ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

пʼятницю, 26 листопада 2010 р.

Святий священномученик Йосафат архиєпископ Полоцький

Святий Йосафат

Св. Йосафат - великий син волинської землі, найбільший Святий українського народу й Христової Церкви, за єдність якої він пролив свою кров і віддав життя.

Народився Йосафат у давньому княжому місті Володимирі-Волинському близько 1580 року від праведних батьків Гавриїла та Марії Кунцевичів. Під час Хрищення нада­ли хлоп'яткові ім'я Іван. Його батько був знатним міщанином - купцем і радником міста. Івась виховувався під дбайливим доглядом побожної матері. Під її проводом він навчився читати по рукописному Часослові; потім пішов до школи при парафіяльній церкві.

З раннього дитинства в малого Івася проявилися чесноти доброти та побожності. Якось, вдивляючись в ікону розп'ятого Христа, Івась запитав свою матусю: "Хто це?" Побожна мати відповіла, що це образ Богочоловіка - Ісуса Христа, який зійшов з неба на землю, щоб відпокутувати за наші гріхи і нас спасти. В ту ж мить Івась відчув нена­че вогонь - це запалала в його серці любов до Бога і безсмертних людських душ. Відтепер хлопець бажав бути тільки в церкві, тому ніколи не пропускав церковних богослужінь. Згодом це ба­жання визріло у прагнення посвятити себе Богові всеці-ло, бути при тім, що Боже. Ось чому ще з ранніх літ він порвав із зіпсованим світом та його принадами.

Батьки, бажаючи забезпе­чити своєму синові певну майбутність, віддали його 1595 року в науку до багатого купця Якинта Попови­ча, міського радника у Віль­но, столиці Великого Литовського князівства, до складу якого входила тоді Волинська земля. Якинт вподобав собі спокійного, працьовитого, по­божного юнака і згодом не крився з думкою віддати за нього свою дочку, спадкоємицю всього свого майна. Але, як виявилось, молодий Кунцевич і не думав про земні блага. Він іґнорував веселі товариства з ровесниками чи дівча­тами, а йшов радше до церкви на богослужіння; проводив свій час в духовних роздумах і зачитувався церковними книгами.

Вільно було своєрідним центром усяких сект та єресей, що напливали сюди головно з Німеччини; а крім того, воно перетворилось на місто розпусти і всілякого нехтування мо­ралі. Іван опинився серед різного роду спокус: як проти віри, так і проти моралі. Але він не залишав молитви. Як тільки лишалось трохи вільного часу, читав духовні книжки або йшов до церкви.

У монастирській церкві Пресвятої Тройці Іван Кунце-вич добровільно виконував обов'язки паламаря, допомагаючи старенькому парохові. Часто відвідував також монастир, маючи там доступ до церковних книг, з яких любив передусім Часослов і Требник. У Вільно саме в той час була архімандрія, яка згодом стала осередком усіх Василіянських монастирів у Литві й Білорусі.

В той час по всій Україні почалася релігійна війна, спри­чинена з'єдиненням Української Церкви з Римською. Не міг знати тоді 16-річний Кунцевич, де правда, не мав до кого вдатися за порадою... Але праведні й святі люди зав­жди йдуть прямою дорогою. Так вчинив і цей юнак. Він вдався до найкращого порадника - Господа Бога з ревною молитвою. "Господи, навчи мене путі твоєї, щоб я ходив у твоїй правді" - кликав він і благав словами псалмоспівця (Пс 86: 11).

І Господь не покинув свого обранця, просвітив його, за­спокоїв і дав потрібні сили, щоб подолати всі труднощі...


Святий Йосафат

Релігійно-пізнавальний фільм "Апостол єдності і віри" оповідає про життя і діяльність святого священомученика, Архиєпископа Полоцького і Витебського, Йосафата Кунцевича...

Автори фільму Оксана Гайова, Володимир Чемес. Режисер Оксана Гайова. Режисер нової редакції фільму Володимир Чемес.

У фільмі використані документи та відеоматеріали:

Центрального Державного Історичного Архіву України, м. Львів;

Українського Національного Музею, м. Львів;

Львівського музею історії релігії, Історичного музею, м. Львів;

Телевізійного відділу прес-бюро УГКЦ.


У фільмі використано фрагменти музичних творів:

Д. Бортнянського, А. Моцарта, С. Рахманінова, П. Чайковського;

Хорали у виконанні Білоруського державного камерного хору.

Нову редакцію та відновлення фільму здійснено у 2004 році Місією

"Постуляційний центр беатифікації й канонізації святих УГКЦ


(Апостол єдності і віри) Apostol yednosti i viry.avi, 151,697 Mb, ukr, 30 min, divx, 352 x 288 (11:9), 0x0055 (ISO MPEG-1 Layer3), 44100 Gc, Sterео, 64 Кbit/s


Переглянути фільм:


Немає коментарів:

Дописати коментар