ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

понеділок, 16 грудня 2013 р.

16.12.2013р. Б. / «Ніколи не бійтеся ніжності»

«Різдво для мене - це надія і ніжність...». Інтерв'ю, яке Папа Франциск дав журналісту туринської газети «La Stampa» Андреа Торніеллі, починається з роздумів про сенс Різдва.

Бесіда з журналістом тривала півтори години, під час якої Папа Франциск говорив на теми страждання дітей і драми голоду в світі, відносин Католицької Церкви з іншими християнськими конфесіями, питань шлюбу і сім'ї, які будуть в центрі уваги майбутнього Синоду.

Це перше Різдво, яке відзначається у його понтифікат, і Папа Франциск, з властивою йому простотою, пояснює, як його слід святкувати: «Це зустріч з Ісусом, - говорить Святіший Отець. - Різдво - це зустріч Бога зі Своїм народом. А також це втіха, таємниця втіхи». Різдво, - пояснює Папа в інтерв'ю, опублікованому 14 грудня, - «говорить нам про ніжність і про надію». Папа закликав усіх християн не бути «холодною Церквою, яка не знає, куди йти і потрапляє в пута ідеологій і світського духу». Папа Франциск коротко і переконливо відповів на критику і стереотипи тих, хто бажав би баналізувати різдвяні свята: «Коли людина нездатна зрозуміти цю радість, або знаходиться в ситуації, яка не дозволяє йому це зробити, то він переживає це свято з світськими веселощами. Але між глибокою радістю і світськими веселощами є різниця». Далі Папа Франциск згадав про 50 річницю історичного візиту Павла VI на Святу Землю. Папа Франциск висловив бажання відправитися туди, щоби зустрітися, як він сказав, з «моїм братом Варфоломієм, Патріархом Константинопольським». Потім Папа торкнувся теми страждання невинних дітей, страждання, яке неможливо пояснити, і не залишається нічого іншого, як довіритися Богові, «довіритися Його погляду», - сказав Папа. І це страждання дітей видно також у трагедії голоду. Папа закликав прокинутися від байдужості і припинити чинити марнотратство. У цьому Папа дотримується соціального вчення Церкви, як він сам пояснив, пославшись на Evangelii Gaudium і на критику, з якою на нього обрушилися деякі кола. Журналісту, який запитав Папу, чи не ображений він на те, що його назвали «марксистом», Святіший Отець відповів, що ні: «Це помилкова ідеологія, але я знайомий з багатьма марксистами, які є хорошими людьми, і тому я не відчуваю себе ображеним».

Єдність християн є пріоритетом. Сьогодні, - сказав Папа Франциск, існує «екуменізм, який скріплюється кров'ю», і пояснив: у багатьох країнах християн вбивають без будь-якої різниці, до якої конфесії вони належать, але єдність - це благодать, яка повинна ще прийти.

Говорячи про можливість уділення таїнств для розлучених, які знову вступили в шлюб, Папа послався на лютневу консисторію і на майбутній надзвичайний Синод жовтня 2014 р., але підкреслив необхідність діяти з розсудливістю, щоби не ускладнюючи ситуацію, а проявляючи чесноти тим, хто має владу».

На питання про правильні відносини між Церквою і політикою, Папа відповів, що мова йде про відносини, які рухаються в різних напрямках і мають різні завдання, але вони обидві - Церква і політика - повинні сходитися в одному: у допомозі народу. «Політика благородна, - сказав Папа Франциск, цитуючи Павла VI, - вона є однією з вищих форм милосердя, і стає брудною, коли її використовують для угод». І на завершення Папа розмірковував про роль жінки в Церкві: слід цінувати і виявляти її кращі якості, а не «заганяти» в тісні рамки неправильного розуміння церковності, - сказав Папа Франциск.

Джерела: www.catholic-media.org

Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар