ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 1 червня 2013 р.

01.06.2013р. Б. / Папа закликав католиків бути, за прикладом Пресвятої Богородиці, уважними до Божого слова та рішучими в його здійсненні


Слухання, рішучість, дія – три слова, які за словами Папи Франциска підсумовують поведінку Пресвятої Богородиці, стали темою проповіді, яку він виголосив після проказування вервиці на площі Святого Петра у Ватикані. У п’ятницю, 31 травня 2013, понад 40 тисяч вірних зібралися на головній католицькій площі, щоб разом з Наступником святого Петра молитовно завершити Марійський місяць, яким у католицькій Церкві є місяць травень.
 
На початку своїх роздумувань Папа пригадав, що цього дня був літургійний спомин візиту Пречистої Діви Марії до родички Єлизавети, що «показує, як Марія з великим реалізмом, людяністю та конкретністю» йде Своїм життєвим шляхом, а Її поведінку підсумовують три слова: слухання, рішучість, дія. Три слова, які «також нам показують дорогу».
 
Отож, «слухання». Святіший Отець зауважив, що поведінка Марії спонукана словом ангела, який розповів про те, що її родичка при надії. «Марія вміє слухати Бога. Але увага: це не просто поверховне “чути”, але “слухання”, наповнене уважністю, прийняттям та готовністю перед Богом», – наголосив він, додаючи, що Марія також прислухається до фактів, до подій Свого життя, є уважною до конкретної дійсності, не зупиняючись на поверховному. «Це, – сказав Папа, – стосується також і нашого життя: слухання Бога, Який промовляє до нас, і слухання щоденної дійсності, уважність до осіб та фактів, тому що Господь стоїть при дверях нашого життя та стукає різними способами, розставляє знаки на нашій дорозі».
 
Другим словом є «рішучість». Пречиста Діва Марія не живе «в поспіху», але «роздумувала про ці речі у Своєму серці». Вона не зупиняється на цьому і робить наступний крок: приймає рішення. А коли потрібно, то навіть «пускається швидко в дорогу». «Марія, – зазначив Святіший Отець, – не піддається тому, щоб події втягували Її, Вона не уникає тягаря рішення». Це відбувається і під час «фундаментального рішення», тобто, Благовіщеня, так і в щоденних рішеннях, як от рішуче прохання, звернене до Сина під час весілля в Кані Галилейській.
 
«В житті приймати рішення непросто, часто намагаємося їх відкласти, залишити, щоб інші вирішували за нас, часто віддаємо перевагу тому, щоб втягнутися в події, йти за модою, іноді знаємо, що маємо робити, але бракує відваги, або воно видається нам надто тяжким, тому що означає іти проти течії», – зауважив Папа Франциск, наголошуючи на тому, що Пресвята Марія, натомість, «іде проти течії, віддається слуханню Бога, роздумує та намагається зрозуміти дійсність та вирішує повністю ввіритися Богові».
 
Третім словом є «дія». Дізнавшись про стан своєї родички, Марія «пустилася швидко в дорогу». Під час молитви, роздумуючи над подіями і фактами, Вона не поспішає, але коли розуміє, чого Бог від Неї чекає, що Вона має робити, то не зволікає. Її дія «є наслідком слухняності словам Ангела, поєднаної з милосердною любов’ю: Вона йде до Єлизавети, щоб послужити», і через це, вийшовши зі Свого дому, спонукувана любов’ю, Вона несе також те, що має найціннішого: Свого Сина. Марія, за словами Святішого Отця, є прикладом для нас, що «іноді зупиняємося в слуханні, роздумуємо над тим, що повинні зробити, можливо, перед нами навіть ясно стоїть рішення, яке ми повинні прийняти, але не робимо кроку в напрямку дії». Особливо тоді, коли треба поступитися своїми інтересами, щоб допомогти ближнім.
 
Свої роздуми Папа Франциск закінчив молитвою:

Маріє, жінко слухання, вчини наші вуха відкритими; зроби так, щоб ми вміли слухати слово Твого Сина Ісуса посеред тисяч слів цього світу; вчини, щоб ми вміли вслуховуватись в дійсність, в якій живемо, вислуховувати кожну людину, яку зустрічаємо, особливу бідну, потребуючу, ту, яка зазнає труднощів.

Маріє, жінко рішучості, просвіти наші уми і наші серця, щоб ми вміли без вагань бути слухняними слову Твого Сина Ісуса; подай нам відвагу бути рішучими, не дозволити піддатися тому, щоб інші спрямовували наше життя.

Маріє, жінко дії, вчини, щоб наші руки і стопи поспішали до інших, щоб нести їм милосердя та любов Твого Сина Ісуса, щоб, як і Ти, нести у світ світло Євангелія.


Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va

Джерело:    Воїни Христа Царя

пʼятницю, 31 травня 2013 р.

31.05.2013р. Б. / 20 річниця від освячення Наріжного каменя у Вінниці


30 травня у парафії Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ м. Вінниці відбулася визначна подія: тут відзначали 20-у річницю від дня освячення Наріжного каменя під будівництво храму. Його, у той славний час відродження нашої Церкви, здійснив преосвященний Владика Филимон (Курчаба) на запрошення пароха отця Михайла Хрипи. Як Владика, так і отці, що започатковували місійну працю у самій Вінниці, як і у її околицях, належали до Згромадження Редемптористів, які ще з далекого підпілля перебували на поділлі і помаленьку формували Живу Церкву.

Урочисто відзначити цю подію приїхали сестри-монахині Непорочної Діви Марії Фатімської – сестра Святослава та Іванна Завійські (які на той час допомагали отцям опікуватися парафією), та їхні співсестри, також були сестри Каносіянки, але головним гостем та окрасою цього свята став Високопреосвященний Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський. Він не їхав у Вінницю, щоб просто привітати отців та парафіян зі святом, але їхав додому, щоб знову у спогадах повернутися у ті світлі часи, коли ще з далеких 80-х років мав нагоду тут проживати, а у пізнішому часі і служити тут як священик. Його обличчя випромінювало надзвичайну радість, коли бачив обличчя знайомих людей, яких він, на диво усім, пам’ятає і досі навіть по-прізвищах.

Розпочалося святкування урочистою Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Владика Ігор, у співслужінні отців Воплоченого Слова, які зараз опікуються парафією у Вінниці, також місцевого отця-декана Миколая Дуркальця та інших запрошених на спільне свято отців. Особливим гостем також був о. Владіслав Халупʼяк, тодішній настоятель Римо-католицького костелу де вперше відбулася офіційна Служба Божа вінницьких Греко-католиків.

Після Літургії відбулася Панахида, у якій пом’янули всіх, що в особливіший спосіб прилучилися до формування парафії чи будівництва храму, але за Божим велінням відійшли у вічність, не діждавшися цього свята.

Після цього Владика отримав чимало привітань від парафіян, а головними подарунками були вірш, написаний з нагоди його приїзду а також картина, на якій зображена наша церква у Вінниці, які завжди будуть нагадувати Владиці ті часи, коли він перебував тут, ділячися з місцевими жителями своїм служінням.

Пізніше о. Григорій Рогацький, ВС, настоятель храму, представив Владиці та всім вірним, яких у цей день зібралося чимало, два банери, підготовані напередодні, на одному з яких було представлено коротку передісторію освячення Наріжного каменя, а на другому розписано саму подію освячення каменя та викладено наступні кроки у спорудженні храму.



ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:
Священики, які служили у Вінниці до освячення Наріжного каменя:
о. Григорій Мисак, ЧНІ;
о. Богдан Оріщук, ЧНІ;
о. Ігор Возьняк, ЧНІ (тепер Архиєпископ і Митрополит Львівський);
о. Володимир Баран, ЧНІ;
о. Григорій Цимбал (в часі заслання він 7 років проживав у одній камері з Патріархом Йосифом Сліпим);
о. Михайло Хрипа, ЧНІ – власне за час якого і відбувалася згадувана подія.
Сестри-монахині, що допомагали отцям у парафіяльній праці:
с. Вікторія Снігурська;
с. Святослава Завійська;
с. Іванна Завійська;
с. Агафія Скрегунець.



