ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

четвер, 13 червня 2013 р.

13.06.2013р. Б. / Папа: не очорнюй і не принижуй ближнього!

Папа Римський
 
Нехай Господь обдарує нас благодаттю зважати на те, як ми коментуємо інших, сказав сьогодні Папа Франциск під час ранкової св.Меси в Домі св.Марти. Як Папа сам зазначив, цього дня він уперше від 26 лютого зміг відправити св. Месу іспанською мовою.
 
У цій відправі взяли участь також працівники дипломатичних осередків Аргентини на території Італії. Святіший Отець подякував їм за це, що вони роблять для своєї батьківщини. 

У проповіді Папа послався на заохочення, висловлене Господом Ісусом у сьогоднішньому читанні з Євангелія (Мт 5,20-27): нехай ваша праведність буде більшою від праведності фарисеїв. Це слова, які слідують одразу після Блаженств і запевнення, що Він прийшов не скасувати Закон, а сповнити його. Папа зауважив, що реформа Ісуса полягає не в розриві з минулим, бо вона становить реформу у продовженні: від зерна до плодів. 

Він нагадав, що від людей, які беруться жити по-християнськи, вимагається більше, ніж від інших, особливо коли йдеться про стосунки з братами. Ісус застерігає, що той, хто проклинає брата, заслуговує на пекло. Якщо у нашому серці є щось негативне щодо брата, то це означає доконечну потребу нашого власного навернення, зазначив Святіший Отець. Гнів і зневага щодо твого брата – це вже щось, що знаходиться на лінії смерті, що його вбиває, сказав Папа Франциск, застерігаючи від образ та обмов ближнього.

– Не треба йти до психолога, аби знати, що коли хтось очорнює іншого, то це діється тому, що він сам не може розвиватися й відчуває потребу принижувати іншого, аби почуватися кимось важливим. Це жорстокий механізм. Натомість Ісус з усією простотою навчає: не говоріть один про одного погане, не очорнюйте один одного, не дискваліфікуйте один одного. Мотивом є те, що ми всі йдемо спільним шляхом, і цей шлях колись нас приведе до кінця, сказав Папа. 

Святіший Отець додав: якщо хтось неспроможний запанувати над своїм язиком, то він себе засуджує, а природна агресивність, яку ми спостерігаємо в суперництві Каїна з Авелем, повертається упродовж усієї історії. Ми не те що злі, ми більше слабкі та грішні. Тому людині видається, що набагато легше впорядкувати ситуацію, ображаючи когось, обмовляючи, звинувачуючи, аніж добром. 

– Я б хотів просити Господа, аби дав нам усім благодать звертати більшу увагу на мову, на те, що ми кажемо іншим. Це малий покутний акт, але він приносить добрі плоди, – зазначив Папа. Він заохотив просити Бога, аби наше життя було згідне з новим Законом – Законом лагідності, любові, миру, і щоб ми хоч трохи вміли припнути язики, стримати коментарі щодо інших, або вибухи, що провадять до гніву чи легких образ. 


За матеріалами: deon.pl

Джерело:   КРЕДО 

Немає коментарів:

Дописати коментар