ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 27 липня 2013 р.

27.07.2013р. Б. / ВДМ в Ріо’13: Проповідь Папи Франциска на Хресній Дорозі

Дорогі юні друзі!
Ми прийшли сюди, аби супроводжувати Ісуса на Його шляху смутку й любові, на Хресній дорозі, яка є одним із найбільш глибоких моментів Всесвітнього дня молоді.

Наприкінці Святого року Відкуплення блаженний папа Йоан Павло ІІ обрав довірити цей хрест вам, молоді люди, просячи вас «нести його по всьому світі як символ Христової любові до людства та звіщати кожному, що ми можемо знайти спасіння та відкуплення лише в смерті та Воскресінні Христа» (Звернення до молоді, 22 квітня 1984 р.). Відтоді хрест Всесвітнього дня молоді побував на кожному континенті та побачив розмаїття життєвих обставин людей. Можна сказати, що він «наситився» життєвими переживаннями безлічі молодих людей, які дивилися на нього та несли його. Ніхто не може приступити до Ісусового хреста або торкнутися його, не лишивши чогось від себе та не привнісши частинку Ісусового хреста у своє власне життя. У мене є три питання, які, сподіваюся, цього вечора знайдуть відгук у ваших серцях, коли ви будете йти поряд з Ісусом. Дорога бразильська молоде, що ти вклала в цей хрест, поки він протягом двох останніх років подорожував по твоїй великій країні? Що залишив у кожному з вас хрест Ісуса? І нарешті, чого навчає нас цей хрест?

1.За давнім римським переказом, святий Петро, тікаючи з міста від переслідувань Нерона, побачив Ісуса, який прямував у протилежному напрямку, тобто до міста, та запитав Його з подивом: «Господи, куди Ти йдеш?» На це Ісус відповів: «Я йду до Рима, щоби Мене ще раз розіп’яли». У ту мить Петро збагнув, що повинен відважно слідувати за Господом аж до самого кінця. Проте він також усвідомив, що ніколи не буде самим у своїй мандрівці; Ісус, який полюбив його аж до смерті на хресті, завжди перебуватиме поряд із ним. Ісус зі своїм хрестом завжди нас супроводжує та бере на себе наші страхи, клопоти та страждання, навіть найглибші й найболючіші з них. Через свій хрест Ісус єднається з мовчанням жертв насильства, з тими, хто вже не має сил, щоби здійняти крик, особливо з невинними та беззахисними. Через свій хрест Він єднається з сім’ями, які переживають важкі миті, з тими, хто оплакує втрату своїх дітей чи страждає, бачачи, як вони падають жертвами примарного раю, що його обіцяють, наприклад, наркотики. На хресті Ісус єднається з кожною людиною, що страждає від голоду у світі, де щодня харчі викидають тоннами. На хресті Ісус єднається з тими, кого переслідують через релігію, переконання чи просто через колір шкіри. На хресті Ісус єднається з великою кількістю молоді, яка втратила віру в політичні інститути, бо вона бачить в них лише егоїзм та корупцію. Він єднається з тими молодими людьми, які втратили віру в Церкву чи навіть у Бога через негідне свідчення християн та служителів Євангелія. Хрест Ісуса Христа бере на себе всі страждання та гріхи людства, включно з вашими. Ісус приймає все це з відкритими обіймами, беручи на свої плечі наші хрести зі словами: «Будьте відважні! Ви несете свій хрест не самі! Я несу його разом із вами. Я переміг смерть та прийшов дати вам надію, обдарувати вас життям» (пор. Йн 3, 16).

2.Отож ми можемо відповісти на друге питання: що дав хрест тим, хто його споглядав чи торкався? Що він залишив по собі в кожному з нас? Він дає нам скарб, якого ніхто не в змозі нам дати: упевненість у непорушній любові, що її Бог має до всіх нас. Ця любов настільки велика, що проникає в наш гріх та прощає його, входить у наше страждання і надає сил, аби його витерпіти. Це любов, яка проникає у смерть, аби перемогти її та спасти нас. Хрест Ісуса Христа містить у собі всю любов Божу та Його безмірне милосердя. Ця любов, у яку ми можемо вкласти всю нашу довіру, у яку ми можемо вірити. Дорогі молоді люди, довірмося Ісусу, віддаймо Йому себе цілковито (пор. Lumen Fidei, 16)! Ми можемо знайти спасіння та відкуплення лише у розіп’ятому і воскреслому Христі. Із Ним зло, страждання та смерть більше вже не мають вирішального слова, адже Ісус дає нам надію та життя: Він перемінив хрест зі знаряддя ненависті, поразки та смерті на знак любові, перемоги і життя.

Спершу Бразилія називалася «Земля Святого Хреста». П’ять століть тому Хрест Ісуса Христа принесли не лише на береги цієї країни, а й також в історію, серця і життя народу Бразилії і не тільки. Ми відчуваємо, що страждальний Христос поряд із нами, Він один із нас та розділяє з нами наш шлях навіть до самого кінця. У нашому житті немає такого хреста, ані малого, ані великого, якого б Господь не розділив із нами.

3.Однак хрест Ісуса Христа заохочує нас також дозволити Господу  вселити в нас Його любов, навчаючи нас завжди дивитися на інших з милосердям і ніжністю, особливо на тих, хто страждає, потребує допомоги, слова розради чи конкретної дії, що вимагає від нас вийти з поля своїх зацікавлень назустріч цим людям та простягнути їм руку. Як багато людей супроводжували Ісуса на його шляху до Голгофи: Пилат, Симон Киринеянин, Марія, жінки… 

 Іноді ми можемо бути, як Пилат, якому забракло мужності піти проти течії та врятувати життя Ісусу, натомість він омив руки. Дорогі друзі, хрест Ісуса Христа вчить нас бути, як Симон Киринеянин, який допоміг Ісусові нести ту важку деревину; він навчає нас бути, як Марія й ті інші жінки, які не побоялися з любов’ю та ніжністю супроводжувати Ісуса на всьому Його шляху, до самого кінця. А ви? На кого ви схожі? На Пилата? На Симона? На Марію?

Дорогі друзі, принесімо до Ісусового хреста наші радості, страждання та помилки. Там ми знайдемо Серце, яке відкрите для нас та розуміє нас, прощає нас, любить та закликає нести цю любов у нашому житті, любити тою самою любов’ю кожну людину, усіх братів і сестер. Амінь.

Переклала Наталія Лисак



Джерела: Католицький медіа-центр

Воїни Христа Царя

пʼятницю, 26 липня 2013 р.

26.07.2013р. Б. / Всесвітній День Молоді у фактах і цифрах



Всесвітній День Молоді у фактах і цифрах
 

Джерело:   КРЕДО

26.07.2013р. Б. / Папа застеріг семінаристів від кар’єризму

Франциск Папа
Ми є, і назавжди залишимося, тільки крихкими посудинами з глини, в які Господь Бог умістив величезний скарб. Не просімо Бога, щоб нам бути сталевими, але щоб ми завжди бачили, які ми крихкі, і що нам дано величезний дар.
 
Такі слова вимовив сьогодні Папа Франциск на ранковій св.Месі, яку він служив у резиденції архиєпископа Ріо-де-Жанейро. Святіший Отець відправив Службу для семінаристів та їхніх родин. Майбутніх священиків Папа заохочував до поклоніння Пресвятим Дарам та добрих сповідей. А над усе він радив їм плекати у собі напруження поміж відчуттям власної слабкості та усвідомленням величі отриманого дару. 

«Церква чимало вистраждала і надалі страждає щоразу, коли той, хто був покликаний прийняти скарб у глиняне начиння, клопочеться про зміну своєї глиняної природи й вірить, що він кращий, що не з глини зліплений, – сказав Папа. – Ми всі з глини, і назавжди, й ніхто нас від цього не визволить. Ісус нас спасає на свій спосіб, не по-людському, без престижу, позірної величі, без високих посад. Звідси походить тільки кар’єризм у Церкві, який завдає так багато шкоди». 

Святіший Отець додав, що перевіркою стану нашої душі є сповідь та адорація. Сповідь показує, чи ми усвідомлюємо свою крихкість. Уміння споглядати Христа у поклонінні Пресвятим Дарам свідчить, що ми усвідомлюємо і велич дару, який отримали.
 
За матеріалами: Radio Watykańskie


Джерело:   КРЕДО

четвер, 25 липня 2013 р.

25.07.2013р. Б. / Співчуття Святішого Отця з приводу залізничної катастрофи в Іспанії

Папа Франциск, що перебуває у Ріо-де-Жанейро в Бразилії, де проходить ХХVІІІ Всесвітній день молоді, надіслав співчуття архиєпископові Сантьяґо-де-Компостелла в Іспанії з приводу катастрофи пасажирського поїзда, який 24 липня зійшов із рейок поблизу відпустового міста Сантьяґо-де-Компостелла, мети численних паломництв, зокрема з нагоди празника святого апостола Якова, що святкується 25 липня. Там загинуло коло 80-ти людей, 140 отримали поранення, деякі з них у дуже важкому стані.

У телеграмі до архиєпископа Хуліана Барріо-Барріо Святіший Отець, глибоко засмучений після отримання повідомлення про трагічний випадок, підносить щиру молитву до Господа за тих, що загинули та постраждали, прохаючи донести до постраждалих та їхніх родин його духовну близькість, братерську любов і схвильовану солідарність, запевнюючи молитви за померлих та всіх, кого болісно заторкнула ця трагедія.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va

 Джерело:   Воїни Христа Царя

середу, 24 липня 2013 р.

24.07.2013р. Б. / Програма прощі до Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ

Як ми повідомляли, 17-18 серпня 2013 року з нагоди 1025-ліття Хрещення України-Русі відбудеться Міжнародна всецерковна проща та освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві.

Програма прощі до Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ

16.08.2013 р. Б., п’ятниця
Екскурсії Києвом, Центральною та Східною Україною
14-00 – Початок реєстрації прочан*
18-00 – Вечірня
19-00 – Відкриття виставок «Патріарх Йосиф Сліпий» та «Папа і Україна» (Крипта Патріаршого собору)

17.08.2013 р. Б., субота
06-00 – Реєстрація прочан
08-00 – Божественна Літургія
10-00 – Всеукраїнський з’їзд спільнот «Матері в молитві» (Міжнародний виставковий центр)
10-30 – Освітній форум «Християнські цінності в освіті. Виклики та перспективи» (Міжнародний виставковий центр)
12-30 – Свята Літургія спільнот «Матері в молитві» (Храм Благовіщення Богородиці)
15-00 – Молебень до св. рівноап. князя Володимира (Володимирська гірка)
18-00 – Всенічна з Чином освячення Патріаршого собору
23-00 – Нічні чування

18.08.2013 р. Б., неділя**
06-00 – Реєстрація прочан
08-30 – Урочистий процесійний похід, Архиєрейська Божественна Літургія, Чин освячення Патріаршого собору, віднова хресних обітів, Чин освячення води на Дніпрі
13-00 – Духовно-мистецька програма (Подіум біля Патріаршого собору)
14-00 – Благодійний бенкет (Виставковий центр –Павільйон І-А)**
18-00 – Всенічна (Патріарший собор Воскресіння Христового)
19-00 – Урочиста академія у Національному палаці мистецтв «Україна»***

19.08.2013 р. Б., понеділок (Преображення ГНІХ)
07-30 – Божественна Літургія, посвячення фруктів
09-00 – Архиєрейська Божественна Літургія, посвячення фруктів
11-00 – Божественна Літургія, посвячення фруктів

* Реєстрація є ОБОВ’ЯЗКОВОЮ і дозволяє брати участь у всіх заходах Прощі, доступ до залів виставкового центру для ночівлі (власний каримат і спальник). Реєстрація на Прощу тут.

Отримання базового реєстраційного пакету (наплічник, молитовник-пам’ятка, пропускний бейдж, буклет з програмою та схемою території, мапа Києва) – вартість 30 грн.

** Упродовж неділі: ярмарок творів майстрів народного мистецтва, виставки «Патріарх Йосиф Сліпий» та «Папа і Україна», екскурсії Києвом.

*** Квитки на благодійний бенкет можна придбати за контактами: (044) 279 1920, (096) 330 9679, info@pilgrimage.org.ua - (вартість 800 грн// 100 USD) та в парафіях м. Києва.

**** Квитки на Урочисту академію можна придбати за контактами: (044) 279 1920, (096) 330 9679, info@pilgrimage.org.ua - (вартість від 50 до 500 грн) та в парафіях м. Києва.

Джерела: www.ugcc.org.ua

Воїни Христа Царя

вівторок, 23 липня 2013 р.

23.07.2013р. Б. / Перша промова Папи в Ріо



Папа в Ріо
Вчора ввечері після 12-годинного перельоту Папа  прибув до Ріо-де-Жанейро. Це перша закордонна апостольська подорож Папи Франциска. До неділі Святіший Отець братиме участь у Всесвітньому Дні Молоді.
 
Папу вітали Президент Бразилії, Апостольський Нунцій, губернатор штату та бургомістр міста, а також бразилійський єпископат. 

Звертаючись під час офіційної церемонії привітання, що відбулася в губернаторському палаці Ґванабара і Ріо-де-Жанейро, до пані Президента Бразилії, представників влади, до присутніх, яких Папа Франциск назвав братами й друзями, Святіший Отець подякував люблячому Божому Провидінню за те, що його перший візит поза межі Італії дозволив йому повернутись до улюбленої Латинської Америки, а конкретно – до Бразилії, країни, яка втішається міцними зв’язками із Святим Престолом та глибокими почуттями віри й приязні, які завжди в особливий спосіб єднають її з Наступником святого Петра. 

ВДМ у Ріо
Папа усвідомлює, що «для того, щоб мати доступ до бразилійського народу, потрібно увійти через браму його величезного серця», прохаючи дозволу делікатно застукати до цих дверей, ввійти і провести разом цей тиждень. 

Святіший Отець говорить як святий апостол Павло: «Не маю ні золота, ні срібла, але приношу вам найцінніше, що отримав: Ісуса Христа! Приходжу в Його ім’я, щоб оживити полум’я братньої любові, що палає у кожному серці; і бажаю, щоб до всіх і до кожного зокрема дійшло моє привітання: «Нехай Христовий мир буде з вами!» 

Папа Франциск підкреслив, що його візит є нічим іншим, як продовженням пастирської місії Єпископа Риму, яка полягає у тому, щоб зміцнити братів у вірі в Христа, заохотити їх свідчити підстави надії, яка випливає від Христа, та нести ближнім невичерпні скарби Його любові. 

Понтифік наголосив, що головний привід його присутності в Бразилії переходить її кордони, адже він прибув, щоб зустрітися з молоддю, яка приїхала з усього світу, яку притягнули розкриті обійми Христа-Спасителя. Молодь прагне знайти притулок в Його обіймах, біля Його Серця, ще раз почути Його ясний і потужний поклик: «Ідіть та зробіть учнями всі народи». 

«Ці молоді люди походять з різних континентів, говорять відмінними мовами, є носіями різноманітних культур, однак, у Христі вони знаходять відповіді на свої найпіднесеніші і спільні прагнення, можуть заспокоїти голод чистої істини та справжньої любові, які їх об’єднують понад усю різнорідність», – сказав Святіший Отець. 

Христос запевнює їм простір, адже немає потужнішої енергії від тієї, яка випливає із сердець молодих людей, які завоював досвід приязні з Христом. Ісус довіряє молоді, ввіряючи їй майбутнє Своєї місії: ««Ідіть та зробіть учнями», переходячи кордони того, що є по-людському можливим і створюючи братерський світ. Також і молодь, за словами Папи Франциска, вірить Христові і не боїться ввірити Йому своє життя, бо знає, що ніколи не розчарується. 

Єпископ Риму підкреслив, що звертаючись до молоді, говоритиме також і до їхніх сімей, до їхніх церковних громад, до їхніх країн, до суспільств, в яких вони живуть, до людей, від яких значною мірою залежить майбутнє нових поколінь. 

ВДМ у Ріо
Згадуючи слова народної мудрості, що діти є зіницею ока, порівнюючи молодь із зіницею ока, через яку входить світло, Папа Франциск вказав, що молодь – це вікно, через яке майбутнє входить у світ входить і тому ставить перед нами великі виклики. Наше покоління буде на висоті обітниці, яку має в собі кожна молода людина, якщо зуміє дати їй простір; подбає про матеріальні й духовні умови для її повного розвитку; дасть міцний фундамент, на якому будувати життя; гарантуватиме безпеку й освіту; передасть тривкі цінності, задля яких варто жити; запевнить надприродний обрій для її прагнення справжнього щастя. 

Папа Франциск попросив у всіх ласкавої уваги та зрозуміння, необхідних для нав’язування діалогу між друзями, обіймаючи увесь бразилійський народ, в усьому його людському, культурному та релігійному багатстві з півночі до півдня, від маленьких сіл до великих міст, нікого не виключаючи із своєї любові. 


«Завтра, якщо дозволить Бог, маю намір згадати усіх вас перед Пресвятою Богородицею з Апаресіди, благаючи Її материнської опіки над вашими домами та родинами. Уже від тепер усіх вас благословлю. Дякую за привітання!» – закінчив Папа Франциск своє перше слово на бразилійській землі. 

За матеріалами: Радіо Ватикан 

Джерело:   КРЕДО 

23.07.2013р. Б. / Тижневий огляд: життя УГКЦ (15 - 21 липня)

16 липня 2013 року:
У м. Новояворівськ Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, звершив Чин освячення наріжного каменя монастиря сестер Товариства спільного життя «Дочки Матері Божої Неустанної Помочі».  У своєму зверненні до численних вірних, які зібрались на спільну молитву, Митрополит звернув увагу на те, що присутність монаших обителей у кожному місті є дуже важливою. За словами проповідника, вони є захороною від злих сил.

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, відвідав Львівський обласний клінічний перинатальний центр (м. Львів, вул. Дж. Вашингтона, 6). Візит відбувся на запрошення керівництва медичного закладу, з нагоди освячення нового престолу у каплиці перинатального центру. Перед Чином освячення, владика Венедикт зустрівся з медичними працівниками у конференц-залі лікарні. У своєму слові єпископ поділився особистими спогадами, коли сам працював у сфері медицини, а саме — фельдшером. Архиєрей підкреслив важливість гідності кожної людини, яка приходить у світ і її обіймають руки лікаря. Він наголосив на необхідності бачення медичними працівниками у кожному житті, дарованому Богом, образ і подобу Господню.

Також до вашої уваги:

та всіх людей доброї волі з нагоди відзначення Тисячодвадцятип’ятиріччя Хрещення Русі-України


Відповідальність за природу – складова християнської віри – д-р Володимир Шеремета. Керівник Бюро УГКЦ з питань екології доктор Володимир Шеремета відповів на запитання Департаменту інформації Української Греко-Католицької Церкви.

 Анонс:
10 серпня 2013 року у Львові (вул. Равська, 6) освятять приміщення «Дому надії» для дівчат із соціально незахищених родин. У будинку зможуть проживати дівчата віком від 15 до 23 років. Участь в освяченні візьме владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ, владика Давид, єпарх Едмонтонський УГКЦ, та вірні Едмонтонської єпархії. 

Джерело:   Воїни Христа Царя

23.07.2013р. Б. / Папа застеріг від «стерильної молитви» та діяльності без Бога

Папа Франциск
Слухання Божого Слова та служіння – два нероздільні аспекти християнського життя. Про це говорив Папа Франциск на молитві Ангел Господній 21 липня.
 
Коментуючи євангельську розповідь про те, які Марта і Марія приймали Ісуса, Святіший Отець наголосив, що тут не протиставляються двома способи поведінки – контемпляціята служінням. Навпаки, вони є «суттєвими елементами нашого християнського життя, аспекти, які не слід відокремлювати, але жити ними в глибокій єдності та гармонії». Чому ж тоді Марта отримує зауваження? «Тому, – пояснює Папа Франциск, – що вважала суттєвим лише те, що робила вона». Бо в християнському житті «служіння і діла милосердя» не можна відірвати від «джерела кожної нашої дії», тобто, слухання Божого слова. 

«Молитва, яка не веде до конкретної дії щодо хворого, бідного, потребуючого ближнього, брата, який зазнає труднощів, є стерильною і неповною молитвою. Так само, коли в церковному служінні звертається увагу лише на дії, більше зважається на речі, функції, структури, й забувається про центральне місце Христа, не виділяється час на розмову з Ним під час молитви, існує небезпека служити собі самим, а не Богові», – зауважив Папа Франциск, заохочуючи просити в Пресвятої Богородиці, «Матері слухання та служіння», щоб Вона навчила нас роздумувати в серці над словами Її Сина, вірно молитися й бути уважними до конкретних потреб ближніх. 

За матеріалами: Радіо Ватикан  

Джерело:   Воїни Христа Царя