ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 6 жовтня 2018 р.

05.10.2018р. Б. / В Івано-Франківську освятять унікальну церкву

7 жовтня, у неділю, у день, коли Свята Церква вшановує Пресвяту Богородицю – Царицю Вервиці, в Івано-Франківську відчиняє двері унікальна церква Пресвятого Серця Христа Чоловіколюбця і Блаженних Священномучеників Єпископів Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка.

Церква Пресвятого Серця Христа Чоловіколюбця і Блаженних Священномучеників Єпископів Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка – не просто храм. Це – неповторний витвір сучасної української сакральної архітектури, який поєднав у собі елементи гуцульсько-бойківського храмобудівництва із сучасними урбаністичними технологіями. Його оригінальний проект створили архітектори і конструктори Львівської Політехніки на чолі з професором Олегом Боднаром, про це у соцмережі повідомив  Ігор Пелехатий, передають "Вікна".

Церква Пресвятого Серця Христа Чоловіколюбця і Блаженних Священномучеників Єпископів Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка – це також храм-пам’ятник нескореній Греко-Католицькій Церкві. Він посвячений Найсвятішому Серцю Христовому, під покровом якого Церква пережила півстоліття жорстоких комуністичних переслідувань у катакомбах та стала провісницею Незалежної України. Він водночас посвячений трьом героям віри, які не скорилися перед безбожним богоненависним режимом і вибрали шлях мучеництва, мужньо пройшовши аж до кінця Хресною Дорогою Ісуса Христа та ставши вражаючим прикладом до наслідування. Це апостол Прикарпаття, Блаженний Священномученик Григорій Хомишин, Єпископ Станиславівський, який понад сорок років, з 1904-го по 1945-й, ревно трудився на духовній ниві краю, а також два його учні, Єпископи Переслідуваної Греко-Католицької Церкви, Блаженні Священномученики Симеон Лукач та Іван Слезюк. 

Прикарпатців запрошують у неділю, 7 жовтня, об 11:00 на, урочисту подію – архієрейське освячення унікальної церкви Пресвятого Серця Христа Чоловіколюбця і Блаженних Священномучеників Єпископів Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка, що по вул. Ленкавського в Івано-Франківську.

пʼятницю, 5 жовтня 2018 р.

05.10.2018р. Б. / У львівському храмі Всіх cвятих українського народу стартує благочинна акція на підтримку потребуючих

6 жовтня 2018 року у храмі Всіх святих українського народу у Львові розпочнеться щорічна доброчинна акція. Її мета – підтримати та реалізувати найкращі парафіяльні проекти, пов’язані з благодійністю. Триватиме ініціатива до 20 жовтня.

Зібрані цього року кошти використають на проект благодійної спільноти «Карітас» та програми «FoodBank – Їжа кожному». Йдеться про ремонт та облаштування приміщень, в яких зберігатимуть продукти та одяг для потребуючих.

Є визначені розміри пожертв – це 20, 50, 100, 200, та 500 грн.

Благодійні внески щодня прийматимуть у захристії храму, а після кожної недільної Літургії їх можна передати молоді «Марійської дружини» при вході до храму.

По завершенні ремонту та облаштуванні приміщень відбудеться урочиста посвята та відкриття.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://velychlviv.com

четвер, 4 жовтня 2018 р.

04.10.2018р. Б. / У Києві відбудеться форум «Відкриті двері УГКЦ», присвячений пам'яті Блаженнішого Любомира (програма+VIDEO)

У неділю, 4 листопада, у Києві в рамках ІІІ Всеукраїнського з’їзду мирян УГКЦ відбудеться форум «Відкриті двері УГКЦ», який присвячений пам'яті Блаженнішого Любомира. Цей захід — ще одна спроба створити майданчик, щоб представити нашу Церкву як живу і діяльну боголюдську установу в суспільстві. Місце проведення: Патріарший собор Воскресіння Христового та Міжнародний виставковий центр.

«Мета форуму — представити УГКЦ з різних сторін, тобто не закриту в храмах (тільки на молитві), а показати передусім Церкву, яка багата на різноманітні мирянські спільноти, організації та інституції, яка працює серед різних категорій людей у суспільстві», — підкреслив о. Василь Білаш, голова Комісії у справах мирян УГКЦ.

«Під час форуму проходитиме серія різних панельних дискусій: сучасні методи освіти і виховання, медіа і Церква, соціально-відповідальний бізнес, морально-етичні виклики і небезпеки, які ми спостерігаємо, тощо», — додав він.

Як повідомляють організатори, під час форуму потрібно виконати певні цілі та завдання: представити різного роду спільноти, організації, інституції та установи УГКЦ, створити середовище комунікації для обміну досвідом між учасниками форуму, сформувати каталог “Відкриті двері УГКЦ”, провести панельні дискусії на актуальні теми і виклики, які стоять перед Церквою в сучасному суспільстві, та розробити відповідні звернення.

«Приходь! Сьогодні майбутні зміни творяться разом!» —наприкінці наголосив та закликав до активної участі в заході о. Василь Білаш.

Програма форуму 
«Відкриті двері УГКЦ»

11:00 – Божественна Літургія очолена Патріархом Святославом
13:00 – Обід (фуршет)
Виставки та презентації (стенди, слайди, мультимедійна інформація): інституції та комісії УГКЦ, мирянські рухи та організації УГКЦ, історія УГКЦ, виставка робіт дітей форуму «Святі – очима дітей», презентація молитовника для незрячих із шрифтом Брайля (катехитична комісія УГКЦ), презентація видань УГКЦ (зокрема посібника «Покликані до спільноти»).
14:00 – Відкриття Форуму «Відкриті двері УГКЦ»
14:15 – Свідчення про святість сьогодні: у сім’ї і родині, на парафії і Церкві, на навчанні та роботі, у суспільстві та різних середовищах
Обговорення питань: передавання віри, формації і служіння
15:10 – Флешмоб, презентації, спілкування
16:00 – Панельні дискусії:
  • Формація і апостолят мирян сьогодні (модель КА)
           Модератор – о.Володимир Мальчин
  • Вихованню - Так! : родина, школа, неформальна освіта, Церква і духовний супровід 
           Модератор – с. Христофора Буштин
  • Церква і суспільство: соціальна діяльність УГКЦ, капеланства
           Модератор: п.Григорій Селещук
           Доповідачі: о.Андрій Нагірняк, п.Андрій Васькович
  • Соціально-відповідальний бізнес
            Модератор: п. Зиновій Свереда
            Доповідачі: Руслана Лижичко
  • Сучасні медіа і Церква
            Модератор: о. Ігор Яців
  • Суспільно-політичні і моральні виклики сьогодні
            Модератор: о. Олекса Петрів
17:30 – Проголошення резолюції та дорожньої карти ІІІ З’їзду мирян УГКЦ
17:40 – Молитва на завершення Форуму та закриття ІІІ З’їзду мирян УГКЦ

Зареєструватися на подію можна за посиланням: https://www.facebook.com/events/293448677895005/
На участь у панельних дискусія можна зареєструватися тут: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLysdqjnxzcjz0ZnFCdOOMgHA2K4wzDWWxDlNTX1wFxJGQZQ/viewform
Інформація для каталогу «Відкриті двері УГКЦ» (для презентацій): https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd9eZ-TQJRFrh27Wq_A42Csn6EmuxDQ8pe4661yFfnVhzakBQ/viewform


середу, 3 жовтня 2018 р.

03.10.2018р. Б. / Міжнародна наукова конференція «У невтомних пошуках правди…» − присвячена о. Атанасію Великому ЧСВВ (+програма)

9-10 листопада відбудеться міжнародна наукова конференція «У невтомних пошуках правди…», присвячена 100-літтю від дня народження о. д-ра Атанасія Великого, ЧСВВ (1918-1982рр.).

Атанасій Григорій Великий – відомий український церковний діяч й науковець. Він знаний як історик Церкви, археограф, отець ІІ Ватиканського Собору та Протоархимандрит Василіянського Чину. Саме тому, наукова подія, яка буде відбуватися у Львові та Брюховичах, має на меті показати та глибше дослідити особу о. Атанасія та його внесок у різні ділянки суспільного й церковного життя українського народу.


Організатори конференції – Історичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка та Василіянський інститут філософсько-богословських студій імені митрополита Йосифа Велямина Рутського.


Програма

9 листопада 2018 р.
  • Львівський національний університет імені Івана Франка
  • (м. Львів, вул. Університетська 1, актова зала)
  • Початок о 10.00
о. Єронім Грім, ЧСВВ, віце-ректор Василіянського інституту філософсько-богословських студій ім. Йосифа Велямина Рутського, Львів-Брюховичі, «Життєвий шлях о. Атанасія Великого, ЧСВВ»

д-р Ігор Скочиляс, проректор Українського Католицького Університету, Львів, «Отець Атанасій Великий та римська археографічна школа отців Василіян»

dr. Riccardo Burigana, професор історії екуменізму Інституту екуменічних студій, Венеція, «La partecipazione di padre Atanasio Welykyi al Concilio Vaticano II» (Участь о. Атанасія Великого у Другому Ватиканському соборі)

єп. Діонисій Ляхович, ЧСВВ, апостольський візитатор для українців греко-католиків у Італії, Рим, «Виховничо-духовний вимір проводу Чину в писаннях отця Атанасія Великого»

10 листопада 2018 р.
  • Василіянський інститут філософсько-богословських студій ім. Йосифа Велямина Рутського
  • (смт Брюховичі, вул. Широка, 6, конференційна зала)
  • Початок о 10.00

о. Діонисій Заведюк, ЧСВВ, Генеральний секретар Василіянського чину святого Йосафата, Рим, «Діяльність о. Атанасія Великого, ЧСВВ, як головного настоятеля (протоархимандрита) Василіянського Чину Святого Йосафата (1963-1976 рр.)»

Аєп. Циріл Васіль, ТІ, секретар Конгрегації Східних Церков, Ватикан, «Візія можливості заснування нових патріархатів у документі ІІ Ватиканського собору «Orientalium Ecclesiarum». Внесок о. Атанасія Великого, ЧСВВ»

с. Ореста Боршовська, СНДМ, докторант церковної історії Папського Григоріянського Університету в Римі, «Значення особи отця Атанасія Великого, ЧСВВ для Згромадження сестер Служебниць Непорочної Діви Марії»

о. Терентій Тертула, ЧСВВ, докторант літургіки Папського університету св. Ансельма в Римі, «Інтерпретація ІІ Ватиканського собору о. Атанасія Великого в контексті пособорового життя Василіянського чину: літургійна перспектива».

Прес-служба osbm.in.ua

вівторок, 2 жовтня 2018 р.

02.10.2018р. Б. / Папа: святість – це шлях реформи Церкви

Кожен християнин покликаний до святості. Це шлях, який долаємо в дусі любові, внутрішньої тиші та героїзму зовнішньої тиші. «До цього надихає приклад блаженного Антоніо Розміні», – наголосив Папа, приймаючи членів Згромадження, яке він заснував.

«Інститут Милосердної Любові», Згромадження, членів якого називають Розмініянами, засноване 1828 року блаженним Антоніо Розміні, проводить у Римі свою Генеральну Капітулу. Пізніше він заснував також і жіночу гілку цього чернечого Згромадження.

Приймаючи 1 жовтня 2018 р., учасників  Капітули, Святіший Отець підкреслив, що святість не є чеснотою, призначеною для небагатьох, чи в особливі хвилини існування. «Всі можуть жити щоденною вірністю християнському покликанню, зокрема,  – богопосвячені особи… Святість – це шлях справжньої реформи Церкви, яка, як на це вказував блаженний Розміні, перетворює світ мірою того, як реформує себе саму».

Любов – це найвища чеснота, як стверджував святий Апостол Павло, і на його слова спирався блаженний Розміні, називаючи своє чернече Згромадження «Інститутом Милосердної Любові». Він вказував, що кожен християни покликаний до святості. Це шлях, який долаємо в дусі любові, внутрішньої тиші та героїзму зовнішньої тиші.

Будьте людьми, з руками, простягненими до терплячих

«Ваша апостольська присутність простягається на Індію, Танзанію та Кенію, як також на США та Європу, – сказав Папа Франциск до учасників Генеральної Капітули Розмініянів. – Заохочую вас бути людьми, з руками, завжди простягненими до страждаючих, несучи їм допомогу у вірі й милосердній любові… Нехай же неминучі труднощі вас не знеохочують, але спонукають дедалі більше довіряти Господеві, щоб з радістю й надією далі вести місію, яку Він вам довірив. Нехай же Святий Дух вчинить вас живим знаряддям всеохоплюючої любові в Церкві та в усьому світі,» – сказав на закінчення Його Святість, уділяючи Апостольське благословення. 

Джерело:  Воїни Христа Царя

понеділок, 1 жовтня 2018 р.

01.10.2018р. Б. / Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Апостолом та Євангелієм

Флп.1,1–7:  «Дякую Богові моєму щоразу… за участь вашу в Євангелії від першого дня і досі»

Наше християнське життя починається тоді, коли ми для себе усвідомимо важливість Доброї новини, цього Євангелія, яке приніс Ісус Христос своїм приходом на землю. І все наше християнське життя – це відповідь на цю Божу пропозицію, яку Він дає нам у Добрій новині. Не лише одноразова наша відповідь, не один раз пережите нами покаяння, а відповідь через усе наше життя, у кожній його хвилі. 

