ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 17 серпня 2013 р.

17.08.2013р. Б. / Перший транслюватиме освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві

18 серпня о 09:00 дивіться на Першому Національному пряму трансляцію освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві з нагоди 1025-ліття Хрещення України-Русі.

У 2002 році Синод Єпископів УГКЦ прийняв рішення про перенесення осідку Глави УГКЦ до Києва та про побудову Патріаршого собору Воскресіння Христового на лівому березі Дніпра. Вважається, що цим актом Церква утверджується як загальноукраїнська та світова, оскільки її єпархії містяться в усіх частинах світу.

Будівництво комплексу розпочалося 9 вересня 2002 року. 27 жовтня того ж року відбулося освячення наріжного каменя Собору за участю тодішнього Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира (Гузара).

Хоча будівництво Патріаршого собору й досі не завершене, але вже з 2002 року на його території відбувалися Богослужіння в тимчасовій молитовній каплиці. У 2007 р. зловмисники спалили її, натомість було побудовано храм Благовіщення Пресвятої Богородиці.

19 січня 2006 року у підвальній частині храму було відправлено першу Літургію. 21 серпня 2005 року на площі біля храму відбулися урочистості з нагоди перенесення осідку Глави Церкви зі Львова до Києва.

27 березня 2011 року у Патріаршому соборі Воскресіння Христового відбулася інтронізація новообраного Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука).

"Ми очікуємо багато мирян, котрі вперше зможуть побачити Собор, який вони соборно будували – по "цеголці" з цілого світу, – зазначив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). – Це нагода разом відсвяткувати ювілей нашої віри, бо наша Церква є Церквою Володимирового Хрещення. Саме на березі древнього Дніпра рівноапостольний князь Володимир звершив Хрещення, тож це є найкращим місцем, щоб святкувати ювілей Хрещення".

Також він сказав, що ця подія є дуже важливою для всієї Церкви, оскільки Патріарший собор – головний храм Української Греко-Католицької Церкви, яка присутня на всіх континентах світу.
Коментуватимуть пряму трансляцію освячення собору головний редактор Національної телекомпанії України Христина Стебельська та отець Ігор Яців.

"Цієї неділі відбудеться велична подія, що підкреслює, як українці світу підтримують і вшановують 1025-ліття Хрещення Русі-України, – освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового, побудованого на березі Дніпра. Ця подія приурочена до двох важливих дат – 1025 річчя Хрещення Русі та 25-річчя виходу УГКЦ з підпілля. На освячення собору завітають десятки тисяч паломників з усього світу, а також приїде довірений легат Папи Римського Франциска. У храмі буде закладено мощі визнаних усіма церквами українських святих, що для історії нашої нації в контексті ювілею має дуже велике значення. Гості події  і наші численні глядачі побачать, як сучасними методами можна створити Собор єдності, в якому є і нове, і традиційні канони, неймовірної краси білосніжний мармуровий престол і українська фреска.  Я пишаюся тим, що Перший Національний має змогу показати цю важливу подію у прямому ефірі і запрошую всіх телеглядачів долучитися до неї", – говорить Христина Стебельська.

Не пропустіть церемонію освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві – дивіться трансляцію у прямому ефірі Першого Національного.

Перший Національний – загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу – 98%. З 2010 р. медіа-показники Першого Національного виросли удвічі середня частка телеканалу – 3,85% за аудиторією 18+ (2013 р.). Т.в.о. генерального директора НТКУ - Олександр Пантелеймонов.

пʼятницю, 16 серпня 2013 р.

16.08.2013р. Б. / На вихідні УГКЦ очікує у Києві понад 20 тисяч прочан з усього світу

Патріарший собор
В УГКЦ очікують понад 20 тисяч прочан на освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового та святкування 1025-річчя Хрещення Русі-України, що відбудеться 17-18 серпня.
 
Про це повідомив о. Любомир Яворський, керівник Патріаршого паломницького центру УГКЦ. 

Перші паломники прибудуть в Україну вже в п’ятницю, 16 серпня. Це будуть вірні з Канади, Бразилії, США, Аргентини, Австралії, країн Західної Європи, Великобританії, Казахстану, Білорусі та Росії. 

Проведення основних святкових заходів заплановане на 17-18 серпня і включатиме такі події: Всеукраїнський з’їзд спільнот «Матері в молитві», виставки «Патріарх Йосиф Сліпий» та «Папа і Україна», Освітній форум «Християнські цінності в освіті. Виклики та перспективи», концерти духовної музики, нічні молодіжні чування, благодійний бенкет, духовно-мистецьку програму, Урочисту академію в Національному палаці мистецтв «Україна». 

Центральними подіями стануть: Молебень до святого рівноапостольного князя Володимира та Всенічна з Чином освячення Патріаршого собору (екстер’єр) – 17 серпня; Урочистий процесійний похід, Архиєрейська Божественна Літургія, Чин освячення Патріаршого собору (інтер’єр), відновлення хресних обітів і Чин освячення води на Дніпрі – 18 серпня. 

Усі святкові заходи і телевізійний марафон за участю гостей транслюватиме в прямому ефірі інтернет-телеканал «Живе ТВ» з 9-ї години 17 серпня до 16-ї години 18 серпня. 

Від 9-ї години 18 серпня Перший Національний телеканал транслюватиме в прямому ефірі Архиєрейську Літургію, під час якої освятять престол Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Довідка

Рішення про побудову Патріаршого собору Воскресіння Христового на лівому березі Дніпра Синод Єпископів УГКЦ прийняв 2002 року. Проект Собору розробив у традиціях сучасного церковного зодчества архітектор Микола Левчук. 

Разом із адміністративною будівлею Собор утворює Патріарший центр УГКЦ площею 1, 72 гектари. 

Будівництво комплексу розпочалося 9 вересня 2002 року. 

27 жовтня того ж року відбулося освячення наріжного каменя за участю тодішнього Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира (Гузара). Богослужіння відтоді проводилися в тимчасовій молитовній каплиці. 

У жовтні 2004 року освячено та встановлено на бані п’ять хрестів. В освяченні взяли участь єпископи УГКЦ чотирьох континентів світу. 

21 серпня 2005 року на площі біля храму за участю кількох тисяч вірних відбулися урочистості з нагоди перенесення осідку Глави Церкви зі Львова до Києва. 

19 січня 2006 року в підвальній частині храму було відправлено першу Літургію. 

27 березня 2011 року в Патріаршому соборі Воскресіння Христового відбулася інтронізація новообраного Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука). 

Висота храму – 50 метрів, він уміщує 1,5 тисячі осіб.

Джерело:   КРЕДО

Читайте також:

четвер, 15 серпня 2013 р.

15.08.2013р. Б. / Папа: боюся тих, хто думає, ніби все знає

Argentina catolica
«Йти, ставати учнями і проголошувати» — так Папа Франциск визначив обов’язки доброго християнина.
 
Святіший Отець скерував послання з нагоди 50-річчя створення аргентинської дієцезії Консепсьйон. У своєму зверненні на ім’я єпископа Жозе Марії Россі понтифік нагадав, як чимало років тому, ще бувши архиєпископом Буенос-Афреса, від проводив реколекції для священиків цієї дієцезії. Тому зараз Папа хоче «відкрити серця для всіх вірних (…), щоби з’єднатися з кожним у цьому святкуванні». 

Говорячи про своє уявлення про добрих християн, Святіший Отець зазначив, що їх можна охарактеризувати з допомогою трьох слів: іти, ставати учнями і звіщати. «Ви знаєте, що я боюся тихих християн. Вони закінчують тим, що стають немов тала вода», — написав понтифік. А крім того, Папа зазначив, що «боїться тих, хто гадає, ніби все знає». На думку Святішого Отця, такі люди часто закривають свої серця перед Господом і зосереджуються виключно на власному житті. «Їх можна назвати християнами для самих себе», — пошкодував Папа Франциск. 

Понтифік зазначив, що коли людина зустрічає Ісуса, вона переживає момент здивування й відчуває потребу шукати Його у молитві, читанні Євангелія. «Відчуває потребу поклонятися Йому, пізнавати… і, нарешті, проголошувати». 

«Ось третє слово — проголошувати. Воно означає бути учнями, нести братам ім’я, науку й жести Ісуса. Саме так християнин іде вперед, перетворюється на учня і звіщає. Він не спиняється. Виходить поза себе самого, щоби звіщати братам Добру новину Ісуса», — підкреслив Папа.
 
За матеріалами: Ватыканскае Радыё 

Джерело:   КРЕДО 

середу, 14 серпня 2013 р.

14.08.2013р. Б. / Папа присвятить світ Непорочному Серцю Марії

Матір Божа Фатімська
Матір Божа Фатімська
У жовтні Папа Франциск присвятить світ Непорочному Серцю Богородиці Діви. З цієї нагоди у Ватикані перебуватиме скульптура Матері Божої Святого Розарію з каплиці Об’явлень марійного санктуарію у Фатімі.
 
Нагодою є Марійний день Року Віри, який відзначатиметься 12 і 13 жовтня. На його завершення, у неділю 13 жовтня, в 96-ту річницю фатімських об’явлень, Святіший Отець проголосить Акт присвячення світу Непорочному Серцю Марії. Про це просила 1917 року Матір Божа у Фатімі, а вперше такий акт здійснив 1942 року Папа Пій ХІІ. 

Організатором Марійного дня — однієї з ключових точок усього Року Віри — є Папська рада розвитку нової євангелізації. До Ватикану прибудуть члени сотень церковних організацій та рухів, пов’язаних із марійною побожністю. 12-го жовтня заплановане, зокрема, паломництво до гробу св. Петра у ватиканській базиліці, а наступного дня — св. Меса на площі св. Петра, за передслужіння Папи. 

«Це живе прагнення Святішого Отця, аби особливим знаком Марійного дня було одне з марійних зображень, яке належить до найбільш значущих для християн цілого світу. З огляду на це ми подумали про таку люблену всіма, оригінальну статуетку Матері Божої Фатімської», — написав префект Папської ради розвитку нової євангелізації архиєпископ Ріно Фізікелла у листі до єпископа Лейрії-Фатіми Антоніу Марту. 

Скульптура Матері Божої вирушить із санктуарію 12 жовтня уранці й повернеться назад наступного дня увечері. В каплиці Об’явлень її замінять першою з тих копій, що стали подорожувати світом; зараз вона знаходиться у базиліці Матері Божої Святого Розарію у Фатімі. 

Урочистості 96-річчя об’явлень Матері Божої Фатімської очолить 12 і 13 жовтня держсекретар Апостольського Престолу кардинал Тарчізіо Бертоне.
 
За матеріалами: wiara.pl

Джерело:   КРЕДО 

вівторок, 13 серпня 2013 р.

13.08.2013р. Б. / Папа: Батьки — перші співробітники Бога

батьки
«Людське життя потрібно захищати від початку його існування в лоні матері», – написав Папа Франциск у зверненні з нагоди Національного тижня сім’ї в Бразилії, який розпочався 11 серпня.
 
Пригадуючи свої недавні відвідини Бразилії, Святіший Отець звертається до бразильських сімей, заохочуючи їх виконувати «благородну і вимогливу місію», адже вони мають бути «першими співробітниками Бога в основному спрямуванні людського життя та запевненні майбутнього». 

Папа вказує, що «важливо, щоб батьки плекали спільні практики віри в родині, щоб супроводили дозрівання віри дітей». Папа Франциск наголосив, що батьки покликані передавати словами, але, перш усього, прикладом, правди віри та людської любові, що отримують нове світло від Божого Об’явлення. 

Папа підкреслив, що батьки повинні передати дітям усвідомлення того, що треба завжди захищати життя, вже від материнського лона, визнаючи в ньому Божий дар і запевнення майбутнього людства. Необхідно навчити дітей дбати про людей похилого віку, зокрема про дідусів та бабусь, які є живою пам’яттю народу, передаючи життєву мудрість. 

Святіший Отець висловив сподівання, що бразильські родини будуть дедалі переконливішими вісниками краси любові, яку підтримує та оживляє віра. 

Черговий Національний тиждень сім’ї відзначається в Бразилії на загальноцерковному рівні від 11 до 17 серпня цього року. Він був започаткований 1992 року, як вияв дбання Церкви про родину, яка потребує особливої уваги в сучасному суспільстві, що зазнає швидких і значних змін, як із соціальної, так і з культурної точки зору. Захід організовують відповідні комісії Бразильської Єпископської Конференції. 

Цьогорічний Національний Тиждень сім’ї відбувається під гаслом: «Передавання та виховання християнської віри в сім’ї». Національна Конференція Бразильських Єпископів видала посібник під назвою: «Година сім’ї 2013», який подає відповідний матеріал для проведення богослужінь, спільних та сімейних молитов, пропонує роздумування, призначені для різних вікових категорій. 

За матеріалами: Радіо Ватикан 

Джерело:   КРЕДО 

13.08.2013р. Б. / США: ким був таємничий священик?

Помазання хворих

Американці роздумують, що то за таємничий священик несподівано з’явився й так само несподівано зник із місця тяжкої автомобільної аварії у штаті Міссурі.
 
Недільного ранку 19-річна Кеті Ленц їхала своїм стареньким «мерседесом», коли раптом 26-річний Аарон Сміт із зустрічної смуги з’їхав їй назустріч, викликаючи лобове зіткнення.
Рятувальники майже годину безрезультатно пробували витягнути дівчину, яку затиснуло в зім’ятій машині. Тоді вона стала молитися вголос про допомогу. 

До Кеті підійшов священик з оливою для помазання хворих у руках. Він запропонував дівчині таїнство помазання і молитву. Кеті охоче погодилася. Потім вона згадувала, що під час цієї молитви на неї спливав мир. Також і рятувальники, які продовжували трудитися на місці аварії, пережили подібне відчуття, а священик заохотив їх наполегливо працювати. Незадовго після цього прибуло устаткування, завдяки якому вдалося витягнути Кеті. 

Вся подія зайняла півтори години. Дівчину, яка зазнала численних переламів та внутрішніх пошкоджень, забрали до лікарні вертольотом. Рятувальники — а їх було кільканадцять чоловік — хотіли подякувати таємничому священикові, але він немовби випарувався. Його ніде не могли знайти. Це було тим більше дивно, що дорога в місці аварії була заблокована, корок тягнувся на півкілометра, довкола були тільки поля, і не видно було автомобіля, який міг би належати таємничому незнайомцю. 

Місцева дієцезія заявила, що жоден з її священиків не визнав своєї участі в наданні допомоги жертві аварії. «Ангел?» — гадають тепер мешканці Міссурі.
 
За матеріалами: wiara.pl 

Джерело:   КРЕДО 

понеділок, 12 серпня 2013 р.

12.08.2013р. Б. / Коли ти бачив брата - ти бачив Бога

Роби те, що можеш, із тим, що маєш, і там де ти є! Така праця - найефективніша, добре відчутна. Бо від тебе ніхто не вимагатиме понад. Всього лише дай, що можеш! Але дай небайдуже… Дай, засвідчуючи прихильність, і власне бажання дати. Лише тоді це безкорисливо, щиро і з любові… Лише так воно, насправді, потрібне людям.

"Одна людина має право дивитися на іншу з висока тільки тоді, коли вона допомагає їй підвестись". Св. О. Піо.

Здійснення людиною свого покликання творити добро власними руками – це покликання реальне, це місія, служіння і вічна праця над собою… Це справа передчасного «гонорару». Винагорода, яку не обов’язково уздріти вже у раю, а тут, на землі, служачи іншим.

Це справа всього життя – вчитися жити для інших. "Веселі в надії, в горі терпеливі, в молитві витривалі" (Рим 12, 12). Можливо для когось ці слова невідомі? Можливо ніхто й гадки не має про те, що так справді можна жити? Жити і витривати? Вірити, що «і я маю значимість, і я також маю що дати світові»?  І хто може відати, що саме Ти і саме Тій людині маєш дати шанс це відчути? Самотужки ми цього не осягаємо і не творимо, бо творить Бог, але як творить? Через нас… Яка це достойність – йти до когось від імені Бога. А особливо йти до тих «гірших», нещасного «хворого соціуму», відкинутого здоровим суспільством. Але я не скажу, що щасливим суспільством... Бо не є щасливе те суспільство, яке ділить людей на категорії, а потім цурається.

Роби те, що можеш, із тим, що маєш, і там де ти є! Така праця  - найефективніша, добре відчутна. Бо від тебе ніхто не вимагатиме понад. Всього лише дай, що можеш! Але дай небайдуже… Дай, засвідчуючи прихильність, і власне бажання дати. Лише тоді це безкорисливо, щиро і з любові… Лише так воно, насправді, потрібне людям.

Дати – не є формою матеріальності. Не так трактуйте! Одуховнюйте цей процес -  «дати щось і комусь». Дайте словом, дайте ділом, дайте молитвою! Зубожілим людям це більше потрібно!
«Сміле слово – то наші гармати. Світлі вчинки – то наші мечі», - казав Павло Грабовський.

Це нашим кредом мало би бути, бодай час від часу. Це мало би бути нашою ініціативою. Добра нагода застановитись над питанням: «як я відстоюю свої права, як бороню й права інших, а особливо тих, які не знають любові?». І коли мене попросять пройти з тим відкинутим і побитим життям милю, чи пройду я з ним дві?

«Рятуй тих, що на смерть тягнені, і від засуджених на страту, не відступай» (Прип 24, 10).
«Радуйтеся з тими, що радуються; плачте з тими, що плачуть» (Рим, 12, 15).

Ось це справжня цінність життя, крізь тріумфи і трафунки – жити не тільки для себе, але й для інших. Що своїм ентузіазмом і вірою ти преображаєш не лише себе, але й тих, хто поруч і хто ще поруч тебе стоятиме. І це дійсно куди цінніше, ніж заслужені звання і грамоти за якусь технічну справу. Бо це лише технічна справа, а духовна – вона безцінна, і тому куди значніша.

Анастасія Колосовська

Фото: hecallsme-love.tumblr.com

Джерело:   ОРАНТА