леоніда Фьодорова, учня Митрополита Андрея Шептицького і Першого екзарха Російської Греко-католицької Церкви, якого замучили до смерті "православні" комуністи на соловках...

вівторок, 1 лютого 2011 р.

01.02.2011р. Б. / Після знищення православної церкви Київського патріархату може прийти черга греко-католиків

кіріло

Директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський вважає, що доля українських церков залежить від того, наскільки ретельно влада виконуватиме вказівки Москви

- Наскільки заяву Патріарха Філарета щодо наміру влади ліквідувати УПЦ КП можна вважати близькою до реальності?

– З одного боку, у ліквідацію УПЦ КП зараз дуже важко повірити, однак не можна виключати, що таке може статися. Є достатньо фактів, які вказують на таке бажання. Це і захоплення храмів Київського патріархату, і тиск з боку місцевої влади, і заяви різних речників з вимогою позбавити Київський патріархат статуса юридичної особи. За статистикою, станом на початок минулого року в Україні була зареєстрована 4251 громада, монастирі, місії Київського патріархату. Тобто така кількість громад – це не жарти. Уявіть, що може статись, якщо їх одночасно зняти з реєстрації? Це ж почнеться така «легка» війна за храми, громади і так далі.

В той же час можуть створюватися паралельні громади, зазвичай, з Московського патріархату, або з Автокефальної церкви. Саме вони претендуватимуть на те майно, яке зараз втрачають громади Київського патріархату, адже вони без статусу юридичної особи майном володіти не зможуть. Тому, враховуючи те, як наш Президент і чинна верхівка кувиркають і Конституцію, і законодавство, може статися будь що. Однак небезпека є не лише для Київського патріархату, адже апетит приходить під час їжі, тож після знищення однієї церкви виникне бажання знищити і інших конкурентів. А враховуючи те, що ідея «Русского міра», яку проповідують з Москви, взагалі не передбачає існування інших церков, то на черзі будуть і решта конфесій, наприклад, автокефальна церква чи греко-католики.

- Чи можна провести паралелі з Львівським собором 1946 року, коли була фактично ліквідована Греко-католицька церква?

– Ситуація навряд чи повториться у такому ж вигляді. Звісно, в середовищі Київського патріархату знайдуться люди, які захочуть перейти до Московського патріархату. Напевно, при цьому буде захоплення храмів і репресії проти тих, хто протестує. Зрештою ми вже сьогодні маємо випадки, коли в деяких областях на громади Київського патріархату тиснуть представники місцевої влади, якісь незрозумілі громадські організації, які пропонують цим громадам перейти до УПЦ МП. Обіцяють, що храми, якщо вони не добудовані, будуть добудовуваться за державний кошт, якщо потребують ремонут – будуть ремонтуватися. А в тому випадку, якщо громада упирається, взагалі намагаються створити паралельну громаду. На Сумщині, наприклад, був такий випадок, коли «альтернативну» громаду хотіли створити з неповнолітніх.

- Тобто, фактично використовуються рейдерські технології?

- Так, їх так і називають. Але чим відрізняється 46-й рік від нинішнього? Віктор Федорович далеко не Йосиф Вісаріонович, йому ще рости і вчитися. Чим був вигідний собор 1946-го року? На час собору був ліквідований весь єпископат, він весь перебував за гратами, відповідно, церква опинилася без керівництва. В таких умовах і було проведено собор, а згодом заявлено про ліквідацію греко-католицької церкви. Сьогодні щось таке провести фактично нереально. Можна спробувати переконати когось з єпископів, але Патріарх Філарета висвячує тільки своїх людей, у середовищі УПЦ КП немає паралельних груп впливу. Однак, я більш, ніж переконаний, що Київський патріархат отримає підтримку з боку інших конфесій, тож дуже важко буде «друзям» з Московського патріархату тут щось зробити.

Загалом, в православному середовищі Україні останні 20 років йде постійний процес бродіння. Є громади, які по три-чотири рази змінювали свою приналежність, є священики, які регулярно це роблять. Так, ситуація невизначеності з канонічним статусом Української Автокефальної Православної Церкви багатьох штовхає чи до Константинопольського патріархату, чи в МП. Самі священики УАПЦ кажуть, що на них здійснюється певний тиск, було кілька випадків, коли УАПЦ ініціювала переговори з МП. Однак не можна сказати, що УАПЦ є такою єдиною. В ній є дуже різні погляди. Є люди, які схиляються до співпраці з КП, є люди, які твердо стоять на позиціях своєї церкви, є люди, які не бачать проблеми у відносинах з МП. Можна припустити, що будуть переходи з УАПЦ до УГКЦ, і такі випадки, хоча й поодинокі, вже є.

- А наскільки згуртованою сьогодні є православна церква Київського Патріархату?

— Сьогодні, напевно вона досить згуртована. УПЦ КП починає активніше захищати свої інтереси, тому ми зараз отримуємо багато повідомлень про порушення релігійної свободи власне громад КП. Однак, слід відзначити, що Київський Патріархат не зайняв антиянуковичівську позицію, тож якщо Віктор Янукович буде розуміти, що йому, щоб зберегти владу, не потрібно створювати штучних ворогів в державі, він не вдаватиметься до крайніх заходів. Але якщо він буде йти за планом, який йому спускають з Москви, то за якийсь час Янукович сам буде їм вже непотрібний. Напевно, він не зовсім втратив глузд, щоб не розуміти цих речей.

— Конфлікт між УПЦ МП і УПЦ КП має ідеологічний характер, чи це, насамперед, бізнес-конфлікт?

— Це конфлікт за владу, конфлікт впливів. Київський патріархат нараховує у 2,5 рази менше громад, ніж УПЦ МП. У той же час, соціологічні дослідження свідчать, що в Україні дуже велика кількість людей виступає за те, аби центр церкви містився у Києві. Звісно, тут паралельно пов’язані і бізнес-питання. Відверто видно, як «зацікавлені особи» відстоюють ці інтереси, паралельно розколюючи основних конкурентів: Київський патріархат, Греко-Католицьку Церкву. Щодо останньої, то, наприклад, навмисно підтримується і провокується т.зв. група Догнала, яка має за мету дескридитувати УГКЦ. Є інформація, що певні представники МП лобіюють їх інтереси в Україні, ми вже маємо кілька доказів цього. А зважаючи на те, що церква сьогодні значить в житті людей дуже багато, недооцінювати її вплив не варто.

Автор: Олекса Шкатов

Джерела:

life.comments.ua


Мандрівники Христа Царя

01.02.2011р. Б. / Джерело: влада готує карне переслідування єпископів УПЦ КП

Філарет

Найближчим часом проти низки єпископів Української православної церкви Київського патріархату може бути порушено кримінальні справи з метою дискредитації керівництва цієї церкви.

Про це повідомляє видання "Коментарі" з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

Зі слів джерела, справи може бути порушено для того, щоб дискредитувати священиків перед парафіянами, а через них - і всю церкву Київського Патріархату.

"Швидше за все, можуть піймати когось із великою сумою грошей чи із золотом, обвинуватити в контрабанді, втім, і варіант обвинувачення в педофілії можливий. Тим більше, що в Україні вже подібний метод намагалися застосувати до політиків. Усе буде залежати від вказівки зверху", - сказало джерело.

Нагадаємо, раніше патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет заявив, що влада має намір до літа ліквідувати Київський патріархат.

"Київський патріархат хочуть до літа знищити... По всій Україні представники влади, спонсори або священики Московського патріархату проводять бесіди з нашими священиками, їм пропонують переходити в підпорядкування Московського патріархату, а за це обіцяють різну підтримку й допомогу", - сказав Філарет.

Джерела:

ukranews.com


Мандрівники Христа Царя