Кожен наш вчинок, кожне наше слово, навіть кожна наша думка – має нас провадити до участі в житті Євангелієм. Так ми стаємо причасниками цієї Доброї новини, так ми щохвилини вибираємо: бути далі з Богом, чи ні. Тому в кожній хвилині нашого життя ми або стаємо учасниками цієї Доброї новини, або ні. Прагнім бути витривалими, щоб ні на хвилину не охолонути, не забути ті перші наші кроки до Господа, а одночасно з щораз більшою любов’ю до Нього казати «так»!

***
Лк.4,37-44:  «Я маю й іншим містам звіщати Добру Новину про Царство Боже»

Наше християнство дуже часто є індивідуальне: я маю особисті стосунки з Богом, ходжу до сповіді, молюся… Однак чи ми усвідомлюємо, що Бог є для всіх нас Отцем? Ми ж є Його діти, і кожна людина, яка живе на землі, є Божою дитиною. Моє християнське життя не є лише моїм особистим – воно стосується мого ближнього, мого брата й сестри в Христі. Ми відповідальні за те, щоб навчати про Отця і звіщати Добру Новину кожній людині. 

Погляньмо кожен на своє життя: чи багато ми говоримо про Бога в наших щоденних життєвих обставинах? Якраз навпаки: ми соромимося, вважаємо, що не випадає якось про це розмовляти, хвилюємося і переймаємося, що про нас подумають. Але ж найперше варто було б подумати, що ці люди, які нас оточують, наші в Бозі браття і сестри, не знають про свого Отця і, може, підсвідомо очікують, що ми звістимо їм про їхнього Небесного Батька.

+ВЕНЕДИКТ

Джерело:   ДИВЕНСВІТ. КАЛЕНДАР

неділю, 30 вересня 2018 р.

30.09.2018р. Б. / Папа закликає у жовтні молитися на вервиці за Церкву

Ватиканський прес-центр повідомив про заклик Папи Франциска до всіх вірних протягом жовтня щодня молитися на вервиці за Церкву.

«Святіший Отець вирішив запросити всіх вірних в усьому світі щодня молитися вервицю протягом усього Марійського місяця жовтня, і, таким чином, єднаючись як Божий люд в сопричасті й покаянні, просити Пречисту Діву Марію та Архангела Михаїла захистити Церкву від диявола, який завжди намагається відділити нас від Бога і розділити нас». Про це йдеться в повідомленні Ватиканського прес-центру, опублікованому в суботу, 29 вересня 2018 року.

В ньому зазначається, що напередодні свого візиту до Балтійських країн Папа Франциск звернувся з проханням до о. Фредеріка Форноса, Т.І., директора Всесвітньої мережі молитви в наміренні Папи, поширити цей заклик серед вірних, запрошуючи їх завершувати молитву на вервиці давнім Марійським благанням «Під Твою милість» та молитвою до св. Архангела Михаїла, що захищає нас і допомагає в боротьбі зі злом.

Під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» 11 вересня 2018 р., Папа Франциск наголосив, що молитва – це сильна зброя проти диявола, «великого обвинувача», «що блукає світом, шукаючи, кого б звинуватити». Тільки молитва може його перемогти. В заяві зазначається, що Східні Отці та святі всіх християнських традицій радили в хвилини духовної тривоги шукати захисту під покровом Пречистої Діви Марії, промовляючи молитву «Під Твою милість»:
«Під Твою милість прибігаємо, Богородице Діво. Молитвами нашими в скорботах не погорди, а від бід визволи нас, єдина Чиста й Благословенна».

«Папа Франциск просить усіх вірних світу, – читаємо далі в повідомленні, – молитися словами цього прохання, щоб Пречиста Діва Марія взяла Церкву під Свій покров, щоб захистила її від напастей лукавого, великого обвинувача, і, одночасно, допомагала їй дедалі більше усвідомлювати провини, помилки й зловживання, вчинені в теперішньому і в минулому, та без жодного вагання боротися, аби зло не перемогло».

Папа Франциск висловив також прохання протягом усього місяця жовтня після молитви на вервиці проказувати молитву до св. Архангела Михаїла, яку уклав Папа Лев ХІІІ:  
«Святий Михаїле, Архангеле, захищай нас у боротьбі: будь нашим захисником проти напастей і підступів диявольських. Покірно просимо, нехай Бог його подолає і Ти, о Князю Небесного Воїнства, Божою силою скинь у пекло сатану і злих духів, що блукають світом для знищення душ. Амінь».