ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 3 грудня 2011 р.

03.12.2011р. Б. / «Наша Церква розвивається і впевнено прямує до проголошення Патріархату...»,- Владика Тарас Сеньків

Інтерв'ю з Преосвященним Владикою Тарасом Сеньківим, Апостольським Адміністратором Стрийської єпархії УГКЦ, з нагоди проголошення Львівської митрополії.

Преосвященний Владико, якою є Ваша оцінка щодо трьох новостворених митрополій УГКЦ?

Владика Тарас Сеньків: Наша Церква розвивається і впевнено прямує до проголошення Патріархату, до того статусу, який історично і канонічно Їй належить. Створення нової митрополії говорить, що УГКЦ прагне реалізувати своє повноцінне структурне життя. Великий потенціал сигналізує про Її динамічний та духовний розвиток. Наслідком цього і є утворення у трьох областях трьох нових митрополій для більш ефективнішої організації голошення Євангелії.

Як повідомляє РІСУ, представники УПЦ МП вважають, що проголошення нових митрополій в УГКЦ принесе велике напруження у православно-католицьких відносинах в Україні. На Вашу думку, чим зумовлена така реакція?

Чим зумовлена така реакція УПЦ МП, мені важко судити... Проголошення митрополій є цілком внутрішнє питання УГКЦ і Католицької Церкви в цілому. Можливо, вони вбачають у нас силу, котра може стати рушієм духовного відродження України. Таким чином, це може зменшить вплив російського православ’я і російської держави над українським народом. Я особисто залишив би їхні позиції для їхніх же інтерпретацій. Ми розвиваємося так як вважаємо за потрібне і їхня думка, звичайно, не залишиться поза нашою увагою, проте, вона не буде тим чинником, котрий корегуватиме реалізацію планів нашої Церкви.

Згідно рішення Синоду єпископів УГКЦ Стрийська єпархія увійшла у склад Львівської митрополії. Чи відбудуться з цього приводу якісь зміни у функціонуванні єпархії, яку Ви очолюєте? Якщо так, то які саме?

В принципі, жодних змін у функціонуванні єпархії відбуватися не буде. Стрийська єпархія разом з іншими єпархіями утворює Львівську митрополію, в рамках якої тепер буде координувати свою душпастирську працю та розвиток. Це передбачає більш гармонійний зріст єпархії у співпраці з іншими єпархіями, які входять у склад митрополії під головуванням Митрополита Преосвященного Владики Ігора Возняка. Якщо якісь зміни і відбуватимуться з цього приводу, то це тільки на краще.

Що зміниться структурально у відношеннях Єпископ – Митрополит – Верховний архиєпископ?

Митрополія - церковна структура, у якій Митрополит є найближчим помічником Патріарха. Передовсім митрополія є організована у певних межах, які окреслюють спільну історію єпархій, що входять у її склад, їх традицію, духовні надбання, літургійне життя. Якщо існують ще й якісь відмінності, то завдання митрополії є у тому, щоб гармонійно  їх зберегти та вписати у загальну картину життя цілої Церкви.

Відношення, Єпископ – Митрополит – Верховний архиєпископ, є цілком  упорядковані нормами Канонічного права.

Найважливіші зміни, які настають із заснуванням митрополії, стосуються утворення митрополичого Трибуналу та митрополичого Синоду.

Які обов’язки матимуть священники Стрийської єпархії у відношенні до Львівської митрополії?

По-перше, одне із найважливіших, - це є згадування Митрополита у церковному правилі та Божественній Літургії. По-друге, в обов’язки Митрополита входить пильнувати за церковною дисципліною, літургійним і богословським життям, збереженням віри у повірених єпархіях, які складають його митрополію. Окрім того, згідно канонів, Митрополит має право здійснювати візитацію, якщо в єпархії було щось опущено з боку єпархіального єпископа.  А також, Митрополит має право призначати єпархіального економа, якщо єпархіальним єпископом, після неодноразового нагадування, цього не було виконано. Думаю, що у нашій єпархії такі прецеденти далекі від дійсності.

