ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 10 листопада 2018 р.

10.11.2018р. Б. / Папа: «ні» списку цін за уділення Святих Таїнств

Під час Святої Меси 9 листопада 2018 р. Глава Католицької Церкви прокоментував євангельський епізод, в якому Ісус вигнав усіх тих, що торгували в єрусалимській святині, пригадуючи, що храм – це Божий дім, це дім для молитви.

“Храм – це Божий дім, це дім для розмови із Творцем, а не ринок чи соціальні приміщення, в який панує світськість”. Про це пригадав Папа Франциск під час проповіді в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю, 9 листопада 2018 р. Проповідник пояснив причину, чому Месія в такий радикальний спосіб повівся з торгівцями у храмі, виганяючи їх та перевертаючи їхні столи. Божий Син був натхнений любов’ю та дбанням про дім Свого Батька, який перетворили на базар.   

Ідоли вчиняють людину рабом

Ввійшовши до єрусалимського храму, де продавались різні речі та обмінювались гроші, Ісус визнав, що це місце було наповнене ідолопоклонниками, тобто людьми, які були готові служити ідолу-грошам, замість справжньому Богу. Як наголосив Єпископ Риму, за грошима стоїть ідол, а ідоли завжди зроблені із золота; і вони поневолюють людину.

Це повинно спонукати кожного із нас призадуматись: «А як ми поводимось у наших святинях, у наших храмах? Чи вони насправді є Божими домами, місцем зустрічі з Господом, домами молитви? Чи священики сприяють у цьому чи, навпаки, – прирівнюються їх до ринку?» Вселенський Архиєрей підкреслив, що він знає, адже особисто був цього свідком, що в деяких храмах існує список цін за уділення Святих Таїнств. На переконання проповідника, навіть необхідність утримання храму та інші видатки не можуть виправдовувати таку поведінку, бо пожертва за уділені Святі Таїнства повинна бути добровільною: скільки хто може і скільки бажає пожертвувати. 

Церкви не повинні перетворитись на ринки

Окрім того Святіший Отець також перестеріг перед спокусою зісвітчити богослужіння Святих Таїнств. І справді, богослужіння повинні бути гарні, але не зісвітчені. Зісвітченість залежить від божка-грошей. Тому варто також призадуматись над тим, як ми дбаємо про наші храми і чи поводимось в належний спосіб, коли у них заходимо?

Храм серця

А пригадавши прочитаний уривок святого апостола Павла до християн Коринту, Папа підкреслив, що людське серце є храмом Господа Бога. Незважаючи на те, що всі ми є грішниками, кожен повинен запитати себе: «Чи моє серце, часом, не є зісвітчене чи воно, бува, не є ідолопоклонним?» Не так страшно, коли в нашому серці є гріх, бо Господь милосердно прощає нам наші гріхи, проте, страшно, коли в ньому перебуває ідол, коли людина зіпсована грошима. Осердям зіпсуття, корупції, є саме ідолопоклонство: запроданість свого серця божкові-грошам, божкові-владі.

пʼятницю, 9 листопада 2018 р.

09.11.2018р. Б. / Рівнозначна беатифікація, чуда та мучеництво. Декрети Конгрегації святих

Рівнозначна беатифікація, визнання чуд, мучеництва та геройського виміру чеснот. Святіший Отець затвердив ряд декретів конгрегації в справах проголошення святих.

У середу, 7 листопада 2018 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції кардинала Джованні Анджело Беччіу, Префекта Конгрегації в справах визнання святих, під час якої затвердив для проголошення ряд декретів цього відомства, які стосуються різних процесів.

«Рівнозначна» беатифікація

Перший з декретів стосується визнання геройського виміру чеснот та підтвердження «культу з незапам’ятних часів» Слуги Божого Міхала Ґєдройца, Ордену Святого Августина, який народився 1420 року в Ґєдройцах біля Вільна, а помер 1485 року в Кракові. Цей акт є «рівнозначним» беатифікації, отож відтепер він може вшановуватися як блаженний Католицької Церкви.

Чуда за заступництвом італійських кандидаток на прославу

Два наступні декрети стосуються визнання чуд за заступництвом праведних Слугинь Божих, що відкриває шлях для їхньої беатифікації. Обидві є італійськими мирянками, що завершили своє праведне життя в другій половині минулого століття. Мова йде про Едвідже Карбоні (1880-1952) та Бенедетту Б’янкі Порро (1936-1964).

Чергові мученики ХХ століття

Три декрети стосуються визнання мученицва 11-ох кандидатів на прославу, які вже незадовго будуть проголошені блаженними. Мова йде про Слуг Божих Анхеля Квартаса Крістобала та 8 сподвижників, вихованців семінарії Овієдо (Іспанія), вбитих з ненависті до віри між 1934 та 1937 роками. На період громадянської війни в Іспанії припадає також мучеництво Слуги Божого Маріана Муллєрата-і-Сольдевіли, мирянина та глави сім’ї, вбитого 13 серпня 1936 року поблизу Арбеки.

Третій декрет про визнання мучеництва стосується Слуги Божого брата Джеймса Альфреда Міллера зі Згромадження Братів Християнських Шкіл, який народився 1944 року в США, а 13 лютого 1982 року був убитий з ненависті до віри в Уеуетенанґо в Ґватемалі.

Праведні Слуги Божі

Наступні десять декретів стосуються визнання геройського виміру чеснот, що є одним із завершальних етапів беатифікаційних процесів. У цьому переліку два єпископи, два дієцезальні священики, чернець, чотири монахині та мирянин.

четвер, 8 листопада 2018 р.

08.11.2018р. Б. / Глава УГКЦ відвідає Чикаго з нагоди святкування ювілею парафії Святих Володимира і Ольги

7 листопада Блаженніший Святослав, на запрошення владики Венедикта (Алексійчука), Правлячого єпископа Чиказької єпархії, розпочинає свій душпастирський візит до Чикаго, який триватиме до 13 листопада 2018 року. Мета візиту — взяти участь у святкуванні 50-ліття парафії Святих Володимира і Ольги.

У рамках візиту Предстоятель УГКЦ зустрінеться зі священиками та жертводавцями храму, а також членами товариства «Свята Софія» з Філадельфії, з фундацією «Спадщина», дирекцією каси «Самопоміч» та відвідає чимало інших заходів.

У п’ятницю, 9 листопада 2018 року, душпастирі, парафіяльна рада та святочний комітет запрошують усіх охочих прийти на допрем’єрний показ нового фільму «Блаженніший» про патріарха Йосифа Сліпого. Показ фільму відбудеться о 18:00 в культурному осередку Святих Володимира і Ольги. Після презентації проведуть відкриття ювілейної виставки.

Наступного дня відбудеться Заупокійна Божественна Літургія в соборі Святих Володимира і Ольги та поминання всіх померлих фундаторів і жертводавців храму. У неділю, 11 листопада, парафіяни матимуть нагоду взяти участь в Архиєрейській Божественній Літургії, яку очолить Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, а згодом буде проведено ювілейний бенкет у культурному осередку Святих Володимира і Ольги.

Варто зазначити, що Предстоятель 9 листопада відвідає українських школярів з цілоденної школи катедри Святого Миколая, а 10 листопада — школу українознавства в Чикаго.

10 листопада Блаженніший Святослав відвідає кардинала Чикаго Блейза Джозефа Супіча.

12 листопада Глава УГКЦ відвідає ще одну парафію УГКЦ в Чикаго, — Святого Йосифа Обручника. Тут о 18:30 відбудеться Божественна Літургія.

Довідка
Собор Святих Володимира і Ольги — храм Української Греко-Католицької Церкви, розташований у районі «Українське село» в Чикаго. Це один із головних центрів Чиказької єпархії УГКЦ.

Парафія Святих Володимира і Ольги в Чикаго була заснована в 1968 році патріархом Йосифом Сліпим і єпископом Чиказької єпархії Ярославом Габро.

Будова храму тривала у 1971 — 1973 роках. 20 травня 1973 року Блаженніший Йосиф освятив новозбудований собор.

Архітектор храму Ярослав Корсунський. Він опрацював план цього храму на основі візантійсько-українського стилю, вживаного в Україні упродовж ХІ – ХІІІ століть. 

Деталі тут:
https://www.facebook.com/StsVO/
https://www.facebook.com/events/317656512363105/

середу, 7 листопада 2018 р.

07.11.2018р. Б. / Молитовне намірення Папи: Щоб мова діалогу переважала над мовою зброї

Будувати мир, починаючи зі свого серця, та молитися за те, аби діалог переважав над мовою зброї, заохочує Святіший Отець протягом листопада.

«Всі ми прагнемо миру. А найбільше від усіх його прагнуть ті, які страждають задля його відсутності», – цими словами Папа Франциск розпочинає відеопредставлення молитовного на листопад, додаючи, що «можемо промовляти чудові слова, але якщо миру не буде в нашому серці, його не буде також у світі».

«З нульовим насильством та зі стовідсотковою ніжністю будуємо євангельський мир, що нікого не виключає», – наголошує Святіший Отець, заохочуючи: «Разом молімося за те, щоби мова серця та діалогу завжди переважала над мовою зброї».

вівторок, 6 листопада 2018 р.

06.11.2018р. Б. / Папа: Марнославство та суперництво нищать спільноти

У понеділковій ранковій проповіді Святіший Отець нагадав про те, що в житті не потрібно бути вибірковими, шукаючи віддачі, але поширити горизонт життя до універсальної безкорисливості, уникаючи суперництва і марнославства.

Суперництво і марнославство руйнують основи спільноти, сіючи поділи та конфлікти. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в «Домі святої Марти» в понеділок, 5 листопада 2018 року. Коментуючи уривок з Євангелії від Луки, в якому Ісус повчає, кого слід запрошувати на гостину, він засудив «корисливий егоїзм», вказуючи на те, що безкорисливість, яку проповідував Спаситель, «не є вибірковою».

Загальність безкорисливості

Ісус навчає ясно: не діяти з корисливості, не вибирати дружбу на основі вигоди. Адже мислити лише категоріями «віддачі» є «формою егоїзму, сепаратності та корисливості», в той час, як Ісусове послання є цілком протилежним: універсальна безкорисливість. Вибірковість, натомість, стає фактором поділів і не сприяє однодушності, про яку йшлося в першому читанні з Послання до Филип’ян.

Що шкодить єдності?

За словами Святішого Отця, існують «дві речі», які виступають проти єдності: «суперництво та марнославство». Пустослів’я та обмови породжені суперництвом, адже коли людина «почувається неспроможною зростати», то щоби почуватися вищою, «понижує іншого плітками».

«Суперництво – це боротьба за те, щоби роздавити іншого. Вона є чимось гидким: це може відбуватися відкрито, безпосередньо, або й у білих рукавичках. Але мета завжди та сама: знищити іншого та вивищити себе. Коли не можу бути настільки вправним, добрим, то применшую заслуги іншого, аби залишатися на висоті. Суперництво, – зауважив проповідник, – це один зі шляхів згаданого корисливого діяння».

Однаково загрозливим для спільноти є той, хто претендує на те, щоби бути вищим від інших. Все це «нищить спільноту, нищить сім’ї…». Вистачить згадати про суперництво між братами за спадщину, про хвальбу тих, які «вважають себе кращими від інших».

Християнське життя народжується з безкорисливості

Християнин, натомість, як підкреслив Папа, повинен наслідувати приклад Божого Сина, зростаючи в безкорисливості: чинити добро, не переймаючись тим, чи інші чинитимуть так само, сіяти однодушність, облишивши суперництво й марнославство, будувати мир малими жестами.

«Коли читаємо новини про війни, вистачить згадати повідомлення про дітей в Ємені, які голодують внаслідок війни; думаємо собі: це так далеко, бідні діти, чому їм бракує їсти?.. Але така сама війна відбувається в нас удома, в наших інституціях, породжена суперництвом. З цього починається війна. І мир потрібно творити там: в родині, на парафії, в інституціях, на роботі, завжди шукаючи однодушності та згоди, а не власних інтересів», – підсумував Святіший Отець.

понеділок, 5 листопада 2018 р.

05.11.2018р. Б. / Блаженніший Святослав закликав мирян вступати в церковні організації і спільноти

«Сьогодні замало є лише ходити до Церкви. Треба активно братися до діла», – звернувся Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Літургії в Патріаршому соборі, нагадуючи про форум «Відкриті двері УГКЦ», який відбувся учора, 4 листопада, у рамках ІІІ Всеукраїнського з’їзду мирян.

«Сьогодні Форум християнських організацій усім покаже, що ми є відкритою Церквою», – сказав Блаженніший Святослав.

Користаючи з цієї нагоди, Предстоятель звернувся до всіх мирян нашої Церкви, усіх тих, які ще не є членами жодного братства, сестринства, мирянського руху, спільноти чи організації. «Сьогодні замало є лише ходити до Церкви. Треба активно братися до діла. Я прошу всіх вас, вступайте в товариства, братства, рухи, які сьогодні покажуть вам свою місію, служіння, розкажуть, що вони конкретно роблять, аби здійснювати царське, священиче і пророче служіння мирянина», – закликав Патріарх.

неділю, 4 листопада 2018 р.

04.11.2018р. Б. / Папа: Просімо благодаті пам’яті, надії та світла на дорозі теперішності

В день поминання всіх померлих Папа відслужив Святу Літургію на одному з цвинтарів Риму. “День пам’яті та день надії, щоби віднайти світло для сьогодення”. Так Папа Франциск охарактеризував літургію в день поминання всіх померлих, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у п’ятницю, 2 листопада 2018 р., відслужив на Лаврентинському цвинтарі, розташованому на південній околиці Риму. Прибувши на кладовище, Святіший Отець помолився в частині, відведеній для поховання дітей, та в розташованому поруч «Саду Ангелів» – місці поховання дітей, які не народилися, аби запобігти їх утилізації як «медичних відходів».

Четвертий цвинтар, відвіданий Папою Франциском

Розташований за об’їзною дорогою на південній околиці Риму, Лаврентинський цвинтар був посвячений у березні 2002 року. Сьогодні вперше його відвідав Папа. Займаючи приблизно 27 гектарів, він є третім за розмірами серед 11 цвинтарів Вічного Міста.

Під час свого понтифікату, Святіший Отець Франциск три роки поспіль очолював заупокійні богослужіння на початку листопада на монументальному кладовищі “Campo Verano”. Минулого року він відслужив Святу Месу на військовому цвинтарі біля Неттуно, де поховані американські солдати, що загинули під час другої світової війни, а повертаючись до Ватикану, відвідав меморіальний комплекс «Ардеатинські печери», де спочивають жертви нацистських репресій.

Конкретна і реалістична літургія

«Сьогоднішня літургія є реалістичною та конкретною. Вона занурює нас у три виміри життя, виміри, які розуміють навіть діти: минуле, майбутнє і теперішнє», – цими словами Папа Франциск розпочав свою проповідь, зазначивши, що цей день, насамперед, є днем «пам’яті про минуле, днем, щоб згадати тих, які йшли цим шляхом перед нами, супроводжували нас, дали нам життя…».

Пам’ять робить народ сильним

«Пам’ять – це те, що робить народ сильним», – сказав Святіший Отець, пояснюючи, що завдяки пам’яті людина почувається вкоріненою в історії, вкоріненою в народі. «Пам’ять дає нам зрозуміти, що ми не самі, що ми – народ: народ, який має історію, має життя», – зауважив він, додаючи, що не є легко «творити пам’ять», бо нас «обтяжує повертатися назад і думати про те, що трапилося: в моєму житті, в моїй сім’ї, в моєму народі».

Надія – погляд у те, що нас очікує

Як зазначив Папа, цей день – це також день надії. В другому читанні на Святій Месі прозвучало те, що нас чекає: нове небо і нове життя, нове й прекрасне святе місто Єрусалим. Це образ, який використовує писання, аби допомогти нам зрозуміти, що нас чекає: «Очікуємо чогось прекрасного… Пам’ять і надія, надія зустрітися, надія прийти туди, де перебуває любов, яка нас створила, любов, яка чекає на нас: любов Отця».

Світло для теперішності

«А між пам’яттю та надією присутній третій вимір – дорога, якою ми повинні пройти, якою прямуємо вперед, – вів далі проповідник. – А як не помилитися в дорозі? Що є світлом, яке допоможе мені не помилитися дорогою? Що є тим навігатором, даним нам Самим Богом, аби не помилитися дорогою? Це блаженства, яких Ісус навчив нас в Євангелії».

Заключна молитва

Підсумовуючи свої роздуми, Святіший Отець закликав: «Просімо сьогодні у Господа благодаті ніколи не втрачати пам’ять, ніколи не приховувати пам’ять – особисту пам’ять, родинну й народну… Щоб дав нам благодать надії, бо надія – це Його дар: вміти надіятися, дивитися поза горизонт, не залишатися замкненими у стінах. І нехай дасть нам благодать зрозуміти, що є цим світлом, яке супроводить нас в дорозі, аби ми не помилилися й змогли дійти туди, де нас очікують з великою любов’ю».