ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

пʼятницю, 8 серпня 2014 р.

08.08.2014р. Б. / Папа: сім’я — це осередок любові

Папа Франциск з дитиною
Сім'я – це «осередок любові», в якому нікого не відкидають. Про це написав Папа Франциск у посланні до учасників Латиноамериканського конгресу сімейного душпастирства, організованого Радою єпископських конференцій Латинської Америки. Конференція проходить в Панамі з 4 по 9 серпня на тему: «Сім'я і соціальний розвиток в ім'я повноти життя і місіонерської єдності».
 
На початку свого послання Святіший Отець дає визначення сім'ї: це «осередок любові», в якому панує «закон поваги і єдності»; вона здатна витримати «маніпуляції» світу цього. Сім'я дозволяє людині подолати «хибне протистояння між особистістю та суспільством»; в ній «ніхто нікого не відкидає», і всі — включаючи дітей і старих — вітаються. Саме в родині народжуються «культура зустрічі та діалогу, солідарність і відкритість до трансцендентного». 

Святіший Отець підкреслює дві важливі характеристики сім’ї: стабільність і плідність. Перший аспект походить від любові, вірної до самої смерті, і він формує «основну матерію людського суспільства», вносячи в нього «згуртованість і міцність». Що стосується плідності, відзначає Папа Франциск, то це означає народження не тільки нового життя, а й «нового світу», завдяки розширенню «горизонту буття». Незважаючи на «відчай і невдачі», «спільне життя, засноване на повазі та довірі, можливе», тому що сім'я, «на відміну від матеріалістичного світогляду", "не зводить людину до безплідного утилітаризму», але веде його по дорогах життя, супроводжуючи «найглибшим людським бажанням». 

Сім'я, пише Папа Франциск, є «предметом і дійовою особою євангелізації». Вона – «основний досвід», який дозволяє людині рости в «відкритості до Бога Отця»; це місце, де «віра змішується з материнським молоком». У цьому контексті «сімейна любов облагороджує» кожна людська дія, надає їй «додаткову цінність». 

На закінчення послання Святіший Отець нагадує про три ключових слова, які потрібно завжди зберігати в родині: пробач, дякую і будь ласка. Папа Франциск молиться Пресвятої Діві Марії Гваделупської, щоб кожна сім'я стала джерелом «життя, гармонії і віри». 

Папське послання було зачитано на відкритті Конгресу аргентинським єпископом Раулем Мартіном, головою Департаменту у справах сім'ї, захисту життя і молоді при Раді єпископських конференцій Латинської Америки (Селам). 

За матеріалами: Радио Ватикана 

Джерело:   КРЕДО 

Немає коментарів:

Дописати коментар