ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

вівторок, 13 листопада 2012 р.

13.11.2012р. Б. / Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (05.11. – 11.11.)


Понеділок. У понеділок, 5 листопада, Святіший Отець попрощався з послом США при Святому Престолі Мігелем Діасом, який закінчив свою дипломатичну місію у Ватикані.
 
Прелатом-богословом Конгрегації у справах канонізації Папа Бенедикт XVІ призначив о. Кармелло Пелегрина, який досі був релятором цієї ватиканської дикастерії.
 
Цього ж дня Папа Бенедикт XVI надіслав вітальну телеграму новообраному Главі Коптської Православної Церкви єпископові Тевадросові.
 
Також у понеділок Понтифік прийняв на приватних аудієнціях трьох нових послів: посла Нігерії Френсіса Чуквуемека Океке, посла Австралії Джона Ентоні МакКарті та посла Колумбії Германа Гардона Гуттієреза.
 
В понеділок у Ватикані розпочався розгляд судової справи Клаудіо Шарпеллетті. Комп’ютерного техніка, що працює у Держсекретаріаті Ватикану, звинувачено у допомозі і співучасті в крадіжці конфіденційних документів. У суботу комп’ютерного техніка було визнано винним у тому, що перешкоджав проведенню розслідування у справі витоку конфіденційної інформації у Ватикані (т.зв. Vatileaks) та винесено вирок два місяці умовного ув’язнення. Окрім того, Шарпеллетті має покрити усі фінансові витрати судового розслідування.
 
Вівторок. Папа Бенедикт XVI надіслав телеграму співчуття Болгарській Православній Церкві з приводу відходу до вічності її Предстоятеля Патріарха Максима, який упокоївся в Бозі у вівторок, 6 листопада 2012 р., на 99-му році життя.
 
6 листопада в римському університеті «LUMSA» відбулась зустріч, в якій взяв участь о. Федеріко Ломбарді. Голова прес-служби Ватикану відзначив важливість інформаційної прозорості в Церкві як обов'язкового чинника.
 
Середа. У середу на загальній аудієнції Папа говорив про віру в сучасному світі. Понтифік запевнив, що «будь-яке прагнення, яке виявляється у людському серці, є відлунням того фундаментального прагнення, яке ніколи не було повністю задовільнене», тобто прагнення Бога. «Ми мусимо пам’ятати про те, що також і в наші часи, на перший погляд нечуттєві до трансцендентного виміру, можливо відкрити шлях до справжнього релігійного сенсу життя, що показує, наскільки дар віри не є абсурдним, не є ірраціональним», – сказав Бенедикт XVI, запропонувавши своєрідну «педагогіку прагнень», яка складається принаймні з двох аспектів. По-перше, навчитися зазнавати справжньої радості в усіх життєвих вимірах. А другий – ніколи не зупинятися на тому, що вже досягнуто. «Власне, найсправжніші радості здатні пробудити в нас цей здоровий неспокій, який спонукає бути вимогливішими, бажати глибшого та вищого добра, дедалі ясніше усвідомлюючи, що жодна із проминаючих речей не зможе наповнити наше серце», – підкреслив Папа.
 
Після загальної аудієнції Святіший Отець закликав не шкодувати жодних зусиль в пошуках миру для Сирії. Також Папа додав, що бажає засвідчити «свою та всієї Церкви солідарність населенню Сирії та духовну близькість християнським спільнотам країни», тому відправляє до Лівану в якості свого представника кардинала Роберта Сару, главу Папської Ради «Cor Unum». Кардинал Сару перебував у Лівані з 7 по 10 листопада. Там він зустрівся з Пастирями та вірними сирійських Церков, відвідав деяких біженців, що походять з цієї країни та очолив засідання координаційної ради католицьких доброчинних інституцій.
 
7 листопада у Прес-центрі Святого Престолу проінформували про призначення нового директора Відділу фінансової інформації. Ним став швейцарський юрист Рене Брульхарт.
 
У повідомленні, скерованому до Конференції католицьких єпископів Філіппін через Апостольську нунціатуру в Манілі, Святий Престол заявив, що не визнає Римо-католицьку спільноту папи Лева XIII і Бразильську католицько-Апостольську Церкву в якості законних католицьких церковних організацій. Розкольницькими є особи або групи, які відокремлюються від Церкви, відмовляючись підкорятися Понтифіку або церковній  єрархії
 
Четвер. У четвер Папа Бенедикт XVI прийняв учасників пленарної сесії Папської Академії наук, що відбувалася від 5 до 7 листопада. Звертаючись до зібраних Понтифік зауважив, що віра та наука потрібні для того, щоб будувати культуру пошани до людини.
 
8 листопада Бенедикт XVI направив телеграму співчуття на адресу Конференції Єпископів Гватемали у зв'язку із землетрусом, який обрушився на південний захід країни. Папа запевнив у своїй молитві за загиблих і духовній  близькості з постраждалими та їхніми сім'ями.
 
Також цього дня Папа Бенедикт ХVI надіслав спеціальне послання на ім'я Архиєпископа Станіслава Зваленського, глави Конференції єпископів Словаччини. У ньому Святіший Отець висловив свою вдячність за «сильну церковну єдність», яку проявили словацькі єпископи після «хворобливих подій», пов'язаних з ситуацією Архиєпископа Роберта Безака, який у липні 2012 р. був звільнений від управління Трнавською архиєпархією.
 
П’ятниця. Навчання Бенедикта ХVI з'явиться на платформі «Twitter». Отець Федеріко Ломбарді, глава Прес-служби Святого Престолу, заявив, що це відбудеться швидше за все до кінця поточного року.
 
9 листопада Святіший Отець зустрівся з учасниками Генеральної асамблеї Інтерполу, Міжнародної організації кримінальної поліції, яка завершилася в Римі. Папа підкреслив, що Церква і Апостольська Столиця завжди підтримували і будуть підтримувати діяльність тих, хто бореться зі злочинністю.
 
9 листопада на приватній аудієнції Папа Бенедикт ХVI прийняв нового посла Сербії при Апостольській Столиці Мірка Єліча, котрий вручив Понтифіку ввірчі грамоти.
 
Префект Конгрегації євангелізації народів кардинал Фернандо Філоні від 6 листопада перебував з візитом у Нігерії. З нагоди сотої річниці прибуття перших місіонерів на територію, де сьогодні розташоване місто Оверрі, кардинал Філоні передав місцевим католикам послання Бенедикта XVI, яке зачитав 10 листопада.
 
Святіший Отець призначив нового секретаря Конгрегації Католицької Освіти. Ним став колишній підсекретар цієї ж дикастерії, 62-річний о. прелат Анджело Вінченцо Дзані, якого Папа одночасно призначив Архиєпископом.
 
Субота. 10 листопада у Ватикані Папа Бенедикт XVI зустрівся з членами італійської «Асоціації св. Сицилії». Папа підкреслив, що хороша музика полегшує сприйняття Божого Слова і додає псалмам і біблійним співам велику комунікативну силу.
 
Папа Бенедикт XVI оприлюднив послання Motu proprio (за власною ініціативою) «Latina Lingua» про просування і вивчення латинської мови в Церкві. У документі Папа нагадує, що латина завжди займала чільне місце в Католицькій Церкві і високо цінувалася Римськими Папами, які просували її вивчення і поширення. Латинська стала мовою Церкви, здатною звіщати Євангеліє на універсальному рівні.
 
Неділя. В неділю перед молитвою «Ангел Господній» Святіший Отець прокоментував уривки зі Святого Письма, в яких розповідається про вдів: вдову із Сарепти, до якої був посланий пророк Ілля та вдову, яка кинула до скарбниці храму дві лепти. Папа пояснив, що в давнину вдовиний стан вже сам собою означав умови крайньої бідності, проте в Біблії ми бачимо, що об’єктивний стан бідності ще недостатній, Бог завжди очікує нашої вільної згоди на віру, що виражається через любов до Нього і до ближнього», – наголосив Папа, пояснюючи, що ніхто не є настільки бідним, щоб не змогти щось дати іншому. «Обидві сьогоднішні вдови виявляють свою віру, здійснюючи жест милосердя: одна щодо пророка, а інша – складаючи пожертву. Таким чином вони підтверджують нерозривну єдність між вірою та любов’ю, між любов’ю до Бога і до ближнього», - сказав Папа. На завершення Понтифік побажав: «Досконалим прикладом людини, яка жертвує себе усю, довіряючи Богові, є Пречиста Діва Марія; з цією вірою Вона сказала ангелові Своє “так”, приймаючи Господню волю. Нехай Марія допоможе кожному з нас під час цього Року віри зміцнити довір’я до Бога та Його слова».
 
Увечері 11 листопада в Сикстинській капелі відбувся концерт у межах ХІ фестивалю сакральної музики. На ньому був присутній також і Святіший Отець Бенедикт XVI, оскільки під час концерту у виконанні Папської музичної капели провучав музичний твір «Літургія Святого Року», автором якої є рідний брат Понтифіка, священик і композитор Георг Ратцінгер.
 
 
Пропонуємо ознайомитись із програмою Папи Бенедикта XVI на найближчі місяці.
 


Джерело:   Воїни Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар