ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

вівторок, 18 грудня 2012 р.

18.12.2012р. Б. / Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (10.12. – 17.12.)


Вівторок. У вівторок главою Апеляційного суду Держави Ватикан призначили декана Трибуналу Римської Роти, 71-річного італійця, монсеньйора Pio Віто Пінто. До нього цю посаду займав один з аудиторів Роти на пенсії, якому вже виповнився 81 рік, іспанець, монсеньйор Хосе Марія Руїс Серрано.
 
10 грудня набуло чинності рішення Папи, що католицькі благодійні організації будуть в майбутньому більш тісно взаємодіяти з єпархіальними єпископами. Опублікований 1 грудня декрет під назвою «Через службу любові», має на меті зміцнити католицький профіль церковних або пов'язаних з Церквою установ.
 
У Китаї Конференція католицьких єпископів, лояльна до комуністичного режиму, скасувала призначення Таддеуса Ма Даціня допоміжним єпископом Шанхаю. Не визнана Ватиканом «Патріотична асоціація католиків Китаю» планує в майбутньому вимагати від усіх кандидатів у єпископи присяги на вірність державі. Секретар Конгрегації євангелізації народів архиєпископ Савіо Хон Тай Фай назвав «сумним» жест «так званої Конференції єпископів Китаю», яка «зловживає владою», звільняючи єпископа Тадеуса Ма Даквіна з посади єпископа Шанхайської архиєпархії.
 
Середа. У середу під час загальної аудієнції Папа Бенедикт XVI вів свої роздуми на тему Божого об’явлення, яке є свідченням Божої любові до світу та Його діяння у ньому. Вершиною цього об’явлення є прихід Єдинородного Сина у світ, в Якому Бог показав Своє обличчя та запросив людину іти за Собою. Етапи цього об’явлення можемо відчитати, насамперед, у Святому Письмі, і саме з цього випливає заклик Папи дедалі частіше брати в руки Біблію, особливо, у Році віри, як також «приділяти більше уваги читанням під час недільних Служб Божих», адже «це все становить цінну поживу для нашої віри». Папа звернув увагу на те, як етапи Божого об’явлення підсумовує Катехизм Католицької Церкви, розповідаючи про те, як Всевишній від самих початків запрошував людину до особливої єдності з Собою, не зважаючи на те, що вона втратила ці взаємини задля своєї слабкості. Бог заключив союз із Ноєм, покликав Авраама, сформував Свій народ через вихід з неволі та заключив з ним союз на Синаї. Через пророків провадив його шляхами надії на спасіння, і, врешті, у Христі звершилася повнота об’явлення, «задум Божого благовоління до нас».
 
12 грудня, після загальної аудієнції Святіший Отець опублікував своє перше повідомлення у соціальній мережі Twitter, яке було вступним привітанням: «Дорогі друзі, з радістю приєднуюся до вас у Тwitter. Дякую за ваше великодушне прийняття. Від щирого серця всіх благословляю». Присутність Святішого Отця у соціальній мережі Twitter набрала рекордно великої популярності: лише за 9 годин Бенедикт XVI зібрав на своєму акаунті 1.5 млн читачів. Повідомлення Бенедикта XVI можна читати англійською, німецькою, іспанською, португальською, польською, італійською, французькою та арабською мовами. «Бути в Twitter, особливо для Папи, за яким буде стежити величезна кількість людей з цілого світу, дає йому великі можливості. Це дозволить Понтифіку зацікавити релігійними питаннями велику кількість людей, які мають горизонти абсолютно далекі від Церкви або забули своє християнське коріння», - висловив свою думку кардинал Равазі в інтерв’ю одному з італійських видань.
 
Четвер. Посол Європейського Союзу при Святому Престолі Лоренс Аргімон-Пістре заявила про добрі відносини між ЄС і Святим Престолом. Вони базуються, на думку  дипломата, на щирому діалозі і на повазі взаємних інтересів.
 
13 грудня Бенедикт XVI прийняв вірчі грамоти у нових послів при Святому Престолі від Гвінеї, Сент-Вінсенту і Гренадіну, Нігерії, Замбії, Таїланду і Шрі-Ланки. У промові до дипломатів Папа звернув увагу на головні виклики сучасності. За словами Папи, справжня гідність людини має свою основу в моральному житті. Тому він закликав керівництва країн, які представляють нові посли, сприяти прогресу людства, сприяючи формуванню нових поколінь, заснованих на здоровій антропології та системі цінностей.
 
Святіший Отець Бенедикт ХVІ призначив Архиєпископа Зиґмунда Зімовского, Президента Папської Ради в справах душпастирства служби охорони здоров’я, своїм посланцем на ХХІ Всесвітній день хворого, головні урочистості якого будуть проходити 11 лютого 2013 року в німецькому Марійському санктуарії в Альтеттінґу під гаслом: «Іди і ти чини так само» (Лк 10,37).
 
П’ятниця. У п’ятницю, 14 грудня, Святіший Отець прийняв делегацію малого містечка Пескопеннатаро, що в італійському регіоні Молізе. Саме звідти цього року прибула 24-метрова ялинка, яка стоїть на площі Святого Петра у Ватикані. Папа зауважив, що в різних історичних періодах виникали спроби погасити це Боже світло, щоб «запалити обманні та ілюзорні спалахи», то розпочиналися періоди «позначені жахливим насильством над людиною». «Це тому, що коли намагатися викреслити Боже ім’я зі сторінок історії, то результатом є криві рядки, на яких навіть найблагородніші та найпрекрасніші слова втрачають своє справжнє враження».
 
Субота. Папа скерував телеграму-співчуття до свого нунція в Індії, з причини трагічної загибелі апостольського нунція на Березі Слонової Кістки, Архиєпископа Амброзе Мадта.
 
Неділя. Вже стало звичаєм, що під час Адвенту та Великого Посту Єпископ Риму відвідує парафії своєї єпархії. У неділю, 16 грудня, Папа завітав у східний міський мікрорайон Колле Пренестіно. Адвент є часом наполегливості та навернення, щоб приготуватися до Господнього приходу, але також – часом радості, «тому що очікування когось, кого любимо, є причиною радості», – сказав Бенедикт XVI на початку проповіді. Так, святий Павло закликає филипських християн «радіти у Господі». Чому? Тому що Господь близько! А в іншому посланні він каже, що ніщо нас не може відокремити від любові, яку Бог виявив у Христі. «Лише гріх віддаляє нас від Нього, але це фактор відділення, який ми самі вносимо у наші взаємини з Господом» – сказав Папа, додаючи, що «навіть і тоді, коли ми віддаляємося, Він не перестає нас любити й надалі залишається близько біля нас зі Своїм милосердям, з готовністю простити та знову прийняти нас у Своїй любові». Вітаючи зібраних парафіян, складаючи подяку всім, хто трудиться в душпастирстві та в служінні потребуючим, Папа побажав, щоб Рік віри, який переживаємо, став нагодою для подальшого розвитку катехизації на парафії. Звертаючись до молоді, він побажав, щоб юнаки і дівчата були активними учасниками нової євангелізації, зокрема, серед ровесників.
 
Цього ж дня перед молитвою «Ангел Господній» Понтифік знову говорив про Івана Хрестителя. До Христового Предтечі приходили люди та, відповідаючи на його заклики до навернення, запитували, що мають робити? Кожному з них св. Іван давав прості, зрозумілі відповіді. Він не вимагав іменем Бога чинити виняткові жести, але, насамперед, чесного виконання своїх обов’язків. Першим кроком до вічного життя завжди є виконування заповідей. Папа зазначив, що вказівки Предтечі завжди актуальні, і «навіть у нашому настільки складному світі справи виглядали би набагато краще, якщо б кожен дотримувався цих правил». З цього випливає заклик до молитви до Пресвятої Богородиці, щоб допомогла нам «приготуватися до Різдва, приносячи добрі плоди навернення». Після проказування молитви Бенедикт XVI звернувся до дітей, які принесли на благословення фігурки Дитятка-Ісуса для домашніх і шкільних шопок: «Найдорожчі, благословляючи фігурки Ісуса, які ви поставите до своїх шопок, від щирого серця благословляю кожного з вас та ваші родини».
 
Пропонуємо до вашої уваги послання Папи Бенедикта XVI з нагоди 46-го Всесвітнього Дня миру «Блаженні миротворці».


Джерело:    Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар