ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

пʼятницю, 29 листопада 2013 р.

29.11.2013р. Б. / Папа про «лабораторне» братерство

міжрелігійний діалог
Не боятися свідчити про свої переконання та релігійну приналежність закликав Папа Франциск учасників пленарного засідання Папської ради у справах міжрелігійного діалогу, яке відбулося в Римі 25-28 листопада 2013 р.
 
Зустріч мала тему «Члени різних релігійних традицій у громадянському суспільстві». На її завершення Святіший Отець прийняв учасників засідання на аудієнції у Ватикані. 

«Позиція відкритості у правді й любові має характеризувати діалог зі сповідниками нехристиянських релігій, попри різні перешкоди й труднощі, зокрема від фундаменталізмів з обох сторін», — цими словами з новопроголошеного Апостольського напучування «Радість Євангелія» (п. 250) Папа Франциск відкрив зустріч з учасниками пленарного засідання. «Не бракує у світі контекстів, за яких співіснування є складним. Часто політичні чи економічні мотиви накладаються на культурні чи релігійні відмінності, посилаючись ще й на непорозуміння та помилки минулого. Все це загрожує народженням недовіри та остраху. Існує тільки один шлях, аби подолати страх, і ним є шлях діалогу — зустрічі, яка знаменує приязнь і повагу. Тільки цей шлях є людським!» — сказав Папа Франциск. 

Звертаючись до членів Пленарної зустрічі, Вселенський Архиєрей серед іншого зазначив, що Католицька Церква усвідомлює цінність, якої набирає дружба та пошана між чоловіками та жінками різних релігійних традицій. І це усвідомлення є щоразу сильнішим, оскільки в наш час світ стає «дедалі меншим», а також міграція сприяє зростанню стосунків між людьми та спільнотами різних традицій, культур та релігій. Ця реальність наших днів становить виклик для Церкви, для парафій та багатьох вірних. 

Папа сказав, що діалог не передбачає відмови від власної автентичності та компромісів із вірою та християнською етикою. Навпаки, справжня відкритість можлива тільки за глибокого, ясного і радісного усвідомлення своєї автентичності та вкоріненості у своїх переконаннях.

Понтифік зазначив: якщо ми відкидаємо вбік найцінніше з того, що маємо, то зустріч із представниками інших віросповідань стає недійсною. «Справжня відкритість передбачає, що ти залишаєшся вірний своїм найглибшим переконанням, — зокрема, вказав він. — І це саме тому міжрелігійний діалог і євангелізація не виключають один одне, а взаємно підтримуються. Ми нічого не нав’язуємо, не застосовуємо ніяких підступних стратегій, аби притягувати вірних. Натомість із радістю й простотою діємо свідчення про те, у що віримо й чим ми є. Зустріч, у якій кожен оминав би те, у що вірить, вдавав би, що відмовляється від того, що для нього найдорожче, напевно не була би щирими стосунками. В такому разі можна говорити про вдаване братерство. Як учні Христа, ми маємо старатися долати страх, бути зажди готовими зробити перший крок, не знеохочуючись труднощами та нерозумінням», — сказав він. 

У діалозі з представниками інших релігійних традицій, на думку Святішого Отця, необхідно подолати також і інший страх — перед релігійним виміром як таким. Релігія вважається непотрібною а чи навіть і небезпечною. Інколи від християн вимагають аби вони зрікалися своїх релігійних поглядів у професійній діяльності. Багато хто вважає, що мирно співіснувати можна тільки приховуючи свою релігійну приналежність та уникають звертань до трансцендентного. Таким чином, на думку Понтифіка, видаляється більша частина внутрішнього життя кожної людини, а братерство розглядається на рівні «лабораторного експерименту». 

Папа закликав з пошаною ставитися до думок та віросповідань інших, але не боятися стати перед ними такими, як ми є. «Майбутнє за мирним співіснуванням із пошаною особливостей, а не в утвердженні єдиного мислення, теоретично нейтрального», — сказав Папа. Він наголосив на важливості принципу релігійної свободи та висловив переконаність у тому, що це — шлях до будування миру у світі. «Ми вже бачили протягом історії трагедії таких “єдиних способів мислення”! Отже, стає обов’язковим визнання фундаментального права на релігійну свободу в усіх вимірах. Про це Вчительський уряд Церкви висловлювався за останні десятиліття з великою наполегливістю. Ми переконані, що цей шлях провадить до будування миру на світі», — сказав Папа.
 
За матеріалами: Радыё Ватыкана

Джерело:   КРЕДО 

Немає коментарів:

Дописати коментар