ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 2 травня 2015 р.

02.05.2015р. Б. / Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом

Субота 3-го тижня після Воскресіння
Євангеліє
Йо.15, 17-16,2:  «Ось, що вам заповідаю: щоб ви любили один одного!»

Це вказівка, якщо можемо сказати, заповідь, поручення Господа, щоб ми любили один одного. Бо ж Бог є Любов, як каже Євангелист Йоан Богослов, а хто перебуває в любові – перебуває в Бозі. Якщо ми любимо один одного, то ми даємо можливість, щоб Бог перебував між нами. Ми, як правило, в своєму житті очікуємо цієї любові від інших людей, сподіваємося, надіємося, спраглі цієї любові. Ми зауважуємо, що іншим до нас нема справи, що нас не люблять, не цінують. Але ми ніде не знаходимо в Євангелії, щоб Ісус казав: «Очікуйте любові від інших, сподівайтесь, шукайте!» Євангеліє нам каже, щоб МИ любили  інших. Коли ми любимо інших, то не лише ми маємо одну із чеснот, але люблячи інших, даруючи їм любов, даруємо їм Бога (бо Бог є Любов). Коли ми дамо їм цього Бога, вони можуть зустрітися з цим Богом і зустрівшись з ним самі дарувати нам любов. Так що, незважаючи, які є інші люди, що вони роблять, як вони до нас відносяться, завжди вміймо жити цією заповіддю Божою, любити ближнього свого і через цю любов давати їм нагоду зустрітися з Богом.



Апостол
Ді. 9, 20–31:  «Зараз же почав у синагогах проповідувати Ісуса»

Бачимо сьогодні разючі зміни Савла, який був противником християнства і християн, стаючи Павлом, свідком Христа, не стидається і не боїться проповідувати те, що раніше засуджував. У цьому немає нічого дивно, бо правда визволяє і робить людину вільною від обставин, від думки інших, навіть від свого минулого.

І для нас, щоб у повноті бути тим, ким нас призначив Бог, так само важливо жити в правді, зустрітися з Тим, Хто є Правдою. Лише тоді ми зможемо відкритися на переміни, як це зробив Павло, і без страху і тягарів нести своє служіння! 

+Венедикт

Джерело:    Воїни Христа Царя

пʼятницю, 1 травня 2015 р.

01.05.2015р. Б. / Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом

П’ятниця 3-го тижня після Воскресіння

Євангеліє
Мт. 10, 32: «Кожний, отже, хто визнає Мене перед людьми, того і Я визнаю перед моїм Отцем небесним»

Можливо, ми хотіли жити так, щоб не мусіти визнавати свою ввіру, свідчити про Господа своїм життя, проповідувати Його іншим, але тоді побачимо, що саме життя, а точніше наш Творець, ставить нас в такі обставини, в яких ми маємо визнати свою віру в Нього.

Визнавати свою віру – це жити життям християнина щодня, щохвилини. Це не обов’язково означає, як ми собі можемо уявляти, що християнина ведуть на муки, примушують зректися Хреста, а він стоїть у своїй вірі навіть ціною життя. Це є свідчення мучеників, яке є дуже важливе для Церкви, але не всі до нього покликані.

Для більшості християн свідченням має бути не один момент їхнього життя, а кожна хвилина їхніх буднів. Прості ситуації, коли маємо виявити своє прощення, зауважити чиюсь потребу, виявити до когось любов, милосердя, свідчать про те, ким ми є. Саме це є визнанням нашої віри в Бога!



Апостол
Ді. 8, 40–9, 19:  «Савле, Савле! Чого мене переслідуєш?» 

Савло був ревним у тому, щоб переслідувати християн, «дихаючи погрозами і вбивством», він шукав за Господніми учнями. Ця ревність була в ньому, бо він щиро прагнув служити Богові. І Бог, бачачи його ревність та щирість, з’явився йому і вказав йому на його помилковість і запрошує на правдиву дорогу. Бачимо весь той процес, в якому з ревного Савла стає ревний Павло, місіонер серед багатьох народів, який написав найбільше послань і перетерпів за Христа.

Однак усі добрі плоди ревність Павла дає лише після зустрічі з Христом. Це доказ того, що не знаючи Бога, ми не можемо робити правдивого добра, однак і того, що ніколи літеплість не веде до зустрічі з Ним. Маємо бути відважні та рішучі, щоб шукати Бога і Його правди. Навіть коли стається, що ми помиляємось, Бог ніколи не посоромить, коли ми щиро шукали правди.

+Венедикт

Джерело:    Воїни Христа Царя

четвер, 30 квітня 2015 р.

30.04.2015р. Б. / Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом

Четвер 3-го тижня після Воскресіння

Євангеліє
Йо. 6, 40–44: «Ніхто не спроможен прийти до мене, коли Отець, Який послав мене, не приведе його»

Звичайно, ми, християни, стараємося жити досконалим християнським життям, виконувати заповіді, втілювати Євангеліє у своє життя. І нам це більше чи менше вдається.

Однак мали б бути свідомі, що жодне наше зусилля та праця самі по собі не дадуть нічого. Не лише покладатися на свої знання, здібності, силу, але уповати на Божу благодать, Божу силу, завдяки якій ми є, ми живемо, ми можемо і маємо все в своєму житті.

Не варто захоплюватися тим, що нам вдається, бо завтра може не вдатись – можемо помилитися, впасти. В той же час – ніколи не маємо знеохочуватись, коли нам щось не вдається, бо в Бозі немає речей неможливих. Каже нам Господь: «Все можливе для того, хто вірує». Тож віруймо, що з Богом і в Бозі все є можливе для кожного з нас!



Апостол
Ді. 8, 26 – 39:  «Ангел же Господній промовив до Филипа»

У Діяннях Апостолів не раз можемо зауважити, як послідовно діє Бог кожній ситуації в житті апостолів: він не просто відкриває їм Свою волю, а завжди дає силу її виконувати. Знаємо, що Бог завжди Той Самий: Дух Святий як промовляв до апостолів колись, так і промовляє до нас зараз, але питання в тім, наскільки ми відкриті і готові робити те, що Він нам каже. 

Маємо не забувати, що у стосунках з Богом перешкоди є лише з нашого боку – Бог завжди готовий нам відкривати Себе і Свою волю. Якщо ми переборемо свій страх і будемо йти за голосом Духа Святого, то Бог буде нас вірно вести через усі ситуації. Будьмо ж і ми такими відкритими і вірними, як Він!

+Венедикт

Джерело:    Воїни Христа Царя

30.04.2015р. Б. / Організовується проща з терен Харківського екзархату до Зарваниці

З благословення владики Василія (Тучапця), екзарха Харківського, організовується проща духовенства і вірних Харківського екзархату до Зарваниці. 

Щороку у липні у цьому відпустовому місці відбувається Всеукраїнська проща УГКЦ. Оскільки дорога зі Східних терен є неблизькою, розпочинаємо заздалегідь збирати списки охочих поїхати до Зарваниці. Час виїзду, програму і остаточну ціну повідомимо згодом. Ласкаво запрошуємо усіх вірних Харківського екзархату зголошуватися і довідуватися детальну інформацію за телефонами. Раді будемо почути ваші побажання та зауваження.

Детальніше за телефонами:
097 44 28 746
093 25 78 260

середу, 29 квітня 2015 р.

29.04.2015р. Б. / Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом

Середа 3-го тижня після Воскресіння

Євангеліє
Йо. 6, 35–39: «Я – хліб життя. Хто приходить до мене – не голодуватиме»

Як часто в житті ми панікуємо, маємо страх іноді перед незначними речами, переживаємо, як поводитися в тій ситуації, з тою людиною, як вирішимо ту проблему, як розв’язати конфлікт, як укласти своє майбутнє.

Коли ми опиняємося в хиткому становищі, то бачимо, наскільки ми слабі в своїй вірі, довірі до Бога. Наскільки ми несвідомі того, що саме Він керує нашим життям, що без Його волі не впаде і волосинка з нашої голови.

Бог є Той, Хто завжди дбає про нас, завжди турбується і пильнує нас. Вміймо на Нього покладатися, вміймо довіряти Йому, вміймо бути свідомим того, що Господь, Який дав нам життя, кожну його мить підтримуватиме нас і дасть все, що ми для цього потребуємо. 



Апостол
Ді. 8, 18–25: «Дайте й мені таку владу, щоб той, на кого я покладу руки, прийняв Святого Духа»

Симон хотів купити Дари Святого Духа, хотів придбати те, що не можемо придбати. Він не міг зрозуміти закономірності духовного життя, що все, що ми маємо, не можна ні купити, ні продати, бо все є Божим даром! Що більше, не можна купити Святого Духа!

Дух Святий приходить до нас, коли ми приготовляємось, коли ми смиренні, коли працюємо над собою. Ми не можемо змусити Бога дати нам щось, бо Дух Святий приходить там, де є родюча рілля, готова приносити Його плоди! Інколи ми стаємо схожі на того Симона, коли намагаємось торгуватися з Богом, пропонувати Йому якийсь наш подвиг взамін за те, чого ми просимо. Не страждаймо на духовну симонію, працюймо найперше над собою, і Святий Дух обов’язково сповнить нас своїми дарами!

+Венедикт

Джерело:    Воїни Христа Царя

29.04.2015р. Б. / Всеукраїнський тиждень католицького шкільництва: у Митрополичих палатах Свято-Юрського комплексу відбулося вручення нагород переможцям конкурсів

28 квітня 2015 року до Митрополичих палат Свято-Юрського комплексу завітали школярі, які стали переможцями конкурсів, що відбувалися в рамках проведення Тижня католицького шкільництва в Україні, що тривав з 15 по 21 квітня.

Нагороди переможцям вручив Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Для дітей це стало особливою подією, коли вони отримали відзнаки з рук єпископа.

Разом з с. Георгією Припутницькою, референтом у справах освіти і виховання Львівської Архиєпархії УГКЦ, та вчителями школярі також запізнались з багатою історією архикатедри, зокрема з особистістю Митрополита Андрея, якого цьогоріч відзначаємо 150 - ліття від дня його народження.

Додамо, що Всеукраїнський тиждень католицького шкільництва відбувається під егідою Церкви, зокрема голів єпархіальних Комісій УГКЦ у справах освіти та виховання, за сприяння директорів католицьких шкіл та шкіл християнського спрямування, завідувачами садочків, зокрема у навчальних закладах Львова та області.

вівторок, 28 квітня 2015 р.

28.04.2015р. Б. / Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом

Вівторок 3-го тижня після Воскресіння

Євангеліє
Йо. 6, 27–33: «Не Мойсей дав хліб вам з неба, лише Отець Мій дає вам хліб правдивий з неба»

Кожен з нас в житті чогось досягає, щось посідає, щось має – і це є добре, бо Бог є Творець і хоче, щоб ми також творили на цій землі, бо є створені на його образ і подобу. Але дуже важливо зрозуміти, що не своїми спосібностями, досвідом, розумом все робимо, а що це Господь дає нам таланти, спроможності, обставини.

Що значить вміти побачити Господа в нашому житті: зважати не лише на свої сили, але на те, що все ми отримали як дар від Бога. Вміймо бачити за всім, що ми робимо, за всім, що нам вдається, на що ми спроможні, не лише свої можливості та заслуги, але Господа, з волі і милосердя Якого ми все це можемо! 



Апостол
Ді. 8, 5–17:  «Филип, прийшовши в місто Самарію, проповідував їм Христа»

Коли читаємо про апостолів, які проповідували всюди, куди б не приходили, то маємо пам’ятати, що і нашим завданням є завжди проповідувати Христа, свідчити людям про Бога, вказувати людям на нашого Творця. Чи ж ми так робимо, чи всюди і всім проповідуємо про Христа, чи взагалі цього не робимо.

Часто нас пробирає страх, як інші це сприймуть, що про це потім скажуть, як будуть до нас ставитись... Однак результати – не наша справа, наша справа свідчити. Христос сказав: ідіть і будьте моїми свідками. Якщо ми не будемо свідчити, то ті, хто мали б почути наше свідчення, можуть не зустрітись з Христом, бо не було кому на Нього вказати. Саме тому маємо бути милосердними до інших і показувати Дорогу, якою є Ісус, тим, хто її ще не знайшов.

+Венедикт

Джерело:    Воїни Христа Царя

понеділок, 27 квітня 2015 р.

27.04.2015р. Б. / Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом

Понеділок 3-го тижня після Воскресіння

Євангеліє
Йо. 4, 46–54: «І увірував сам та й увесь дім його»

Євангеліє розповідає нам, як до Ісуса Христа приходить царський урядовець просити  про зцілення свого сина. Його син був не просто хворий, а вже мав вмирати. І бачимо, що Господь відсилає його додому, стверджуючи, що його син живий-здоровий. Цей чоловік, повертаючись у свій дім, дійсно бачить зцілення свого сина. Бачимо, що його довір’я до Ісуса, як і кожного, хто покладає свої надії на Нього, було виправданим.

Кожен із нас отримує якісь Божі знаки в нашому житті, зцілення, очевидну Божу допомогу. Бог постійно діє в нашому житті. І це дуже важливо для нас, коли ми бачимо цю дію Божу, зростати у вірі. Бо, як каже Євангеліє, «вони увірували в Нього». Бог посилає нам ті чи інші знаки для того, щоб ми зростали у вірі. Однак часто часто, коли Бог вислуховує наші молитви, ми швидко забуваємо.

Бог дає нам знаки, зцілення, мудрість у складних ситуаціях, вирішення наших проблем, щоб ми зростали у вірі.



Апостол
Ді. 6, 8–7, 5, 47–60:  «Вони ж закричали голосом великим і, затуливши вуха свої, кинулись на нього разом»

В цьому місці згадуємо первомученика Стефана, якого схопили за те, що він проповідував слово Боже. Бачимо, що його проповідь була натхненна Святим Духом – він споглядає Господа і свідчить про це людям, але ті не хочуть чути: «затуливши вуха, кинулись на нього». Звучить страшно!

Однак і в нашому житті часто буває щось подібне. Тоді коли обставини промовляють про щось, вказують на те, що нам треба слухати і прийняти, коли хтось говорить щось важливе для нас. Однак дуже часто ми затуляємо вуха, не хочемо слухати, не хочемо змінюватись, не хочемо каятись. Намагаймося щораз більше зауважувати присутність Божу в нашому житті і чути Господа, який повсякчас промовляє через людей, через обставини, через кожну подію, і наближатися до Нього! 

+Венедикт

Джерело:    Воїни Христа Царя

27.04.2015р. Б. / Тижневий огляд: життя УГКЦ (13.04 - 26.04)

У Світлий понеділок, 13 квітня, Владика Дмитро (Григорак) молився Архієрейську Літургію та Воскресну Панахиду у Прокатедральному соборі Благовіщення Пресвятої Богородиці. Разом із єпископом співслужили о. Зеновій Войтюк та о. Володимир Гнилиця. Також на запрошення о. Володимира у молитві взяли участь бійці та волонтери АТО із Бучаччини.

Проповідь Блаженнішого Святослава у Світлий Понеділок

З 13 по 16 квітня 2015 року в реколекційному домі “Фатіма” отців вербістів м. Посадас (Місіонес, Аргентина), в рамках постійної формації священиків, відбувся курс канонічного та партикулярного права УГКЦ для богопосвячених осіб Єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Аргентині. Даний курс проходив з благословення Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ та Преосвященного Владики Даниїла, Апостольського Адміністратора Єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Аргентині.

Із сумом повідомляємо, що 15 квітня 2015 року, в 06.15, в італійському місті Брешія на 42-му році життя відійшов у вічність отець Василь Поточняк, виконавчий секретар Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, перший національний координатор душпастирства для українців в Італії.

Блаженніший Святослав висловив співчуття з приводу відходу до вічності світлої пам’яті отця Василя Поточняка

16 квітня:
Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, очолив екуменічну поминальну Панахиду біля пам’ятного Хреста Небесній сотні, що коло міжконфесійного храму Святого Миколи Чудотворця при Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут», з нагоди перших роковин початку бойових дій на Сході України.

Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, очолив Панахиду за Героями Небесної сотні та молитву за мир в Україні на Майдані Незалежності у Києві. Відтак єпископ звернувся до молільників, якими були учасники молитовної зустрічі Тезе у Києві. (аудіо)

Парафіяни української парафії Свв. Сергія і Вакха в Римі разом із настоятелями молилися Божественну Літургію у Домі Cв. Марти у Ватикані, яку очолив Святіший Отець Франциск, Папа Римський.

Блаженніший Святослав (Шевчук) в одному з офісів УГКЦ в Києві прийняв американську делегацію на чолі з головою Асоціації конгресменів США Джимом Слеттері. На зустрічі обговорили українсько-американські відносини в контексті сучасних викликів та пошуку відповідей у сфері духовності.

 У наступні дні Блаженніший Святослав зустрівся із представниками християнських демократів Білорусі - Павлом Сєвяринцем та Георгієм Дмитруком, а також представниками Карітасу Франції та Карітасу Європи.

17 квітня, о 14-ій годині в храмі громади УГКЦ м. Брешії) Апостольський візитатор владика Діонісій у співслужінні з 16-ма священиками очолив Архиєрейську заупокійну Божественну Літургію та Воскресну панахиду, після якої відбулося прощання з новопреставленим протоієреєм Василем Поточняком.

Наступного дня тіло новопреставленого о. Василя було виставлено в соборі св. Софії у Римі. Владика Діонісій (Ляхович) у співслужінні з Владикою Іринеєм (Біликом), Каноніком Папської Базиліки Санта Марія Маджоре, та 27-ма священиками очолив Архієрейську Божественну Літургію. Після Літургії відбувся Священичий парастас у Світлий тиждень та читання Євангелій. На завершення відбулось останнє цілування та прощання з покійним.

Проповідь Владики Діонісія під час заупокійної Божественної Літургії за новопреставленого протоієрея Василя Поточняка у соборі св. Софії у Римі

18 квітня 2015 року Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський  Володимир Війтишин разом з священиками Перегінського деканату молитовно відправили в зону АТО офіцерський склад, освятивши транспортні засоби придбані на пожертву парафіян Перегінського деканату УГКЦ та працівників Осмолодського держлісгоспу.

18-19 квітня в Шевченківському гаю у Львові відбувся благодійний фестиваль «Святкуймо Воскресіння разом». Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський звершив Архиєрейську Божественну Літургію вигосив проповідь.

У Томину неділю, 19 квітня до Львова:
Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Літургію в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового. Під час Літургії відбулися свячення двох дияконів Андрія Боднарука та Андрія Бонис. Співслужили з Блаженнішим Святославом владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський та 11 священиків. Проповідь

Із нагоди Дня довіри, прибуло 60 паломників на чолі із настоятелем екуменічної спільноти братів із Тезе у Франції – братом Алоїзом. Гості разом із владикою Венедиктом та  львівською громадою взяли участь у молитовній зустрічі за мир в Україні, яка відбувалась у храмі Преображення ГНІХ. Зустріч була кінцевою точкою пасхального паломництва молоді та братів із Тезе. Вона відбулася у дусі Тезе: молитовні пісні, читання уривку із Святого Письма, молитва у тиші та спільна молитва.

До храму Преображення ГНІХ (м. Львів, вул.Краківська 21) завітав владика Венедикт з пастирськими відвідинами та звершив Архиєрейську Божественну Літургію.

У селищі Солотвин відбулось відкриття та освячення скульптурної композиції Ісуса Христа. В цей день на парафії Преосвященний Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ, Кир Володимир Війтишин очолив Архієрейську Літургію.

У с. Милівці, при парохії Воскресіння Господнього відбулося освячення нового престолу владикою Дмитром (Григораком). Після розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, у якій співслужили також 4 священики.

До катехитичної Школи Воскресіння з пастирським візитом та благословенням завітав Владика помічник Івано-Франківської Архієпархії Боголюбивий Кир Йосафат Мощич. У проповіді Владика заохотив усіх плекати віру в своїх серцях, бути віруючими людьми і добрими християнами.

В понеділок, 20 квітня відбувся похорон Михайла Григоришина, бійця 128 гірсько-піхотної бригади, який народився 28 квітня 1990 року і загинув 31 січня 2015 року у с. Чорнухине Луганської області. Владика Дмитро (Григорак) разом із 15 священиками здійснили Чин похорону, а також відслужили Заупокійну Божественну Літугію, за душу загиблого героя.

21 квітня у рідному с. Лімна Турківського р-ну відбулась Архиєрейська Літургія, яку очолив єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицький Григорій Комар та прощання з о. Василем Поточняком. Про життя священика розповів його друг та співбрат по навчанні у Люблінському Католицькому університеті,  о. Ігор Козанкевич.

«У нього було це велике бажання - і кожен може це досвідчити - щоб християнство було не лише на столах, а в житті», - владика Венедикт (Алексійчук) про ієрея Василя Поточняка

«Його відношення до Бога, Церкви, народу спричинило те, що він мав справді вірних друзів», - владика Йосиф Мілян про о. Василя Поточняка

«Спасибі Вам, дорогі батьки, за вашого сина, якого ви посвятили Богові, своєму народові і своїй Церкві», - владика Ярослав Приріз

Владика Григорій: Отець Василь Поточняк завжди з відвагою й довір’ям до Бога промовляв слова молитви: "Нехай буде воля Твоя"

21 квітня:
У Львові відбулася презентація нової книги єпископа-помічника Львівської архієпархії УГКЦ Венедикта (Алексійчука) «Роздуми до літургійних читань Євангелія». Це не звичне богословське поясненням Святого Письма. Це книга, метою якої є спонукання до щоденного читання Біблії.

На міжнародній конференції в Києві «Примирення в Україні та майбутнє Європи», організованій Українським католицьким університетом, виступив Блаженніший Святослав.

У приміщенні парафіяльного Будинку Духовної Просвіти, при храмі Всіх Святих Українського Народу м. Стрий, розпочалися цьогорічні Освітні курси для священиків і дияконів Стрийської єпархії УГКЦ. Першу лекцію на тему: «Душпастирство в умовах війни», для присутніх священнослужителів провів преосвященний Владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийської єпархії.

23 квітня Постійний синод УГКЦ розпочав свою роботу в Дрогобичі посвятою Реколекційного дому Самбірсько-Дрогобицької єпархії, що знаходиться на вулиці Козловського, 57. Чин посвяти очолив архиєпископ Володимир (Війтишин), Митрополит Івано-Франківський. З ним співслужили владика Ярослав (Приріз), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, владика Кен (Новаківський), Єпарх Нью-Вестмінстерський (Західна Канада), владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ, та владика Григорій (Комар), Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, а також представники духовенства єпархії. Присутніми були працівники Єпархіального управління, працівники Реколекційного центру та інші запрошені гості.

24 квітня  владика Василій (Тучапець), а також  греко-католицькі священики о. Олекса Петрів та о. Тома Кушка, ЧСВВ взяли участь у Концерті-реквіємі пам’яті жертв геноциду вірмен. Вечір відбувався у Київському оперному театрі.

Глава УГКЦ висловив солідарність з вірменським народом

Цього ж дня Предстоятель УГКЦ разом з єпископами Постійного Синоду УГКЦ відвідав християнський дошкільний заклад, засновниками якого є парафія Пресвятої Трійці і Згромадження сестер святого Йосифа ОПДМ та Реабілітаційний центр "Назарет" для узалежнених осіб, що знаходиться в с. Рихтичі поблизу м. Дрогобича на Львівщині.

25 квітня:
Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, у співслужінні владики Ярослава (Приріза), владики Григорія (Комара), владики Володимира (Війтишина), владики Кена (Новаківського), владики Богдана (Дзюраха), владики Бориса (Гудзяка) освятив пам’ятник знак Героям Небесної сотні та Захисникам незалежності України, споруджений на стіні Катедрального собору Пресвятої Трійці м. Дрогобича.

Учасники конференції «УГКЦ у контексті вітчизняної історії та сучасних суспільних реалій» продовжили роботу у музейно-меморіальному комплексі Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого с. Заздрість (Теребовлянщина), адже рівно 70 років тому його було ув’язнено та засуджено до багатолітньої каторги.  Митрополит Василій Семенюк очолив Архиєрейську Літургію та відслужив Панахиду біля пам’ятника Йосифу Сліпому.

У неділю, 26 квітня:
У Золочеві відбулося освячення відреставрованого “Будинку Убогих” у якому відтепер є церква Воздвиження Животворящого Хреста, монастир Чесного Хреста Св. Дам`яна, кухня для бідних міста, а також буде реабілітаційний центр для алкоголіків. У освяченні взяли участь багато священників, монахів, а також архієпископ Львівський Української Греко-Католицької Церкви, Митрополит Львівський Ігор Возняк та Мукачівський єпископ-помічник Ніл Лущак, протоігумен ЧБМ о. Іван-Канти Пєхота, декан УГКЦ о. Михайло Сукмановський, настоятель римо-католицької громади Успіння ПДМ м. Золочів о. Міхал Голдович, ігумен Золочівського монастиря отців Василіян – о. Августин Шоп’як та о. Мойсей Левко ЧБМ – адміністратор парафії Воздвиження Чесного Хреста Господнього.

Владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту УГКЦ з питань душпастирства у силових структурах у Новоайдарівського району Луганської області, на передовій, освятив каплицю, яку побудували самі військові з 24 бригади.

Цього року, у післяпасхальному часі, владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийський, провідав воїнів у зоні АТО та здійснив чин освячення каплиці, яку ті спорудили на місці своєї дислокації. Архиєрей прибув на запрошення бійців одного із батальйонів, у якому душпастирював минулого літа.

