ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

вівторок, 7 жовтня 2014 р.

07.10.2014р. Б. / Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (29.09 - 05.10)

29 вересня 2014р., під час ранішньої Служби Божої в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти», Святіший Отець виголосив проповідь з нагоди літургічного спомину Святих Архангелів Михаїла, Гавриїла та Рафаїла, котрий відзначала цього дня  Римо-Католицька Церква. Папа Франциск зазначив: «Те, що диявол нам пропонує, він намагається подати як щось добре, але його справжній намір – це знищити людину. А Божі ангели воюють проти сатани і нас оберігають».   Папа пригадав, що ця боротьба є щоденною реальністю життя християнина, адже вона точиться у нашому серці, у нашій сім’ї, у нашому народі, у наших церквах і якщо не боротися, то зазнаємо поразки.

Папа Франциск не має наміру змінювати вчення Церкви, наголосив кардинал Курт Кох, голова Папської Ради сприяння християнській єдності. Немає жодних "ознак" цього в його перебуванні на Престолі св. Петра, сказав ватиканський єрарх в інтерв'ю німецькій "Die Tagespost". Франциcк має "інший підхід до доктрини і ставить питання про те, як вчення Католицької Церкви може реалізуватися в повсякденному житті". Стосовно стану реформи Римської курії єрарх зазначив, що набагато важливішою від структурних питань є "духовна реформа".

На спеціальній аудієнції Святіший Отець прийняв президента Мальти Марі-Луїз Колейро Прека. Після аудієнції з Папою пані Колейро Прека також відвідала Державний секретаріат Святого Престолу. У заяві Ватикану після цієї події зазначили про хороші взаємини між двома сторонами і важливу роль Церкви на Мальті, особливо в освітній та соціальній сферах.

29 вересня 2014 року Папа Франциск прийняв на аудієнції у Ватикані членів Об'єднаних біблійних товариств. Святіший Отець закликав їх допомагати краще пізнати Святе Письмо, особливо простим людям. У подарунок Папа отримав новий міжконфесійний переклад Біблії італійською мовою.

До уникнення "театрального плачу" закликав Папа Франциск під час ранкової Євхаристії у Ватикані 30 вересня 2014 р. Святіший Отець зупинився на історії біблійного Йова, який проклинав день, коли народився, бо "був підданий випробуванню - втратив сім'ю, всі блага, здоров'я, а його тіло стало однією великою виразкою". В цей момент терпіння Йова скінчилися і він почав говорити Богу погані речі. Франциск зазначив, що молитися - означає стояти в правді перед Богом і саме так робив Йов. Франциск наголосив, що багато християн обурюються на Бога з причини дрібниць. "Наше життя занадто легке, а сльози - театральні", - сказав Папа і порадив пам'ятати про справжні страждання, які існують в світі.

«Поділ у християнській спільноті є важким гріхом, є справою диявола» - так 30 вересня 2014р у своєму Твітері висловився Папа Франциск. На цю тему Святіший Отець говорив також з ватиканською жандармерією під час суботньої зустрічі з нагоди свята їх покровителя.

У середу 1 жовтня 2014 р., Папа Франциск зустрівся з паломниками, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані з нагоди загальної аудієнції. Повернувшись до циклу повчань, присвяченого Церкві, Святіший Отець говорив про харизми. Наступник святого Петра пригадав, що від самого початку Господь Бог наповнює Церкву дарами Святого Духа, які вчиняють її живою і плідною. Папа зазначив, що ми самі не можемо розпізнати свої дари, для цього потрібна спільнота. «Дорогі друзі, ось чого Господь очікує сьогодні від нас: з радістю й вдячністю розпізнавати різні харизми, які Він розподіляє у громаді, та розпочати взаємно трудитись одні для одних, відповідно до служінь та діл, до яких можемо бути покликані. Таким чином, Церква зростає завдяки благодаті свого Господа, стаючи у кожному часі й місці вірогідним знаком і живим свідченням Божої любові», - підсумував Папа на завершення зустрічі.

У середу, 1 жовтня 2014 р., ввечері, Папа Франциск зустрівся у Ватикані з делегацією еритрейців, яка складалася із людей, які вижили в корабельній аварії поблизу берегів італійського острова Лампедузи, у деяких їхніх родичів. Трагедія відбулася 3 жовтня 2013 р., і з нагоди сумної річниці згадані особи прибули до Італії з різних країн Європи, де знайшли притулок, аби вшанувати 368 загиблих побратимів.

2 жовтня 2014 року у Ватикані Папа Франциск прийняв на аудієнції Католикоса-Патріарха Ассирійської Церкви Сходу Мар Динха IV Хананія. Жодні релігійні, політичні чи економічні причини не можуть виправдати того, що відбувається з сотнями тисяч чоловіків, жінок і невинних дітей на Близькому Сході, зазначив Папа Франциск під час зустрічі з іракським єрархом. Папа висловив солідарність із християнами і представниками інших релігійних меншин Близького Сходу, особливо Іраку і Сирії.

У четвер, 2 жовтня 2014 р., коли Церква латинського обряду вшановує Святих Ангелів-Хоронителів, Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси, зупинився на вченні про ангелів-хоронителів. Папа наголосив, що вони є нашими товаришами, яких Господь Бог поставив поруч з нами на життєвій дорозі. Святіший Отець заохотив слухачів відповісти у своєму серці на запитання про те, якими є взаємини з ангелом-хоронителем кожного з нас, чи просимо у нього заступництва, чи прислухаємося до його порад?

Саміт, який проходив 2-4 жовтня 2014 р. у Ватикані, відображає близькість і стурбованість Папи Франциска складною ситуацією на Близькому Сході. Про це повідомив глава прес-служби Апостольського престолу о. Федеріко Ломбарді. У зустрічі брали участь апостольські нунції, що працюють в близькосхідному регіоні, представники Римської курії, Постійні спостерігачі Апостольського Престолу при ООН в Нью-Йорку і Женеві та при Європейському союзі.

Потрібно захищати невід’ємне право батьків виховувати дітей і давати їм освіту згідно із власними моральними та релігійними переконаннями ствердив Папа Франциск, приймаючи учасників Пленарної Асамблеї Ради Єпископських Конференцій Європи  у п’ятницю 3 жовтня 2014.,, яка тривала у Римі від 2 до 4 жовтня, а темою дебатів була «Сім’я і майбутнє Європи». Святіший Отець звернув до єпископів Європи заклик бути «пророчим голосом у суспільстві, особливо там, де процес секуляризації, який охопив європейський континент, дедалі більше намагається відсунути на узбіччя розмову про Бога».

Господь Бог бажає спасти людство, але проблема полягає у тому, що людина часто хоче сама встановлювати правила спасіння. Над цим парадоксом, який часто зустрічаємо на сторінках Святого Письма й кульмінацією якого є події земного життя Ісуса Христа, призадумався Папа Франциск під час проповіді, виголошеної у каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю, 3 жовтня 2014 року. Коментуючи євангельський уривок, в якому Спаситель висловлює жаль з приводу впертості своїх земляків та неприйняття у містах, які були свідками Його чудес, Святіший Отець зазначив, що в цих словах підсумована «вся історія спасіння». Подібно, як народ відкидав та убивав пророків, тому «що вони виявлялися незручними», те саме вчинили з Ісусом. Як зауважив Наступник святого Петра, також кожен з нас переживає цю драму, а тому слід запитати себе: «Яким чином хочу бути спасенним? По-моєму? Дотримуючись духовності, яка є приємною, приносить користь, але є нерухомою, все пояснює і не допускає ризику? Чи згідно з Божим способом, тобто, ідучи за Ісусом, Який завжди не перестає дивувати, завжди відкриває двері таємниці Всемогутності Бога, якою є милосердя і прощення».

3 жовтня 2014 р. Папа зустрівся у Ватикані з учасниками пленарного засідання Конгрегації у справах духовенства. Покликання - це не якесь "завершене завдання", тому що священики ніколи не перестають бути учнями Ісуса, зазначив Папа. Франциск нагадав, що шлях розвитку покликання має конкретну мету - євангелізацію, в усіх її формах. "Вона починається в першу чергу з "бути", а потім переходить до "робити", - додав він. Йдеться про священиків, вільних від "світської духовності", для яких євангелізаційне життя важливіше від їх досягнення, а молитва є серцем в будь-якій роботі, зазначив Понтифік.

У суботу, 4 жовтня 2014 р., у Ватикані Папа Франциск зустрівся з делегацією Італійського Паралімпійського Комітету. Спортсмени-інваліди є великим прикладом того, як спорт допомагає долати бар’єри, а тому він може стати нагодою для сприяння «культурі включення» - на це звернув увагу при зустрічі Святіший Отець. Він наголосив щоб здобути успіхи в спорті, потрібен дух жертовності, а коли це супроводжується якоюсь фізичною обмеженістю, то потрібно ще більше наполегливості, сили й відваги. Папа побажав паралімпійцям, щоби спорт став для них нагодою пізнавати нових людей і нові середовища й почуватися активною частиною суспільства. «Щоб ви могли досвідчити, також і через заняття спортом, Божу близькість та дружбу ближніх», – побажав він.

Папа Франциск взяв участь у молитовному чуванні напередодні відкриття Синоду Єпископів, яке 4 жовтня 2014 р. ввечері організувала Італійська Єпископська Конференція. «Спільність життя, яке приймають чоловік та дружина, їхня відкритість на дар життя, оберігання одне одного, зустріч та пам’ять між поколіннями, виховний супровід, передавання християнської віри дітям: завдяки всьому цьому сім’я завжди залишається неперевершеною школою людяності, незамінним вкладом у справедливе та солідарне суспільство», – сказав Святіший Отець. Папа закликав молитися за Синодальних Отців, просячи у Святого Духа «дару слухання» Божої волі й голосу народу, дару «щирого, відкритого та братерського обговорення, що допоможе з душпастирською відповідальністю прийняти запити, які несуть з собою ці епохальні зміни».  Папа, побажав подиху «вітру П’ятидесятниці» над синодальними працями, Церквою та людством, щоби розв’язати вузли, які стають на перешкоді зустрічі між особами, зцілити кровоточиві рани і наново запалити надію.

Синодальні зібрання служать не для того, щоб обговорювати гарні та оригінальні ідеї, але, насамперед, для того, щоб якнайкраще обробляти й оберігати Господній виноградник. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси з нагоди відкриття ІІІ Надзвичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, який протягом двох наступних тижнів обговорюватиме тему «Виклики душпастирства сім’ї в контексті євангелізації».  «Щоб доглядати і добре оберігати виноградник, – наголосив Святіший Отець, – потрібно, щоб наші серця й уми були охоронювані в Христі Ісусі “Божим миром, який перевищує будь-який розум”. Тоді наші думки й задуми будуть згідні з Божою мрією: творити святий люд, який належить Йому і приносить плоди Божого Царства». В Євхаристійному богослуженні, яке Глава Католицької Церкви очолив в базиліці Святого Петра в неділю, 5 жовтня 2014 р., співслужили синодальні отці, між якими – блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, та Високопреосвященніший архиєпископ Мечислав Мокшицький, Голова Конференції Римо-Католицьких Єпископів України.

Щоб сім’я могла зростати, мусить живитися Божим словом. На цьому наголосив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 5 жовтня 2014 року. Під час цієї зустрічі на площі Святого Петра у Ватикані, представники чернечої спільноти Отців Паолінів, які займаються видавничою діяльністю, розповсюдили серед паломників 15 тисяч примірників Святого Письма. Акція була приурочена 100-річчю від заснування Згромадження. У цьому контексті Святіший Отець побажав, щоби в кожній родині була Біблія, але не захована у шухляді, а щоб її перечитувано, як індивідуально, так і спільно. Коментуючи біблійні читання того дня, Святіший Отець вказав на те, що вони розповідають про виноградник, як символ вибраного Богом народу. «Як виноградник, люд вимагає великої турботи, терпеливої та вірної любові. Так Бог чинить із нам, так покликані чинити і ми, пастирі», – зауважив Папа, додавши, що дбання про родину також є частиною праці в Господньому винограднику.

Радимо також прочитати:
 Папські молитовні намірення на жовтень 2014 р.
Закінчився Ватиканський Саміт по Близькому Сходу
Пан Гі Мун запросив Папу Франциска взяти участь в урочистостях з нагоди 70-річчя ООН.
Папа Франциск пожертвував 100 тис. євро фонду "Аушвіц-Біркенау".
Папа Франциск про політику праці і працевлаштування.
Понтифікат під покровом святого Франциска Ассізького.
У Ватикані відкривається Надзвичайна асамблея Синоду Єпископів на тему сім'ї.
Генеральний секретар Синоду кардинал Лоренцо Балдіссері про склад учасників Асамблеї
 Глава Папської ради у справах мирян про Синод Єпископів
Генеральний релятор III Надзвичайної сесії Синоду Єпископів кардинал Петер Ердо дав інтерв'ю італійському порталу

Джерело:    Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар