ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

пʼятницю, 8 червня 2012 р.

08.06.2012р. Б. / У Севастополі невідомі розписали стіни католицького храму


Правоохоронці Севастополя впродовж місяця не можуть знайти осіб, які у ніч з 8 на 9 травня розписали стіни римо-католицької церкви святого Климента. На стінах храму тоді хтось написав «Верните храм верующим».
 
Місцеві католики відтак губляться у здогадах: чи невідомі зробили ці написи з наміром допомогти громаді отримати святиню, чи це звичайна провокація. Правоохоронці ж донині ніяк не коментують цей випадок. 

За словами настоятеля Севастопольської римо-католицької громади святого Климента, отця Юрія Зімінського, віруючим відома точна дата, коли було нанесено написи. 

«Коли парафіяни йшли на службу 9 травня вранці, вони побачили це і прийшли до мене», - говорить отець Юрій. 

«Хто це робить, ми не знаємо. Правоохоронці ніяк не реагують. Мабуть для них це дрібниця. Але точно можу сказати, що це зробили не наші віруючі», - додав він. 

На початку червня громада звернулась до прес-служби управління МВС України у Севастополі, де їм пообіцяли прокоментувати ситуацію найближчим часом. Але донині ніякої інформації не поступило. Як зазначають севастопольські римо-католики, незважаючи на суперечки, які вже багато років точаться у місті з приводу передачі чи не передачі храму громаді (проти цього рішення активно виступають Севастопольські комуністи), будівля є історичною пам’яткою. На відповідній табличці зазначено серед іншого, що вона охороняється законом, але жодна із відповідальних структур чи комунальних служб за місяць не спромоглась не те, що захистити будівлю, а навіть витерти зроблені червоною фарбою написи. 

Нагадаємо, єпископ Одесько-Сімферопольської дієцезії Броніслав Бернацький закликав католиків молитися за мудрість для місцевої влади Одеси і Севастополя. Ієрарх сподівається на молитовну підтримку українських католиків у справі повернення храму у Севастополі та будинку священика в Одесі.

Довідка

 

Римо-католицький храм св. Климента у Севастополі був збудований 1911 року на пожертви католиків, яких у Севастополі на той час було понад 3 тисячі. Дві третини католиків служили на Чорноморському флоті. 

В часи репресій, 1936 року, настоятеля парафії о. Матвія Гудайтіса розстріляли, а церкву закрили. Під час ІІ Світової у будівлі храму розташовувався радіовузол. Під час війни будівля трохи постраждала, але 80% храму вціліло, а 1958 року святиню перебудували під театр. 

1994 року вийшов Указ Президента України «Про повернення релігійним організаціям культового майна». У ньому сказано: «На виконання статті 17 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації» місцевим органам державної виконавчої влади забезпечити до 1 грудня 1997 року передачу в безплатне користування або повернення безплатно у власність релігійних організацій культових споруд і майна, які знаходяться в державній власності і використовуються не за призначенням». 

Впродовж усіх цих років католицька громада Севастополя кілька разів зверталася до представників влади з проханням повернути храм, але депутати відхиляли це прохання, пропонуючи натомість іншу територію для будівництва нової церкви. 

Наразі католики Севастополя моляться у тимчасовому приміщенні – житловій квартирі, перебудованій під каплицю. Спільнота налічує 400 вірних різних національностей. Служби Божі правляться українською, церковно-слов'янською та польською мовами. Крім богослужінь у парафії регулярно проводяться катехизи. 

За матеріалами: РІСУ 

Джерело:    КРЕДО

Немає коментарів:

Дописати коментар