Щодо духовенства, то, передовсім, вони зобов’язані надавати першість пошани Митрополитові, скажімо, коли він приїжджає на Богослужіння до єпархії. Виняток становить - присутність Блаженнішого Святослава, якому належить найвище першенство, як Главі і Батьку Української Греко-Католицької Церкви.

Що б Ви побажали новому Митрополитові?

Миру і радості з того служіння, до котрого його Господь покликує, щоб усе завжди було добре. Божого благословення, опіки Матері Божої і всіх Святих, яких на нашій Львівській митрополії, як священномучеників, є чимало, що в свою чергу засвідчує велике заступництво на небі. Надіємось, що спільною молитвою та зусиллями будемо впевнено крокувати вперед і здійснювати Божу волю у житті нашої Церкви.


Розмовляла Роксолана Гринишин

Фото: Христина Букіна
 
Референт Прес-служба Стрийської єпархії


Джерела:  stryi.ugcc.org.ua


03.12.2011р. Б. / Єпископ з Греції про значення нових митрополій для УГКЦ та про українську громаду в Елладі

У середу, 30 листопада 2011 р., єпископ Димитріос Салахас, Екзарх для католиків візантійського обряду в Греції та відомий знавець східного канонічного права, в рамках візиту до України, зустрівся з студентами Василіянського Інституту філософсько-богословських студій ім. Митрополита Йосифа В. Рутського, що в Брюховичах біля Львова.

 
Ця конференція складалася із трьох основних тем. Оскільки нещодавно було утворено нову Львівську митрополію, до складу якої увійшли Львівська архиєпархія, Стрийська, Самбірсько-Дрогобицька та Сокальсько-Жовківська єпархії УГКЦ, перше питання стосувалося ролі митрополита та місця митрополії в Церкві. В наступному питанні владика розповів про екуменічний діалог між Католицькою та Православними Церквами. Наостанок, Преосвященний Салахас розповів про спільноту українців у Греції.

 
Владика Димитріос, зокрема, звернув особливу увагу на те, що УГКЦ, через утворення трьох нових митрополій у межах верховно-архиєпископської Церкви, де, крім цих новоутворених, існує ще одна в Україні й три поза її межами, стала дуже близько до здійснення наступного кроку – утворення та проголошення Патріархату. Щодо екуменічного діалогу, у якому владика бере безпосередню участь на найвищому рівні уже майже тридцять років, було наголошено на владі ієрархів на різних рівнях правління в Церкві. Дуже схвально ієрарх висловився про побут українців у Греції, запевняючи свою повну підтримку української громади, яка поручена його духовній опіці. На завершення брати-студенти та отці-викладачі мали змогу звернутись до владики із своїми запитаннями.

 
Для Радіо Ватикану, бр. Климент Грещак, ЧСВВ

пʼятницю, 2 грудня 2011 р.

02.12.2011р. Б. / Блаженніший Святослав: Сьогодні стосунки між представниками різних конфесій в Україні – дуже конструктивні

Сьогодні стосунки між представниками різних конфесій в Україні – дуже конструктивні. Таку думку висловив Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у інтерв’ю веб-порталу «Оглядач», яке готується до опублікування.

Блаженніший Святослав наголосив, що 1 грудня 2011 року глави традиційних Церков, зокрема, Української Православної Церкви Московського Патріархату, Української Православної Церкви Київського Патріархату і він, як очільник Греко-Католицької Церкви, «зробили спільне звернення до всіх людей доброї волі щодо відповідальності за свою державу, за будівництво нашого суспільства на основі духовних вартостей».

Глава Церкви вважає підготовку спільного тексту від усіх традиційних Церков – «дуже важливим фактом». Особливо «першого грудня, коли ми відзначаємо двадцять років з дня всеукраїнського референдуму, коли український народ віддав більше ніж дев’яносто відсотків голосів для того, щоб підтвердити Акт проголошення незалежності нашої держави», – каже він.

«Тож, на мою думку, стосунки між представниками різних конфесій – дуже конструктивні. Це факт, який для мене особисто і для нашої Церкви є дуже важливий», – завершив Блаженніший Святослав.

четвер, 1 грудня 2011 р.

01.12.2011р. Б. / Глави церков України скажуть «Ні!» диктатурі

Глави церков України скажуть «Ні!» диктатурі

 

Сьогодні, 1 грудня 2011 року о 13:00 в Національному університеті «Києво-Могилянська Академія», вул. Г. Сковороди, 2, в Центрі «Музей української перемоги» (перший поверх) відбудеться прес-конференція «Звернення традиційних українських церков щодо суспільної ситуації з нагоди 20-ліття референдуму», повідомили UAINFO  у оргкомітеті заходу.

У двадцяту річницю референдуму 1 грудня 1991 року Святійший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, Верховний Архиєпископ Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Святослав і Владика Іларій, єпископ Макарівський, Вікарій Київської митрополії Української православної церкви проведуть зустріч з представниками національної інтелігенції.
За підсумками зустрічі буде обнародуване спільне звернення до українського народу відносно суспільної ситуації в Україні.


Акредитація за телефоном: +380 63 628-68-69


Пряму трансляцію дивіться на UAINFO

Джерело:  Мандрівники Христа Царя

середу, 30 листопада 2011 р.

30.11.2011р. Б. / «Господь послав мені особливого помічника – Митрополита, який буде чувати над церковним життям прилеглих до Львівської митрополії УГКЦ єпархій», − Глава УГКЦ

«Ми радіємо сьогодні, що Господь послав нам такого вірного, віруючого та мудрого правителя, а мені особливого помічника – Митрополита, який буде чувати над церковним життям прилеглих до Львівської митрополії УГКЦ єпархій», − сказав Блаженніший Святослав (Шевчук) у проповіді під час Архиєрейської Літургії в Архикатедральному соборі Святого Юрія у Львові 29 листопада 2011 року. Урочисте Богослужіння відбулося з нагоди проголошення створення Львівської митрополії Української Греко-Католицької Церкви.

За словами Блаженнішого Святослава, ця подія є особливо важливою, оскільки новостворена Львівська митрополія продовжує традицію спадкоємства і правонаступництво славного княжого собору Святого Юра. «Сьогодні, мабуть, особливо тішиться слуга Божий Митрополит Андрей (Шептицький), який спочиває у цьому храмі та який відчував необхідність плекання єдності Києво-Галицької Церкви. Сьогодні тішиться в особливий спосіб слуга Божий, Патріарх Йосиф (Сліпий), який теж спочиває в цьому храмі, і який так дбав, молився за відродження його стражденної Церкви на українських землях. Сьогодні особливо тішиться, мабуть, Патріарх Мирослав Іван (Любачівський), який двадцять років тому прибув до України і своєю працею та молитвою започаткував відновлення і розбудову структур Української Греко-Католицької Церкви в Україні», − зазначив Предстоятель УГКЦ.

«Задля того щоби нікому з нас не забракло вічного хліба життя, Господь сьогодні посилає нам свого служителя, котрий має великий обов'язок, згідно з яким Господь буде потім його судити», − додав Блаженніший Святослав (Шевчук).

Церемонію введення на престол Архиєпископа і Митрополита Львівського, яким став Владика Ігор (Возьняк), здійснив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Собор Святого Юра у Львові оголошено Архикатедральним собором Львівської митрополії УГКЦ. До митрополії входять Львівська архиєпархія, Стрийська, Самбірсько-Дрогобицька та Сокальсько-Жовківська єпархії. Участь у Літургії взяли всі владики УГКЦ, Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський адміністратор Мукачівський ГКЦ Владика Мілан (Шашік), представники римо-католицького єпископату, Митрополит Пряшівський, Глава Словацької ГКЦ Архиєпископ Ян (Баб’як), Екзарх для греко-католиків Греції Владика Димітріос (Салахас), Екзарх для вірних візантійського обряду в Сербії та Чорногорії Владика Юрій (Джуджар). На Богослужінні був присутній Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Дими́трій (Рудюк).



Фото з архіву УГКЦ


Мандрівники Христа Царя

вівторок, 29 листопада 2011 р.

29.11.2011р. Б. / Телеканали можуть притягнути до відповідальності за розваги в день пам’яті жертв Голодомору


Фото: ТСН 
 

Не всі українські телеканали вшанували належним чином пам'ять жертв Голодоморів в Україні.
 
26-го листопада, у День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій, українські телеканали залишили в сітці мовлення розважальні програми і «не виставили на екран заставку із запаленою свічею, як це було в минулі роки».

Найбільш в цьому плані відзначилися Новий канал, в ефірі якого демонструвався «Гаррі Поттер», та СТБ, що крутив розважальне шоу «Х-Фактор. Революція». По ТРК «Україна» показували шоу «Кто хочет замуж за моего сына?» 

Також проігнорували звернення громадськості й регіональні канали, зокрема в Запоріжжі, Одесі, Луганську. 

«Представника Молодіжного націоналістичного конгресу у місті Луганськ Дмитра Шведа, що передавав вимоги громадськості про недопущення під час жалобного дня до ефіру розважальних програм, представники місцевого телеканалу ІРТА виставили на вулицю та некоректно відмовили у проханні», - повідомляє МНК. 

З «вимогою притягти до відповідальності керівництво телевізійних каналів за невиконання указу президента та розпоряджень Нацради щодо вшанування жертв голодоморів» до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення планує звернутися Молодіжний націоналістичний конгрес.


За матеріалами: Телекритика 

Джерело:  КРЕДО 

29.11.2011р. Б. / Проголошено Львівську митрополію УГКЦ та інтронізовано Львівського митрополита

Митрополит Ігор
Під час Архиєрейської Літургії в архикатедральному соборі св. Юрія у Львові 29 листопада урочисто проголошено про створення Львівської митрополії Української Греко-Католицької Церкви та інтронізовано Митрополита Львівського. Ним став архиєпископ Львівський Ігор (Возьняк). Відсьогодні титул правлячого Львівського архиєрея буде «Львівський архиєпископ і митрополит». Архиєпископство Львова піднесе до гідності Митрополії, а собор святого Юра у Львові оголошено архикатедральним собором Львівської митрополії УГКЦ.

Владика Богдан (Дзюрах) Адміністратор Патріаршої курії, секретар Синоду єпископів УГКЦ зачитав грамоту про створення Львівської митрополії УГКЦ. У ній йшлося про всю історію УГКЦ, про її важкий шлях до створення а потім відновлення структур Києво-Галицької Митрополії, про легалізацію УГКЦ після тоталітарного режиму, про повернення УГКЦ до Києва.

«Боже повеління виявило справедливість, і наша Церква повернулася до первопрестольного граду Києва. УГКЦ прямує до утвердження патріаршого устрою, і ці старання визнають у Римі. Синод вирішив створити на землях Києво-Галицької Церкви три нових митрополії. Ці наші рішення поблагословив і схвалив Папа Бенедикт XVI», – оголошено у грамоті.

Також оголошено, що до складу Львівської митрополії входить Львівська архиєпархія, Стрийська, Самбірсько-Дрогобицька та Сокальсько-Жовківська єпархії.

До Івано-Франківської митрополії – Івано-Франківська та Коломийсько-Чернівецька єпархії.
До Тернопільсько-Зборівської – Тернопільсько-Зборівська та Бучацька єпархії.

Першими митрополитами новостворених митрополій проголошено владику Ігоря (Возьняка), Архиєпископа Львівського, владику Володимира (Війтишина), єпарха Івано-Франківського та владику Василя (Семенюка), єпарха Тернопільсько-Зборівського.

Крім новостворених, ще однією митрополією УГКЦ в Україні є Києво-Галицька митрополія, яку очолює Блаженніший Святослав. До її складу входять Київська архиєпархія, Донецько-Харківський, Одесько-Кримський та Луцький екзархати.

Оголошено, що Києво-Галицька Митрополія є спадкоємницею усього майна УГКЦ. Місто Галич, яке відноситься до Івано-Франківської області, підлягає безпосередньо в розпорядження Києво-Галицького Верховеного архиєпископа, а в майбутньому Патріарха.

Церемонію возведення на престол Митрополита Львівського архиєпископа Ігоря (Возьняка) здійснив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

У промові Глава УГКЦ назвав Львівську митрополію другою за важливістю після Києво-Галицької Митрополії УГКЦ і наголосив, що здійснилася воля усіх попередніх Глав УГКЦ: Митрополита Андрея ( Шептицького), Патріарха Йосифа (Сліпого), Патріарха Мирослава-Івана Любачівського, архиєпископа Любомира (Гузара), які впродовж своїх служінь йшли до цієї мети.

Участь у Літургії беруть усі владики УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом (Шевчуком), Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський адміністратор Мукачівський ГКЦ владика Мілан (Шашік).

Митрополія в Івано-Франківську буде проголошена 13 грудня. Митрополія у Тернополі – 22 грудня.


За матеріалами: РІСУ


Джерело: КРЕДО

понеділок, 28 листопада 2011 р.

28.11.2011р. Б. / Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (21 – 26 листопада)

Понеділок. Підсумовуючи візит Святішого Отця до Беніну, отець Федеріко Ломбарді сказав, що Папа поглянув на Африку з іншого боку, за що йому дуже вдячні всі африканці.

21 листопада Папа Римський призначив Архипресвітером римської базиліки Санта Марія Маджоре Архиєпископа Сантоса Абріла і Кастелло. На цій посаді він замінив кардинала Бернарда Лоу, якому на початку листопада виповнилось 80 років.

Вівторок. У Ватикані від Конгрегації богослужінь та дисципліни Таїнств створюється комісія сакраментального мистецтва і літургійної музики. Вона відповідатиме за оцінки проектів нових церков та поглиблення питань пов’язаних з музикою, яка використовується під час літургій. Також комісія планує давати духовенству правильне пояснення літургійної реформи, проведеної під час ІІ Ватиканського Собору.

Середа. Цього тижня на загальній аудієнції, після короткої молитви та читання уривку зі Святого Письма, Папа Бенедикт XVI підбив підсумки своєї подорожі до Беніну. Святіший Отець подякував Богові за можливість ще раз побувати на африканському континенті та пригадав, з яким теплом його там зустріли. Понтифік нагадава, що у своїх проповідях він поставив окремий наголос на духові примирення, на надії, яка повинна одухотворювати шлях Африки, на необхідності побудови суспільства, де стосунки між різними етнічними групами та релігіями відзначались би духом свободи та справедливості.

Після цього Папа Римський привітав паломників з України словами: «Щиро вітаю україномовних учасників. Нехай ваша проща до могил святих Апостолів та зустріч з традиціями Вічного Міста скріплять вашу віру та стануть джерелом духовного росту. Всім вам уділяю своє благословення! Слава Ісусу Христу!»

Того ж дня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції змішану делегацію католицьких і православних єрархів, які брали участь у II Європейському католицько-православному форумі на тему «Взаємини між Церквою і державою». Захід відбувався 18-22 жовтня 2010 року на грецькому острові Родос. Серед учасників делегації був також митрополит Мінсько-Могилевський Тадеуш Кондрусевич. Під час зустрічі зі Святішим Отцем єрархи вручили Папі спеціальне видання «Матеріалів форуму».


Рада Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ) та Папська рада cприяння новій євангелізації організували семінар «Європа і нова євангелізація». Виступаючи під час зустрічі, Держсекретар Ватикану кардинал Тарчізіо Бертоне сказав, що у наші часи говорити про Бога доводиться в контексті часто байдужому, а не раз відверто ворожому. Проте, кардинал Бертоне закликав учасників покладати надію в Бозі і Його Слові, з реалізмом розпізнаючи перешкоди, намагаючись розпорошити упередження і приготувати землю під євангелізаційний засів.

Четвер. До Ватикану з візитом «ad limina» прибула друга група американських єпископів. Монсеньйор Фігейредо, котрий несе відповідальність за візити близько 200 єпископів, пояснив, що ці візити дозволяють єпископам інформувати Папу і Ватикан «про становище єпархій в таких важливих питаннях, як покликання, євангелізація, відповідь на кризу сексуального зловживання», а у відповідь отримати «мудрість Папи Бенедикта XVI» і Римської Курії.

В Італії вийшла книжка для дітей, що складається з фрагментів промов Бенедикта XVI про життя Пресвятої Діви Марії та основних літургійних свят, пов'язаних з Божою Матір'ю під назвою «Марія. Мама Ісуса.» У книзі "Марія. Мама Ісуса" промови Святого Отця представлені в дуже легкій і зрозумілій для дітей формі. Папа вчить найменших читачів завжди пам'ятати, що справжню радість приносять не речі, а Бог; дякувати Йому за подарунки, як Марія дякувала своїм «Маґніфікатом»; залишатися мужніми перед темрявою і бути покірними, просячи прощення за провини.

Щоб відзначити 40-річчя італійського «Карітасу» 24 листопада до Ватикану з’їхалось понад дванадцять тисяч представників єпархіальних «Карітасів» з усієї Італії. В базиліці святого Петра для них відправив Службу Божу кардинал Анджело Баньяско, президент Італійської Єпископської Конференції. Опівдні вони мали зустріч із Святішим Отцем Бенедиктом ХVІ. Папа вказав на те, що крім матеріальної допомоги потребуючим, «Карітас» повинен виконувати також і велику виховну місію стосовно церковних громад, сімей та всього суспільства.

У четвер Владика Ренато Корті пішов у відставку з посади єпископа Новари (Італія) через досягнення вікового обмеження. На його місце заступив Владика Франко Джуліо Брамбілла, титулярний єпископ Тулії та єпископ-помічник в Мілані (Італія).

П’ятниця. У Ватикані розпочалося пленарне засідання Папської ради у справах мирян під назвою «Питання про Бога сьогодні». Обговорення також торкатиметься характеру сучасної релігійності, як оцінки душпастирства чи одвічного питання відносин між розумом і вірою.

25 листопада Папа Бенедикт XVI прийняв на аудієнції учасників пленарної сесії Папської Ради у справах мирян, яка проходить у Римі. Понтифік підкреслив, що великим завданням мирян є «християнське натхнення часового порядку», тому, не дивлячись на «закриту на трансцендентність ментальність» сучасного суспільства, вони покликані «свідчити про Бога в родині, на роботі, у політиці та економіці». Бенедикт XVI закликав вірних поглиблювати свою віру через постійний особистий контакт із Богом і завжди ставити Його у центр своїх думок і справ.

У Римі розпочалася щорічна конференція для медичних працівників, організована Папською Радою у справах душпастирства охорони здоров'я. Цього року тема зустрічі не є суто медичною – про вчення та свідчення блаженного Івана Павла II. Як зазначив польський учасник конференції, отець Петро Краков’як, Папа Іван Павло ІІ мав особливу чуйність до хворих. Отець також сказав, що ця зустріч є доброю нагодою пригадати досвід страждання і вчення про страждання, синтезоване в Апостольському листі Salvifici Doloris. «Це дійсно спосіб нової євангелізації у сфері охорони здоров'я та соціальної допомоги.» - запевнив о. Краков’як.

В п’ятницю у відставку з посту єпископа-помічника Портленду в штаті Орегано (США), подав 74-річний Владика Кеннет Штайнер.

Також Владика Хуан Вісенте Кордоба Віллота, SJ, титулярний єпископ Аускурра та єпископ-помічник Букараманга (Колумбія), був призначений єпископом Фонтібон (Колумбія). Він заступив на місце Владики Енріке Сармьєнте Аногуло, який пішов у відставку через досягнення граничного віку.

Субота. З нагоди 40-річчя існування Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ) Папа Бенедикт XVI прийняв делегацію єпископів на аудієнцію.

 Кардинал Енніо Антонеллі представив програму пленарної сесії Папської Ради у справах сім’ї. Вона відбуватиметься з нагоди двох 30-літь: апостольського звернення «Familiaris consortio», а також створення ватиканського «міністерства у справах сім’ї». Перший день засідань буде присвячений впливу «Familiaris consortio» на церковне і душпастирське життя, а другий – ситуації сім’ї в сучасному суспільстві.

Сьогодні датському кардиналу Адріанусу Йоханнесу Сімонісу виповнюється 80 років, і він втрачає право брати участь у конклаві. Таким чином кількість кардиналів, що можуть обирати папу римського становить тепер 111.

Ірландці все ще сподіваються, що Святіший Отець Бенедикт XVI відвідає їх країну з нагоди 50-го Міжнародного Євхаристичного Конгресу 10-17 червня в Дубліні. Один з головних організаторів, о. Джуліан Грін, пояснює, що папський візит ще можливий і ірландці готові до такої можливості.

У суботу Владика Чарльз Джон Браун, помічник секретаря Міжнародної богословської комісії, був призначений титулярним Архиєпископом Аквілеї і Апостольським нунцієм Ірландії.

Єпископ Марек Сольчинскі був призначений титулярним Архиєпископом Кесарії в Мавританії та Апостольським нунцієм у Грузії.

Владика Йоханнес Вільгельм Марія Лізен, титулярний єпископ Туннуна і єпископ-помічник Хертогенбош (Нідерланди), був призначений єпископом Бреда (Нідерланди).

Отець Антоніо Де Лука, C.SS.R., був обраний єпископом Теґьяно-Полікастро (Італія).


Джерело:  Мандрівники Христа Царя

неділю, 27 листопада 2011 р.

27.11.2011р. Б. / «Рана, яка була завдана українському народу, зачепила фундамент всього людства», − Глава УГКЦ про Голодомор

26 листопада, у день особливої молитви за упокій душ всіх загиблих під час Голодомору 1932-1933 років, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, та Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, взяли участь у загальнонаціональній поминальній молитві. Спільна молитва відбулася на території Національного музею «Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні».

Перед Панахидою близько 5 тис. осіб пройшли ходою пам'яті дітей, загиблих і ненароджених у 1932-1933 роках від станції метро «Арсенальна» до Меморіалу жертв Голодомору. Близько 15.00 розпочалася молитва. У ній взяли участь представники різних християнських Церков, представники громадськості, очевидці трагедії. О 16.00 було оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання, а о 16.01 розпочалася загальнонаціональна акція «Запали свічку пам'яті».

«Трагедія Голодомору вийшла далеко за межі однієї нації. Світове співтовариство по-особливому реагує на геноциди, котрі відбувалися з різними народами: євреями, вірменами, народом Руанди. Рана, яка була завдана українському народу, зачепила фундамент всього людства. Це злочин проти всього світового співтовариства», − підкреслив Блаженніший Святослав у коментарі для радіо «Воскресіння», говорячи про важливість міжнародного визнання навмисного Голодомору в Україні.

Оскільки Голодомор виходить за межі одного народу, на думку Глави УГКЦ, світове співтовариство повинно знати про український геноцид для того, щоб запобігти у майбутньому таким загальнолюдським трагедіям. «На мою думку, вся правда про Голодомор ще не сказана, адже ми навіть не знаємо остаточної кількості жертв загиблих. Відомо, що є певні сили, котрі замовчують правду, шукаючи при цьому для себе певної вигоди», − зазначив Предстоятель УГКЦ. При цьому він запевнив, що спомин Голодомору не має на меті помсти: це необхідно для зцілення пам'яті українського народу.

Блаженніший Святослав наголосив на тому, що християнська совість кличе до того, щоб чинити опір замовчуванню правди про Голодомор. «Ця правда повинна бути правдою, яка визволяє, адже Ісус Христос каже: "Пізнайте правду і правда визволить вас"», − сказав на завершення Предстоятель УГКЦ.



Мандрівники Христа Царя