ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

неділю, 9 грудня 2018 р.

НЕДІЛЬНА ШКОЛА ДЛЯ ДОРОСЛИХ (+програма і розклад)

НЕДІЛЬНА ШКОЛА ДЛЯ ДОРОСЛИХ
(два класи)

Що дає катехизація дорослим?

Щоб відповісти на це запитання, спробуємо проаналізувати деякі життєві історії: перша – з життя однієї жіночки, яка після деякого часу життя у шлюбі сказала: «Коли я виходила заміж за свого чоловіка, він не пив, не палив, не говорив поганих слів, а тепер, після кількох років спільного життя, він і палить, і п’є, і матюкається…». Для багатьох цю проблему можна звалити на дружину, яка «зіпсувала чудового молодця…», на «тяжке життя».

Розглянемо інший життєвий випадок. У молодому віці дівчина була порядною, чесною особою, але з часом стає грубою, хитрою, підступною людиною. Виникає слушне питання: «Що сталося з людиною?» Знову хочеться багатьом «перекласти вину» на: «життя», «працю», «друзів», «невдалий шлюб». Ще іншим взагалі захочеться наклеїти на особу ярлик «пороблено», треба шукати когось, хто зможе відробити. Але вся справа виглядає набагато складніше: нема благословення Божого. Звідки ми його можемо взяти? Як його зберегти?

Коли Христос надоумлював фарисеїв, то сказав, що кожен гріх проститься людині, а гріх проти Святого Духа не проститься (Лк. 12,10). Противитися Святому Духову – це опиратися натхненню Святого Духа, противитися добру, справедливості і правді, особливішою провиною є упиратися пізнанню правд християнської віри.

Як у нашому житті ми можемо противитися Святому Духові? Кожна людина отримує в дар від Бога віру, і цей дар вона має проростити, як маленьке зерно. З малого зерна виростає велике дерево, або це зерно гине. Так само і наша віра: якщо вона не росте, то «загниває». Якщо людина не піднімається дорогою досконалості, то котиться вниз (тут можна порівняти слова Ісуса Христа про того, хто поклав руку на плуг і оглядається назад (Лк. 9,62)). Від цього падіння не застрахований ніхто. Кожен, хто не стає на шлях поглиблення своєї віри, тобто вдосконалення життя вірою, той неминуче у духовному житті втрачає свої чесноти. Цей процес людина може навіть не вгледіти, але він, на жаль, існує. Єдиний спосіб його уникнення – не противитися Святому Духові у пізнанні Божих істин і втіленням цих знань у життя. Без цього не можемо розраховувати на Божу опіку і Боже благословення у повній силі.

Над постійним поглибленням віри Божого люду в нашій Церкві зобов’язаний дбати єпископ, разом із своїми помічниками священиками і катехитами, через катехитичне навчання.

Дорогі дорослі, ми маємо від Бога поручений талант – нашу віру. Від нас залежить, чи ми його закопаємо, чи помножимо. Тому не шкодуймо часу на катехизацію і молитву, бо час, присвячений справам Божим, вам сторицею окупиться: щасливим життям у сім’ї, добрим вихованням дітей, реалізацією себе у житті. Але найбільший дар, який отримаєте, – це зближення з Богом. Нехтування цими можливостями може перекреслити вам щастя вже тут на землі і навіть може комусь коштувати вічності… Слушно кажуть, що: «вчасно викладений катехизм з однієї сторінки, у майбутньому може замінити цілий наряд поліції». Скільки сьогодні навколо нас тих, які мають розбиті сім’ї, зранені серця, зазнають зневаги від власних дітей, мають проблеми з алкоголізмом, наркоманією чи ігроманією. А все через те, що своєчасно не навчилися вибирати правдиві цінності, бо… лінувалися.

Дорогі батьки, ви маєте більше змоги, аніж катехити, передати віру вашим дітям, бо ви з ними проводите більше часу; але якщо самі її не будете мати, то не зможете передати цього майбутнім поколінням. Від вашого життя залежить, чи діти будуть жити християнськими вартостями, чи тими "вартостями", які пропонує світ. Бо діти будуть більше дивитися на приклад вашого життя, а не на слова. Тому живіть самі християнськими цінностями, станьте на шлях поглиблення віри, якщо не у церкві, то маєте обов’язок це робити вдома: присвятіть хоча б півгодини на тиждень для читання Святого Письма і вивчення катехизму. Якщо самі будете вивчати свою віру, то пам’ятайте, що для зростання у вірі (через катехизацію) краще, щоб були особи, зрілі у ній або катехити, яким Церква доручила важливу місію, бо самому можна вчинити багато помилок.

Примітка:
При нашому храмі можна записати дітей на різні вікові групи катехитичної школи, починаючи від 3 років.

Для катехизації молоді і дорослих теж існує катехитична школа:

Щонеділі, після завершення Божественної Літургії, прийти за адресою:
м. Кам'янське
вул. Звенигородська б. 12а, кв. 74
(це неподалік від храму, кілька хвилин пішки)
Телефон: +38 098 20 80 911 бр. Леонід, катехит

НЕДІЛЬНА ШКОЛА ДЛЯ ДОРОСЛИХ
(два класи)

МОЛИТВА ПЕРЕД НАВЧАННЯМ

Милосердний Господи, пошли нам милість Духа Твого Святого, що подає нам розум і зміцнює духовні сили наші, щоб ми, уважно переймаючи науку, виросли Тобі, Творцеві нашому, на славу, батькам нашим на радість, Церкві й Україні на користь. Амінь.

МОЛИТВА ПІСЛЯ НАВЧАННЯ

Дякуємо   Тобі,   Боже,   Творцеві   нашому,   що   Ти   сподобив   нас   милості   Твоєї вислухати  навчання.  Благослови  наших  начальників, батьків  та  вчителів,  що ведуть нас до пізнання добра, і пошли нам розум та силу продовжувати навчання наше. Амінь.

ПРОГРАМА І РОЗКЛАД

Перший клас: для ПОЧАТКІВЦІВ
(та випускників дитячої НШ)

Початок занять об -11:00

1. Символ Віри
2. Декалог (10 Божих Заповідей)
3. Блаженства
4. Таїнства
5. Літургіка
6. Тіло - храм Святого Духа (Програма УГКЦ за 2007р. Б.)

МЕТА: закорінення у вірі

***
Другий клас: для ВОЦЕРКОВЛЕНИХ

Початок занять о ~13:00

1. Основи герменевтики (для правильного читання книг Ст. Заповіту Святого Письма)
2. Ісусові притчі  (Повний цикл з 38 притч)
3. Історія Церкви (Основи історії Вселенської Церкви та Церкви в Україні)
4. Тринітарне богослов'я (Основи понять про Одного і Триєдиного Бога)
5. Павлівський корпус (Повчальні листи Апостола народів)
6. Есхатологія (Наука про останні речі)
7. Богородична Вервиця (Поглиблене пізнання та практичне застосування 20 Таїнств, "ВЕРВИЦЯ - ШКОЛА ДУХОВНОЇ САМООСВІТИ")
8. Патристика та Патрологія
9. Секти та єресі (Знання основних протестанських церков, організацій та рухів, а також взаємини через спілкування в екуменічному діалозі)

МЕТА: практичне втілення віри у життя та ділення вірою з ближніми

Джерела: Преображення ГНІХ

Блог парафії Преображення Господнього