ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 16 березня 2013 р.

15.03.2013р. Б. / Патріарх Константинополя візьме участь в інавгурації Папи Франциска



Патріарх Константинопольський
Це перший жест такого значення з боку Константинопольського Патріарха.
 
 Уперше від 1054 року духовний керівник світового православ’я – Патріарх Константинополя візьме участь в інавгурації Єпископа Рима, новообраного Папи Франциска. 

Про це повідомило прес-бюро Екуменічного Патріархату в Стамбулі. На думку журналістів, це важливий сигнал, що вказує на прагнення оживити екуменічний діалог. 

Разом із Патріархом Варфоломеєм І в інавгурації у вівторок (19 березня) візьмуть участь митрополит Пергамський Йоан (Зізіулас) – співголова Міжнародної змішаної комісії з питань католицько-православного теологічного діалогу, а також – митрополит Аргентини Тарасіос і православний митрополит Італії Геннадіос. 


За матеріалами: КАІ

Джерело:     КРЕДО

15.03.2013р. Б. / Папа Франциск відвідає Бенедикта XVI


Наступної суботи, 23 березня, Святіший Отець Франциск поїде до Кастель Гандольфо, де зустрінеться з Папою-емеритом Бенедиктом XVI, – інформує прес-служба Апостольської Столиці у сьогоднішньому інформаційному бюлетні. У Ватикані подали програму діяльності Папи на найближчий тиждень.

Отож, в неділю, 17 березня, о 10:00 римського часу Папа Франциск відправить Службу Божу в парохії Св. Анни, що у Ватикані. А о 12:00 очолить молитву «Ангел Господній».

На понеділок, 18 березня, о 12:50 запланована аудієнція для президента Республіки Аргентина у Домі Св. Марти.

У вівторок, 19 березня, о 9:30 на площі Св. Петра відбудеться Урочиста Євхаристія встановлення Петрового Служіння. Вхід на площу буде відкритий з 6:30 год. Після завершення Євхаристії Папа складе свої літургічні шати в каплиці П’єти, і перед вівтарем Сповіді зустрінеться із представниками офіційних делегацій. Пообідає Папа в цей день в Домі Св. Марти.

В середу, 20 березня, об 11:00 відбудеться зустріч із представниками християнських Церков.

В п’ятницю, 22 березня, об 11:00 в «Sala Regia» відбудеться аудієнція для Дипломатичного корпусу, акредитованого при Апостольській Столиці.

В суботу, 23 березня, о 12:00 Папа Франциск гелікоптером відлетить з Ватикану до Кастель Гандольфо, де зустрінеться і пообідає з Папою-емеритом Бенедиктом XVI. По завершенні зустрічі Святіший Отець повернеться до Ватикану.

В неділю, 24 березня, на площі Св. Петра о 9:30 Папа Франциск  очолить урочисту Літургію Вербної Неділі. А о 12:00 помолиться з вірними «Ангел Господній».


Джерело:   Воїни Христа Царя

пʼятницю, 15 березня 2013 р.

15.03.2013р. Б. / Блаженніший Святослав Шевчук запросив Папу в Україну



Святослав Шевчук Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Святослав Шевчук надіслав вітального листа на ім’я Святішого Отця Франциска з нагоди обрання Вселенським Архиєреєм і запросив його відвідати Україну з нагоди 1025-річчя Хрещення України. «Це було б великим благословенням для нас та всієї України розраховувати на Вашу присутність під час такої визначної події», - йдеться у привітальному листі.
 
Патріарх УГКЦ привітав новообраного Папу Франциска від свого імені та від всієї Української Греко-Католицької Церкви іспанською мовою. «З глибини наших сердець радіємо, що Вас вибрали Папою. Приєднуємося до вітань нашими молитвами, які сьогодні звучать із вуст нашої пастви, що знаходиться на всіх континентах», - написав Блаженніший у листі до Папи Франциска. 

Блаженніший Святослав відзначає, що Святіший Отець добре знайомий із УГКЦ, яка пройшла мученицький шлях. Уперше Папа зустрівся з УГКЦ, навчаючись у салезіанській школі та прислуговуючи отцю Степану Чмілю у святилищі під час Літургій. Пізніше, будучи Архиєпископом Буенос-Айреса, він мав нагоду її пізнавати, опікуючись Аргентинською єпархією Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ: її єпископами, священиками, ченцями і черницями та всіма вірними.
«Особисто висловлюю Богові свою щиру вдячність, оскільки саме в Буенос-Айресі я, молодий та щойно призначений єпископ, робив свої перші кроки, перебуваючи там під Вашою батьківською опікою. І сьогодні впевнений, що зможу розраховувати на підтримку Вашої Святості, як і Аргентинська єпархія Покрови Пресвятої Богородиці», - зазначив Патріарх УГКЦ. 

Блаженніший Святослав наголосив, що Українська Греко-Католицька Церква розвивається, зростає та засвідчує свою віру. «Хочу запевнити Вас у нашій єдності, сопричасті та синівській вірності Вам, як Вселенському Архиєрею, вірності, яку наша Церква скріпила пролитою кров’ю своїх мучеників протягом своєї історії та особливо під час жахливих років панування комуністичної влади заради єдності із Вселенською Церквою», - наголосив Блаженніший Святослав. 

На завершення Патріарх УГКЦ попросив у Святішого Отця апостольського благословення для УГКЦ та побажав йому, щоб він «служив Богові та Вселенській Церкві з мудрістю і духовною силою на многії літа». 

Як уже повідомлялося, Блаженніший Святослав Шевчук ще раніше запрошував кардинала Хорхе Маріо Берґольйо, нинішнього Папу Франциска, відвідати Україну. 

Попередній Патріарх УГКЦ Блаженніший Любомир Гузар також сподівається, що Папа приїде в Україну. «Оскільки сьогоднішній Папа має знання про Україну і таке певне сентиментальне прив’язання до українців, я думаю, що можна сподіватись, що він відвідає Україну», - сказав екс-глава УГКЦ

Нагадаємо, римо- та греко-католики запрошували відвідати Україну попереднього Папу Бенедикта XVI. Хоча Ватикан прийняв усі ці запрошення, проте, візит Папи Бенедикта XVI в Україну так і не відбувся. 

У 2001 році до України приїжджав Папа Йоан Павло ІІ.

За матеріалами: Департамент інформації УГКЦ 

Джерело:    КРЕДО

15.03.2013р. Б. / Звернення Генерала Товариства Ісуса з нагоди обрання нового Папи


Генерал Товариства Ісуса о. Адольфо Ніколас 14 березня видав звернення з нагоди обрання єпископом Риму єзуїта кардинала Хорхе Маріо Бергольйо.
 
В ім’я Товариства Ісуса дякую Богу за вибір нового Папи, кардинала Хорхе Маріо Бергольйо, яке відкриває для Церкви новий період, сповнений надією.
 
Всі ми єзуїти супроводжуємо своїми молитвами цього нашого співбрата і дякуємо йому за його великодушність у прийнятті відповідальності за провадження Церкви у цей вирішальний час. Ім’я Франциск, яким він називатиметься від тепер, пригадує його євангельський дух близькості до вбогих, його ідентифікацію з простими людьми і його старання про онову Церкви. З перших хвилин, коли він був представлений народу Божому, він дав видиме свідоцтво своєї простоти, покірності, душпастирського досвіду й глибокої духовності.
 
«Властивою ознакою нашого Товариства є, отже, те, що це в той же час монаше, священиче та апостольське Товариство, яке особливим зв’язком любові і служіння пов’язане з Римським Архиєреєм» (NС 2,2). Тому ми поділяємо радість усієї Церкви, бажаючи оновити нашу готовність бути посланими у виноград Господній, згідно з нашого особливого обіту послуху, який нас також в особливіший спосіб пов’язує з Святішим Отцем (35 GС 1,17).

За матеріалами http://isusovci.hr

Скорочення:
NС – Додаткові норми Конституцій Товариства Ісуса, одобрені Конгрегацією
35 GС – Постанови 35 Генерального конгрегації Товариства Ісуса



Джерело:   Воїни Христа Царя

четвер, 14 березня 2013 р.

14.03.2013р. Б. / Нового Папу вже запросили відвідати Україну




Папа ФранцискБлаженніший Святослав Шевчук ще два роки тому запросив кардинала Хорхе Маріо Берґольйо, нинішнього Папу Франциска, відвідати Україну. 
 
12 квітня 2011р., під час пастирського візиту до Аргентини Блаженніший Святослав Шевчук мав зустріч з архиєпископом Буенос-Айреса кардиналом Маріо Бергольйо, аби висловити свою вдячність за молитви та підтримку під час розбудови аргентинської єпархії УГКЦ. 

Блаженніший Святослав також запросив кардинала Бергольйо відвідати Україну і подарував йому вервицю та ікону.
За матеріалами: РІСУ

Джерело:     КРЕДО

14.03.2013р. Б. / Папа Франциск є вихованцем українського священика




Папа ФранцискПатріарх УГКЦ Святослав Шевчук поділився спогадами про Хорхе Маріо Берґольйо, коли той ще був студентом Салезіанської школи і вихованцем о. Степана Чміля.
 
«Найперше я б хотів сказати, що новообраний Папа Франциск І є вихованцем нашого священика Степана Чміля, який тепер похований у базилці Святої Софії в Римі. Нинішній Папа, а тоді студент Салезіанської школи, щодня раненько, поки ще всі хлопці спали, прислуговував о. Чмілю під час Служби Божої. Він добре знає наш обряд і пам′ятає навіть нашу Літургію. Востаннє я його відвідував, коли прощався з Аргентиною, від′їжджаючи до України, і просив, щоб він дав свої свідчення для беатифікаційного процесу о. Степана Чміля, на що він охоче погодився. Отож Святіший Отець дуже добре знає і про нашу Церкву, і про нашу Літургію та обряд, і про нашу духовність», – сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, одразу після повідомлення про обрання 266-го очільника Рима. 

Крім того, за словами Предстоятеля УГКЦ, Папа Франциск І ще як Архиєпископ Буенос-Айреса був ординарієм для східних католиків, зокрема тих, які не мали своєї ієрархії. «А наша єпархія в Аргентині є суфраганною стосовно Архиєпископства Буенос-Айреса. Таким чином кардинал Бергольйо завжди опікувався нашою Церквою в Аргентині, і я, як молодий єпископ, робив свої перші кроки в цьому служінні «під його оком» та з його допомогою. Тому, я гадаю, ми справді будемо мати в його особі того Святішого Отця, який дбатиме про нашу Церкву. І я сподіваюся, що з тим Папою нас чекають дуже гарні події в майбутньому», – пояснив Блаженніший Святослав. 

У своєму коментарі Глава УГКЦ також зазначив, що новообраний Святіший Отець є надзвичайно скромною людиною. «Наприклад, у Буенос-Айресі він ніколи не використовував свого автомобіля, завжди їздив громадським транспортом, дуже скромно одягався. І вирізнявся тим, що найбільше хотів дбати про вбогих. Він був той, що відвідував людей у найбідніших кварталах і, взагалі, є справжнім душпастирем», – охарактеризував нового Понтифіка Предстоятель УГКЦ. 

Папа Франциск І, за словами Блаженнішого Святослава, є надзвичайно глибоким інтелектуалом. «Пригадую, що його проповіді зазвичай були вельми короткі, часом навіть складалися буквально з п'яти-шести речень, але в них він так багато казав, що після його короткого слова завжди тривала мовчанка, зазвичай п′ять–сім хвилин. Потрібний був час, щоб над цим словом можна було роздумати», – сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.

«Найперше я б хотів сказати, що новообраний Папа Франциск І є вихованцем нашого священика Степана Чміля, який тепер похований у базилці Святої Софії в Римі. Нинішній Папа, а тоді студент Салезіанської школи, щодня раненько, поки ще всі хлопці спали, прислуговував о. Чмілю під час Служби Божої. Він добре знає наш обряд і пам′ятає навіть нашу Літургію. Востаннє я його відвідував, коли прощався з Аргентиною, від′їжджаючи до України, і просив, щоб він дав свої свідчення для беатифікаційного процесу о. Степана Чміля, на що він охоче погодився. Отож Святіший Отець дуже добре знає і про нашу Церкву, і про нашу Літургію та обряд, і про нашу духовність», – сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, одразу після повідомлення про обрання 266-го очільника Рима. 

Крім того, за словами Предстоятеля УГКЦ, Папа Франциск І ще як Архиєпископ Буенос-Айреса був ординарієм для східних католиків, зокрема тих, які не мали своєї ієрархії. «А наша єпархія в Аргентині є суфраганною стосовно Архиєпископства Буенос-Айреса. Таким чином кардинал Бергольйо завжди опікувався нашою Церквою в Аргентині, і я, як молодий єпископ, робив свої перші кроки в цьому служінні «під його оком» та з його допомогою. Тому, я гадаю, ми справді будемо мати в його особі того Святішого Отця, який дбатиме про нашу Церкву. І я сподіваюся, що з тим Папою нас чекають дуже гарні події в майбутньому», – пояснив Блаженніший Святослав. 

У своєму коментарі Глава УГКЦ також зазначив, що новообраний Святіший Отець є надзвичайно скромною людиною. «Наприклад, у Буенос-Айресі він ніколи не використовував свого автомобіля, завжди їздив громадським транспортом, дуже скромно одягався. І вирізнявся тим, що найбільше хотів дбати про вбогих. Він був той, що відвідував людей у найбідніших кварталах і, взагалі, є справжнім душпастирем», – охарактеризував нового Понтифіка Предстоятель УГКЦ. 

Папа Франциск І, за словами Блаженнішого Святослава, є надзвичайно глибоким інтелектуалом. «Пригадую, що його проповіді зазвичай були вельми короткі, часом навіть складалися буквально з п'яти-шести речень, але в них він так багато казав, що після його короткого слова завжди тривала мовчанка, зазвичай п′ять–сім хвилин. Потрібний був час, щоб над цим словом можна було роздумати», – сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. 

Єпископ Буенос-Айреса
 

За матеріалами: Департамент інформації УГКЦ 

Джерело:    КРЕДО

середу, 13 березня 2013 р.

13.03.2013р. Б. / Кардинали не обрали Папу

Чорний дим
 
Чорний дим з комина Сикстинської капели сьогодні вдень повідомив, що протягом ранкового голосування кардинали не обрали нового Папу Римського.
 
Наступні два раунди голосування відбудуться о 17.50 за українським часом. Про результати стане відомо увечері, починаючи від 19.00 год.

Нагадаємо, учора ввечері після присяги кардиналів зачинили у Сикстинській капелі і розпочався конклав.

Детальніше про перебіг конклаву читайте тут.

Джерело:     КРЕДО

13.03.2013р. Б. / Тижневий огляд: життя УГКЦ (04.03 – 10.03.)


За ініціативою Генерального Керівника управління справедливості Української Греко-Католицької Церкви, Високопреосвященного владики Ігоря, Архиєпископа і Митрополита Львівського, 4-5 березня 2013 року в реколекційному центрі УГКЦ у Брюховичах відбувся науково-практичний семінар для працівників Церковного судочинства в Україні. У цій події взяли участь представники як Римо-Католицької Церкви в Україні, так і УГКЦ, а саме представники Трибуналів Києво-Галицької, Львівської, Івано-Франківської та Тернопільсько-Зборівської митрополій; Сокальсько-Жовківської, Стрийської, Бучацької, Коломийсько-Чернівецької єпархій та Луцького екзархату УГКЦ. Також взяли участь представники Львівської архидієцезії, Києво-Житомирської та Камянець-Подільскої дієцезій РКЦ.
 

Цього дня Глава УГКЦ відслужив заупокійну Літургію за душу покійного архиєрея у співслужінні владики Ярослава Приріза, єпископа Самбірсько-Дрогобицького, владики Богдана (Дзюраха), секретаря Священного Синоду УГКЦ, владики Йосифа Міляна, єпископа-помічника Київської архиєпархії, владики Тараса Сеньківа, апостольського адміністратора Стрийської єпархії, та владики Леона Малого, єпископа-помічника Львівської архидієцезії РКЦ. Близько 200 священиків та кілька тисяч вірних прибули до Унева молитовно провести в останню дорогу свого духовного батька. 
 

 Зустріч відбулась під головуванням архиєпископа Перемишльської архидієцезії, Преосвященного владики Юзефа Михалика. Серед учасників засідання були теж Апостольський нунцій в Польщі, архиєпископ Селестіно Мільоре, єпископи з Білорусі, Казахстану, Литви, Молдови, Росії, Словаччини, Угорщини, України, Франції та Чехії.

 Варто зазначити, що Преосвященний владика Венедикт прибув на це пленарне засідання за дорученнямБлаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, як представник нашої Церкви.
 

Метою поїздки є подальше налагодження дружніх стосунків України з європейським співтовариством, презентація позитивного досвіду України у сфері міжконфесійного порозуміння та співробітництва, обговорення проблематики утвердження в суспільстві високих моральних засад і свободи віросповідання. Нагадуємо, що до складу делегації ВРЦіРО входить Архиєпископ Святослав (Шевчук), Глава Української Греко-Католицької Церкви;
 
9 березня 2013 р., у храмі Різдва Христового м. Івано-Франківська, під час Божественної архієрейської літургії, Високопресвященніший владика Володимир Війтишин, Архієпископ та Митрополит Івано-Франківської Архієпархії, уділив дияконські свячення шістьом піддияконам,  серед яких також і д-ру Володимиру Містерманові, заступнику керівника Бюро УГКЦ з питань екології.
 

 Під час Архиєрейської Божественної Літургії ієрарх виголосив проповідь і поставив у диякони трьох піддияконів: Івана Глову, Тараса Собешкевича та Михайла Фенканина. Разом з владикою співслужили священнослужителі собору та запрошені новопоставленими дияконами священики.

Проповідь Глави УГКЦ на М'ясопусну Неділю

Цього року минає 70 років з дня так званої «Волинської трагедії». Справді, це була трагедія українського і польського народів, яка сталася у 1943 році під час ІІ Світової війни. Трагедія полягає у масовому братовбивстві, яке сталося між поляками і українцями в тому часі. 

Глава УГКЦ: «Ми є два братніх народи, ми є синами Єдиної Католицької Церкви, ми разом повинні визнати наші гріхи»

  Владика Венедикт: "Попри складне минуле, поляки і українці є і залишаться сусідами"

 
Анонс:
З 12 по 14 квітня 2013 року у монастирі св. Альфонса (Львів вул. Замарстинівська, 225) відбудуться Великопосні реколекції для хлопців віком від 15 років. Їх тема - «Твоє обличчя, Господи, я шукаю» (Пс. 27, 8). Духовні науки провадитимуть брати-редемптористи.


Джерело:    Воїни Христа Царя

вівторок, 12 березня 2013 р.

12.03.2013р. Б. / «Ми хочемо будувати з польським народом відносини в дусі взаємного прощення», – Блаженніший Святослав Шевчук


Святослав Шевчук
 
«Ми кажемо, що хочемо будувати відносини між українським і польським народом у дусі взаємного примирення та прощення, щоб наше минуле не отруювало нашого майбутнього. Адже ми є два братніх народи, сини одної Католицької Церкви. І ми разом повинні визнати наші гріхи. Ми разом маємо перепросити один одного, обійнятися і будувати спільне європейське майбутнє». Про це сказав Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук з приводу 70-річчя Волинської трагедії.
 
Глава Церкви нагадує, що це справді була трагедія українського та польського народів, яка сталася у 1943-му, під час Другої світової війни. Трагедія полягає в масовому братовбивстві поляків і українців. 

«Завдані тим конфліктом рани болять до сьогодні як українців, так і поляків. Тому, звичайно, потрібно просити Господа Бога необхідної благодаті для того, аби загоїти ці рани. Найкращий засіб загоїти рани й вшанувати жертв цього конфлікту з обох боків – правда про ці події, правда перед обличчям Ісуса Христа, який є Правдою», – наголошує Верховний Архиєпископ УГКЦ. 

Тож, продовжує він, зважаючи на цей біль, який вкотре відновлюється в тілі українського і польського народів, Синод Єпископів нашої Церкви звернув особливу увагу на цю трагічну подію, щоб, з одного боку, просити в Господа Бога дару зцілення, а з іншого – не дати можливості політикам маніпулювати цим болем, що його в собі носять два наших народи. 

«Не можна виправдати навіть одне вбивство, яке сталося, з будь-якої причини чи з будь-якої сторони, тому що це є переступом Божої заповіді "Не вбий!"», – звертається Глава і Отець Церкви до всіх вірних і небайдужих. Він наголошує на тому, що єпископат УГКЦ не хоче входити в історичну полеміку, а також не має на меті виступати зі звинуваченням когось. «Наше завдання – дати християнську оцінку тим фактам, аби ми справді могли загоїти наші рани, оздоровити пам'ять взаємним прощенням», – сказав на завершення Блаженніший Святослав. 

За матеріалами: Департамент інформації УГКЦТ 

Джерело:     КРЕДО

12.03.2013р. Б. / «Роль християнства у формуванні духовних цінностей української молоді», – тема конференції в Жовкві


18 березня 2013 року Комісія з питань освіти та виховання у співпраці з управлінням освіти, молоді та спорту Жовківської райдержадміністраці проводить науково-практичну конференцію «Роль християнства у формуванні духовних цінностей української молоді» у рамках відзначення 1025-річчя Хрещення Русі-України. 

До участі запрошені керівники загальноосвітніх шкіл району, вчителі християнської етики, священнослужителі та представники громадських організацій. 

Програма заходу передбачає привітальне слово владики Михайла (Колтуна), Єпарха Сокальсько-Жовківського, вступне слово заступника Голови Жовківської районної ради, доповідь о. Тарас Бублика (УКУ) про роль християнства у формуванні духовних цінностей української молоді. Відтак будуть такі доповіді: 

1. Вивчення християнських цінностей у навчальних закладах світу та України зокрема (Галина Сохань, доцент кафедри культурологічної освіти Львівського ОІППО, кандидат філологічних наук).

2. Проблеми та загрози сучасної сім’ї (Ольга Соболь, учитель християнської етики Дублянської ЗОШ).

3. Гендерні питання та освіта. Ідеологія Гендеру як виклик християнському вихованню (с. Христофора Буштин, СНДМ, голова Патріаршої комісії УГКЦ у справах освіти та виховання).

4. Співпраця Церкви зі школою у питаннях християнського виховання молоді (о. Богдан Мурований, редактор видавничого відділу «Джерело життя» Сокальсько-Жовківської єпархії).

5. Роль християнської етики у виховній системі сучасної школи (Мирослава Канюка, директор Жовківської ЗОШ №2).

6.Вплив біблійних принципів на формування світогляду молодої людини (о. Василій Луцишин, віце-президент Всеукраїнського біблійного товариства).
 

Після виступів буде проведена дискусія в трьох секціях: гендерні питання та освіта, актуальні питання теорії і практики викладання християнської етики в школі, роль християнства у формуванні духовних цінностей української молоді. 

Підіб'є підсумки о. Михайло Микита, голова Комісії з питань освіти та виховання Сокальсько-Жовківської єпархії. 




понеділок, 11 березня 2013 р.

11.03.2013р. Б. / «Popealarm» повідомить про обрання Папи


«Коли з димаря на Сікстинській капелі піде білий дим, ти про це дізнаєшся одним із перших», – таку ініціативу організували американські католики. З допомогою сучасних засобів комунікації вони повідомлять усіх бажаючих про обрання нового Понтифіка.

«Із Римом у нас різниця в часі – 5-8 годин. Тому в момент, коли з димаря піде білий дим і повідомить увесь світ про те, що обрали нового Папу, Ви можете спати або бути заклопотаними якимось справами. Ми пропонуємо Вам свого роду «будильник», щоб Ви  не пропустили важливий момент «Habemus Papam» і перше благословення «Urbi et Orbi» новообраного наступника Св. Петра», – зазначають організатори ініціативи «Popealarm.com».

Усі охочі можуть зареєструватися на сайті Popealarm.com, щоб отримати повідомлення про настання моменту «Habemus Papam». Мешканці США можуть залишити номер свого мобільного телефону, на який їм прийде текстове повідомлення, а мешканці інших країн можуть залишити адресу електронної скриньки для отримання листа.


Джерело:   Воїни Христа Царя

11.03.2013р. Б. / «Habemus Papam» від Пія ХІІ до Бенедикта XVI (video)


Вже скоро настане день, коли кардинали оберуть нового Папу. Завтра, 12 березня, розпочинається Конклав. І після того як з димаря Сікстинської капели піде білий дим і задзвонять дзвони базиліки Св. Петра, тисячі людей зійдуться на площу Св. Петра, а мільйони спостерігатимуть через телебачення і інтернет як Протодиякон (кардинал Жан-Луї Торан) оголосить нам, що ми маємо Папу – Habemus Papam.

Кардинал Жан-Луї Торан оголосить нам радісну новину латинською мовою. Існує стандартна формула, тому тим, хто не володіє латиною, легко зрозуміти, що відбувається, знаючи кілька основних точок:

1. Спочатку Протодиякон звертається до народу: «Дорогі брати і сестри». Цю фразу вперше вставили під час обрання Бенедикта XVI. Кардинал виголошує звернення італійською, іспанською, німецькою, французькою та англійською мовами.

2. Кардинал повідомляє нам: «Annuntio vobis gaudium magnum; Habemus Papam», що у перекладі означає: «Проголошую вам велику радість: маємо Папу».

3. Тоді він називає ім’я Папи при хрещенні: «Eminentissimum ac reverndissiumum Dominum, Dominum [ім’я].» – «Високопреосвященнійшого та високоповажного пана, пана [ім'я]»

4. Тоді прізвище: «Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem [прізвище]» – Кардинала Святої Римської церкви [прізвіще].

5. Називає нове ім’я Папи: «Qui sibi nomen imposuit [тронне ім'я]» – який взяв собі ім'я [тронне ім'я].

Слід зазначити, що ім’я обранця Протодиякон називає латинською мовою. Тому, щоб швидше зрозуміти, кого обрали, слід запам’ятати відповідники латинської та інших мов:

Petrum (Peter)  - Петро (н-д. Пітер Тарксон чи Петер Ердо)
Angelum (Angelo) - Анджело (н-д. Анджело Скола чи Анджело Баньяско)
Marcum (Marc) - Марк (н-д. Марк Уелле)
Ioannem Francus (Gianfranco) – Джанфранко (н-д. Джанфранко Равазі)
Leonardum (Leonardo) – Леонардо (н-д. Леонардо Сандрі)
Christophorum (Christoph) - Крістоф (н-д. Крістоф Шенборн)
Timotheum (Timothy) – Тімоті (н-д. Тімоті Долан)
Ioannem (John/Sean) – Джон, Шон, Іван (н-д. Шон О’Мейлі)

За матеріалами focus.org
 
Пропонуємо до вашої уваги відео проголошення «Habemus Papam» від Папи Пія ХІІ до Бенедикта XVI

Папа Пій ХІІ – 2 березня 1939 р.


 


Папа Іван XXIII – 28 жовтня 1958 р.


 


Папа Павло VI – 21 червня 1963 р.


 


Папа Іван Павло І – 26 серпня 1978 р.


 


Папа Іван Павло ІІ – 16 жовтня 1978 р.


 


Папа Бенедикт XVI – 19 квітня 2005 р.




Джерело:     Воїни Христа Царя