У час Великодніх свят військові капелани УГКЦ побували в зоні бойових дій на Сході України, куди ще не доходили священнослужителі. Про це в інтерв’ю Департаменту інформації УГКЦ розповів отець Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.

Свято Пасхи отці-капелани провели з бійцями ЗСУ

«Ми з вами! Ми разом робимо спільну добру справу», - Віталій Ціхорський , волонтер при Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла в м. Чорткові до військових в зоні АТО

"Відчуття спокою і миру - це моє Пасхальне пережиття", - капелан з передової

Для популяризації практики щоденної молитви за наших воїнів поширюємо між вірними листівки «Ми за тебе молимося». Ціллю цього проекту є духовна опіка над нашими воїнами, які перебувають на фронті і своєю жертвою та посвятою захищають свободу і територіальну цілісність нашої батьківщини.

Анонси:
2 травня відбудеться освячення храму св. Володимира при монастирі Отців Василіян у м. Херсон. Освячення храму відбудеться за участі Блаженнішого Святослава (Шевчука), Отця і Глави УГКЦ, Апостольського Нунція – Його Високопреосвященства Архієпископа Томаса Едварда Ґалліксона, Секретаря Апостольської Нунціатури - Монсеньйора Пйотра Тарнавскі, Преосвященного Кир Василія (Івасюка), єпископа Коломийсько - Чернівецького, Преосвященного Кир Михаїла (Бубнія), Екзарха Одеського та адміністратора Кримського, Преосвященного Кир Василія (Тучапця), екзарха Харківського, а також численного духовенства та мирян.

9 травня цього року вкотре відбудеться конкурс сучасної релігійної пісні «Пісня серця», присвячений Митрополиту Андрею Шептицькому, рівноапостольному Володимиру Великому та святим мученика Борису і Глібу.

Високопреподобного отця Теодора Мартинюка, досі ігумена Свято-Успенської Унівської лаври, номіновано на Єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. 22 травня в селі Зарваниці, у соборі Зарваницької Матері Божої, відбудеться його архиєрейська хіротонія.

Джерело:    Воїни Христа Царя

неділю, 26 квітня 2015 р.

26.04.2015р. Б. / Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом

Неділя Мироносиць 3-го тижня після Воскресіння

Євангеліє
Мр. 15, 43–16, 8:  «Купили пахощів, щоб піти та намастити Його»

Уявімо собі той час, коли Христа арештували, били і насміхалися, коли Він переносив усі бичування, йшов Хресною дорогою, падаючи, знемагаючи від болю і спраги, коли Його розіп’яли, і Він помер на Хресті. Жінкам і Апостолам було непросто пережити цю ситуацію. Кожен з них не був готовий до такого перебігу подій, тому робив, що міг, займав таку поставу, на яку був спроможний.

Жінки не могли віддати останню шану Христові, бо заходила субота, а в суботу не можна було працювати. Тому вони йдуть до гробу рано-вранці наступного дня після суботи, щоб вшанувати Христа – намастити Його миром.

Сьогодні приклад цих жінок вчить нас, що для християнина важливо придивлятися до потреб інших, прислухатися до того, як Бог хоче через нас простягнути до когось руку допомоги. Про кого подбати? Кому вділити свою увагу, зусилля, старання, час? Вміти побачити потребу іншого біля себе – цього Бог, без сумніву, завжди очікує від нас. Вміймо ж, як ті жінки, рано-вранці, тобто, за першої ж можливості, побачити того, хто нас потребує, і не вагаючись допомагати.



Апостол
Ді. 6, 1–7:  «Ми ж будемо пильно перебувати у молитві і служінні слова»

Ми спостерігаємо непросту картину з життя перших християн, коли зростає їхня кількість, починаються замішання, бо стає складніше припильнувати усі служіння і одночасно не занедбати проповідування Євангелія і молитву. Саме тому апостоли обирають дияконів – мужів доброї слави, які мають пильнувати служіння ближнім.

Цей уривок нам вказує, наскільки важливо молитися і віддавати славу Богу, величати та проповідувати. Що б навіть через такі благородні служіння, як допомога бідним, вдовам і хворим, не можна занедбувати безпосереднього служіння Творцю. Це для нас великий знак, що без глибоких стосунків з Богом, ми не можемо служити ближньому!

+Венедикт

Джерело:    Воїни Христа Царя