ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

середу, 26 березня 2014 р.

26.03.2014р. Б. / Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (17.03 - 23.03)

Прощати, щоб зазнати милосердя – це шлях, який веде до миру в наших серцях та в світі. Таку думку висловив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у понеділок, 17 березня 2014 р., коментуючи заклик Ісуса «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний». Святіший Отець зазначив, щоб нам сприйняти наставлення милосердя потрібні дві речі: «пізнання себе самих» та «велике серце».

17 березня Святіший Отець Франциск прийняв на особистій аудієнції Блаженнішого Святослава, Главу Української Греко-Католицької Церкви. Блаженніший Святослав розповів про події, які відбулися в Україні протягом останніх місяців. Папа Франциск висловив свою солідарність і близькість до народу України та його страждань.

Святіший Отець прийняв Президента Аргентини Крістіну Фернандес де Кіршнер, котра відвідала Ватикан як приватна особа в зв’язку з річницею о понтифікату свого співвітчизника.

У проповіді під час ранкової Святої Меси у вівторок, 18 березня 2014 р., в каплиці «Дому святої Марти» Папа Франциск, говорив про справжній сенс навернення. Він перестеріг від небезпеки вважати себе кращим за інших, адже «всі ми потребуємо бути виправданими».

«Великий Піст є для того, щоб направити, впорядкувати, перемінити життя, щоб наблизитись до Господа. Ознакою того, що ми далекі від Бога є лицемірство. Бо лицемір не потребує Бога, думає, що сам себе спасає, і прикидається святим. А ознакою того, що ми наблизились до Господа Бога через покаяння, просячи прощення, є дбання про потребуючих ближніх», – зазначив Папа, побажавши всім «світла, щоб пізнавати те, що діється у нас всередині, та відваги навернутися».

Темі виховання у світлі постаті святого Йосифа присвятив своє повчання Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 19 березня 2014 р. Папа зазначив, що святий Йосиф був опікуном Божого Сина, та запропонував приглянутися до цього «опікунства» у перспективі виховання. «Погляньмо на святого Йосифа, – сказав він, – як на приклад вихователя, який оберігає та супроводжує Ісуса на шляху Його зростання “мудрістю, літами й благодаттю”. На завершення, Папа Франциск пригадав, що цього дня у багатьох країнах відзначається день батька, а тому склав щирі побажання всім присутнім на площі батькам, зазначаючи, що молиться за те, щоб вони були «завжди дуже близькими до своїх дітей».

Людина, яка покладає надію на себе саму, на власні багатства чи ідеології, приречена бути нещасливою, а той, хто покладається на Господа Бога, навіть під час засухи приносить плоди. Про це, коментуючи біблійне читання з книги пророка Єремії, проповідував Папа Франциск під час ранкової Святої Меси у четвер, 20 березня 2014 р., в каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані. За словами проповідника, ця слабкість довіряти собі, своїм друзям та людським можливостям, більше ніж Богові, притаманна нам усім. А це веде нас «на дорогу нещастя». «Просімо у Господа благодаті, щоб усім нам дав мудрість покладати надію лише на Нього, а не на речі чи людські сили, лише на Нього», – закликав Папа Франциск.

20 березня у Ватикані Папа Франциск  прийняв на аудієнції перезидента Чорногорії Філіпа Вуяновича. На зустрічі Святіший Отець  і Президент обговорили проблеми балканського регіону та інтеграції цієї країни до європейських та євро-атлантичних структур.

У четвер 21 березня Папа Франциск зустрівся у Ватикані з працівниками і керівництвом сталеливарного заводу Терні, з нагоди 130-річчя заснування цього великого промислового комплексу. У своїй промові Папа говорив про необхідність забезпечити для всіх гідну працю: щоб вийти з економічної кризи, потрібні креативність і солідарність, зауважив Святіший Отець. Понтифік зазначив, що першорядне значення праці полягає в її добрі для людської особистості, оскільки вона реалізує її як таку, з її здібностями, з її інтелектуальними, творчими і фізичними дарами. Папа закликав ніколи не переставати сподіватися на краще майбутнє, боротися за нього і не піддаватися песимізму.

Коментуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю, 21 березня 2014 р., євангельську притчу про нечесних виноградарів, Папа Франциск поділився думками про те, як не «вбити» у своєму серці Боже слово. Щоб «не вбивати Боже слово», щоб не «ув’язнювати Святого Духа» Папа Франциск запропонував дві речі: молитву та покору. «Ті, які хотіли вбити Ісуса, не молилися, бо почувалися безпечними, сильними. Коли ж будемо покірними та молитимемось, то з нами не станеться, як з тими людьми і тоді «не вбиватимемо», захищаючи слово, яке тільки вважатимемо Божим, у той час, як мова йтиме про слово, «нами повністю спотворене», - зазначив Святіший Отець.

21 березня ввечері Папа Франциск Папа взяв участь у молитовному чуванні у парафії св. Григорія VII. Воно відбулося напередодні дня пам'яті про жертви мафії, що відзначається з 1996 року в Італії з ініціативи заснованого 1995 року о. Луїджі Чьотті товариства «Libera». У богослужінні взяли участь, зокрема, колишній генеральний секретар італійського єпископату, нинішній єпископ Латина-Террачина-Сецце-Пріверно, Маріано Кроціата. У своїй промові Святіший Отець подякував за можливість взяти участь у цій зустрічі. Він висловив сподівання, що почуття відповідальності візьме верх над корупцією, щоб зцілити поведінку і соціальні відносини, додавши, що з серця може народитися справедливість. Він запевнив про своє повне єднання з учасниками чування а також про свою молитву за жертви мафії та їхні сім’ї.

22 березня 2014 року Понтифік зустрівся з представниками асоціації "Corallo", до якої входять багато італійських теле- і радіо компаній. Папа закликав представників ЗМІ бути "ловцями людей" за прикладом апостолів, даючи можливість кожному почути голос Господа, відчути, що Бог завжди поруч. Франциск попросив уникати порожньої "сенсаційності" і приділяти увагу питанням, дійсно важливим для життя людини, сім'ї, суспільства.

22 березня 2014 року Святіший Отець заснував Папську комісію з захисту неповнолітніх. До складу цієї нової ватиканської структури увійшли 5 мирян та 3 представника духовенства.

Перед традиційною недільною молитвою "Ангел Господній" на площі св. Петра 23 березня 2014. Папа Франциск застановився над євангельським уривком про зустріч Ісуса з самарянкою, який закликає і нас звернутися до Христа з проханням про воду, напившись якої не матимемо спраги ніколи. Ісус не стільки жадав води, скільки зустрічі зі спраглою  душею. Ісус потребував  зустрічі з самарянкою, щоб відкрити їй серце: Він попросив у неї пити, щоб показати спрагу, яка була в ній самій. Жінка була зворушена цією зустріччю: вона скерувала до Ісуса ті глибокі питання, які ми всі маємо всередині, але часто ігноруємо. Також і ми маємо багато питань, але не маємо сміливості скерувати їх до Ісуса! Великий піст -  це сприятлива нагода, щоб заглянути всередину себе, виявити свої справжні духовні потреби і попросити допомоги у Господа в молитві. Приклад самарянки, закликає нас говорити так: "Дай мені води, від якої не матиму спраги ніколи", зазначив Понтифік. Папа закликав відкрити важливість і сенс нашого християнського життя, яке почалося з хрещенням і, як самарянка, свідчити перед нашими братами про радість зустрічі з Ісусом, свідчити як кожна зустріч з Ісусом змінює життя і наповнює радістю, яка виходить зсередини.

 Радимо також прочитати:
Рубрика "Важкі питання". Як проходить звичайний день Папи Франциска?
У День Примирення Папа Франциск сповідатиме у соборі Святого Петра
Японська фірма допоможе Ватиканській бібліотеці

Джерело:   Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар