ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 22 січня 2011 р.

22.01.2011р. Б. / Репресії проти "Тризуба" тривають...

Репресії

* Вчора, 21 січня 2011 р.Б., близько 18:00 в місті Полтава людьми у цивільному був затриманий голова Полтавської обласної організації "Тризуб" ім.С.Бандери Ігор Загребельний.

На даний час місце перебування "тризубівця" невідомо.


* 19 січня 2011 р.Б. о 14:30 міліція перестріла Андрія Тарасенка біля під`їзду його будинку та силою забрала до Святошинського районного відділку міліції м.Києва під приводом перегляду фото Верховної Ради. Проте це було лише приводом для затримання. На запитання Тарасенка до працівників міліції, чи є у них документи на його затримання, вони відповіли, що немає.

Представники "правоохоронних" органів вимагали в Андрія Тарасенка документи, які б посвідчували його особу. На що він їм повідомив, що його паспорт залишилися у Івано-Франківську і слідчі, які ведуть його справу про це знають.


Тризубівця судили, позбавивши права на захист

* 19 січня запорізька міліція обманним шляхом не допустила адвоката до затриманого «тризубівця» Пилипа Тарана сина керівника Центрального проводу ВО «Тризуб». Працівники міліції спочатку відмовилися називати адвокатові Володимиру Прудовському конкретний час і дату судового засідання, де буде вирішуватися питання про санкцію на продовження терміну перебування під вартою.


* Генеральному прокурору України В. Пшонці,

Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Ніні Карпачовій,

Старшому слідчому ОВС України в Івано-Франківській області ххххххх

Звернення

Мене, Лабайчука Василя Івановича, було затримано в с. Красносільці Збаразького району Тернопільської області 9 січня 2011 року без жодних пояснень та складання протоколу про затримання. Після цього мене почергово доставляли до Збаража, Івано-Франківської області, потім – до Запоріжжя, де мене без адвоката допитували працівники МВС та СБУ. Коли я запитував, чи можу я отримати допомогу адвоката, ці працівники говорили: «Адвокат тобі не потрібний» й примусили підписати заяву про це. Лише на десятий день зо дня затримання мені дозволи зателефонувати моєму батькові, щоби повідомити його де я та що зі мною.

Джерело:

ВО "ЖІНОЧА СІЧ"

22.01.11р. Б. / Представники ієрархії УГКЦ не братимуть участі в урочистостях з нагоди Дня Соборності України (відео)

ГУЗАР

Про те, що представники УГКЦ не братимуть участь в офіційних заходах з нагоди відзначення Дня Соборності України 22 січня повідомив Предстоятель УГКЦ Блаженніший Любомир Гузар. Причиною такого рішення, за його словами, є те, що різні групи на різних майданах намагаються об’єднати українців в цей день. «Чи можливо одночасно брати участь у відзначеннях об’єднання українських земель на різних майданчиках міста?», — наголосив Глава УГКЦ.

У День відзначення соборності, як наголосив Предстоятель УГКЦ, треба «стати одним собором».

«Ідеальним було б, якби усі ми, від найстаршого до найменшого, разом, в одному місці, зібралися і заспівали український гімн або, принаймні, вигукнули: «Слава Україні!» Але чи було б це щирою маніфестацією об’єднаної України, якщо ми роз’єднані, якщо наші серця не б’ються в один такт», — йдеться в офіційному зверненні Глави УГКЦ щодо святкування Дня Соборності.

Джерела:

КРЕДО


РІСУ



Слово Блаженнішого Любомира,

Верховного Архиєпископа Києво-Галицького

Української Греко-Католицької Церкви,


Шановні співвітчизники, дорогі у Христі!

Бажаю пояснити вам відсутність офіційних представників Української Греко-Католицької Церкви на урочистостях з нагоди Соборності України в місті Києві. Чи можливо одночасно брати участь у відзначеннях об’єднання українських земель на різних майданчиках міста? Краще щоб ми усі, незалежно від того, де знаходимося, звернулися до Господа і сказали:

Боже, нам єдність подай!

Слово «соборність» означає «єдність». Чи можна святкувати соборність, якщо ми не є об’єднані?

Боже, нам єдність подай!

Ідеальним було б, якби усі ми, від найстаршого до найменшого, разом, в одному місці, зібралися і заспівали український гімн або принаймні вигукнули: «Слава Україні!» Але чи було б це щирою маніфестацією об’єднаної України, якщо ми роз’єднані, якщо наші серця не б’ються в один такт.

Боже, нам єдність подай!

Наші діди і батьки високо цінували соборність. Майже сто років тому вони це довели ділом. Вони були готові навіть життя за неї віддати. А що ми готові сьогодні за неї пожертвувати?

Боже, нам єдність подай!

Слово «соборність» походить від слова «собор», тобто храм, до якого сходяться всі люди, незважаючи на різні прикмети, що можуть їх розділяти. Чи не було б добре у день відзначення Соборності України стати одним собором?

Боже, вислухай благання:

Нищить незгода наш край.

В єдності сила народу!

Боже, нам єдність подай!

Джерело:

Департамент інформації УГКЦ


Переглянути відеозапис:


четвер, 20 січня 2011 р.

20.01.2011р. Б. / СБУ намагається зірвати День злуки на Софійському майдані?

Волинець

Народний депутат від БЮТ Михайло ВОЛИНЕЦЬ заявив, що працівники СБУ залякують підприємців з метою зриву запланованої опозицією на 22 січня масштабної акції.

Як повідомили УНІАН у прес-службі ТВі, про це він заявив в ефірі телеканалу.

«Чим займається СБУ в нашій країні? Чим займаються ці маріонетки?» - сказав М.ВОЛИНЕЦЬ.

Він також переконаний, що ніхто не зацікавлений у відшкодуванні начебто завданих збитків під час численних акцій протесту, що відбувались на Майдані Незалежності останніми роками.

«Нікому відшкодування не потрібне. Потрібно водити людей в прокуратуру, залякувати», - зауважив М.ВОЛИНЕЦЬ.

Він припустив, що на учасників податкового Майдану чекає як адміністративне, так і кримінальне покарання. «Залежить від того, що можуть «навішати». Слідство проводиться в закритому режимі. Хлопців забирають на вулиці, і ми не встигаємо приймати відповідні заходи, щоб їх визволяти», - сказав народний депутат.

Також М.ВОЛИНЕЦЬ повідомив, що його жодного разу не запрошували представники прокуратури для надання свідчень у кримінальній справі за фактом побиття 16 грудня 2010 року у сесійній залі парламенту опозиційних народних депутатів.

Як повідомляв УНІАН, за даними на координатора податкового Майдану Олександра ДАНИЛЮКА, міліція допитує понад 100 активістів цієї акції.

Зокрема, що після проведення акцій протесту проти Податкового кодексу міліція порушила чотири кримінальні справи. За ними силові структури викликають на допити понад 100 активістів Майдану.

За словами О.ДАНИЛЮКА, правоохоронні органи активізували дії стосовно активних учасників акції протесту. «Це справжні репресії, і нічого спільного з правосуддям не мають» - заявив О.ДАНИЛЮК.

Джерела:

УНІАН



«Чим займається СБУ в нашій країні? Чим займаються ці маріонетки?»?

Дуже прикро від усвідомлення того факту, що така серйозна структура, як СБУ під впливом обставин, часу, зміни влади - перемінилася на маріонетку, яка у руках злочинної влади перетворилась на інструмент переслідувань власного народу. То можливо їм все ж таки більше пасувало б скинути маску "СБУ" та вдягнути відповідну до ремесла - "КГБ" чи один з підрозділів "ФСБ"??

Парафіяльний сторож р.Б. Леонід.

20.01.2011р. Б. / Монголо-татарське «іго» триває?

Десятинна_Церква

На місці Десятинної церкви буде збудовано храм церкви Московського патріархату. Про це повідомив головний архітектор Києва Сергій Целовальник.

За його словами, у відповідь на звернення УПЦ МП "пропонується створити платформу, під якою археологи змогли б проводити розкопки і де буде створено музей, а безпосередньо на платформі побудувати церкву. Але це буде будівництво нового храму, а не відтворення Десятинної церкви", – повідомив Целовальник.

Як відомо, Десятинна церква була зведена Великим Київським князем Володимиром у 989-996 роки. На її побудову Володимир Великий виділив десяту частину доходів держави.

У церкві були поховані сам Володимир із своєю дружиною візантійською принцесою Анною. Там же зберігалися мощі княгині Ольги, перенесені туди Володимиром.

В церкві покояться мощі святого Климента Римського, відомого тим, що наприкінці I століття нашої ери його заслали в Херсонес, де його замучили язичники за християнську віру. Частина мощів Климента дотепер перебувають у Римі. Інша частина в 988 була перенесена з Херсонесу в Київ князем Володимиром Великим.

Перед церквою також стояли дві велетенські мідні статуї коней, вивезені Володимиром із захопленого київським військом Херсонесу.

Десятинна церква була колосальним храмом для всієї Східної Європи, у більшій частині якої на той час церкви, якщо вони були, мали розмір із кімнату.

Десятинна церква пережила чимало. У 1169 році військо, спрямоване на Київ суздальським князем Андрієм Боголюбським розграбувало Десятинну церкву, а також Софію, та підпалило Печерський монастир та інші церкви. За словами російського історика Ключевського, це був "перший великорос, який вийшов на історичну арену". За чотири роки, у 1173 році князі Русі під Вишгородом завдали суздальцям вирішальної поразки.

До 1240 року Десятинна церква слугувала усипальницею для найбільш видатних князів. З весни 1240 кияни під керівництвом тисяцького Дмитра почали підготовку до відбиття очікуваного нападу монгольських завойовників.

(Тисяцьким в Україні називався намісник князя, який очолював військове ополчення міста й околиць (так звану "тисячу") і виконував функції судової та виконавчої влади в місті).

Восени місто було взято в тісну облогу. Киянам вдалося відбити кілька штурмів. Монголи використовували в облозі міст пороки – тарани для тарану стін.

Біля Лядських воріт монгольські пороки знесли з верхівки оборонних стін Києва дерев’яні укріплення, встановлені на вершині валу. Під час бою було поранено воєводу Дмитра. Оборонці змушені були відійти на Старокиївську гору та використовувати для оборони старі вали "міста Володимира".

На вулицях Києва й у садибах міста точилися запеклі бої. У Києві археологи знайшли залишки чималої кількості будинків, дахи яких від вогню обвалилися й накрили як киян, так і монгольських загарбників.

На Старокиївській горі було зроблено нове укріплення навколо Десятинної церкви. Туди ж масово відступили рештки цивільного населення міста. Люди збіглися на хори кам’яної Десятинної церкви, збудованої ще Володимиром Великим у 997. Однак стіни церкви не витримали цього та ударів монгольських стінобитних машин і завалилися.

Останнє укріплення киян було захоплено ворогом. У Десятинній церкві монголи захопили в полон пораненого воєводу Дмитра. Через його хоробрість в обороні міста хан Батий залишив йому життя.

Заслугу за швидке виведення монгольських військ з території України літопис віддає воєводі Дмитру, який, побачивши, до якої згуби для рідної землі веде монгольське нашестя, порадив Батию йти в Угорщину.

Воєводу Дмитра призначив у Київ князь Данило Галицький. Навіть після монголо-татарського нашестя, як пише посол Папи Римського до монгольського хана Плано Карпіні, кияни в 1245 вважали своїми князями Данила Галицького та його брата Василька, а мешканці територій від Волині до Києва виказували шану послам цих князів.

У 1243 Данило Галицький разом з єпископами настановив кмітливого печатника Курила (фактично – першого міністра в цивільній адміністрації князя) митрополитом Київським і всієї Русі замість митрополита Йосипа, який загинув під час монголо-татарської навали.

Печатник Курило (Київський митрополит Кирило ІІІ) залишався на чолі Київської митрополії аж до 1281 року. Попри часті напади монголо-татар, він не залишив батьківщини й похований у Софійському соборі Києва.

Усе своє життя Данило Галицький присвятив боротьбі з монголо-татарами. Орда в цей час лишалася надпотужною силою, перебуваючи в зеніті своєї могутності. Монгольська держава контролювала землі від Кореї й Південного Китаю, Ірану й Малої Азії до Центральної Європи.

Жодна інша держава не наважувалася кидати виклик Орді. Данило Галицький і його держава почали боротьбу з монголо-татарами за століття до того, як інші країни почали всерйоз задумуватися над такою можливістю.

А що ж у цей час Москва, яка нині керує Московським патріархатом?

Яке відношення Московський патріархат може мати до церкви, збудованої за півтора століття до першої згадки Москви і за три століття до зародження мінімальної московської державності?

Питання риторичне. Тим більше, якщо згадати, що упродовж свого Середньовіччя Москва була васалом держав, що вийшли з Монгольської імперії, та виплачувала данину Кримові аж до початку XVIII століття.

Московське князівство виникло у 1277 році, тобто не лише після забудови, але й руйнування Десятинної церкви.

Перша згадка про москвичів в історії показова. У Троїцькому списку Новгородського літопису про битву з монголами під Коломною 1238 року після слова "москвичи" хтось добре протер і залишилося: "Москвичи ... же ничегоже не видивши".

На щастя, зберігся інший літопис, де на місці затертості залишилося слово "побігоша". Тобто, замість "москвичі нічого не бачили" виявилося "москвичі втікали нічого не бачачи".

Політика володимиро-суздальских, а згодом і московських князів у відносинах з Ордою полягала в тому, щоб виявами максимальної лояльності до ординських ханів, боротьбою зі спробами повстань забезпечити собі владу та право збирати данину й відсилати її в Орду.

У той час як Данило Галицький збирав коаліції для боротьби з монголо-татарами, будував фортеці та воював з ординським темником Куремсою, володимиро-суздальский князь Олександр Невський став названим сином руйнівника Києва (і Десятинної церкви!) хана Батия, сприяв розправі над власним братом Андрієм, а в 1257 влаштував жорстокі кари тим мешканцям Новгорода, які не хотіли проведення перепису й виплати монголо-татарам поголовної данини.

Ідеологія євразійства, взята на озброєння нинішній Кремлем, прямо стверджує, що Росія є спадкоємцем Монгольської імперії.

У цьому світлі намір віддати саме Московському патріархатові місце Десятинної церкви є особливо блюзнірським. Адже це не лише українська духовна святиня колосального значення, але й останній бастіон опору киян монголо-татарській навалі.

Ще у 2005 році біля фундаменту Десятинної церкви на території музею була споруджена каплиця Московського патріархату, слід відзначити, за потурання тодішньої "демократичної" влади.

На прикладі Печерської та Почаївської лавр, а тепер і Десятинної церкви, проглядається мета прозелітизму залежного від Кремля Московського патріархату в Україні – "застовпити" собою місце найбільших святинь українців, щоб використати їх у політичних інтересах Москви.

Або, на крайній випадок, ці святині дискредитувати, щоб вони не стали джерелом формування української солідарності.

Це не що інше, як спроба не дати використати те колосальне моральне багатство, залишене предками, на благо української духовної (а отже, й політичної) єдності.

Моральні потреби пастви в Росії, яка входить до десятки найбільш криміналізованих держав світу, схоже, турбує Московський патріархат значно менше, ніж побудова "русского міра" на споконвічних українських землях.

Слід відзначити, що Десятинну церкву імперія вже "відновлювала" у 1828-42 роках в імперському московському стилі, що не мав нічого спільного з первісною будовою. Парадокс: елементи шатрової монголо-татарської архітектури, засвоєної Московією, були змуровані на руїнах Десятинної церкви, зруйнованої монголо-татарами.

Справа в тім, що ще у 1801 році синод Російської православної церкви заборонив будівництво церков в українському стилі, і запровадив норми будівництва церков в московському синодальному стилі, який формувався під істотним впливом казансько-астраханської шатрової архітектури.

Не виключено, що таку ж споруду хочуть звести на місці Десятинної церкви, аби підмінити старовинну Київську архітектуру "новоділом" "русского міра".

Хоча для відтворення Десятинної церкви з точністю на більш ніж 90% є всі умови: збережений фундамент, старовинні малюнки XVII століття та численні аналогічні церкви кінця Х століття візантійської доби, що досьогодні збереглися на територіях Греції, Болгарії, Туреччини, Кіпру, Сирії та Йорданії.

Але, за словами київського архітектора, чомусь планується "будівництво нового храму, а не відтворення Десятинної церкви".

Рішення "української" влади надати перевагу одній конфесії не лише цілковито безглузде. Адже є елементарний факт: храм був релігійним центром Київської держави ще тоді, коли не лише Московської церкви, але й Москви не існувало.

Це ще є відвертою дискримінацією за релігійною ознакою. Адже за всіма наявними соціологічними опитуваннями, кількість віруючих Київського патріархату в Україні більша за кількість віруючих Московського.

Примітно, що Київський патріархат ще у 2004 році заявив про свій намір отримати право на відродження Десятинної церкви. Тому рішення влади провокує вкрай серйозний міжконфесійний конфлікт в серці столиці.

Що ж стосується наявних опитувань щодо Києва, то ситуація ще більш разюча. За даними опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" та Київським міжнародним інститутом соціології у 2006 році, більше половини (50,3%) киян заявляли про приналежність до УПЦ КП, тоді як з УПЦ МП асоціюють себе майже в п ять разів менше (8,8%) киян.

Навіть за даними російської компанії ФОМ-Україна, кількість віруючих Київського патріархату в Києві майже в три рази перевищує кількість віруючих Московського патріархату.

Чому тоді українська святиня має перейти Московському патріархатові? Бо в Україні досі іноземне "іго"?

Олександр Палій, історик, автор книг "Ключ до історії України" (2005), "Історія України" (2010), посібника для студентів та викладачів загальноосвітніх шкіл, для УП

Джерела:

Українська правда


Україна Молода


Мандрівники Христа Царя



Бо в Україні досі іноземне "іго"?

Цікаво, невже й цього разу український політикум мовчки проковтне цю наругу над найбільшою СВЯТИНЕЮ УКРАЇНИ? Невже українці будуть байдуже спостерігати над таким глумом душі українського народу і не повстануть проти панування "московського іга", тобто режиму внутрішньої окупації України на чолі з партією БРЕХІОНІВ?!

Парафіяльний сторож р.Б. Леонід.

середу, 19 січня 2011 р.

19.01.2011р. Б. / Святе Богоявлення ГНІХ

Богоявлення_ГНІХ

19 січня 2011 року

Святе Богоявлення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Коротка історія

Свята Церква перед празником Господнього Богоявлення у богослуженнях звертається до своїх вірних: "Вифлеєм залишивши, преславне чудо, спішімо до Йордану душею гарячою і там побачимо страшне таїнство" (Світилен утрені з 3 січня). Це таїнство Господнього Богоявлення, це Хрещення Господа нашого Ісуса Христа в ріці Йордані. У цьому таїнстві Ісус Христос об'являє себе як Месію і Спасителя. Про Його Боже післанництво свідчить при Хрещенні сам Отець Небесний голосом із неба: "Ти єси Син мій любий, у тобі — моє уподобання" (Мр. 1, 11); свідчить Святий Дух, що у вигляді голуба сходить на Нього; свідчить і святий Йоан Хреститель, вказуючи на Нього: "Ось Агнець Божий, який гріхи світу забирає" (Йо. 1, 29).

Празник Господнього Богоявлення у перших віках християнства вважався збірним, бо стосувався кількох подій із життя Ісуса Христа, які свідчили про Його божественність, а саме: його Різдва, поклону мудреців, Хрещення, чуда в Кані Галилейській і чудесного розмноження хліба. Тому й нашу назву "Богоявлення" треба розуміти у множині, бо вона означає празник святих Богоявлінь.

Празник Господнього Богоявлення, крім празника Пасхи і Зіслання Святого Духа, належить у Східній Церкві до найдавніших. Його почали святкувати в кінці II або на початку III ст. Про нього згадує у своїх творах святий Климент Олександрійський (+ 215). В Апостольських постановах, творі IV століття, про цей празник сказано: "Нехай празнують празник Богоявлення, бо того дня явилося Христове божество, про яке свідчить Отець при хрещенні і Святий Дух у виді голубині, вказуючи на Христа". Про подію Богоявлення у III столітті говорять у богослуженнях святий Іпполит Римський (+ к. 235) і святий Григорій, Неокесарійський Чудотворець (+ 270), а в IV ст. в дні цього празника святий Григорій Богослов, святий Йоан Золотоустий, святий Григорій Ниський, святий Августин та инші Отці Церкви мали гарні духовні науки.

Празник Господнього Хрещення показує нам одну з найбільших і найглибших правд нашої святої віри — таїнство Пресвятої Тройці. При Христовім Хрещенні об'явилася Пресвята Тройця, яка посвідчила про Його божество. На третьому часі в навечір'я празника читаємо: "Тройця, Бог наш, себе сьогодні нероздільно явила, бо Отець об'явленим свідоцтвом заявив споріднення. Дух же у голубиному виді зійшов із небес, Син свою пречисту голову склонив Предтечі і хрестившись, визволив людей із неволі, бо Він чоловіколюбець".

Про ікону

На цій іконі зображений Христос, частково або й повністю занурений у воду. Щоб це унагляднити, ріку Йордан деколи зображають нереалістично глибокою. Своєю присутністю Христос, творче Слово Боже, втілене в людську природу, освячує воду, яка в давнину вважалася стихійним, хаотичним елементом. Отже, вода не тільки перестає бути грізним елементом, а стає освяченою та освячуючою для світу. Тому й ми в хрищенні саме водою очищуємося від гріха й нечистоти та освячуємося силою Христа, таким чином беручи таїнственну участь у Його смерті й воскресінні (Кол. 2, 12). Христос обнажений, бо Він — другий Адам, який відкупив першого Адама і всіх його нащадків (1 Кор. 15, 45). Перший Адам закрив нам небо, а другий нам його відкриває.

Йоан Хреститель з похиленою головою приймає благословення Христа та виконує те, що йому велить Христос, щоб сповнити всяку правду й справедливість (Мт. З, 15). Його лик виражає здивування покорою Господа Ісуса. Одною рукою Йоан христить Ісуса, а другою — вказує на Нього як на Агнця Божого і разом з тим виявляє молитовну поставу.

На іконі зображено дерево із сокирою при корені, що є алюзією на проповідь Йоана: «Покайтеся, робіть добрі плоди, бо прийшов очікуваний Месія, і рішучий час настав» (Мт. 3, 7-12).

Бог Отець з небесного півкруга рукою благословить Сина: «Це Син мій любий, що його я вподобав» (Мт. 3, 17). Як на горі Синай Бог об'явив Закон, тут Отець вказує на нового Законодавця — Ісуса, який є уособленням нового Божого закону любові.

Як і в Різдві Христовому, ангели здивовані новим виявом Христової покори. Їх руки прикриті — вони готові служити Спасителеві.

Ця велична подія — найбільш явне й промовисте об'явлення Святої Трійці, отже це — Богоявлення. Після гріхопадіння херувим вартував при зачинених воротах раю. Таїнственне об'явлення над рікою Йордан показало нам, що небо знову відкрите.

Освятивши воду, Христос рівночасно освячує весь матеріальний світ. Він підносить й немов просвітлює все сотворіння Своєю участю в людській, матеріальній природі. (Пізніше, сповнюючи Свою місію, Він знову поборюватиме хаотичні хвилі й бурю на Галилейському озері (Мр. 4, 39).

У воді деколи зображено невелику алегоричну людську постать. Ця людина — символ Йордану, що було затримав свою течію, вжахнувшись і принишкнувши, коли через нього перевозили кивот Завіту (І.Н. З, 14-17). Дещо рідше у воді зображено дві подібні фіґури. Друга — це алегоричний символ Червого Моря.

Тропар та кондак

Тропар, глас 1: Коли в Йордані хрестився ти, Господи, Троїчне явилося поклоніння: бо Родителя голос свідчив тобі, возлюбленим Сином тебе називаючи; і Дух у виді голубинім засвідчив твердість слова. Явився ти, Христе Боже, і світ просвітив, слава тобі.

Слава, і нині: Кондак, глас 4: Явився єси днесь вселенній і світло твоє, Господи, знаменувалося на нас, що зі зрозумінням оспівуємо тебе: Прийшов єси і явився єси — Світло неприступне.

Послання святого апостола Павла до Тита 2, 11-14; 3, 4-7

Сину Тите, Божа благодать з'явилася спасенна всім людям і навчає нас, щоб ми зреклися нечестя та грішних бажань цього світу, жили тверезо, праведно і благочестиво в нинішньому віці, чекаючи блаженної надії і славної появи великого Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, який віддав Себе Самого, щоб викупити нас від усякого беззаконня, та щоб очистити собі народ, що був би Його власний, ревний до добрих діл. Та коли з'явилася доброта й любов до людей Спаса нашого Бога, Він спас нас не ради діл справедливости, які ми були зробили, але заради свого милосердя, купіллю відродження і відновлення Святого Духа, якого вилив на нас щедро через Ісуса Христа, нашого Спасителя, щоб ми, оправдані Його благодаттю, стали, згідно з надією, спадкоємцями життя вічного.

Євангеліє від Матея 3, 13-17

В той час Ісус прибув із Галилеї на Йордан до Івана, щоб хреститися від нього, але Іван противився Йому, кажучи: Мені треба хреститися в Тебе, а Ти приходиш до мене? Ісус у відповідь сказав до нього: Лиши це тепер, так бо годиться здійснити всяку правду. І він лишив Його. А охрестившись, Ісус зараз же вийшов з води. І ось розкрилось небо, і Він побачив Духа Божого, який сходив, як голуб, і зійшов на Нього. І голос пролунав з неба: Це Син Мій возлюблений, в Ньому Моє благовоління.

Проповідь

Недавно ми святкували величне християнське свято – Різдво нашого Спасителя.

При народженні Ісуса Христа на небі з’явилася ясна зоря, звіщаючи людям, що несотвореннне небесне світло зійшло на землю. Коли ж Христос вмирав на хресті, темрява вкрила землю на знак того, що злобні і невдячні люди засудили на смерть «сонце правди», «світло істини». Що являє нам Господь сьогодні, у світлий празник Богоявлення? При хрещенні Ісуса Христа в ріці Йордані об’являється нам Пресвята Трійця: Небесний Отець промовляв з неба, Син Божий стояв у ріці, а Дух Святий з’явився над головою Божого Сина у виді голуба і було чути голос: «Це Син мій любий, що Його Я вподобав» (Пор. Мт. 3.13-17)

Псалом 50 каже: «Невідоме і таємне мудрості Твоєї відкрив ти мені». І дійсно, невідоме, незбагненне таїнство – один Бог, а три особи – предвічні, всемогутні і безконечні!

Як тяжко часом буває нам, людям, збагнути і усвідомити це своїм обмеженим розумом, але силою віри ми віримо і приймаємо це таїнство.

На свято Воскресіння у святій Євангелії чуємо: «Споконвіку було Слово, і з Богом було Слово, і Слово було – Бог. З Богом було воно споконвіку» (Ів. 1.1-2).

Ми люди є недосконалі і мінливі. Ми не можемо одним словом висловити свої почування, бажання, ідеї, думки, тому наш розум, навіть за короткий час висловлює (народжує) багато різних слів. Господь Бог – незмінний, досконалий і вічний; у Бога нема часу, нема «було є і буде», а є тільки одне, досконале і вічне Слово! Те Слово, яке «стало тілом, і оселилося між нами» (Ів. 1.14). Те Слово є вірним відбитком Бога Отця, містить у собі всю велич Божої могутності, має ту саму не сотворену вічну природу, яку має Бог Отець.

У Старому Завіті Господь Бог устами пророків приготовляв світ до приходу другої особи Божої – Сина Божого, Месії. Син Божий, Ісус Христос, приготовляв світ до приходу третьої особи – Святого Духа, який у виді вогненних язиків зійшов на апостолів на десятий день після Вознесіння. Всі три Божі особи присутні всюди, але в нашій Церкві прийнявся звичай навчати, що Бог-Отець є в небі (Ісус Христос навчив нас молитися: «Отче наш, що єси на небесах»), Син Божий є у Пресвятій Євхаристії, а Дух Святий – у серцях праведних християн. Богові Отцеві завдячуємо, що сотворив нас, Сину Божому, що відкупив нас, а Духу Святому, що освячує наші душі.

Сьогодні, мабуть, кожен з нас зустрічався з людьми, які належать до Свідків Єгови і які не можуть прийняти цього таїнства. Вони приходять до наших домівок і хочуть навчити нас і переконати, що Ісус Христос не є Богом, а тільки найбільшою людиною, яка коли-небудь жила, і що Пресвятої Трійці не існує. Але що можуть відповісти Свідки Єгови на слова Ісуса Христа, який виразно каже у Святому Письмі: «Усе, що має Отець – моє» (Ів. 16.15), «Я і Отець – одно» (Ів. 10.30), «Хто бачить Мене, той бачить Отця. Я в Отці і Отець у Мені» (Ів. 14.8-10), «Ідіть і навчайте всі народи: христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа» (Мт. 28.19). Як можна заперечувати Христові?

Тут можна зробити таке порівняння (аналогію): чи можна море перелити в горнятко? Звичайно ж ні. В горнятко можна налити рівно стільки води, скільки воно вмістить, не більше і не менше. Тим горнятком є людський розум, а морем – Божа мудрість. Отже, жодне створіння не в силі зрозуміти, пояснити таїнство Пресвятої Трійці. Тут треба лише вірити, вірити і ще раз вірити.

Один священик, який прийшов до лікарні, де перебували люди, яким загрожувала сліпота, йдучи по коридорі, випадково почув, як молився один хворий: «Благаю Тебе, Господи, не забирай від мене світла очей моїх. Але, якщо така Твоя воля, щоб я був сліпий, то залиши мені хоч світло розуму. Якщо ж захочеш забрати від мене і світло розуму, то, благаю, залиши мені світло віри». Яка чудова і гідна наслідування молитва!

Світло віри є найціннішим скарбом кожної людини, бо віра провадить до Небесного Царства. Амінь.

о. Володимир Юськів

"Сівач", січень 2011, Ч. 1 (136) рік 13

Для створення сторінки використано такі видання:

Катрій Ю. Пізнай свій обряд. - Видавництво Отців Василіян, 2004;

Шпідлік Т. Рупнік М.-І. Про що розповідає ікона. - Львів: Свічадо, 1999;

Креховецький Я. Богослов'я та духовність ікони. - Львів: Свічадо, 2000;

Збірник проповідей "Сівач".

А також ікону Господнього Богоявлення.

Джерело:

КАЛЕНДАР УГКЦ

19.01.2011р. Б. / Влада Криму висуває татарам ультиматум

Крим

Земельне питання - одне з найболючіших у Криму

Нових обертів може набути земельне протистояння в Криму після заяв голови уряду півострова Василя Джарти про необхідність покласти край самозахопленням.

Водночас лідер меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв попередив, що силове вирішення питання призведе до посилення міжнаціонального протистояння.

Після останніх заяв Василя Джарти одразу з'явилася реакція кримської преси, яка однозначно натякала на можливість конфлікту. Адже голова кримського уряду висунув Мустафі Джемілєву фактичний ультиматум: або ліквідуйте самозахоплення, або буде застосована сила.

"Далі з вакханалією беззаконня кримська влада продовжувати миритися не буде", - попередив пан Джарти.

Він також попередив, що звернеться до міліції та прокуратури, якщо самозахоплення не припиняться.

"Я підготував листа, який офіційно направляю Джемілєву для того, щоб вони самостійно самозахоплення почали розбирати і визволяти територію. Іншого варіанту немає. У випадку відсутності реакції на моє звернення я направлю відповідне звернення до правоохоронних органів і прокуратури з вимогою вдатися до негайних дій щодо порушників, - сказав голова кримського уряду.

Василь Джарти вважає, що саме Мустафа Джемілєв має широкий авторитет серед кримських татар, і, мовляв, зміг би переконати їх добровільно звільнити захоплені землі. Пан Джарти називає грою пана Джемілєва його "відмовки", що він начебто не має впливу.

"Це у владі Джемілєва, бо з його боку це гра, коли він каже, що це не він, це хтось, інші відповідають. Водночас ті, хто побудував будинки і народили дітей, – ми знайдемо можливість , як це узаконити", - сказав Василь Джарти.

Водночас, на думку аналітиків, досить дивним виглядає звернення голови уряду Криму саме до пана Джемілєва, адже лише 17% всіх самозахоплених земель, згідно з офіційною кримською статистикою, є кримськотатарськими.

Багато тисяч інших гектарів, нагадують експерти, - це комерційні самозахоплення, в тому числі з боку українських і російських структур. Про це в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, перебуваючи у Стамбулі, нагадав Мустафа Джемілєв.

"1300 гектарів – розмір середнього радянського колгоспу. Це 17% всіх самозахоплених земель, відповідно до даних Республіканського комітету земельних ресурсів. Оскільки йшлося про самозахоплення саме кримськими татарами, тому і стільки галасу саме навколо них. А те, що товстосуми і високопосадовці захопили в десятки разів більше, – на це не звертають увагу", - сказав лідер меджлісу кримськотатарського народу.

Крим

Мустафа Джемілєв також сказав Бі-Бі-Сі, що попередня комісія вже зробила свої висновки, але вони не були до вподоби новій владі. За його словами, раніше була створена комісія, щоби узаконити ці землі, комісія зробила свої висновки і передала ще попередньому уряду.

"Після президентських виборів була створена нова комісія, оскільки нова влада не довіряла попередній. І ось така заява – звільнити землі. Президент України призначив Раду представників кримськотатарського народу – дуже оригінальне рішення – представників народу призначає президент! Ну… так вони діють… Хай Джарти і звертається до Ради, а не до мене, і кримські татари його, можливо, дуже послухають", - сказав пан Джемілєв.

Між тим експерти нагадують, що всі попередні силові вирішення питань землі призводили до міжнаціональної напруженості, на грані зриву ставали літні курортні сезони.

Мустафа Джемілєв підозрює, що, можливо, плани загострення ситуації є у нинішнього кримського керівництва, аби відволікти увагу кримчан від інших нагальних проблем півострова.

Олесь Коношевич

Джерелo:

Бі-Бі-Сі, Київ



"... Оскільки йшлося про самозахоплення саме кримськими татарами, тому і стільки галасу саме навколо них ..."

Мабуть не даремно численні міжнародні аналітики вважають "нашу" нинішню Державу - країною парадоксів. Отже тут теж ми з вами можемо бачити один з таких парадоксів: Цілий народ, який російсько-совьєтська імперія (1946) примусово виселила з рідної землі і на довгі десятиліття прирекла на поневіряння далеко поза межами їхньої Батьківщини, тепер, у нинішній "прогресивний" час, не мають, на думку злочинної влади в Україні, повернутися додому й оселитися де забажають, адже Крим - це їхня з українцями земля. Тобто нинішня, кримінально-олігархічна влада внутрішньої окупації України, вважає зайвими на Кримському пів-острові саме корінні народи - кримсько-татарський і український. Ото дива?! Це теж, що й мені, не раз, доводиться чути від "місцевих" руско-язичних безбатченків та ворогів всього українського: "У нас, в Днєродзєржінскє, так нє гаварят. Вот - понаєхалі!" Тобто я, українець і корінний кам'янчанин, понаїхав в Україну?!... То хто ж сіє в Україні міжнаціональну ворожнечу? На їхню думку, мабуть я, бо мав нахабство народитися українцем в Україні! До того ж маю нахабство говорити своєю рідною, українською мовою та на практиці - любити Україну і українську націю! Така ж "провина" лежить і на кримських татарах...

