ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

понеділок, 24 січня 2011 р.

24.01.11р. Б. / Тиждень молитов за єдність християн у парафіях УГКЦ

Ойкумена

На заклик Блаженнішого Любомира у всіх греко-католицьких храмах моляться за єдність і роздумують про життя християн Єрусалиму часів нерозділеної Церкви. Таким чином вірні УГКЦ приєдналися до Тижня молитов за єдність християн, що традиційно триває у всьому світі з 17 до 25 січня.

Головною темою і гаслом цього екуменічного Тижня стали слова із Діяннь апостолів, які запропонували православні християни з Єрусалиму: «Вони постійно перебували в апостольській науці та спільності, на ламанні хліба» (Діян. 2.42). «Ця тема повинна звернути увагу на час першої Церкви у Єрусалимі — час, коли Церква була єдиною. Також вона має звернути нашу увагу на чотири колони-стовпи життя Церкви і її єдності на початку існування. Це є наука апостолів, спільнота, євхаристія і молитва», — прокоментував один із відповідальних за проведення тижня молитов, отець-доктор Володимир Гринда із Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.

На кожний із восьми днів Тижня молитов, як розповів священик, приготовані читання Святого Письма, роздумування і молитва. Теми зокрема такі: Перша Апостольська Церква у Єрусалимі; Багато членів в одному містичному Тілі Христовому; Перебування у науці апостольській об’єднає нас; Різність наших обрядів, традицій виражає нашу єдність між собою у Христі; Служіння Євхаристії у надії; Уповноваження до дій у молитві; Жива віра у воскресіння; Покликані до служби об’єднання.

«Оскільки це екуменічна молитва, то рекомендовано, щоб парохи, якщо це не викличе непорозумінь серед прихожан, кликали на спільну молитву і священиків з інших Церков, що є на території їхніх парафій. Особливо на тих парафіях, в яких існували чи існують протиріччя з іншими конфесіями», — відповів о. Володимир на запитання про те, чи існують особливості проведення Тижня молитов за єдність християн, якщо, наприклад, греко-католицька парафія діє на одній території з парафією іншої конфесії.

До речі, Всесвітній екуменічний тиждень відбувається уже 43-й раз, а в Україні його проводять уп’яте.

Пояснюючи необхідність такої акції, о. Володимир зазначив: «Багато хто сьогодні серед католиків говорить: «Чому це ми повинні протягати руку до тих, які нас проклинали і нас зневажали? Чому це Папи Йоан ХХІІІ, Павло VІ, Йоан-Павло ІІ, Бенедикт XVI постійно просять нас про примирення і навіть самі беруть участь в екуменічних молитвах?» Це тому, що вони, Папи, добре усвідомлюють те, що апостол Петро отримав від Христа не тільки владу керувати — «пасти вівці», але й обов’язок «навертати апостолів», примирювати їх, дбати про єдність Церкви Христової, про що ми постійно можемо читати у різних папських енцикліках».

Джерела:

РІСУ


КРЕДО

Немає коментарів:

Дописати коментар