Джерело:  Воїни Христа Царя

четвер, 30 травня 2013 р.

30.05.2013р. Б. / Святіший Отець: тріумфальність у Церкві – християнство без хреста


Тріумфальність  спиняє Церкву, це спокуса християнства без хреста, зазначив Святіший Отець, розмірковуючи над фрагментом Євангелія, де Ісус, йдучи до Єрусалиму, говорить учням про свої страждання, смерть і воскресіння.
 
Апостоли думали про зовсім інший проект, звернув увагу Святіший Отець, вони планували пройти шлях тільки до половини, "міркували між собою, як облаштувати Церкву". Спокуса учнів – це те ж, чим спокушав диявол Ісуса в пустелі, пропонуючи Йому інший шлях, зауважив Папа. Це та ж спокуса, якою диявол випробовує  християнство, схиляючи його до того, щоб позбутись хреста, зупинитися на півдороги, додав Папа. Коли Церква піддається цій спокусі, потрапляє в тріумфальність. Багато хто хоче тріумфувати вже нині, не сходячи  на хрест, жити тріумфом цього світу, з жалем зауважив Франциск.

Під час ранкової св. Літургії  29 травня Святіший Отець зауважив, що тріумфальність  Церкви часто проявляється в її зовнішній упорядкованості, самовдоволенні, систематизованості. Така Церква часто забуває про своїх мучеників і про те, що саме вони потрібні для того, щоб не збитися з шляху – шляху Хреста,  наголосив Папа і додав, що Церква, яка думає тільки про перемоги, успіхи, забуває про "правило Ісуса" – тріумф через людські невдачі, "невдачу Хреста". "І цю спокусу маємо ми всі", – зазначив Папа.

Святіший Отець закликав просити Бога про милість не бути "Церквою на півдороги", тріумфальною, спраглою великих успіхів, але Церквою смиренною, відкритою на Божу волю, яка крокує впевнено, за прикладом Ісуса.


За матеріалами http://be.radiovaticana.va

Джерело:   Воїни Христа Царя

середу, 29 травня 2013 р.

29.05.2013р. Б. / «Церква, яка не є місійною – є приречена», - владика Йосиф



28 травня у приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа відбулась остання у поточному навчальному році зустріч Інституту постійної формації духовенства. Доповідачем на цій зустрічі був Преосвященний владика Йосиф, Єпископ-помічник Київської архиєпархії та голова Пасторально-місійного відділу УГКЦ, який розповів понад двомстам священнослужителям Львівської архиєпархії про місійну діяльність УГКЦ та розкрив основні аспекти місійності. На зустрічі також був присутній Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський.
 
Доповідач розповів духовенству, що УГКЦ не закінчується лише на Галичині і є велика потреба у проповідуванні Євангелія не лише на теренах Східної України, а по всій куточках Землі, де проживають наші вірні. Зокрема, владика Йосиф наголосив, що це досить тривалий і клопіткий процес, який вимагає чималих зусиль для запрошення священика в середовище, де немає наших структур, однак на прикладі м. Риги (Латвія), єпископ пояснив, що це можливо. Також доповідач наголосив на важливості підтримки не лише матеріальної, а й духовної для тих парафій, що розвиваються поза межами Галичини. Насамкінець ієрарх розповів про стан справ пов’язаних із завершенням будівництва Патріаршого собору в Києві та деталями, щодо його освячення, яке відбудеться у серпні.
 
Після виступу гостя, владика Венедикт подякував владиці Йосифу за його слово і запевнив у підтримці та молитвах за розбудову УГКЦ.
 
На завершення Єпископ-помічник Львівський ще раз наголосив, що це є остання зустріч Інституту в такому форматі, де всі священики архиєпархії зібрані разом. Після реформування навчального процесу, з вересня відбуватиметься навчання у трьох групах (за вибором священика) та четвертій – пізнавальній. Триватимуть ці зустрічі впродовж двох років. Нагадаємо, відвідування занять є обов’язковим.


Джерела: www.ugcc.lviv.ua

Воїни Христа Царя

вівторок, 28 травня 2013 р.

28.05.2013р. Б. / Що пропонує дух світу і що пропонує Христос



Папа
Йти за Ісусом не означає мати більше влади, тому що Його дорога – це хресна дорога. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Меси 28 травня. Святіший Отець коментував євангельський уривок про те, як св.Петро запитував Ісуса про те, якою буде їхня винагорода за те, що учні все залишили та пішли за Ним.
 
Папа зауважив, що Христос відповів, що їх чекає «багато чудових речей», але також і переслідування, тому що Господня дорога – «це шлях приниження, дорога, яка завершується на хресті». І якщо «християнин не має труднощів у житті, якщо все йде добре», – додав він, – «то у цьому щось негаразд», можна припустити, що він «заприятелював з духом світу». Мовляв, «я йтиму за Ісусом, але тільки до певної міри», наслідувати Ісуса, як вияв культурної приналежності, використовуючи це, щоб мати більше влади, а не йти за Ісусом Його хресною дорогою. 

За словами Святішого Отця, багато християн, «спокушуваних духом світу», вважають, що іти за Ісусом – це нагода зробити кар’єру, нагода здобути владу. Це схоже на поведінку святого Петра, який також запитував про кар’єру, на що Спаситель відповів: «Так, все тобі дам, але з переслідуваннями». Однак, зауважив далі Папа, це не означає, що християнин обирає зло, ні, християнин «іде за Ісусом з любові, а коли це так, то диявольська заздрість чинить різні перешкоди», тому що «дух світу не переносить свідчення». 

«Згадайте про Матір Терезу, – зазначив проповідник, – що дух світу говорить про неї? «О, блаженна Тереза – чудова жінка, вона зробила багато добрих речей для інших...» Дух світу ніколи не скаже, що блаженна Тереза кожного дня багато годин проводила на адорації. Ніколи... Він зводить християнську діяльність до соціального служіння. Так, ніби християнське життя є лише зовнішньою фарбою, лакуванням. Ісусова благовість, – наголосив Папа, – не є лаком, Ісусова благовість проникає людську істоту до костей, до серця, вникає всередину та змінює нас. А дух світу не переносить цього, і тому зроджуються переслідування». 


За матеріалами: Радіо Ватикан 

Джерело:    КРЕДО

28.05.2013р. Б. / Тижневий огляд: життя УГКЦ (20-26 травня)


20 - 29 травня у Казахстані перебувають члени Постійного Синоду Єпископів УГКЦ. У перший день Синодальні Отці на чолі з Патріархом Церкви Блаженнішим Святославом відвідали місця, пов'язані з минулим і сьогоденням українців в Казахстані. Зокрема члени Синоду побували на Спаському меморіальному кладовищі, де похоронені жертви російських політичних репресій різних національностей. (ВІДЕО)
 
З глибоким сумом повідомляємо, що 21 травня 2013 року внаслідок раптового погіршення стану здоров’я зупинилося серце Владики Миколая (Сімкайла), Єпарха Коломийсько-Чернівецького. 
 

В ці жалобні дні пригадаємо важливі моменти життя владики Миколая, які часто були знаковими подіями в історії нашого народу. Будівничий Церкви. Владика Миколай завершив чин служіння Богові й народу

 
23 травня, в приміщенні єпархіального управління Стрийської єпархії УГКЦ відбувся освітній семінар Центру душпастирства осіб з вадами слуху «Надія» УГКЦ, метою якого було представити напрацювання в цій сфері та спільно визначити шляхи і способи праці з такими людьми.

Семінар розпочався молитвою та вступним словом владики Тараса Сеньківа, Апостольського Адміністратора Стрийської єпархії, який зауважив, що «в служінні людям з вадами слуху Церква бачить своє багатство і цінність», а також, на прикладі притчі «Про багача і Лазаря», єпископ звернув увагу на потребі праці з такими особами, як можливості для осягнення неба.
 
Також цього тижня вийшли у світ перші спеціальні видання, присвячені душпастирству глухих,– “Служіння, де не співають пташки” і “Бачити - означає молитися”. У них розміщені документи Католицької Церкви, богословські праці на цю тематику, матеріали конференцій, свідчення людей, які не чують, про сучасні підходи до служіння глухих у Церкві.
 
У Римі, 24 травня 2013 року, на факультеті Канонічного Права, Папського Університету Святого Томи Аквінського, відбувся захист докторської дисертації пані Олени Чагінської під темою: Чин екзорцизму в латинському та східному канонічному праві: історико-правові дослідження. Докторська праця була написана при кафедрі Канонічного Права цього ж Університету під керівництвом Проф. Адвоката Даніло Чеккареллі-Мороллі та рецензента Проф. Монсеньйора Натале Лода. На захисті були також присутні: Канонік Папської Базиліки Santa Maria Maggiore, Владика Іриней Білик, ЧСВВ, Протоархимандрит Василіянського Чину Св. Йосафата, о. Ґенезій Віомар, ЧСВВ, Генеральний Вікарій Василіянського Чину Св. Йосафата, о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, а також аспірант Догматичного богослів’я, о. Прокопій Лотоцький, ЧСВВ.
 
25 травня у Коломиї Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, очолив Заупокійну Божественну Літургію за усопшим архиєреєм Миколою (Сімкайлом). З Патріархом УГКЦ співслужили: владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, владика Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Софрон (Мудрий), Єпископ-емерит Івано-Франківської архиєпархії, владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, владика Тарас (Сеньків), Апостольський адміністратор Стрийської єпархії, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, владика Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівський, владики Римсько-Католицької Церкви Петро (Мальчук) і Леон Дубравський, о. Пйотр Тарнавский, секретар Апостольської нунціатури, та інші численні священнослужителі.
 
Пізніше перед присутніми була зачитана грамота Патріарха УГКЦ, згідно якої Адміністратором Коломийсько-Чернівецької єпархії іменовано єпископа Василя Івасюка, Екзарха Одесько-Кримського. Владика Василь склав у храмі перед Патріархом УГКЦ визнання віри і вступив у нові обов'язки.
 
 
 
У неділю, 26 травня, українські іммігранти в Італії здійснили спільне паломництво до відновленого Собору святої Софії в Римі. Захід відбувся з нагоди святкування Дня матері, яке вже 13 років поспіль організовує УГКЦ в Італії. Особливістю цьогорічного паломництва було виставлення мощів української Блаженної Йосафати Гордашевської.

 Розпочалось паломництво Архиєрейською Літургією, яку очолив владика Діонісій Ляхович, Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії.
 
Читайте також:

Неділя 4-та після Пасхи, розслабленого. Коментар до Євангелія

 
 
Анонс:
Представники Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ запрошують всіх охочих – дорослих і дітей, на презентацію мультиплікаційних фільмів «Святі Таїнства» та «Духовне намисто – Страдч».Презентація відбудеться 28 травня 2013 року (початок об 11:00) в приміщенні ЛКП «Культурно-освітній центр імені О. Довженка» (просп. Червоної Калини, 81, м. Львів). Вхід вільний.


Джерело:    Воїни Христа Царя

понеділок, 27 травня 2013 р.

27.05.2013р. Б. / Свідачо видало книжку про Папу Франциска


Книжка знайомить читача з яскравими моментами біографії Папи Франциска, етапами духовного становлення і розвитку майбутнього Понтифіка, його поглядами щодо Церкви, душпастирської праці священослужителів, та тих, хто сьогодні найбільше потребує духовної опіки. У додатку подано коротку історію папства і перелік імен пап та антипап від найдавніших часів і до сьогодні.



Джерела: СВІЧАДО

Воїни Христа Царя

неділю, 26 травня 2013 р.

26.05.2013р. Б. / Похорон владики Миколи Сімкайла (відео)


Запис трансляції похорону владики Миколи Сімкайла у Катедральному Соборі Преображення Христового міста Коломиї. 25 травня 2013 рік.







Джерело:   Воїни Христа Царя