Мені, свого часу, пощастило брати участь у міжнародних переговорах зі старшинами кримсько-татарського народу і я, як християнин, був вельми здивований тим фактом, що з ними, іншовірами, багато легше порозумітися у багатьох аспектах, ніж з єдиновірцями, "православними" за буквою, християнами. Можливо це тому, що у нас з кримсько-татарським народом, в Україні - на нашій, не своїй землі, - одна доля і... недоля теж одна.

Парафіяльний сторож р.Б. Леонід.

вівторок, 18 січня 2011 р.

18.01.2011р. Б. / Влада асоціює "Тризуб" із замахом на Януковича?

УКУ

Глава Івано-Франківської облдержадміністрації заявив, що президент змінив маршрут через затримання в області озброєних осіб.

Чільний регіональний урядовець адміністрації Януковича заявив, що президент України під час перебування в Івано-Франківській області змушений був змінити маршрут через затримання в області озброєних осіб.

Про це розповів журналістам глава Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк:

УКУ

"Я хотів би подякувати лівоохоронним органам, які чітко спрацювали над арештом озброєних людей, що знаходилися на території області під час перебування на території області охоронюваних осіб держави - президента Віктора Януковича і спікера Володимира Литвина. Хто ці люди, на них написано не було. А якщо б було написано, що "Тризуб", все одно вони були б заарештовані, оскільки "були"(!?) зі зброєю." (Михайло Вишиванюк)

Вишиванюк пояснив, що першу групу, яка виїхала з одного з будинків у Галицькому районі, лівоохоронці затримали в Рогатині і виявили в їх машині автомат, гранату, два магазини патронів і 124 запасних.

"А потім, коли з цього ж будинку виїхала ще одна група "колядників" і теж в сумці знайшли пістолет, а потім поїхали додому до водія - мешканця Самбора і знайшли у нього ще наган", - розповів глава облдержадміністрації.

Глава Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк

Він також повідомив, що в селі Загвіздя, яке розташоване недалеко від Івано-Франківська, невідомі особи за 2 місяці до Нового року орендували будинок, який знаходиться під трасою зльоту-посадки літаків.

"При чому власник цього будинку їх в обличчя не бачив і не знав, що вони там робили, а гроші отримав по перерахунку... А коли зробили огляд будинку, там теж знайшли дві гвинтівки з оптичними прицілами", - розповів Вишиванюк. Цих людей, уточнив він, міліція також затримала.

Глава облдержадміністрації нагадав, що на 9 січня був призначений відліт президента з Івано-Франківської області до Києва. У зв'язку з цими подіями, пояснив він, літак перегнали з Івано-Франківська до Львова і президент вилетів до Львова, а звідти - до Києва.

Вишиванюк підкреслив, що затримані - жителі не Івано-Франківської, а інших областей України.

Коли лівооохоронці Івано-Франківської області затримали 9 "озброєних осіб", більшість з яких є членами всеукраїнського об'єднання "Тризуб" імені Степана Бандери, то ЗМІ пов'язували справу із вибухом, який знищив монумент Сталіна у Запоріжжі. Саме Запорізька обласна прокуратура кваліфікувала той злочин як тероризм.

Замах на Януковича, чи на Сталіна?

КАТ

Служба безпеки України долучилася до розслідування справи про руйнування пам’ятника Йосипу Сталіну у Запоріжжі.

Відтак, Служба безпеки України долучилася до розслідування справи про руйнування пам’ятника міжнародному терористу Йосипу Сталіну у Запоріжжі після того, як цей злочин було кваліфіковано, як терористичний акт.

У той же час речниця СБУ Марина Остапенко сказала Бі-Бі-Сі, що жодних подробиць у цій справі спецслужби не надаватимуть, допоки не завершиться слідство.

СБУ не коментувала затримання понад десяти активістів праворадикальної організації "Тризуб". Раніше міліція Івано-Франківська повідомила, що вони були затримані через підозри у підготовці до акції, що "могла мати значний суспільний резонанс".

Але лівоохоронні органи нічого не повідомляли про те, чи висунуто затриманим звинувачення за першим інцидентом із пам’ятником. Міліція і в Івано-Франківську, і у Запоріжжі, де затримали двох активістів іншої націоналістичної організації – "Свобода" - категорично відмовляється коментувати останні події, відсилаючи журналістів до Києва, до центральних органів внутрішніх справ.

І ось тепер, місцевий урядовець видав нову версію про затриманих - підготовку до збройної акції, через яку свій маршрут змінив президент Янукович.

Яка доля затриманих бандерівців?

БАНДЕРІВЕЦЬ

Навіщо Тризубу було оприлюднювати відеодокази причетності до акту "вандалізму" у Запоріжжі?

Представниця націоналістичної організації ВО "Тризуб", п'ятьох членів якої й надалі утримує міліція в ході розслідування знищення "пам'ятника" Сталіну у Запоріжжі та спроби підпалу офісу Партії Брехіонів у Києві, заявляла ЗМІ, що звинувачення, які міліція висуває затриманим, постійно змінюються.

Спочатку затриманим у Івано-Франківську членам "Тризубу" закидали причетність до пошкодження "пам’ятника" Сталіну у Запоріжжі. Згодом як причину затримки у міліції назвали підозри у "плануванні проведення незаконної акції, що може мати широкий суспільний резонанс."

У п'ятницю ВО "Свобода" та низка інших організацій взяли участь у пікеті під стінами Адміністрації президента та МВС, вимагаючи припинити політичні репресії. Учасники протесту вимагали припинити тиск на "патріотичні організації українців".

Олеся Прийменко, представниця організації "Жіноча Січ", яка брала участь у пікеті, повідомляла в програмі "Ранок з Бі-Бі-Сі", що наразі відомо, що із 9 затриманих "тризубівців", 4 випущено під підписку про невиїзд.

Олеся Прийменко також твердила, що одному із звинувачених тричі змінювали статтю та інкримінували різні злочини:

"Я спілкувалася із Ростиславом Винаром. Він розповідав про своє затримання, як йому заломили руки, наділи на нього кайдани і чорну шапку на очі, і відвезли його у івано-франківський відділок міліції. Він був в нелюдських умовах утримання. Поки йшло слідство, за три дні йому тричі змінювали статтю. Тепер йому інкримінують вбивство відомого на Дніпропетровщині бізнесмена Брагинського."

Кому це вигідно?

Про значення цих подій говорять і у політичних колах і навіть запитують – а чи не була провокацією організація вибуху і арешти?

Аналітики радять розглядати і арешти колишніх урядовців, і затримання молодих націоналістів у контексті подальшого зміцнення одноосібної влади в країні – незалежно від того, чим завершиться розслідування усіх кримінальних справ.

"Виглядає так, що ніби потрібне щось таке надзвичайне, щоб потім це обґрунтувати необхідністю консолідації влади, концентрацією ресурсів, забезпеченням "порядку і законності". Так ніби треба промацати реакцію суспільства, реакцію Заходу на спроби влади одержати надзвичайний мандат президента через виникнення потреби боротися із внутрішніми загрозами, із внутрішнім тероризмом, із радикалами та екстремістами", - припускає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Він наводить приклад Росії, де також пішли таким шляхом. Там детонатором стала Чечня. В Україні, каже політолог, ним можуть стати надзвичайні події і підозри у криміналі та тероризмі.

Джерело:

ВВС-УКРАЇНА



Читайте також останні новини за цими посиланнями:

17.01.2011р.Б. / Звернення ВО “Тризуб” ім. Степана Бандери та ВО “Жіноча Січ” до українців...


17.01.2011р.Б. / Українська громада Праги проти репресій в Україні...


17.01.2011р.Б. / Патріотів безпідставно звинувачують у вчинені злочинів...


17.01.2011р.Б. / ПОКРАЩЕННЯ ВАШОГО ЖИТТЯ ВЖЕ СЬОГОДНІ.УБОЗ без попередження і з конфіскаціями "перевіряє" київські ринки...


17.01.2011р.Б. / Перед завтрашнім протестом підприємців на Майдані встановили металеву огорожу...


17.01.2011р.Б. / На Банковій знов лунало "Банду геть!"...


17.01.2011р.Б. / «Національна революція не за горами!»...

18.01.2011р. Б. / Кардинал Гузар: любов влади пошкодить ПЦвУ МП (Відео)

Патріярх

Українські церкви за нової влади, якій незабаром буде вже рік. Чи всі почуваються рівними? Що буде з Собором Святої Софії? Якими є стосунки греко-католиків з православними - зокрема на заході України?

Це - теми інтерв'ю, яке дав у Лондоні Українській Службі Бі-Бі-Сі глава Української Греко-Католицької церкви кардинал Любомир Гузар.

Бі-Бі-Сі: Греко-католицька церква недавно скаржилась на недостатню увагу до неї - та й інших конфесій - з боку влади. Чим були викликані таки скарги?

Кардинал Гузар: По-перше, Конституція наша каже, що всі перед Законом є однакові, всі церкви і релігійні організації. І багато років ми жили більш-менш за цим принципом, коли всіх трактували однаково. Хоча й були відхилення, і не можна сказати, що все було ідеально. Але ті відхилення не були аж такі значимі, і тому між різними церквами та релігійними організаціями був назагал мир. Ніхто не почувався відсунутим на другий план. Коли тепер є дуже виразне, незважаючи на всі офіційні заперечення, ставлення одної церкви перед усіма іншими, надаючи їй певні привілеї, - це починає створювати напруження. І тому ми, але не тільки ми, греко-католики, але також й інші церкви та релігійні організації, офіційно звертають на це увагу. Нам залежить на тому, щоби запобігти напрузі і непорозумінням у народі. Це наша основна ціль, ніхто не шукає для себе якихось особливих привілеїв. Але якщо хтось починає щось шукати, а влада починає сприяти цьому, - ми вважаємо, що це є небезпечно для внутрішнього миру в народі.

А по-друге, таке створення майже державної церкви, церкви, яка виступає як практично єдина офіційна церква і втішається різними особливими привілеями з боку влади - це для такої церкви надзвичайно небезпечно. Але це вже їхня справа. Нам прикро, що таке відбувається, бо ми всі знаємо, що особливе ставлення влади до однієї з церков є небезпечне для тої самої церкви.

Бі-Бі-Сі: Чи була у вас можливість особисто донести вищому керівництву України цю тезу про небезпеку моноконфесійної ставки?

Кардинал Гузар: Особисто в розмові з представниками влади - ні. Недавно був "круглий стіл" , який організувала Фундація Конрада Аденауера, і я також там виступав і звернув увагу на цю небезпеку і на факт, що є певна нерівномірність у ставленні до різних церков і релігійних організацій. Але я не був один - й інші , хто виступав, теж мали таку ж позицію. Бо ми би не хотіли, аби і держава, і наш народ потерпіли від поганих наслідків такої державної політики.

Бі-Бі-Сі: Але чи особисто зустрічалися з Вами за рік вищі представники української влади?

Кардинал Гузар: Ні, я не мав з ніким такої особистої зустрічі.

Бі-Бі-Сі: Зараз також широко обговорюється тема можливої передачі Софії Київської, яка, очевидно, вважається найбільшою святинею українського християнства, Українській Православній Церкві Московського патріархату. Яка Ваша думка з цього приводу як предстоятеля однієї з найбільших церков України?

Кардинал Гузар: Ми написали листа, в якому ми звертаємо увагу на те, що ми відчуваємо, що такі кроки з боку влади наближаються - хоча я б сказав, що дуже повільно, але все ж таки. А з іншого боку, ми звернули увагу, що така політика передавання комусь одному такої святині, як Собор Святої Софії, - це надзвичайно небезпечно, це нас дуже тривожить. Із нашого боку ми будемо дуже пильно приглядатися до кроків нашої влади: чи не здійснюється цей план вже крок за кроком - хоча й дуже повільно.

Бі-Бі-Сі: Яка зараз релігійна ситуація на Західній Україні? Були нарікання, що не все ще вгамувалося... як би ви зараз схарактеризували стосунки між православними і греко-католиками на заході України?

Кардинал Гузар: Мені дещо трудно сказати безпосередньо щодо заходу України, бо я зараз у Києві і не слідкую безпосередньо. Але я не бачу якоїсь особливої зміни від минувшини. Сьогодні - вже не початок 90-х років, коли з різних причин було й напруження, й погане напруження... Сьогодні цього не було вже останніми роками. Чуються голоси, декларації деяких владик чи деяких священиків православних, які можна було б назвати неприязними. Але скажу так, що якоїсь лінії в тому напрямі, якоїсь постійної послідовної політики, дивлячись із Києва на західні області України, я не спостеріг. Богу дякувати, що вдержується якийсь мир і спокій. Знаєте, що Московський патріархат каже, що їхні вірні живуть під переслідуванням зі сторони греко-католиків. Кажуть, що це є причина, чому патріарх Московський не може зустрітися з Папою Римським. Але коли ставиться питання: "Прошу дати конкретні приклади", де і коли відбуваються такі переслідування... вони є вигаданими, бо ніхто не годен дати конкретні докази.

Бі-Бі-Сі: У Києві триває будівництво головного собору УГКЦ на березі Дніпра. Часом із консервативних православних кіл лунають докори, що, мовляв, греко-католики прийшли до Києва. Як би Ви відповіли їм?

Кардинал Гузар: Дуже просто. Ми не прийшли до Києва, ми повернулися до Києва. Двісті років тому нас із Києва вигнали. І пізніше послідовно почали в Україні, яка тоді була під окупацією царської Росії, нас винищувати. Ми остаточно залишилися без власної ієрархії: чи католицької, чи навіть православної, для української православної церкви. Отже, ми не прийшли; ми не якісь нападники, що прийшли займати чужу територію. Ми повернулися до Києва. І бачите - пам'ятаєте таку річ? Берестейські домовленості, які популярно називаються "Берестейська унія", - це зробила ієрархія Київської церкви під проводом свого митрополита Рогози. Отже, говорити про нас, немовби ми якесь нове тіло, нове явище на березі Дніпра, - це не відповідає навіть, сказати б, дуже примітивним поняттям історії.

Інтерв'ю

Бі-Бі-Сі: Зараз Ватикан оголосив про те, що незабаром завершиться процес беатифікації Папи Римського Івана Павла ІІ. Ви особисто дуже добре знали попереднього Папу. В чому особисто для Вас значення беатифікації попереднього понтифіка?

Кардинал Гузар: Я думаю, що це для нас дуже мила звістка. Всі ми до сьогодні - і не тільки греко-католики, але й дуже багато православних - дуже мило згадуємо той візит слуги Божого Папи Івана Павла ІІ в Україну. Він нам дуже багато приніс. Свідомі люди дуже, дуже йому за це вдячні. В його особі, в його підході, промовах і проповідях відчулося особливу печаливість за нашу церкву. Бажав він своїми словами, своїми молитвами підтримати нас, заохотити до кращого, до вищого. Скільки я можу сказати, не тільки моє особисте враження, але те, що чую від інших людей, - що ця полумінь, яку він запалив в нас, вона й досьогодні горить. Вона становить певний орієнтир для нас. Люди часто - і католики, і некатолики - відкликуються до його слів. Цей візит залишив таку пам'ять живу і на такому високому рівні, що я думаю, що всі будуть раді, що ця беатифікація буде завершена. А далі, думаю, будуть подальші кроки до канонізації, і думаю, ми тому також будемо дуже раді.

Розмовляв Ростислав Хотин редактор Української Служби Бі-Бі-Сі, Лондон

Джерела:

ВВС-УКРАЇНА


Воїни Христа Царя


Переглянути відеозапис:


ЖИВА ВЕРВИЦЯ

Вервиця

Організація Живої Вервиці заснована преподобною Пауліною (Марією) Жарікот у 1826 році в м. Ліон (Франція). З 20 років Павліна розпочала займатись місійною діяльністю. Вона була близьким духовним соратником св. Івана Марії Віанея, священика з Арсу. Організація Живої Вервиці була офіційно схвалена і постійно підтримувана папою Григорієм XVI та набула канонічного статусу 27 січня 1832 року.

«Ми живемо з непохитним упованням на Боже благословення. Однією з численних переваг цієї посвяти є те, що вона – проста і заохочує нас до вшанування Пресвятої Богородиці в будь-якому місці і в будь-який час. Єднання багатьох душ у спільній молитві творить величезну силу і схиляє до нас Боже милосердя. З цієї причини ми не вагаючись адресуємо дану практику авторитетом нашого понтифікату, повсякчас пам’ятаючи про великі переваги, якими наділена Католицька Церква завдяки молитвам до Богородиці через вервицю, впроваджену на її честь». (Папа Григорій XVI, 1839 р. Б.).

Жива Вервиця – це не щось нове у вірі, це продовження вервиці, проповідуваної святим Домініком, яка була дана йому в об’явленні Божою Матір’ю.

У дні лихоліття та безладдя, розладу і модернізму Жива Вервиця – це могутня сила добра, для кожної сім’ї, парафії та країни. Сьогодні ми боремося проти диявола та гріха, що приводить до пекла. Жива Вервиця – це подарунок Цариці Небес. Щира молитва скріплює Живу Вервицю та відвертає всі наступи сатани. Пожертва членів організації поєднана із молитвою сприяє поширенню віри. Тож об’єднуймося для спільної мети та спільної молитви. Мета Всесвітньої Організації Живої Вервиці – возвеличення Непорочного Серця Матері Божої та вшанування святої Філомени – нашої опікунки та заступниці, духовне відродження Церкви через молитву пожертву та поширенні віри.

Мета

Мета Живої Вервиці – умилостивити гнів Божий на грішний світ через заступництво Богородиці, молитву за Боже благословення для Церкви, пожертву для євангелізації і поширення віри, щоб зберегти і відновити віру в серцях людей, а також – сприяти наверненню грішників і піднесенню святої Матері-Церкви.

Намірення молитви

відновленні віри в Господа нашого Ісуса Христа та тріумфу Непорочного Серця Марії;

поширення набожества до св. Філомени та святих УГКЦ ;

молитва за духовне відродження у Церкві та місцевості де знаходиться осередок Живої Вервиці.

Умови

Жива Вервиця не є ще однією із численних форм побожності, але продовженням вервиці, про яку навчав св. Домінік і до якої не раз закликала у своїх появах Богородиця. Сьогодні, у дні зла, хаосу, поділів і модернізму, Жива Вервиця може стати могутньою силою у кожній сім’ї, парафії, єпархії чи країні. Вона є даром Цариці Небес. Якщо молитись її з вірою і заручитись при цьому молитовною підтримкою всієї організації, вона вчинить будь-які напади диявола безсилими. Жива Вервиця наділена великою потугою перед престолом Божим завдяки єдності її членів. Незліченними є ласки і щедроти, які засилаються щодня членам організації, оживленим полум’ям Божественної Любові і Непорочного Серця Марії. Той, хто молиться вервицю сам, пожинає духовні плоди лише з однієї вервиці, але якщо він чи вона поєднані з мільйонами членів Живої Вервиці, тоді вони пожинають плоди з молитов усіх її членів.

Розбірливо напишіть Ваше ім’я та повну поштову адресу і пришліть цю інформацію до Центру Живої Вервиці в Україні. Ви можете також вписати членів Вашої родини, друзів і знайомих, попередньо запитавши про їхню згоду. Усі члени записуються у групи із 15 людей і відповідальна особа, що за ними закріплена, координує надсилання списків та допомагає у забезпеченні членів вервичками, духовною літературою, параманами та ін.

Якщо у вашій місцевості немає представника Живої Вервиці, звертайтеся безпосередньо до Центру Живої Вервиці у Львові.

Ваша адреса та інші відомості знаходитимуться в центрі організації, і в жодному випадку не будуть передані будь-якій особі чи організації без Вашого письмового дозволу. Якщо Ви вирішите перервати своє членство в організації або змінити місце проживання, обов’язково повідомте нас про це. Ваше таїнство є постійним особистим зобов’язанням і не може бути відмовлене іншою особою або скасоване кимсь іншим, а не Вами. У випадку Вашої смерті бажано, щоб родичі або друзі повідомили нас. Ми перепоручимо Вашу десятку іншій людині і будемо постійно молитися та служити Служби Божі за упокій Вашої душі і душі всіх інших померлих членів Живої Вервиці.

Час

У будь-яку пору дня або ночі і в будь-якому місці. Члени Живої Вервиці можуть проводити молитовні зустрічі для спільної молитви, читання Святого Письма, обговорення проблем віри, засад християнського життя, інших духовних питань.

Тривалість

Щодня впродовж усього життя аж до смерті.

Підпорядкування церковній владі.

Усі члени Живої Вервиці цілковито і беззаперечно визнають владу Святішого Отця Папи Римського, Блаженнішого Патріарха Любомира, єпископа – ординарія єпархії, до якої належить. Усі члени Живої Вервиці повинні постійно молитися за церковну владу, адже послух до церковної ієрархії є необхідним елементом для духовного життя кожного християнина, а особливо члена Живої Вервиці.

Основні вимоги

Послух Святішому Отцю Папі Римському, правлячому Єпископові – Ординарію єпархії, о. настоятелю або адміністраторові парафії де Жива Вервиця функціонує.

Постійна участь у житті Церкви, завдяки участі в Божественній Літургії, прийманню Святих Тайн, дотримання норм християнського життя та активній діяльності для добра Католицької Церкви. Завдяки молитві, пожертві кожен із членів Живої Вервиці є співвідповідальним за долю Католицької Церкви, спасіння людей і поширення віри!

Обов’язки членів Живої Вервиці

Кожен член організації має відмовляти приписане молитовне правило організації.

Кожен член Живої Вервиці мусить найактивніше брати участь у житті парафіяльної спільноти через – приймання Святих Тайн, частої участі в Богослужіннях парафії, заохочування людей до активнішої праці на користь парафії та Церкви.

Членам Живої Вервиці рекомендується молитися Вечірню, Утреню, Часи.

Під час місяців травня та жовтня, які в особливий спосіб присвячені Пречистій Діві Марії та молитві на вервиці, члени Організації повинні особливо почитати Пречисту Діву Марію, відмовляючи кожного дня усі 15 таємниць вервиці.

Членам Організації Живої Вервиці рекомендується допомагати хворим та немічним людям отримувати Святі Тайни, потішати їх своєю присутністю та допомагати їм.

Члени Живої Вервиці мають обов’язок молитися за померлих членів організації. Потрібно жертвувати молитви, труднощі та терпіння за померлих членів організації та особисті потреби.

Членам організації потрібно постійно пам’ятати слова папи Григорія ХVI, який зазначив: „Ми повинні активно працювати для того, щоб запалити серця всіх людей: ревністю, повагою, любов’ю і набожністю до Пречистої Діви Марії. Нам потрібно більше працювати для того, щоб поширювати Живу Вервицю безперестанку, щоб кількість людей та благодаті, які ми отримуємо постійно зростали. Нам потрібно поспішати, щоб вдосконалюватися та зростати в чеснотах. Ми відаємо себе Пречистій Діві Марії, яка обіцяла всім, хто буде почитати її привести до неба”.

Потрібно молитися за церковну ієрархію та потреби Української Греко-Католицької Церкви.

Допомагати Організації Живої Вервиці у ділі друкування духовної літератури, організації місійних заходів для відновлення віри.

Бачити в кожній людині того «євангельського ближнього», котрого маємо любити як самого себе, бо й він створений на «образ і подобу Божу».

Активно брати участь у житті Церкви та всіляко допомагати Живій Вервиці у ділі поширення віри.

Плекати любов до літургійної традиції Церкви, до якої належить учасник Організації.

Складати пожертви для діяльності Організації та поширення віри в Україні.

Плекати набожність до святої Філомени та ревно почитати святих УГКЦ.

Присутність Живої Вервиці

США, Англія, Румунія, Білорусь, Філіппіни, Індія, Пакистан, Папуа, Нова Гвінея, Мозамбік, Ліван, Ізраїль, Шрі Ланка, Литва, Тімор, Індонезія, Нігерія, Австралія, Чилі, Парагвай, Перу, Польща, Гана, Уганда, Танзанія, Кенія, Ерітрея, Камерун, Замбія, Ефіопія, Ірландія, Нікарагуа, Острови Фуджі, Мальта, Франція, Україна, Японія.

В усіх цих країнах Жива Вервиця є визнана і активно функціонує, приносячи багато духовних благодатей для цих країн. Багато священиків, єпископів, монахів та монахинь є членами Живої Вервиці та активно підтримують діяльність цієї молитовної організації.

Основні рекомендації для осіб, які бажають заснувати Живу Вервицю

Для того, щоб стати членом Живої Вервиці, особа повинна бути вписана до загального списку. Бланки списків можна замовити в Центрі Живої Вервиці у м. Львові.

Людина, яка стала членом Живої Вервиці, повинна молитися щодня одну десятку Вервиці з таїнством, яке вона отримає від представника Живої Вервиці.

Для ефективної діяльності організації представникові Живої Вервиці потрібно присилати списки нових членів, фотографії про діяльність, свідчення про чуда та ласки через посередництво св. Філомени до Центру Живої Вервиці в Україні.

Місцевому представникові організації потрібно заохочувати людей ставати членами Живої Вервиці.

Дбати про те, щоб у кожному сусідньому селі чи місті був свій представник Живої Вервиці, щоб координувати і створювати нові групи, висилати списки, фотографії про діяльність гуртків Живої Вервиці, повідомляти про ласки і чуда, які люди отримали через членство в Живій Вервиці, молитви до св. Філомени, носіння пояса св. Філомени, святого Парамана, використання мира св. Філомени до центру Живої Вервиці у Львові.

Якщо спільнота Живої Вервиці бажає молитися інші молитви, такі як: Ісусова молитва – чотки та інші молитовні правила, то ця спільнота може молитися ці молитви.

Нам потрібно через молитву, проповіді про Живу Вервицю, свідчення про отримані ласки, заохочувати якнайбільше людей створювати в кожному селі чи місті гуртки Живої Вервиці. Це дозволить нам присилати таким гурткам вервиці, парамани, пояси, миро святої Філомени, медалики Непорочного Зачаття, образки, молитовники та релігійну літературу для духовного вдосконалення учасників молитовного братства.

Наскільки ми будемо активно брати участь у діяльності Живої Вервиці, заохочувати людей ставати членами Живої Вервиці, настільки ми прискоримо відновлення віри до Господа нашого Ісуса Христа та тріумфу Непорочного Серця Богородиці Діви Марії.

Привілеї членства у Весвітній Організації Живої Вервиці

Єднання у молитві із трьома мільйонами членів Живої Вервиці у всьому світі.

Кожного дня служиться Служба Божа за членів Живої Вервиці у всьому світі.

Члени організації постійно моляться за спочилих членів Живої Вервиці. За померлих членів Живої Вервиці відправляються щоденні заупокійні Служби Божі.

Постійна допомога в організації груп Живої Вервиці.

Особи, які активно допомагають Живій Вервиці, отримують багато благодатей від Пречистої Діви Марії, адже ця організація належить Їй.

Постійне заступництво та підтримка Пречистої Діви Марії, святої Філомени для членів організації та їхніх близьких та знайомих.

Молитовна підтримка для людини від усіх членів Живої Вервиці випросить у Бога багато благодатей та вчинить будь-які напади диявола безсилими.

Завдяки членству в Живій Вервиці ви маєте змогу стати апостолом Ісуса Христа та Пречистої Діви Марії у нинішньому світі.

Пожертва для поширення віри

Члени Асоціації Живої Вервиці повинні складати добровільні пожертви для того, щоб покривати видатки діяльності організації. Пожертва використовується для друкування духовної літератури, організація місій, реколекцій, допомога священикам у місійній діяльності та розбудові Живої Вервиці в Україні. Пожертви використовуються для розвитку Живої Вервиці в інших областях України. Рекомендується добровільна пожертва кожного місяця. Пожертви потрібно надсилати до Центру Живої Вервиці у місті Львові.

Ця богоугодна справа є можливою завдяки добровільним пожертвам наших членів, а також молитвам тих, хто не може долучитися фінансово.

Історія

ПАУЛІНА

Це була Павліна Жарікот, яка запалила вогонь віри по всій землі. Правдива дочка церкви, яка гідна хвали та поваги від всього людства. Її духовний зір показав важливе пророче завдання та місію. Джерело цієї місії було глибоке духовне життя, цілковито відкрите до любові Божої, характеризованої дитячою довірою до Бога та Пречистої Діві Марії. Павліна володіла харизматичною щедрістю, яка дозволила їй діяти без вагань, здійснюючи важливі та конечні завдання для поширення віри та відродження влади Царя Христа на цій землі. Це є правда, що Павліна, як багато інших у церкві, відповіла всім серцем на незвичайне покликання для поширення віри, незважаючи на нерозуміння та переслідування, які траплялися на їхньому шляху. Святість Павліни була викристалізувана в дійсність надзвичайно просту та ефективну, яка базувалася на молитві, пожертві та поширенні віри – Живу Вервицю.

«Всесвітнє проповідування віри в усій її чистоті цієї святої засновниці. Давайте розпочнемо молитися. В сучасну добу сваволі і безбожництва, що його сіє дух світу і несе зіпсуття в родинах і Церкві. Давайте молитися більш щиро та постійно для збереження та поширення віри святої католицької церкви!

Світовий успіх праці Павліни Жарікот був заснований на джерелі милосердя в її великому серці. Які б страждання та несправедливість вона терпіла, від неї ніколи не було чути жодних нарікань. Павліна стала жертвою великої любові до Господа Бога.

Батько Павліни був 13 дитиною в багатодітній сім’ї. Він був постійний, сміливий, чесний, побожний. У нього був звичай відвідувати щоденно Службу Божу перед початком свого робочого дня. Його діяльністю була торгівля шовком. Після одруження із Жанною у їхньому будинку запанували мир і злагода. Це була побожна молода пара. У цій праведній родині були народжені вісім дітей. Павліна була наймолодшою, народившись 21 липня 1799 року. Родиний бізнес батька Жарікот процвітав, родина була заможною, але багатство мало негативний вплив на душі дітей.

У час народження Павліни, священики Католицької Церкви виконували вказівки уряду і тому Павліну було хрещено підпільним католицьким священиком, який не виконував накази уряду. Брат Павліни Філіп був на два роки старший від Павліни. Ці двоє дітей були нерозлучними. Підростаючи вони мріяли стати місіонерами та проповідувати слово Боже.

Павліна була покірною та лагідною дитиною. Вона мала дуже гарний та милозвучний голос і батько часто називав її «моїм соловейком», а мати до цієї фрази додавала слово «Неба». Вона провела радісне і мирне дитинство. Коли вона подорослішала, почала відвідувати різні світські вечірки та зібрання молодих людей тогочасної світської еліти. Павліна говорила: «Я одягалася в найкращий одяг, вірячи, що є гідною всезагального поклоніння і прикрашала себе вишуканими прикрасами». Самозамилування залишило великий слід у моєму серці. У цей час з нею стався нещасний випадок. Павліна впала з драбини і пошкодила голову. Ця травма негативно вплинула на її здоров’я. Лікарі боялися за її здоров’я. Переповнена горем мати Павліни пожертвувала Павліну Богові і невдовзі сама померла.

Душа та серце Павліни розривалися від суперечливих відчуттів, вона тоді зрозуміла: «Моє життя одноманітне і молодь, яка оточує мене сумна та нещаслива у своєму житті». У сімнадцять років Павліна почула проповідь настоятеля Вурца. Суть цієї проповіді була в тому, що все життя це марнота марнот. Вражена цією проповіддю Павліна висповідался у цього праведного монаха з цілого свого життя. Вона повернулася додому і спалила усі свої романтичні книги, та вирішила не одягати прикраси чи гарний одяг ніколи більше у своєму житті. Вона зізнається: «Я терпіла важко в перші місяці навернення. Ніколи не буде можливо зцілити себе повністю від марноти, якщо постійно не чувати над собою. Смерть здається мені, є для того, щоб позбутися усієї марноти світу».

Павліна вирішила служити Господові Богу. Незабаром вона відвідала святиню Пречистої Діви Марії і присягнула Богові залишатися чистою тілом та душею. Прекрасно розуміючи, що вона не має покликання стати монахинею. Дві найбільші пристрасті володіли Павліною через ціле її життя, з якими вона повинна була постійно боротися: гнівливість та гордість. Першим чинником, який допомагав їй зберігати тишу була постанова затуляти рота, щоб не промовляти зайвих слів. Ця пристрасть поговорити з часом почала ставати все меншою, а згодом Павліна змогла подолати її цілком.

Перед усією родиною Павліна попросила прощення. Багато сліз було проллято, коли Павліна перегорнула сторінку свого минулого. Вона відчула себе звільненою та відновленою. Павліна прийняла обітницю убожества та чистоти, відвідувала бідних людей та одягалася так як вони, щоб не викликати в бідних меншовартості. Павліна намагалася бути такою як вони. Вона допомагала дітям та одиноким матерям, випрошуючи для них роботу у свого брата, який був власником великої ткацької фабрики. Павліна пам’ятаючи про духовний занепад спричинений Французькою революцію і постійними образами Господа Бога, заснувала гурток побожних жінок, які молилися за навернення Франції. Цей гурток почали називати «Відкупительками».

Христос вибирає душі і дарує цим душам розуміння стану речей у світі та Церкві для того, щоб сповнити через них свою волю. В одній із промов Павліна сказала: «Я запалила смолоскип і намагаюся, щоб вогонь віри поширився по всій землі». Тому в скорому часі Павліна Жарікот засновує організацію поширення віри у Франції.

Вона постійно просила брата Філіпа стати священиком. Разом вони постійно думали про місійну діяльність. Філіп просив у неї допомоги із товариством «Рие де Бак» (поширення віри), котре було засноване в Римі 3 травня 1822 року, головною метою якого була молитва та збір коштів для місійної діяльності в Азії. Павліна Марія Жарікот заснувала таке саме товариство в місті Ліоні у Франціїї. Головним завданням цього товариства було зібрання коштів для місійної діяльності Церкви та допомоги місіонерам.

Весною 1818 року Павліна почала відвідувати фабрики та збирати пожертви для місійної діяльності між членами молитовного гуртка «відкшкодовувачів». Пожертва складала всього декілька центів – копійок. Вона відвідувала людей та просила їхньої допомоги для місійної діяльності Церкви. Павліна завжди хотіла, щоб ця діяльність була персоналізованою. Вона ходила від особи до особи просячи допомоги для Церкви. Це було однією із основних характеристик цієї харизматичної особистості.

Вона постійно молилася за здійснення ідеї формування груп, які б відповідали за поширення молитви. У кожній групі повинен бути лідер, який би координував діяльність групи. Діяльність перевершила задум. Спочатку Павліна робила все сама. Збирала групи, молилася з ними. Ця діяльність викликала опозицію. Канцлер Курман розпочав опозиційну діяльність проти Павліни. У своїх проповідях він звинувачував Павліну в розгортанні несанкціонованої діяльності в місті Ліоні. Такі самі проблеми траплялися й у інших парафіях. Було декілька людей, які підтримували її діяльність. Вона вирішила тоді негайно виконати волю священиків та припинити свою діяльність. Однак у той самий час, священик із церкви святого Полікарпа почав активно захищати Павліну. Їй на той час було лише 19 років. Брат Філіп також заохочував її продовжувати цю діяльність. Слова його листа були пророчими: «Продовжуй поширювати діло милосердя, якщо це є можливо. Твоя діяльність – неначе гірчичне зерно, яке виросте вскорому часі у велике дерево, яке своїми гілками покриє землю».

Французький єпископ із США прибув до Ліону, щоб просити матеріальної допомоги для єпархії у Новому Орлеані. Американський місіонер потребували коштів для розвитку місійної діяльності. Саме цей єпископ запропонував, щоб місійна діяльність поширювалася і на Америку, і на Азію. Він переконав Павліну почати працювати з ним і використав віру та любов до Господа цієї дівчини. Настоятель монастиря Інгелезе керував діяльністю Павліни і незабаром присвоїв велику суму грошей для свого особистого використання. Він став членом товариства в місті Ліоні. Люди довіряли йому і просили, щоб він заснувати товариство для поширення віри.

Цей священик розпочав діяльність організації, план та ідею якої розробила та втілила в життя скромна раба Божа Павліна Жарікот. У скорому часі цей священик перебрав усю діяльність у свої руки.

У 22 роки Павліна вирішила продовжувати вдосконалюватися духовно та написала працю «Невимовна любов до святої Євхаристії». Ця праця була опублікована і підписана псевдонімом. Настоятель Вурц визнав, що це чудова праця і висловив думку, що Павліна має покликання вести контеплятивне життя. Павліна терпіла неймовірно, проте вона послухала порад свого сповідника. Час минав. Товариство Поширення Віри працювало без Павліни.

Вервця – це відданість Матері Божій. Павліна почала свою діяльність, віддавшись в опіку Матері Божій 8 грудня 1826 року. Чудовий приклад відданості вервиці надовго залишився для тих, хто називає себе віруючим, для всіх старих і хворих, які не спроможні робити нічого іншого. Мета створення організації Живої Вервиці – це спасіння світу і поширення віри. Павліна знала могутню силу вервиці, яка перемагає силу диявола. Дехто вважав, що повторення вервиці це легковажність і що більші форми молитви мають більшу силу. Цим людям Павліна відповідала: «Уявіть, що ви на цій землі, де живе свята родина, і ви знаєте, що вони були причетні до якоїсь певної квітки, чи ви б не намагалися дістати цю квітку для тих, хоча б ви самі надавали перевагу іншим».

Давайте визнавати цінність вервиці, яку так наполегливо рекомендувала Пречиста Діва Марія. Павліна знала могутню силу вервиці проти сил диявола. У Павліни виникла ідея створення групи, яка складається із 15 членів.

Отець Рам’єрa автор праці «Сила молитви» писав 1862 року: «Ця чудова організація досконало підходить для того, щоб стати засобом набожності. Святий Дух, посланий Господом Богом вибрав Павліну Жарікот. Кожен член, який добровільно внесе п’ять франків на рік зобов’язаний залучити п’ятеро нових людей до Живої Вервиці. Більшість єпископів рекомендували Живу Вервицю, як необхідну організацію для їхніх єпархій. Після смерті Павліни в самій Франції налічувалося два мільйони членів Живої Вервиці. Павліна говорила: «Ми об’єднуємося в молитві зі всіма людьми світу у Всесвітню Організацію Живої Вервиці».

Павліна пов’язувала цю організацію з роботою релігійних виданнь, щоб висвітлювати і пропонувати всьому світові свої ідеї. Павліна любила писати. Вона писала багато і писала досить добре. Вона просвітила два мільйони членів Живої Вервиці далекоглядним релігійним часописом. Вона писала, що ці видання є тим, чим були послання святого Павла, для перших християн. «Піднесіть свої серця, і не зациклюйтеся на дрібних особистих інтересах і не проливайте сльози на дрібницях. Ісус Христос помер за усіх людей!» - закликала вона. Павліна, яка була віддана молодим людям постійно проводила місіонерську роботу.

Павлінине чудо в Муньяно

Павліна Жарікот страждала захворюванням серця давно, і її найближчі друзі визнали, що смерть неминуча. В березні 1835 року ця хвороба серйозно посилилася. В цей час Павліна вирішила поїхати до Риму, щоб отримати благословення від Папи, а тоді до Муньяно де були реліквії святої Філомени.

Ця кінна подорож через Альпи – довга й небезпечна навіть для тих у кого нормальний стан здоров’я. Про її приїзд до Риму було повідомлено Святішого Отця Папу Григорія ХVІ. Це була надзвичайно велика честь для Павліни. Святіший Отець був надзвичайно доброю людиною і подякував їй за роботу на благо Святої Католицької Церкви і поблагословив її. Він просив молитися за нього в небесах і Павліна пообіцяла це робити. Тоді вона запитала: «Святий Отче, якщо я повернуся здоровою і пішки піду до Ватикану, а чи свята ваша опіка наді мною не образить святу Філомену? Так, так моя дочко – відповів папа це буде найдивніше чудо. Тоді звернувшись до настоятельки монахинь, святий Отець продовжував по-італійськи: «Яка хвора є наша дочка». Мені здається що вона вийшла з могили. Ми ніколи вже не побачимо її, вона ніколи не повернеться».

Павліна зрозуміла, але лише загадково посміхнулася. Папа знову поблагословив її перед від’їздом і звернувшись до кардинала Лабрузчіні, котрий супроводжував його, поручив молитися за Неї.

Карета відправилася до Муньяно, але подорожували вночі через нестерпну спеку. До Мугано прибули напередодні свята святої Філомени. Натовпи народу зібралися на це святкування. Коли люди дізналися, хто така Павліна і яка мета її прибуття, всі були дуже здивовані.

Наступного ранку в День святої Філомени Павліна прийняла святе причастя біля гроту святої Філомени. Вона терпіла від жахливого болю по всьому тілі і її серце билося шалено. Вона знепритомніла, а в натовпі подумали, що вона померла і її винесли з Церкви. Та вона опритомніла і зробила знак, щоб її залишили біля мощей святої Філомени. Раптом потік сліз ринув з її очей, а лице вкрилися рум’янцем, її душа наповнилась радістю, їй здавалося, що вона відходить до неба, але це не була смерть. Свята Філомена уздоровила її!

Наставник монастиря наказав, щоб били дзвони в честь цього чуда, люди від радості гукали знову і знову: «Слава святій Філомені, слава нашій дорогій святій, хвала нашій дорогій французькій леді!».

У знак подяки Павліна декілька днів перебувала біля могили святої Філомени, а зі собою вона взяла цінну реліквію святої Філомени, статую святої. Статуя була одягнена у королівські ризи і для неї було відведене особливе місце. Коли Павліна поверталася назад до Риму, великі натовпи народу зібралися і кричали: «Чудо, чудо!» Павліна не повідомила Папу про своє одужання. Всі у Ватикані, що чули про неї були дуже здивовані. Папа понад усе був здивований, коли побачив її зовсім здоровою. Його Святість не повірив би в це, якби не бачив на власні очі. На її прохання він пообіцяв побудувати каплицю в честь святої Філомени. Щоб звеличити це чудо, Папа дав наказ Павліні залишитися в Римі цілий рік. Наприкінці року вона з Божого благословення повернулася до Франції.

Від тріумфу до трагедії i до небесного тріумфу

Товариство Живої Вервці процвітало. Близько тисячі релігійних статей з’являлися в Лорето кожного дня і влітку 1838 року Павліна мала змогу проінформувати папу Григорія ХVІ, що більше ніж один мільйон членів записалися до Живої Вервиці. Кожен із них жертвував молитися дев’ятниці вносячи від 15 центів до одного долара щорічної пожертви.

Протягом свого життя вона давала велику суму грошей на благодійність. Потребуючі люди приходили до мадемуазель Жарікот і вона надавала фінансову допомогу, духовну настанову і мудру пораду. Мрія Павліни була допомогти працюючим людям заснувати свою спілку, сучасне християнське місто, де чоловіки і жінки мали б засоби для життя, діти могли б навчатися, а хворі і старі – лікуватися. Звичайно, для фінансування цього проекту потрібна була велика сума грошей. Коли вона розповіла про цю ідею настоятелеві Віанею, він вигукнув: «Дитино, це чудово». Нехай ніщо не перешкодить тобі здійснити це. Не турбуйся про гроші. Пам’ятай, все що ми робимо для Господа, робимо тому, що ми віримо в Небесного Отця». Більше ніж два роки Павліна молилася для здійснення цього задуму. Нарешті в неї виникла ідея щодо фінансування. Вона засновуватиме «Небесний банк», товариство із 15 багатих людей, які зроблять внесок, щоб створити фонд на суму 350 тисяч доларів. Вона навіть пішла просити Асоціацію про це, але їй відмовили в допомозі. Тоді Папа Пій ІХ вислав їм письмову ноту, що вони повинні допомогти їй, як засновниці цієї доброчинної справи. Павліна згодом писала: «Ніколи не буде іншої засновниці цієї доброчинної справи, я не лише член асоціації, але насправді засновниця її, я дійсно задумала цей план». Їй було боляче дивитися, що справа, яку вона так любить не має підтримки і фактично гине. Павліна зустрілася з жахливими труднощами: кредиторами, судовими органами, ходінням пішки на великі відстані і навіть зневагами і глузуваннями. Та вона живе для Господа і до своїх останніх днів вона буде йти за Ісусом Христом, який вмер за тих, хто його засуджував.

Рим. 13 червня 1888 року

Папа Лев ХІІІ

І ось закінчення історії. Бідна й самотня Павліна отримала відмову від центру Поширення віри, яка керувала Живою Вервицею і отримала відмову в годину нужди та потреби. Павліна пішки проходила милю за милею, але зустрічалася постійно із відмовами. Магдалина Софія Баран, близька приятелька Павліни згадувала: «За свої сімдесят років я не зустрілачала нікого такого як мати Павліна. Поміж нас живе справжня свята». В журбі, Павліна знову наважилася зустрітися із настоятелем Іваном Віанеєм. Його слова до неї були наповненні мудрістю. Він казав, що розуміння – це шлях до Христа А книга отця де Монфорта «Справжня віра до святої Богородиці» – це неоціненний рукопис з яким повинні бути обізнані всі люди. Павліна все більше вдосконалювалася вірою і духовним життям. «Маріє, о моя мати, я – Твоя» – промовляла вона часто пошепки. Люди називали Павліну опікункою нужденних.

Жінки, які доглядали хвору Павліну мали можливість спостерігати, що при світлі єдиної гасової лампи, яка горіла в їхній кімнаті Павлінине обличчя випромінювало світло. «Яка вона прекрасна і молода, - не раз казали вони. Як молодо вона виглядає, святі завжди прекрасні і молоді». В стані зубожіння Павліна зі сльозами на очах промовляла свої останні слова: «Маріє, о моя Мати, я – Твоя».

Саме така жінка Павліна! Ми – діти її Живої Вервиці запалюймо вогонь цієї великої поборниці – апостолки молитви й засновниці Живої Вервиці. Тож не дозвольмо світові забути того, хто жертвувався для його спасіння. Не дозвольмо історії повторитися ще раз.

Члени Всесвітньої Організації Живої Вервиці щиро просять Вашої допомоги в розповсюдженні Живої Вервиці заснованої Преподобною Павліною Жарікот.

УКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТР ЖИВОЇ ВЕРВИЦІ

понеділок, 17 січня 2011 р.

17.01.2011р. Б. / Політичні репресії тривають (перегляд подій)

репресії

13 січня: Зникли незаконно затримані “тризубівці”, яких мали доставити з Івано-Франківська до Запоріжжя

Наразі невідоме місцеперебування Ростислава Винара, Андрія Тарасенка, Пилипа Тарана, Романа Хмари та Сергія Борисенка, яких вчора мали привезти до Запорізького відділення міліції щодо справи знищення пам’ятника Сталіну.

Дружини Тарасенка та Борисенка, які тепер перебувають у Запоріжжі, повідомляють, що їм не надають ніякої інформації щодо їхніх чоловіків – де вони і які статті їм інкримінують. Адвокати, які уклали з ними угоди про захист, не мають ніякої інформації щодо хлопців.

Народний депутат Андрій Парубій повідомив, що сьогодні, 13 січня, о 9-ій або 10-ій годині у Запоріжжі мав бути суд, на якому повинні були офіційно висунути звинувачення заарештованим “тризубівцям”. Оскільки вже вичерпаний час – 72 години – затримання хлопців до вияснення обставин.

Але жодної інформації про місце проведення та результати судового засідання наразі немає ні в кого – ні в рідних, ні в адвокатів, ні в громадських представників, які тепер перебувають у Запоріжжі.

Андрій Мінаєв, слідчий Жовтневого райвідділу м.Запоріжжя, який веде справу відрізання голови пам’ятнику Сталіну, відмовляється надати інформацію про стан здоров'я і місце перебування заарештованих хлопців. З родичами затриманих розмовляє виключно брутальною російською лайкою.

Джерелo:

БАНДЕРІВЕЦЬ


репресії

13 січня: Випустили Ростислава Винара. Решта незаконно затриманих - в тюрмі

Зранку в четвер Винара доправили до Дніпропетровського обласного управління МВС, де його звинуватили у вбивстві відомого на Дніпропетровщині бізнесмена Брагінського. Відпускаючи з Дніпропетровського СІЗО, Винару повідомили, що він лишається під підозрою.

У неділю, об 11.00 Ростислав Винар був затриманий міліцією на автовокзалі в Рогатині, звідки він мав їхати до своєї матері. “Мені заломили руки, вдягли чорну шапку на очі й відвезли до Івано-Франківського обласного відділення міліції”, – розповів “тризубівець”.

В Івано-Франківську Винару інкримінували підпал дверей кафе “Галич” у грудні 2009 року. Оскільки він ніколи там не був, то не знав, що тоді то був офіс Партії регіонів.

У вівторок Винар був переведений до ІТТ СБУ Івано-Франківської області.

У середу під конвоєм разом із Андрієм Тарасенком, Романом Хмарою, Сергієм Борисенком, Пилипом Тараном був доставлений до Львова, звідки чартерним рейсом хлопців відправили до Запоріжжя.

Андрій Тарасенко та Сергій Борисенко тепер знаходяться в Запорізькому обласному управлінні Служби безпеки.

Решта хлопців - Пилип Таран, Роман Хмара, Василь Лабайчук - перебувають у Запорізькому міському відділені міліції. Інформація про них поки що недоступна.

Свідки розповіли, що хлопців етапували з Івано-Франківська до Запоріжжя під потужною охороною: зі Львова перевезли літаком, чартерним рейсом, у супроводі взводу автоматників.

Джерелo:

БАНДЕРІВЕЦЬ


репресії

14 січня: , на вулиці Банковій в Києві, біля адміністрації Президента України, під гаслами "Бандитам - тюрми!", "Зека геть!", "Владу геть!", пройшла акція протесту проти політичних репресій, які чиняться зграєю Януковича-Азарова-Литвина проти "Тризубу", "Свободи", активістів підприємницького майдану, журналістів, інших представників опозиції.

Промовці зазначали, що дії представників режиму внутрішньої окупації не мають нічого спільного із законодавством. Правопохоронці під керівництвом Могильова здійснюють політичні репресії проти всіх, хто хоч якоюсь мірою протиставляється нинішньому антиукраїнському режимові.

Також було зазначено, що так звана "держава Україна" в її сьогоднішньому вигляді - смердючий труп УРСР. І владу в ній мають колишні комуністи і комсомольці. А також бандити. Тому ситуацію може змінити тільки Українська національна революція.

репресії

Микола Коханівський у своєму виступі також зазначив, що організатори акції просили його не закликати до штурму Адміністрації президента. Тому він того робити не буде. Поки що. Але неодмінно закличе в найближчому майбутньому. Коханівський висловив переконання, що нинішній режим не протримається і року.

На акції лунали заклики "Бандитам - тюрми!", "Зека геть!", "Владу геть!", "Слава Україні!", "Смерть ворогам!"

Джерелo:

БАНДЕРІВЕЦЬ


репресії

17 січня: У Запоріжжі «свободівця» сьомий день утримують в ізоляторі

Голова Житомирської обласної організації ВО "Свобода" Сидор КІЗІН заявляє, що у Запоріжжі вже сьомий день утримують в ізоляторі "свободівця" Юрія ГУДИМЕНКА за звинуваченням в облитті фарбою пам`ятника Феліксу Дзержинському.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили у прес-службі Житомирської обласної організації ВО "Свобода".

За словами С.КІЗІНА, житомирський осередок “Свободи” "вимагає притягнути до відповідальності винних у політичних репресіях проти українських патріотів".

Він нагадав, що облиття фарбою пам`ятника Ф.Дзержинському на Майдані Свободи у Запоріжжі мало місце у травні минулого року". "Порушена 19 травня кримінальна справа була закрита через вісім днів за відсутністю у діях Ю.ГУДИМЕНКА складу злочину", - додав С.КІЗІН.

Однак, як зауважив керівник житомирської “Свободи”, 5 січня цього року прокурором Запорізької області було скасоване попереднє рішення та знову порушено кримінальну справу за ч.2 ст. 296 КК України (групове хуліганство, вчинене з особливою зухвалістю)".

С.КІЗІН також повідомив, що після затримання Ю.ГУДИМЕНКА на три доби правоохоронці Запоріжжя звернулися до суду з поданням про застосування до "свободівця" запобіжного заходу- утримання під вартою на час розслідування справи.

"Жовтневий районний суд Запоріжжя продовжив термін затримання до 10 днів", - сказав С. КІЗІН.

При цьому він висловив стурбованість щодо стану здоров’я свого однопартійця і вважає безпідставними пред’явлені Ю.ГУДИМЕНКУ звинувачення.

С.КІЗІН повідомив, що ВО "Свобода" та правозахисники затриманого вже направили звернення до організації Міжнародна Амністія, Уповноваженого ВР з прав людини та посольств іноземних держав.

Як повідомляв УНІАН, у п’ятницю у Житомирі ВО " Свобода" пікетувала Житомирську ОДА на знак протесту проти політичних репресій в Україні.

Керівник Житомирської облорганізації ВО " Свобода" адвокат С.КІЗІН представляє інтереси затриманих після вибуху пам`ятника Сталіну у Запоріжжі, а також опозиційної журналістки Олени БІЛОЗЕРСЬКОЇ, яка зазнала переслідувань у зв`язку із своєю журналістською діяльністю.

Джерелo:

БАНДЕРІВЕЦЬ



"Бандитам - тюрми!"

Як пам'ятаєте, саме з таким гаслом йшов на вибори ЕКСпрезидент Віктор Ющенко і... Потім, чомусь, він, (який своїми "чистими" руками нічого не крав), почав домовлятися з тими бандитами, яких збирався посадити до тюрем (чи може домовлення було про те, щоб вони його потім замінили на президентському кріслі), тиснути їм руки та цілуватися... А хто ж потрапив до тюрем? Чи не націоналісти? Він почав садити на догоду Москві вчорашніх своїх соратників, які й привели його на хвилі народного гніву до перемоги!? Інша, соратниця та претиндент на президентське крісло - "Вона - Україна, вона працює!", яка аж нічим не краща за того, з ким промарнувала на дурну гризню увесь термін свого прем'єрства. Вона, бач, додумалась за спинами цих двох Вікторів, домовитись з Москвою про здачу України цілком і в роздріб (кримська зусріч з Безпутіним). Вона така правильна, за дурне марнославство та мамону готова з "Матері латану свитину здерти" теж свого часу змавпувала Вітін вчинок і прогнала від себе всіх націоналістів, вчорашніх своїх соратничків. (Мабуть вони, всі ці свинопаси, мають в себе за настільну книжку не Святе Письмо, а "Майн Камф" Адольфа Гітлера). І що ж, як казав інший ЕКС - "хитрий лис": МАЄМО те, що МАЄМО! Чи ж є, серед нашої бидлоеліти, хтось більш достойний, щоб посісти найвище владне крісло? Ні! НЕМА. Але нема тільки серед бидлоеліти, а якщо уважно придивитись, то все ж є в Україні нині ті, хто готовий жертвувати власні: свободу, здоров'я і життя на жертівник нації і, відповідно треба саме їх обирати на провідників народу, щоб Україна та українці, нарешті, посіли гідне місце в "...народів вільних, колі...".

Парафіяльний сторож р.Б. Леонід.

неділю, 16 січня 2011 р.

16.01.2011р. Б. / ПОЛІТИЧНІ РЕПРЕСІЇ. Мати заарештованого «тризубівця» заявляє про переслідування її родини

РЕПРЕСІЇ

Тетяна Хмара, мати Романа Хмари, який тепер перебуває в Ленінському районному відділенні міста Запоріжжя, заявляє про переслідування з боку правопохоронних органів. Про це вона повідомила прес-службі ВО «Жіноча Січ».

«Обшуки проходять у всіх моїх рідних. Навіть по хатах у глухих селах, де вже давно ніхто не живе. Де немає господарів, там вибиваються двері. Шукають щось під різними приводами. Наприклад, шукають начебто вкрадений мобільний телефон, але вилучають чомусь комп'ютер», — заявляє Тетяна Хмара.

Вчора їй вдалося передати синові продукти. Але вона до сих пір не має до нього доступу, не знає, в якому стані він перебуває. «Йому продовжили термін затримання ще на 10 діб. Але мені не повідомили, на якій підставі», — каже Тетяна Тимофіївна.

Мати «тризубівця», яка тепер проживає в Харкові, перебуває у тяжкому психологічному стані. Вона просить юридичної та правової допомоги для сина й вимагає від так званих «правоохоронних органів» залишити у спокої її родину.

За останніми даними, Василь Лабайчук перебуває в ІТТ Запоріжжя (вул. Верхня,2), Роман Хмара — в Ленінському районному відділенні міліції м. Запоріжжія, Пилип Таран — в Ордженікідзевському районному відділенні міліції м. Запоріжжя.

«Тризубівців» постійно перевозять під приводом слідчих дій від одного райвідділу до іншого, від міліції до СБУ і навпаки.

Фактично, це є грубим порушенням всіх процесуальних норм. Такого ніколи ще не було, щоб так вимучувати хлопців в ізолюванні від усіх”, – повідомив представник ГО «Град» Андрій Денисенко, який допомагає хлопцям із «Тризубу» в Запоріжжі.

До Пилипа Тарана не допущений адвокат, міліціянти взяли для хлопців харчі, але досі не передали.

Дружина першого заступника Голови Центрального проводу Всеукраїнської Організації «Тризуб» імені Степана Бандери заявляє про катування та незаконне вилучення речей свого чоловіка правопохоронними органами.

Андрія Тарасенка відпустили 13 січня близько 22.00 з головного управління МВД Запорізької області.

«Коли я побачила свого чоловіка, у мене стався шок. Міліція забрала в нього весь його одяг, окрім білизни. Натомість його одягнули в чужий одяг, у якісь старі туфлі. Його речей досі не повернули, – повідомила Тетяна Тарасенко. – Андрій був замучений, за 5 діб його годували всього три рази. Він був застуджений, мав високу температуру. Виглядав жахливо. Його добу протримали в автомобілі, в якому етапували з Івано-Франківська до Запоріжжя».

Тетяна також розповіла, зі слів свого чоловіка, що, коли Андрій був заарештований, жодної інформації від рідних та адвоката за весь час йому не передали. Більше того, ментюки говорили, що його організація від нього «відхрестилася». Тиснули на те, що його всі забули, в тому числі й дружина.

«Мого чоловіка били. Хоча видимих побоїв немає. Але відомо, що міліція вміє бити так, щоб слідів не лишити», – заявила Т. Тарасенко.

Відділ моніторингу КЦ

Джерела:

КАВКАЗЦЕНТР