ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 15 березня 2014 р.

15.03.2014р. Б. / Глава УГКЦ матиме приватну аудієнцію в Папи Франциска

14 березня 2014 року розпочався офіційний візит Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, до Ватикану. Головним моментом перебування Предстоятеля УГКЦ в Апостольській Столиці стане приватна аудієнція у Святішого Отця Франциска, Папи Римського, яка відбудеться в понеділок, 17 березня.
 
У суботу, 15 березня, о 8.30 за римським часом у головному храмі Католицької Церкви на гробі апостола Петра Блаженніший Святослав очолить молитву за мир і територіальну цілісність України. Учасниками молитви, зокрема, буде Тетяна Іжевська, Надзвичайний і Повноважний посол України при Святому Престолі, та інші представники дипломатичного корпусу, акредитованого у Ватикані.

У неділю Предстоятель УГКЦ відслужить Архиєрейську Божественну Літургію в прокатедральному соборі Святої Софії в Римі (початок о 10.00). У Богослужінні візьмуть участь численні вірні УГКЦ.

17 березня, крім аудієнції в Папи Франциска, Блаженніший Святослав матиме зустріч із кардиналом П’єтро Пароліном, Державним секретарем Ватикану. Під час зустрічі буде обговорено сучасну ситуацію в Україні і необхідність залучення світової спільноти для збереження її соборності та недоторканності.

Про сучасні події, які відбуваються в нашій країні, йтиметься також у вівторок, 18 березня. Цього дня Глава УГКЦ матиме спільну зустріч із послами США, Франції, Німеччини, Польщі та України, які здійснюють свою місію у Ватикані.

Офіційний візит Блаженнішого Святослава до Апостольської Столиці завершиться в середу, 19 березня.

Департамент інформації УГКЦ

Воїни Христа Царя

пʼятницю, 14 березня 2014 р.

14.03.2014р. Б. / Cвященнослужителі мають приділити особливу увагу тим, хто був на Майдані,- Глава УГКЦ


Cвященнослужителі мають приділити особливу увагу тим, хто був на Майдані,- Глава УГКЦОтець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у час Великого посту, коли багато вірних греко-католиків готуються до сповіді, попросив єпископів УГКЦ невідкладно підготувати священнослужителів до духовного супроводу осіб, які брали участь у протестах на Майдані в центрі столиці України.

Про це йдеться у листі до членів Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

Згідно з листом Глави Церкви, священнослужителі мають приділити особливу увагу як тим, хто був на Майдані, так і тим, що постраждали в останні тижні: пораненим, родинам загиблих і поранених, «у серцях яких, без сумніву, нуртують найрізноманітніші почуття і які потребують зцілення».

Зокрема Верховний Архиєпископ пропонує єпископам організувати зустріч священиків окремо взятої митрополії з фахівцями в ділянці посттравматичного синдрому (християнськими психологами, експертами активного слухання, які працювали в гарячих точках). Відповідні структури Патріаршої курії УГКЦ готові надати в цьому допомогу.

Відповідальною особою за організацію семінару призначений о. Петро Рак.

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Департамент інформації УГКЦ.

Джерело:   КІРІОС

четвер, 13 березня 2014 р.

13.03.2014р. Б. / Патріарх Святослав провів зустріч з міністром оборони України


Патріарх Святослав провів зустріч з міністром оборони України12 березня 2014 року Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, зустрівся із міністром оборони України Ігорем Тенюхом. Захід відбулася на прохання Предстоятеля Церкви. На ній були присутні владика Михайло (Колтун), керівник Департаменту душпастирства силових структур Патріаршої курії УГКЦ, та о. Любомир Яворський, його заступник.

Блаженніший Святослав запевнив Міністра у підтримці військових з боку УГКЦ: «Ми будемо присутні разом із військовиками і будемо їх підтримувати, хоч би де вони були». Крім цього, обговорювалися можливості капеланського служіння у різних точках дислокації військовиків.

Додамо, що нещодавно Міністр оборони надіслав листа на ім’я Верховного Архієпископа УГКЦ із словами подяки за те, що Церква присутня серед військових.

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Департамент інформації УГКЦ.

Джерело: КІРІОС

13.03.2014р. Б. / Світовим Церквам потрібна щира молитва, щоб уникнути Третьої світової війни, - Глава УПЦ КП

Українська Православна Церква в цілому вітає та радіє результатам Вселенського Собору, що минув у Константинополі (Стамбулі), однак викликає подив те, що не всі православні Церкви були там присутні. Цьому факту здивувався Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет на прес-конференції в «Українському кризовому медіа-центрі» сьогодні, 13 березня.

«Ми вітаємо переговори під час Вселенського Собору. Але чому там не було представників Московського Патріархату, Македонської, Чехословацької, Американської та Чорногорської церков, якщо він мав поєднати усіх православних?» - спитав він.

За його словами, УПЦ КП хоча й підтримує результати перемовин, однак вважає, що агресія Росії у Криму була засуджена надто м’яко, а не так, як це рішуче зробив увесь світ.

«Світовій Церкві потрібна молитва, яка не буде простими словами. Треба, щоб християни світу щиро молились за мир, просили в Бога, щоб не почалась Третя Світова війна, яка може стати ядерною. Така молитва – обов’язок кожної віруючої людини», - певен Престоятель УПЦ КП.

Джерела: РІСУ

Воїни Христа Царя

середу, 12 березня 2014 р.

12.03.2014р. Б. / У Хрестопоклонну неділю в Римі буде проведена Хресна Дорога за Україну

До ініціатив, які в березні згуртовують у Римі не тільки українську спільноту, але й усіх небайдужих до долі України, включена також і процесійна Хресна дорога, яка буде проводитись у Хрестопоклонну неділю, 23 березня, о 15:00 римського часу на території співкатедрального собору Святої Софії у Римі.

Молитовний захід, щоб роздумати на Господніми страстями, вшанувати Його Животворний Хрест та благати миру і особливої опіки над Україною, організувало Релігійне товариство «Свята Софія», а проводитимуть Хресну дорогу семінаристи української Папської колегії святої Покрови в Римі.

Після відправи біля Стіни Пам’яті буде відслужено Панахиду за всіх загиблих під час протесту на Майдані.

На завершення в соборі буде виставлено часточку Чесного Хреста Господнього, віднайденого в Єрусалимі, та відбудеться мирування.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va

Джерело:   Воїни Христа Царя

вівторок, 11 березня 2014 р.

11.03.2014р. Б. / Україні пророкували релігійні війни, але багатоконфесійність навпаки об’єднала суспільство

Розарій
Релігійне розмаїття України зіграло важливу роль у консолідації українського суспільства, хоча двадцять років тому нам через нашу багатоконфесійність пророкували релігійні війни.
 
Таку думку в інтерв’ю на Громадському телебаченні висловив Віктор Єленський, доктор філософських наук, релігіє знавець. 

 «Наприкінці 80-их Україні пророкували релігійні війни. Казали, якщо в Європі десь вибухне релігійна війна, то це буде в Україні», — сказав він. 

 «Україні пророкували колосальний розрив по конфесійній лінії. Але за чотири роки правління режиму Януковича, Церкви виробили спільний порядок денний і спільним голосом говорили про дуже важливі речі. Вони говорили про євроінграцію, про закон Ківалова-Клесніченка», — зауважив релігіє знавець. 

За його словами, багатоконфесійність навпаки стала для України благом, консолідуючим фактором. 

 «Виявилося, що це розмаїття релігійне не тільки не стало руйнівним фактором для формування українського суспільства, але навпаки – консолідуючим. Це по-перше. По-друге, одна з таких найбільших моральних ініціатив «група 1 грудня» виросла з релігійного середовища. Третє, ми бачимо, що всі Церкви не змовчали 30 листопада. Хоча влада й шукала єрарха, який би виправдав наведення конституційного ладу, але навіть серед тих, на кого вони сподівалися, на це не пішли. Натомість всі священнослужителі засудили побиття мирних демонстрантів, вимагали покарати винних та засудили провокації», — зазначив Віктор Єленський. 

За матеріалами: РІСУ 

Джерело:   КРЕДО 

понеділок, 10 березня 2014 р.

10.03.2014р. Б. / Папа: жодного діалогу із сатаною!


Як поводитися під час спокус та що потрібно зробити у Великий Піст — про це у своїй катехизі говорив Папа Франциск перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 9 березня 2014 р.

Цього дня Папа прокоментував євангельський уривок, в якому розповідається про те, як сатана спокушав Ісуса після хрещення в Йордані та сорокаденного посту в пустелі, перед початком Його місії.

Святіший Отець зауважив, що спокусник намагається відвернути Ісуса від Отцевого задуму спасіння, тобто, від «жертви, від любові, яка віддає Себе», як викуп за багатьох, пропонуючи навзамін «легкий шлях успіху та могутності». «Поєдинок між Ісусом та Сатаною відбувається за посередництвом цитат зі Святого Письма. Для того, щоб відволікти Ісуса від хресної дороги, диявол насправді представляє Йому фальшиві месіанські сподівання: економічний добробут, на який вказує можливість перемінити камінь на хліб; видовищний та привабливий стиль поведінки — пропозиція кинутися вниз із найвищої точки Єрусалимського храму, щоб Його врятували ангели, і, врешті, найкоротша дорога до влади й панування взамін за акт поклоніння Сатані».

У цьому контексті Папа наголосив, що Ісус рішуче відкидає ці спокуси, виявляючи «рішучість у слідуванні шляхом, приготованим Отцем, без жодного компромісу з гріхом та логікою світу». «Зауважте, як Ісус відповідає, — звернув увагу Папа. — Він не вступає в діалог із Сатаною, як це вчинила Єва у земному раю. Ісус добре знає, що з Сатаною не можна вести перемови, тому що він дуже хитрий. Тому, замість ведення перемов, як це чинила Єва, Ісус шукає захисту у Божому слові, і відповідає силою цього слова. Пам’ятаймо про це: в хвилині спокуси не вести жодних дискусій із Сатаною, але завжди оборонятися Божим словом».

Відповідаючи спокусникові, Христос, посилаючись на Боже слово, насамперед пригадує, що «не єдиним хлібом житиме людина, але кожним словом, що виходить з Божих уст». Це, за словами Святішого Отця, додає нам сил, підтримує у змаганні з ментальністю світу, «яка применшує людину до рівня першочергових потреб, спричиняючись до того, що вона втрачає здатність прагнути те, що є істинним, добрим і прекрасним, прагнути Бога та Його любові». Пригадка про те, що «не випробовуватимеш Бога твого» вказує, що «шлях віри проходить також через темряву і сумніви, живиться терпеливістю та витривалим очікуванням». Ісус теж нагадує, що «Богові єдиному поклонятимешся», вказуючи на необхідність «позбуватися ідолів, марноти, та будувати своє життя на тому, що суттєве».

«Ці Ісусові слова знаходять конкретне підтвердження у Його діях, — зазначив Папа. — Абсолютна вірність Божому задумові любові через три роки приведе Його до остаточних порахунків із «князем цього світу», в годину страстей та смерті, і там Ісус отримає свою остаточну перемогу, перемогу любові».

Підсумовуючи, Папа нагадав, що «час Великого Посту є для нас слушною нагодою для того, щоб пройти шляхом навернення». «Оновімо обітниці свого Хрещення: зречімося Сатани та всіх його діл і обману, – тому що він є спокусником, — щоб ходити Божими стежками та дійти до Пасхи в радості Святого Духа», — закликав Папа Франциск.



За матеріалами: Радіо Ватикану

Джерело:   КРЕДО

неділю, 9 березня 2014 р.

09.03.2014р. Б. / Глава УГКЦ: Голос Божий через слово Тараса відкриває сьогодні нам значення того, що Бог є з нами

Щоб зрозуміти зміст того, що ми переживаємо сьогодні з таким страхом і трепетом, потрібно в одній руці тримати Священне Писання, а в другій – Кобзар нашого Тараса.

Про це сказав сьогодні, у Неділю Православ’я, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час Архиєрейської Літургії в Соборі Воскресіння Христового.

Предстоятель УГКЦ пояснив, що в Неділю Православ’я ми особливо відчуваємо повноту апостольської віри Христової Церкви, істинність цієї віри. «Змістом цієї неділі є те, що сьогодні ми з вами повинні пережити подібну зустріч, яку колись пережив Мойсей і Натанаїл. Бо «православ’я» означає «повнота передання» – повнота передання можливості зустрічі з Божественною особою Воплоченого Сина Божого. Можливість нам сьогодні пізнати зміст свого власного життя і покликання. Зміст того власного історичного буття і моменту, який переживає сьогодні наш народ, а відтак розуміння нашої з вами місії у тому житті як християн. Бо відкриті небеса – це означає можливість живого спілкування з Богом. Можливість побачити і почути Його», – пояснив він.

У цей самий день ми також святкуємо 200-літній ювілей великого пророка українського народу Тараса Григоровича Шевченка. Хто такий пророк? «Пророк – людський голос Божого слова. Це є посланець Божий, якого Господь обирає поміж своїх людей, щоб донести до них, до їхнього розуму Його Божественне слово», – відзначив проповідник.

Глава Церкви звертає нашу увагу  на те, яким «дивним для нас сьогодні є голос нашого Тараса». «Для нас, котрі роздумують над долею свого народу, той голос покликає нас сьогодні вийти з дому неволі й відкриває нам двері, свободи і щастя на своїй рідній землі. Щоб зрозуміти зміст того, що ми переживаємо сьогодні з таким страхом і трепетом, потрібно в одній руці тримати Священне Писання, а в другій – Кобзар нашого Тараса. І тоді наше серце оживе, а вухо відкриється», – переконує Архиєрей.

Він просить відзначити, як «читаючи Божественне Слово і слухаючи нашого пророка якось по-іншому відчуваєш ті слова, подорожуючи по Святих київських горах, по місцях скроплених кров’ю Небесної сотні: Скинь взуття з ніг твоїх, бо місце, на якому ти стоїш, святе. Як по-іншому ми починаємо розуміти й бачити, що ці палаючі вогні Майдану, були неопалимою купиною, з якої до нас промовляв Бог, кажучи: Я є Бог батьків ваших – князя Володимира, Ярослава Мудрого. Бог, який є з вами, бо голос плачу мого народу дійшов до моїх вух. І ось я визволяю вас».

«Дивіться, як цікаво – голос Божий через слово Тараса відкриває сьогодні нам значення того, що Бог є з нами. Що ми є ті люди, яких він визволяє. Ті люди, які покликані сповнитися Його животворним словом, яким небеса утвердилися»,  закликає звернути увагу Блаженніший Святослав.

Проповідник попросив усіх нас молитися за нашу Святу землю, яка дала нашому народу і цілому світові такого великого пророка.

«Молімося за нашу кращу долю, за єдність і соборність Української землі, святої землі, святість якої так відчувається, особливо в Києві. Молімося за неподільність нашої землі. За те, щоб Господь Бог оберігав усіх нас від лиха війни і нового кровопролиття. А наш Тарас нехай будить наші серця і наше сумління словом вічного Воплоченого люблячого Бога батьків наших», – попросив Глава Предстоятель.

У кінці Богослужіння Архиєрей подякував усім, хто молився разом з ним за наш народ, за нашу державу, за нашу Україну. І пригадав, що наша Церква по Україні та в усьому світі продовжує молитву і піст за Україну. Щовечора о 21.00 усі ми повинні стояти перед Божим обличчям і молитися за нашу землю. Київська архиєпархія має строгий піст щопонеділка. Також Синод наших єпископів на кожен день тижня у цей піст визначив окреме намірення. У понеділок молимося за Верховну Раду і вибори нового Президента, у вівторок – наш новий уряд, у середу – за українську армію, якому сьогодні є так нелегко, у четвер – за правоохоронні органи, у п’ятницю – за всіх поранених на Майдані, у суботу – за тих, хто загинув, за Небесну сотню і всіх усопших. Кожної неділі, як і сьогодні, молимося за єдність і неподільність української землі, Української держави.

“Дуже прошу вас не припиняти молитви, бо перед нами ще довгий шлях, коли ми скажемо, що український народ переміг на своїй землі”, – попросив Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ

Воїни Христа Царя