ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

пʼятницю, 6 січня 2012 р.

06.01.2012р. Б. / Вітаємо усіх християн, які святкують Різдво Христове за Юліанським календарем!

Веселих Вам і благословенних Свят. Нехай Ісус, який народився у Вифлеємі Юдейському, народиться у Ваших серцях.


Нехай слова пісні, що її співало ангельське військо, прославляючи народження Царя Царів і Володаря Володарів - «Слава на висотах Богу і на землі мир людям, яких Він вподобав!» - стануть в повноті реальністю Вашого життя.


Нехай світло і мир Святої Ночі наповнять кожне серце!


Нехай радість Різдва Христового не буде нічим затьмарена у Ваших серцях!


Христос раждається! Славімо Його!


«Католицький Оглядач»


Джерело:  Мандрівники Христа Царя

четвер, 5 січня 2012 р.

05.01.2012р. Б. / Християнська символіка нашого Святого Вечора – Надвечір’я Різдва Христового

Наближається Перший Святий Вечір або Свята Вечеря перед Різдвом Христовим. Часто-густо, дотримуючись звичаїв Святого Вечора, у своїх хатах навіть не замислюємося над їхнім значенням. Часом чуємо різні дивовижні пояснення того чи іншого звичаю, який скидається скоріше на магію чи поганство, аніж на вираз християнських переконань нашого люду.

Тож спробуймо пригадати християнське тлумачення того, що майже кожен з нас чинитеме в часі Святої Вечері.

Вічнозелена ялинка, яку ставимо у своїх домах, є символом вічного життя, яке стало доступне людям через Христа. Колись, у старих часах, ялинку прикрашали яблуками, горіхами, цукерками і свічечками. Тепер їх замінили шкляні та пластикові прикраси, електричні гирлянди. Це – символ Божих ласк і милостей. Солодкість цих прикрас – символ небесних радостей і радостей християнського життя. У тому сенсі, прикрашена ялинка є символом дерева життя, до якого людям відкрився доступ через Христа. Світло – символ Христа – Світла, яке просвітило юдеїв і поган.

У Галичині, напередодні Святого Вечора, господар хати приносив зі стодоли сіно, яке розстеляли на долівці світлиці, в якій вечеряли, та солому, яку розстеляли на столі, а зверху накривали білим вишитим обрусом. Саме це і називали наші предки дідухом. Сіно на долівці сиволізує сіно вертепу, в якому народився Месія, солома на столі – ясла, в які Марія поклала Ісуса, а білий обрус – пелени, в які Христа сповито.

На одному з кутів стола кладуть під обрус або три зубці, або три головки часнику – символ приходу трьох царів.

За старим звичаєм родина (кілька сімей з одного кореня) збирається у батьківському домі та з появою на небі першої зірки сідає до вечері. Очікування першої зірки є згадкою про очікування людством Спасителя перед першим приходом Христа на землю. Нам, християнам, це очікування нагадує і про те, що й ми з радістю чекаємо Повернення Того, Хто прийде у славі судити живих і мертвих, і чиєму Царству не буде кінця. До того ж очікування першої вечірньої зірки є згадкою про прихід трьох мудреців, яких зірка провадила на їхньому шляху до Вифлеєму (на гебрейській Бет-Лехем – дім хліба), де вони вклонилися довгоочікуваному Месії.

Як і годиться в християнській родині, Вечерю розпочинають з молитви, а опісля найстарший в домі розділяє всім присутнім за столом просфору, яку попередньо благословив в церкві священик, вмочену в мед з побажанням кожному того, чого він найбільше потребує.

Хліб (просфора) є згадкою про Хліб життя – Євхаристійного Христа, а також і символом нового життя, яке Христос приніс людям. Мед символізує те, що Христос, як новий Мойсей, відкрив новому Божому народові вхід до Обіцяної землі – небесної Батьківщини, куди стремить кожне людське серце.

Частим був звичай, щоб на святвечірньому столі горіло три свічки – як символ Пресвятої Трійці. Часто ці свічки не ставили на свічник, а в посудину, наповнену збіжжям. Це збіжжя згодом висівали в посудини за кілька днів до Великодння, щоб проросле жито було символом Христового Воскресіння.

Кутя – символ багатства небесного столу, символ духовного багатства християнського життя, є важливим елементом святвечірнього столу.

Пісність страв Святого Вечора є символом того, що навіть найкраще в туземному житті є всього лишень постом і приготуванням до Гостини Вічного Агнця.

Отже, треба знову відкрити для себе багатство символів нашої народної традиції, щоб пригадати собі наші християнські корені, нашу закоріненість в Христовому Євангелії.

о.Орест-Дмитро Вільчинський


Джерело:  Мандрівники Христа Царя

середу, 4 січня 2012 р.

04.01.2012р. Б. / 12 небезпечних злочинців постриглися у ченці


У Вінницькій в’язниці 12 небезпечних злочинців стали послушниками монастиря, що розміщується на території режимного об’єкту.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомляє прес-служба Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Вінницькій області.

Згідно з повідомленням, ще 2 послушники здійснили постриг та стали ченцями.

Засуджений Андрій ЧИСТЯКОВ дав обітницю служити Богу після 8 років відбуття покарання і вже рік є ченцем з новим іменем Мойсей. Його ранок починається з 40 поклонів та молитви. «Духовний досвід приходить, якщо ми по 6-8 годин займаємося, читаємо святих отців. Я їх читаю близько 10 років. І стільки часу, скільки ми тут сидимо, я б напевно ніколи не мав, навіть в монастирі», - сказав довічно ув’язнений А.ЧИСТЯКОВ.

У монастирі при вінницькій в’язниці все, як і у відкритому чоловічому монастирі. Єдине, що священикам доводиться навідувати своїх підопічних 4 рази на рік.

Засуджені, які стали послушниками та ченцями, у скоєному каються та вирок не оскаржують. Але через 20 років ув’язнення мають шанс просити помилування. «Тобто, якщо він шкодує про те, що сталося, дійсно, який би він спосіб життя не вів до того, як він став православним, ніякий спосіб життя не може бути перешкодою для того, щоб прийняти його в чернецтво», - сказав єпископ Тихон ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ.


Джерела: УНІАН

Мандрівники Христа Царя

вівторок, 3 січня 2012 р.

03.01.2012р. Б. / Тижневий огляд: життя УГКЦ (25 - 31 грудня)


24 грудня Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) взяв участь у Різдвяній Літургії (Пастирці) римо-католиків України у храмі Успіння Пресвятої Богородиці, що у Львові.
У неділю 25 грудня 2011 року:

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський у співслужінні Преосвященного владики Богдана, Адміністратора Патріаршої курії, секретаря Синоду єпископів УГКЦ, освятив іконостас храму Благовіщення Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Пасічна,83).

Владика Венедикт єпископ-помічик Львівської Архиєпархії з пастирським візитом відвідав храм Покрови Пресвятої Богородиці (вул. Личаківська, 175), яким опікуються отці-салезіяни. Під час Архиєрейської Божественної Літургії владика уділив дияконські свячення двом випускникам Львівської Духовної Семінарії Святого Духа 2009 року - Андрію Сіданичу та Юрію Остап'юку в день Різдва Христового за григоріянським календарем.

Преосвященний владика Михаїл Колтун відвідав парафію святих Косми і Дам’яна села Мокротин Жовківського деканату, де душпастирює о. Василь Крушельницький. Під час Архиєрейської літургії владика Михаїл рукоположив у сан дияконства Романа Малькевича, вихідця із сусідньої парафії села Сопошин, випускника Івано-Франківської Духовної семінарії.

Преосвященний владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії, очолив подячний Акафіст у Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий за щасливо прожитий 2011 рік.

26 грудня у храмі Архистратига Михаїла отців студитів у Львові відбулася зустріч Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука) з усіма єпископами нашої  Церкви, аби на Священному Синоді підсумувати  рік, що минув.

Цього ж дня Глава УГКЦ взяв участь у засіданні Комісії УГКЦ у справах монашества,  що відбулося в реколекційному центрі у Брюховичах, що на Львівщині.

П’ятдесят п’ята сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулась у Львові-Брюховичах,  26-27 грудня  2011  року.

В реколекційному будинку, що у Брюховичах, на Львівщині, 27- 29 грудня 2011 року відбувся семінар для новопризначених директорів катехитичних шкіл, котрий був присвячений катехитичному служінню і розумінню призначення катехитичних шкіл.


29 грудня, в монастирській каплиці Василіянського Інституту філософсько-богословських студій ім. Йосифа Велямина Рутського, що у Брюховичах, біля Львова, відбулася урочиста подія – дияконські свячення чотирьох василіян – Елевтерія Геншляка, Пімена Коневича, Віктора Кваснія та Климента Грещака. Урочисту Архиєрейську Літургію очолив Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

30 грудня у Соборі Святого Юрія відбулася подячна Божественна Літургія за щасливо прожитий рік за участі владики Венедикта, Єпископа-помічника Львівської Архиєпархії.

Архиєрейською Божественною Літургією, у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці при Патріаршому Соборі Христового Воскресіння у Києві, офіційно розпочалася трьохденна зустріч родин мігрантів. Літургію очолив владика Йосиф (Мілян), Голова Пасторально-місійного відділу УГКЦ.

У видавництві «Свічадо» побачив світ перший випуск видання «Архів Української Церкви» присвячений історії Унійної (Греко-Католицької) Церкви на Київщині кінця XVI – середини XIX ст.,

Небуденною подією завершився 2011 рік у Львівській Митрополії. За Благословенням Преосвященного Владики Венедикта розпочала свою діяльність Школа духовності та євангелізації Львівської Архиєпархії.

До вашої уваги:
Анонси:
В день празника Різдва Христового 7 січня о 15.00 в каплиці біля церкви Святого Климента Папи (вул. Ген. Чупринки, 70) відбуватиметься святковий різдвяний обід для бездомних та потребуючих осіб м. Львова.

Організовує цю благодійну трапезу спільнота Святого Егідія при співпраці з парафією Святого Климентія Папи.


Захід проходитиме у Львівській духовні семінарії Святого Духа за адресою вул. Хуторівська, 35.


Джерело:  Мандрівники Христа Царя

03.01.2012р. Б. / Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (25 – 31 грудня)


Неділя. Традиційно Різдвяна Літургія у Римо-Католицькій Церкві відправляється вночі з 24 на 25 грудня. Цього року свою проповідь Папа Римський Бенедикт XVI присвятив об’явленню в Дитяткові Ісусі сутності Бога. «Для людей дохристиянських часів, котрі на тлі загроз і небезпек світу боялися, що також і Бог може бути не добрим, а навпаки – жорстоким і байдужим, це було справжнє «об’явлення», велике світло яке нам об’явилося: Бог є суцільним добром. Також і сьогодні люди, які не в змозі більше розпізнати Бога у вірі, запитують: чи вишня міць, яка творить і підтримує світ, є справді доброю? Або ж чи зло не є також могутнім і оригінальним, як добро і краса, які в сяючих хвилинах зустрічаємо у всесвіті? «Явилася доброта Бога… і Його любов для людей» – це є нова і втішна впевненість, яка нам подарована у Різдві.», - зазначив Папа.

Пропонуємо для читання також різдвяне послання Святішого Отця Бенедикта XVI «Urbi et Orbi».

Цього дня у віці 86-ти років до Господа відійшов почесний єпископ Кілалли (Ірландія) Владика Томас Ентоні Фіннеган.

Понеділок. В понеділок, 26 грудня, перед молитвою «Ангел Господній» Святіший Отець розповів вірним про святого Степана, пам’ять якого Римо-Католицька Церква згадує на другий день Різдвяних свят. Святіший Отець зазначив, що св. Степан, «муж молитви та євангелізації», отримав від Бога дар мучеництва, а коли його каменовано, молився за прощення своїх мучителів. «Дорогі друзі, справжнім наслідуванням Христа є любов, яку деякі християнські письменники назвали “прихованим мучеництвом”», – сказав Папа, додаючи, що як і в давнину, також і сьогодні щире прийняття Євангелія може вимагати «жертви життя, і багато християн в різних частинах світу наражаються на переслідування, й, іноді, – на мучеництво.»

Після молитви Папа звернувся із закликом відносно терактів у Нігерії. Святіший Отець висловив свої співчуття загиблим і їхнім родинам та закликав до того, щоб за участю різних частин суспільства вдалось відновити мир і спокій.

На 26 грудня припала 50-та річниця дипломатичних відносин між Ватиканом та Сенегалом. Її відсвяткували Євхаристією в дакарській катедрі.

У понеділок Архиєпископ Едвард Джозеф Ґілберт, C.SS.R., подав у відставку з посади архиєпископа Митрополії Порт оф Спейн (Трінідад і Тобаго). На його місце було призначено Архиєпископа Джозефа Едварда Гарріса, C.S.Sp.

Вівторок. У листі до приятелів і благодійників Братства Св. Пія Х один з його очільників, єпископ Бернард Фелле написав, що ІІ Ватиканський Собор суперечить Євангелії. Єрарх гострими словами скритикував релігійну свободу, екуменізм і втрату авторитету влади у Церкві.

У вівторок вічно спочив 84-х річний Владика Мартіно Скарафіле, почесний єпископ Кастелланета (Італія).

Середа. На останній загальній аудієнції цього року Святіший Отець говорив про молитву, а саме молитву Пресвятого Сімейства з Назарету. Папа зазначив, що Марія для вірних є прикладом молитви-споглядання та роздумування, а святий Йосип – зразком того, як слід поєднувати молитву та щоденні обов’язки. «Сім’я є домашньою Церквою, і вона покликана бути школою молитви. У ній діти з ранніх років повинні навчитися сприймати Бога через навчання та приклад батьків. Справжнє християнське виховання не може ігнорувати досвіду молитви. Якщо ми не навчимося молитися в родині, в майбутньому буде важко заповнити цю порожнечу. Тому хочу запросити вас відкрити заново красу спільної молитви в сім’ї, в школі Святого Сімейства з Назарету»,– сказав Бенедикт ХVI.

Владика Ремідіо Хосе Бон, титулярний єпископ Учі Майус та єпископ –помічник Порту-Алегрі (Бразилія), був призначений єпископом Качоейра до Сул (Бразилія). Він заступив на місце Владики Ірінеу Сільвіо Вільґес, О. F.M., який подав у відставку з посади єпископа Качоейра до Сул.

Владика Вітал Чісоліна, S.C.I., єпископ-прилат Паранатінга (Бразилія), був призначений єпископом Діамантіно.

Четвер. Глава прес-служби Ватикану о. Федеріко Ломбарді підсумував діяльність Папи Римського Бенедикта XVI за 2011 рік. Отець Ломбарді згадав про подорожі Папи до Іспанії, Німеччини та Беніну, міжрелігійну зустріч в Асижі, відвідини в’язниці «Ребіббія» та розмову з космонавтами. На завершення речник Ватикану додав: «Переконаний у тому, що Папа справді нас супроводжував і вів цього року через великі послання, інтенсивну діяльність, а також і своїм мудрим спокоєм. Я сказав би, що порівняно з минулими роками, які були більш бурхливими, 2011 рік був дуже позитивним, сповнений великих послань, які допомагають з надією дивитися вперед.»

29 грудня 2011 року Святіший Отець призначив нових членів Папської Ради із засобів масової комунікації. Членами Ради стали: Архиєпископ Загребський, кардинал Йосип Божаніц (Хорватія); кардинал Освальд Грасіяс, Архиєпископ Мумбая (Індія); кардинал Джон Нює, Архиєпископ Найробі (Кенія); кардинал Монсенгво Пасінья, Архиєпископ Кіншаси (Демократична Республіка Конго); кардинал Тімоті Долан, Архиєпископ Нью-Йоркський (США); кардинал Марк Бенедикт Колридж, Архиєпископ Канберри (Австралія); Архиєпископ Рина Фізікелла, глава Папської Ради з нової євангелізації; Нашименто Клементе, єпископ Порто (Португалія); Бефе Атеба, єпископ Крибі (Камерун), і секретар Папської Ради з культури, Бартелеми Адовкону, титулярний єпископ Зама.

Цього ж дня Святіший Отець прийняв відставку Архиєпископа Станіслава Новака з поста глави Ченстоховської Архиєпархії. Новим Архиєпископом Ченстохови Святіший Отець призначив Вацлава Депо єпископа Замосьцько-Любачівсого.

Владика Ополє, Іван Копець став єпископом Глівіцкої єпархії (Польща). Він змінив на цій посаді єпископа Івана Валенту Вячорку, який пішов у відставку згідно з каноном 401 § 1 Кодексу канонічного права.

Вічно спочив цього дня 84-х річний Архиєпископ Пол Антакі, почесний Протосинкл Єгипту і Судану у греко-мелкітів.

П’ятниця. Префектурою папського дому опублікована статистика 2011 року. Протягом минулого року у різноманітних зустрічах з Папою взяло участь 2553800 чоловік, півмільйона були прийняті Святішим Отцем на загальних і спеціальних аудієнції, близько мільйона віруючих взяли участь у літургійних відправах під головуванням або за участю Папи Римського і в півтори рази більше - в молитвах «Ангел Господній» та «Regina Coeli».

30 грудня Святіший Отець створив нову єпархію Ла Сейба в Гондурасі, яка виникла з частини єпархії Сан Педро Сула. Першим єпископом новоствореної єпархії Бенедикт ХVI призначив о. Міхаеля Ленігама, який до цих пір був генеральним вікарієм єпархії Комаягуа.

Владика Альсід Хорхе Педро Касаретто залишив пост єпископа Сан-Ісідро (Аргентина). На його місце було призначено владику Оскара Вісенте Охеа.

Владика Ноел Сімарт, титулярний єпископ Нова Сінна та єпископ-помічник Солт-Сент-Марі (Канада), був призначений єпископом Велліфілд.

Отець Маркус Крауліх, S.D.B., заступник Промоутера юстиції Верховного Трибуналу Апостольської сигнатури, був призначений прелатом аудитора Трибуналу Римської Роти.
Отець Дейвід Саловаторі був призначений прилатом аудитора Трибуналу Римської Роти.
Монсеньйор Франческо Віскоме був призначений заступником захисника Бонду Трибуналу Римської Роти.

Субота.  Пропонуємо до Вашої уваги підсумок головних подій в житті Католицької Церкви за 2011 рік.

Владика Річард Карпінські подав у відставку з посади єпископа-помічника Любліна (Польща).

Вашій увазі пропонуємо молитовні намірення Папи Римського Бенедикта XVI на місяць січень.


Джерело:  Мандрівники Христа Царя

03.01.2012р. Б. / Тижневий огляд: переслідування християн (25 - 31 грудня)


Блаженні ви, коли будуть вас зневажати та переслідувати, і наговорюватимуть на вас усяке лукаве слово, обмовляючи вас за Мене. Радійте й веселіться, бо велика нагорода ваша на небесах (Мт. 5,11-12).

Молімося за тих, кого сьогодні переслідують за любов до Ісуса. Вони дуже потребують наших молитов!

26 грудня повідомляється, що у Сирії вечірню Літургію 24 січня переносили на день, оскільки християнська громада побоювалась нових терористичних атак, які в останні дні забрали життя понад 40 осіб.

«Теракт у храмі святої Терези в Абуджі саме в час денних різдвяних богослужень є, нажаль, ще одним проявом жорстокості, сліпої та абсурдної ненависті, яка не має жодної пошани до людського життя й намагається пробудити й підтримувати подальші ненависть і безлад», – зазначив Речник Апостольської Столиці о. Федеріко Ломбарді.

У Малайзії, зокрема, в місті Кланг, в агломерації столиці Куала-Лумпур, влада заявила, що ті, хто хочуть колядувати, мусять попередньо отримати дозвіл.

Колишній диктатор Панами Мануель Антоніо Нор’єга постане перед судом за викрадення католицького священика.

«Святе Різдво ще сильніше спонукає нас молитися до Бога, щоб зупинилися насильницькі руки, які сіють смерть, і щоб у світі змогли панувати справедливість і мир», – сказав Папа Бенедикт XVI.

За даними 27 грудня читаємо, що у Нігерії арештовані двоє  підозрюваних в організації вибуху біля християнської церкви.

В нігерійському місті Потіскум підпалено близько 30 торгових будинків. Тут на півночі Нігерії почалися погроми магазинів, які належать християнам. З міста сотнями втікають люди, котрі бояться за своє життя.

Єгипетські християни не будуть платити подушний податок – джизью, скасований єгипетським хедивою (правителем країни) ще в XIX ст. Знову ввести цей податок вимагають салафіти.

Пакистанська влада заборонила відвідини в'язнів-християн з нагоди Різдва. Багато послідовників Христа засуджені за звинуваченнями в хулі на іслам. П'ятеро з них засуджені до смертної  кари.

28 грудня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що бідність і неуцтво живлять нетерпимість мусульманського населення щодо християн в Пакистані. Так вважає єдиний християнин, котрий входить до складу уряду країни.

Від наступного року у іракському місті Кіркук Різдво буде вихідним днем – оголосив губернатор цього міста, вітаючи місцевого Архиєпископа і вірних у катедрі халдейського обряду.
«Мирне співіснування християн і мусульман у Нігерії під загрозою», – застерігає Архиєпископ Джон Oнаєкан зі столичної Абуджі.

Перше Різдво в незалежному Південному Судані, на жаль, не всюди було веселим. До однієї з церков у Кхорфулус, в штаті Джонглей, під час богослужіння вторглися південно-суданські солдати і почали стріляти в цивільних осіб.
Як повідомляє американська правозахисна група, в день Різдва поліція в Китаї побила і застосувала сльозогінний газ проти християн-протестантів, які проводили «неофіційні» різдвяні богослужіння.
Згідно з інформацією за 29 грудня читаємо, що у штаті Плато, в Нігерії, за допомогою мачете вбили християнську сім’ю з чотирьох осіб. Жертви належали до племені бером, а підозрюваним у різанині є представник племені фулані, що пов'язане з послідовниками ісламу.

Як і щороку, під час Різдва зростають переслідувань християн в Лаосі. Цьому сприяє бездіяльність уряду.

30 грудня повідомляється, що Умар Мулінде, протестантський лідер і колишній шейх, який перейшов до християнства з ісламу, сильно постраждав від важких опіків, які отримав після того, як на нього вихлюпнули кислоту.

Вища релігійна влада Єгипту, імами релігійного університету Аз-Азхар, зажадали від уряду закрити коптський телеканал Аль-Карама (Виноградник).

У В'єтнамі заарештували католика, що бере участь у діяльності Центру Бл. Івана Павла II, яка стосується захисту життя у єпархії Вінь.

Єпископська Конференція Нігерії опублікувала заяву, в якій зазначає, що жертвами терористичних атак на християнські храми в країні під час Різдва стали близько 200 чоловік.

Страх і надія: такі суперечливі почуття відчували на Різдво християни Орісси. І цього року фоном свята стало вшанування жертв насильства проти християн в 2007 і 2008 роках.

За даними 31 грудня читаємо, що на завершення року багато видань публікують списки осіб, які певним чином прославились у 2011 році. Переважно це особи, що представляють світ політики або культури. Католицька агенція AsiaNews вирішила цього року зламати цю тенденцію і до свого «рейтингу» обрала «Визначних невідомих».

Тисячі католицьких місіонерів були вбиті за останні три десятиліття у всьому світі. Тільки наприкінці 2001 року вбили 26 осіб. Найнебезпечнішими країнами для місіонерів уже чимало років є Колумбія і Мексика.

В інтерв’ю для італійського телебачення о. Федеріко Ломбарді звернув увагу на проблему переслідування послідовників Христа.

1 січня з’явилося повідомлення про те, що після Різдвяних нападів на церкви, в результаті яких загинуло понад 200 осіб, зважаючи на бездіяльність влади, християни Нігерії вирішили захищатися.



Джерело:  Мандрівники Христа Царя

понеділок, 2 січня 2012 р.

02.01.2012р. Б. / Блаженніший Любомир — про гроші та благодійність

Розмова про матеріальне багатство з Блаженнішим Любомиром (ГУЗАРОМ), екс-главою Української греко-католицької церкви, сама напрошувалася. Архієпископ-емерит (той, що вже на пенсії. — Ред.) нещодавно представив свою другу аудіокнижку «Суспільство і бізнес» із другої трилогії «Суспільство». (Нагадаємо, перші CD були об’єднані назвою «Три дороги», де, власне, йшлося про шлях до себе, ближнього й Бога). Піднята тема, як нам здається, мало розвинута. Частіше все-таки говорять про багатство духовне. До того ж Блаженнішого Любомира неспроста називають мудрецем нашого часу — він уміє про складні речі говорити просто.
 
— У Євангелії є слова Ісуса Христа про те, що легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Небо, — розпочав Блаженніший ЛЮБОМИР. — Із цього виникає цілком логічне запитання: жити в достатку — гріх? Звісно ж, ні! Багатство саме по собі не є чимось злим. Проблема тільки в тому, що зазвичай заможна людина почувається настільки самодостатньою, що Господь їй не потрібен. У новій аудіїокнижці якраз наголошую на тому, що бути багатим треба вміти! Наприклад, можна допомагати осиротілим дітям чи хворим людям. Або ж підтримувати культуру. Врешті, створити робочі місця, відкривши власний бізнес. Варіантів безліч.
 
На жаль, дуже багато людей (не тільки в Україні) не вміють користати зі своїх статків. Так, чимало наших скоробагатьків, або, як їх іще називають, нових українців, не знають, що зі своїм майном робити. Прагнуть показати іншим, що вони «хтось». Для того селяться в маєтках у кілька поверхів, роз’їжджають на авто «люкс» класу, навіть літають власними літаками... Однак глибоко в душі більшість із них залишаються порожніми й часто нещасними. Бо правдиво заможна людина — багата не тільки майном, а й духом. Вона свідома того, що її багатство — Божий дар. До того ж воно не є початком усього. Тож для неї на першому місці є ЛЮДИНА, яку вміє пошанувати.
 
Пригадую, студентом підпрацьовував у готелі, що знаходився в курортній зоні. В мої обов’язки входило приймати відвідувачів, коли ті реєструвалися. Серед них були різні. Мільйонери, які, коли треба було зачекати, терпеливо це робили. Представники середнього класу, які теж демонстрували чемність у непередбачуваних обставинах. І скоробагатьки, які щойно зайшовши в готель, починали фиркати — все їм не подобалося. Одним словом, поводилися дико. Їх було видно здалека. Очевидно, правдиво заможна людина, а тим більше заможна з роду, а не від учора, є культурною.
 
Може, діти наших скоробагатьків і стануть правдиво заможними людьми: душею, духом і грішми. Якщо збережуть той спадок, звичайно.
 
— Блаженніший, ви сказали, що багатство не є гріхом. А прагнути бути багатим?
 
— Також. Особливо, якщо людина до цього має дар. Не кожен зуміє чесно розбагатіти.
 
Ми забуваємо, що в нормальному суспільстві багаті люди мусять бути.
 
Однак існує проблема. Сучасне телебачення щосили пропагує як ідеал молоду, здорову, багату людину, яка може робити все, що їй заманеться. От дивиться ту чи іншу телепередачу хлопець чи дівчина й думає: «Як було би добре мати багато грошей!» Ні, щоби заохочувати молодих розвивати свої здібності, здобувати одну-дві освіти, ставати конкурентоспроможними фахівцями...
 
— Блаженніший, ви — один із найбільших моральних авторитетів сучасності. Багато хто шукав і шукає вашої прихильності. Одні — просто так. Інші — з корисливою метою. Тож радо приймаєте пожертви від усіх чи робите це вибірково?
 
— Коли хтось щиро бажає зробити пожертву, то я дуже радо розповідаю про можливості: Патріарший собор, інші церкви й монастирі, УКУ, сиротинці, лікарні, будинки престарілих... Далі людина сама робить вибір. Коли ж просить скерувати її, мовляв, краще знаю, де зараз найбільше відчувають нестачу, скеровую. Але якщо розумію, що хочуть підкупити, відразу відмовляю.
 
Дарунків для себе я ніколи не приймав. Відверто вам кажу. Бо що мені треба? Дах над головою маю. Тарілка не порожня. Ну, потрібно щоразу ліки купувати. Дякувати Богу, коштів на ліки вистачає. А щось більше... Аби похизуватися перед іншими: «О, я в банку тримаю солідне конто (суму. — Ред.)». Думаєте, то візьму з собою?.. Така моя філософія.
 
— Нещодавно доводилося стати свідком непростої дискусії: яким чином скеровувати кілька десятків тисяч євро на операції важкохворим дітям, які їм продовжать життя на кілька місяців, від сили — на кілька років, коли навколо стільки інших хворих, які потребують допомоги?
 
— УПЦ має чимало добрих радіопрограм. Одну з них веде диякон Микола Лисенко. Наприкінці майже кожної передачі він оголошує потреби. Приміром, необхідні гроші на операцію такій-то дитині. Далі називає телефони батьків. А за якийсь час повідомляє про перебіг ситуації або її розв’язок, час від часу дякуючи жертводавцям. Думаю, в наших церквах, у нашому суспільстві ми повинні наслідувати цей приклад. А питання, чи вдасться дитині врятувати життя й наскільки лікарі зможуть його продовжити — другорядне. Господь вирішує, кому скільки жити. Інколи прогнозують кілька місяців, а людина живе двадцять років.
 
— Оскільки цей піст носить благодійний характер, а до Різдва залишається тиждень, ваші екстрені рецепти доброти.
 
— Ми чомусь вважаємо, що проявляємо милосердя, коли допомагаємо потребуючим: хворим, бездомним, голодним... Що їм треба допомагати — немає сумніву. Однак мені здається, що всі потребують милосердя. Тому стараймося поважати одне одного, говорімо приємності, любімося... Одним словом, будьмо людяними.
 
Нещодавно в рамках соціальних днів, які проводить наша Церква, я побував у Черкасах. Там, відповідаючи на різні питання, дав такий рецепт: щовечора порозмірковуйте над тим, що Господь Бог для вас нині зробив, а потім замисліться: а що ви доброго зробили для інших?.. То буде прекрасне дотримання посту. І не тільки посту.
 
— Підведіть, будь ласка, підсумки року, що минає — суспільно-політичні, церковні...
 
— Щодо церковного життя, то наше коло діалогу розширюється. Так, 1 грудня предстоятелі УПЦ, УПЦ КП і УГКЦ спільно зробили заяву щодо ситуації в Україні.
 
— До речі, на вашу думку, її почуло суспільство?
 
— Ви, журналісти, про це питаєте?.. А мали б мене інформувати. (Сміється.) Між нами кажучи, думаю, що ще ні. Паралельно відбувається багато важливих подій, як от саміт Україна — ЄС. Однак почують. За кілька місяців маємо намір провести всеукраїнський круглий стіл. Крім того, відбудуться локальні круглі столи. Будемо обговорювати ситуацію й те, як реагувати на неї. То не повинні бути тільки інтелектуальні академічні завдання. Наша ціль — привести до змін. Єдина умова глав Церков — щоби це робити мирним шляхом.
 
Щодо самого суспільства, то дедалі більше зауважую в людей наявність громадянського мислення. Вони починають розуміти, що держава не існує для того, аби їм щось давати. Держава не здатна дати. Натомість необхідно брати на себе відповідальність і спільними зусиллями йти до конкретних результатів.
 
Може, комусь 2011 рік може здатися непродуктивним. Однак я — оптиміст. Із радістю помічаю ті незначні зміни на шляху нашого переродження з радянських людей на українців.

— Блаженніший, що хочете побажати українцям на Новий рік?

— Аби зрозуміли, що Бог нас любить!


Надія ТИСЯЧНА, «День»


Джерело:  Мандрівники Христа Царя

неділю, 1 січня 2012 р.

01.01.2012р. Б. / Папа Бенедикт ХVІ закликав молитися за мир



У неділю вранці, в перший день Нового, 2012 року, коли католицька Церква латинського обряду святкує урочистість Пресвятої Богородиці Діви Марії, о 9:30 римського часу Святіший Отець Бенедикт ХVІ очолив у базиліці святого Апостола Петра урочисту Службу Божу, розпочинаючи Новий Рік Божим благословенням для всього світу та відзначаючи також і 45-ий Всесвітній День Миру. Цьогорічне послання Папи з цієї нагоди має назву «Виховувати молодь до справедливості й миру».


Після проказування з вірними молитви «Ангел Господній», Його Святість привітав паломників їхніми рідними мовами, бажаючи щасливого Нового Року, багато Божими благодатями, силою та світлом Євангелія. Бенедикт ХVІ окремо звернувшись до учасників молитовного походу за мир, організованого спільнотою Святого Еґідія в Римі, де до цієї ініціативи приєдналась шістдесятка інших рухів та асоціацій. Спільнота Святого Еґідія проводить сьогодні 650 походів за мир у містах 73 країн світу, серед яких також і у Львові. Папа звернувся також і до тих, хто брав участь у всенічному молитовному чуванні за мир у родинах та між народами, проведеному перед вертепом на площі святого Петра у Ватикані та в містах Л'Аквіла та Мілан. Його започаткував Рух Родинної Любові, що діє у Римській дієцезії.



За матеріалами: Радіо Ватикан


Джерело:  КРЕДО