ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

вівторок, 10 травня 2011 р.

10.05.2011р. Б. / Літургію російського патріарха у Харкові відвідали менше людей, ніж очікували

кіріла

Харків – Візит глави Російської православної церкви Кирила до Харкова не дав ефекту, на який сподівалися представники російського православ’я. Так вважають деякі релігієзнавці. На літургію, яку Кирило відправив на головній харківській площі, зібралося вдесятеро менше людей, ніж очікували – не допомогла навіть реклама, розвішана по всьому місту.

Близько десяти тисяч людей зібралися на урочисту літургію, яку відправив Московський патріарх Кирило у Харкові. Це вдесятеро менше, аніж очікували.

Богослужіння відбулося на майдані Свободи, поруч із пам’ятником Леніну, який спочатку вирішили сховати під непрозорою тканиною, а потім, через протести комуністів, залишили як є. Сцену, на якій правили службу, прикрасили банерами з зображеннями ікон.

Уже сьогодні на цьому ж помості пройдуть урочистості до Дня перемоги. Вінки до меморіалу Слави в Лісопарку російський патріарх поклав іще в неділю. Після хвилини мовчання глава РПЦ закликав не зазіхати на пам’ять про війну «шкідливими вигадками, убогими, карикатурними та образливими нападками».

кіріла

Патріарх Кирило пробув у Харкові два дні. Він приїхав, щоб привітати з 90-річчям митрополита Харківського та Богодухівського УПЦ (МП) Никодима, якому він вручив церковний орден преподобного Серафима Саровського I ступеня.

Урочистості на честь ювіляра відбувалися в театрі опери та балету. За день до цього суд заборонив Партії регіонів та ВО «Свобода» влаштовувати під його стінами будь-які вуличні акції. Щоправда, свободівці театралізовану виставу-протест таки провели, але у саду імені Шевченка і нечисленну.

Про «розділене» українське православ’я

Звертаючись із промовою до харківського митрополита та вірян, які приїхали на літургію навіть із районів області, Московський патріарх багато говорив про історію православ’я. Згадав і про поділ в український церкві.

«Я хотів би щиро подякувати Вам… за землю українську, за православ´я українське, на жаль, іще розділене, але яке по суті перебуває під вашим омофором», – сказав він митрополитові.

«Тому що й ті, хто помиляється, й ті, хто поза спілкуванням, усі є дітьми української православної церкви і вірять, що з часом Господь поєднає розділене і збере розточене, щоб із усією силою проявилося духовне життя українського народу і щоб на цю силу могло спиратися і суспільство, і держава», – сказав глава РПЦ.

Спроба зміцнити позиції

Експерти з релігії пов’язують український «вояж» Московського патріарха з його наміром зміцнити свої позиції. Щоправда, поки, на думку релігієзнавця Ігоря Розсохи, ефект від цього візиту «дорівнює нулю».

«Із погляду політики патріарх Кирило намагається привчити, що він тут чимось розпоряджається. Як на мене, в цьому є великі негативні нюанси. Що трохи дратує, це те, що його всіляко зустрічали лайт-бокси. Але їх намагалися робити підкреслено політкоректними, і про Никодима, і про Володимира, і про Кирила на рівних. Я не знаю, чи можна собі уявити лайт-бокси, присвячені іншим релігіям в Україні», – сказав Ігор Розсоха.

Джерела, наближені до організаторів візиту Московського патріарха, тим часом не виключають можливості візиту глави РПЦ і до Львова.

Попереднього разу він відвідував Україну щойно наприкінці квітня, на роковини Чорнобиля.

Юлія Журавльова

Джерела:

Радіо Свобода


Мандрівники Христа Царя

Немає коментарів:

Дописати коментар