ЛЮБОВ


ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ! (І Кор.13,4-8)

суботу, 2 березня 2013 р.

02.03.2013р. Б. / Розпорядок богослужінь похорону владики Юліяна Вороновського


28 лютого, о 18.35, на 77-му році життя, 45-му році священства, 27-му році єпископства відійшов до вічності Владика Юліан (Вороновський), вислужений єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії.
 
Пригадуємо, що 17 лютого Владику Юліана прооперували і він знаходився у реанімаційному відділені Львівської обласної лікарні.
 
Розпорядок похоронних відправ:
 
м. Дрогобич
 
П’ятниця, 1 березня:
01.15 – виставлення тіла у Катедральному Соборі Пресвятої Трійці.
18.00 – Парастас. Читання Євангелія.
 
Субота, 2 березня:
12.00 – Божественна Літургія за упокій архиєрея. Читання Євангелія.
18.00 – Відспівання Чину архиєрейського похорону. Читання Євангелія.
 
Неділя, 3 березня:
18.00 – Відспівання Чину архиєрейського похорону. Читання Євангелія.
 
Понеділок, 4 березня:
10.00 – Соборова архиєрейська Божественна Літургія. Останнє цілування. Похоронна процесія м. Дрогобичем до храму Преображення Господнього (вул. Стрийська, 173). Громадська панахида. Перевезення тіла до Святоуспенської Унівської лаври.
 
с. Унів
18.00 – виставлення тіла в Лаврі. Відспівання монашого похорону. Читання Євангелія.
 
Вівторок, 5 березня:
10.00 – Соборова архиєрейська Божественна Літургія. Останнє цілування. Поховання на Чернечій горі Святоуспенської Унівської лаври.
 
Додаток:
 
Владика Юліан (Вороновський) народився 5 травня 1936 року в с. Гумниська Бузького району на Львівщині в сім'ї Івана та Ксенії з роду Костишин. Після закінчення середньої школи вступив до Українського поліграфічного інституту у Львові, котрий закінчив у 1961 році зі спеціальністю інженера-технолога поліграфічного виробництва. Упродовж п'ятнадцяти років працював на різних посадах від інженера до начальника відділу в Проектно-конструкторському інституті у Львові. Відтак через віровизнання змушений був звільнитися і перейти на просту роботу в котельню, де працював до часу виходу УГКЦ із підпілля.
 
У 1958 році вступив до монастиря Студійського уставу підпільної Української Греко-Католицької Церкви. Будучи монахом і працюючи на державній роботі, навчався у підпільній Духовній семінарії, що діяла у Львові.
 
27 жовтня 1968 року у Львові був висвячений Митрополитом Василем (Величковським) на ієрея. Відтоді виконував служіння священика підпільної УГКЦ, будучи настоятелем, а опісля ігуменом монастиря Студійського уставу.
 
30 вересня 1986 року отримав єпископські свячення [святитель Архиєпископ Володимир(Стернюк)]. Відтак був призначений єпископом-помічником місцеблюстителя Львівської архиєпархії. У 1991 році став архимандритом монастиря Студійського уставу і ректором Львівської духовної семінарії Святого Духа.
 
У квітні 1993 року йому доручено адміністрування новоутвореної Самбірсько-Дрогобицької єпархії, а 17 квітня 1994 року відбулася його інтронізація на Правлячого єпископа цієї єпархії.
 
27 жовтня 2011 року повідомлено, що Блаженніший Святослав (Шевчук) за згодою Синоду Єпископів УГКЦ прийняв зречення Владики Юліана з уряду Єпарха Самбірсько-Дрогобицького. Відтоді Владика Юліан став вислуженим єпископом Самбірсько-Дрогобицьким.

Джерела: Департамент інформації УГКЦ

Воїни Христа Царя

пʼятницю, 1 березня 2013 р.

01.03.2013р. Б. / Розпочався період Sede Vacante


sede vacante

Пунктуально о 20.00 год. 28 лютого завершився понтифікат Папи Бенедикта XVI. Одночасно в Католицькій Церкві розпочався період Sede Vacante (період вакантного Святого Престолу), який триватиме до вибору нового Папи.

 
Бенедикт XVI віддав свою печатку і перстень рибалки кардиналові-камердинеру, який відповідає за їх знищення. В Апостольському Палаці у Ватикані опечатали двері та ліфт до папських апартаментів. А в Кастель Ґандольфо зачинили ворота Папської Резиденції, Швейцарська гвардія припинила свою службу. Таким чином світові було ознаменовано, що з цієї хвилини звільнився Римський Папський Апостольський Престол. Вступило в дію зречення Папи Бенедикта XVI, який відтепер має титул вислуженого Папи. У Церкві розпочався хвилюючий період молитви та очікувань на обрання 266-го Наступника святого Петра.

З настанням Sede Vacante Церквою керує Колегія кардиналів, яка, однак, не має жодних повноважень у питаннях, належних урядові Римського Архиєрея, а вповноважена лише до розв’язання невідкладних справ та організації обрання нового Папи. Колегія також відповідальна за збереження усіх прав Апостольської Столиці та Римської Церкви. Цю владу кардинали здійснюють шляхом щоденних загальних зібрань, у яких беруть участь усі кардинали, та окремих зібрань, які складаються з кардинала-камерленго та по одному кардиналові з трьох кардинальських чинів (єпископського, пресвітерського та дияконського), вибраних жеребкуваннямі з повноваженнями на три дні, після чого обираються інші. Окремі зібрання розглядають менш важливі питання.


З настанням Sede Vacante втрачають свій уряд керівники дикастерій Римської курії та Державний секретар. Виняток становлять кардинал-камерленго, Верховний Пенітенціарій, Вікарії для Римької дієцезії та Держави-міста Ватикану, Архипресвітер Ватиканської базиліки.

У разі смерті Папи кардинал-камерленго повинен офіційно її підтвердити в присутності Церемоніарія папських літургійних відправ та членів Папської палати. З настанням Sede Vacante кардинал-камерленго опечатує кабінети та покої Папи, знищує "перстень рибалки" та печатку Папи. Він управляє Апостольським палацом у Ватикані, а також Латеранським палацом та палацом Ґандольфо. З допомогою трьох кардиналів-асистентів кардинал-камерленго під час Sede Vacante розпоряджається матеріальними статками Святого Престолу.

Декан Колегії кардиналів повідомляє всіх кардиналів про вакантність папського престолу та скликає їх прибути до Рима для участі в зібраннях та Конклаві. Він також повідомляє про смерть Папи представників дипломатичного корпусу та глав держав. У конклаві, дату якого призначає зібрання кардиналів, беруть участь усі кардинали, яким до дня Sede Vacante не сповнилося 80 років життя.

Кардинали, які очолюють уряди, пов’язані з Sede Vacante:

Декан Колегії Кардиналів – кардинал Анджело Содано;
Віце-декан – кардинал Роже Етчеґерай;
Камерленго – кардинал Тарчізіо Бертоне;
Віце-камерленго – архиєпископ П’єр Луїджі Челата;
Кардинал-протодиякон – Жан-Луї Торан (оголошує ім’я нового Папи);
Вікарій для Римської Дієцезії – кардинал Аґостіно Валліні.
Очолюватиме конклав кардинал Джованні Батттіста Ре (старший серед кардиналів-виборців, які належать до єпископського чину, оскільки декан та віце-декан уже досягли 80річного віку).
 


За матеріалами: Радіо Ватикан 

Джерело:    КРЕДО

четвер, 28 лютого 2013 р.

28.02.2013р. Б. / Сьогодні о 20.00 у Ватикані оголосять період «sede vacante»


11 лютого, під час Консисторії, Папа Римський Бенедикт XVI оголосив про те, що 28 лютого йде у відставку.
 
Дорогі брати,
Я скликав вас на цю Консисторію не лише для того, щоб розглянути три канонізації, але й для того, щоб оголосити вам про рішення, яке є дуже важливим для життя Церкви. Неодноразово випробувавши мою совість перед Богом, я прийшов до впевненості в тому, що моїх сил, взв'язку з похилим віком, більше не достатньо для того, щоб вести адекватне Петрове служіння. Я добре розумію, що це служіння, через його суттєву духовну природу, слід виконувати не лише словами і вчинками, але не менше молитвою і терпінням.
 
Однак, в сьогоднішньому світі, який піддається багатьом стрімким змінам і стрясається від питань, які є глибоко важливими для життя віри, для того, щоб вести корабель Святого Петра і проголошувати Євангеліє, необхідними є і сила розуму, і тіла, сила, яка за останні кілька місяців зменшилась в мені настільки, що я мусів визнати свою нездатність адекватно виконувати служіння, доручене мені. Саме з цієї причини, і цілком усвідомлюючи серйозність цієї дії, з повною свободою я заявляю, що відрікаюсь служіння Єпископа Риму, Наступника Святого Петра, довіреного мені Кардиналами 19 квітня 2005 року, таким чином, що від 28 лютого 2013 року, о 20:00 годині, Престол Риму, Престол Святого Петра, буде вакантним, і ті, хто є за це відповідальним, повинні будуть скликати Конклав для обрання Верховного Понтифіка.

Дорогі Брати, я щиро дякую вам за усю любов і силу, з якими ви підтримували мене в моєму служінні, і прошу вибачення за усі мої недоліки. І тепер, довірмо Святу Церкву опіці Нашому Верховному Пастирю, Нашому Господу Ісусові Христові, і благаймо його святу Матір Марію, щоб своєю материнською опікою допомагала Отцям-Кардиналам в обранні нового Верховного Понтифіка. Щодо мене, то я прагну на майбутнє також вірно служити Святій Божій Церкві через життя, присвячене молитві.

Ватикан, 11 лютого 2013
BENEDICTUS PP XVI


переклад "Католицького оглядача"







Джерело:   Воїни Христа Царя

середу, 27 лютого 2013 р.

27.02.2013р. Б. / Сестри Катехитки Святої Анни запрошують молодих дівчат на Духовну Зустріч та Спільну Молитву


“Багато бо покликаних, але вибраних мало” (Мт. 22, 14)
 
Господь кличе нас, щоб зробити нас щасливими
     
Господь дав свобідну волю людині і цим виявив Свою Велику Любов.

     Він нас вибрав перед заснуванням світу, щоб ми були святі й бездоганні перед Ним у Любові.

     Він призначив нас наперед для Себе на те, щоб ми стали Його синами через Ісуса Христа, за рішенням своєї доброї волі.
(пор. Еф.1, 4–5)
 
Сестри Катехитки Святої Анни запрошують молодих дівчат віком від 16 років на Духовну Зустріч та Спільну Молитву, яка відбудеться, як звичайно, у першу неділю місяця,  3 березня, о 15:00 год.

Тема нашої зустрічі: “Багато бо покликаних, але вибраних мало” (Роздуми та молитву проведуть оо. Францискани Чину Братів Менших та Сестри Святої Анни.

Чекаємо усіх бажаючих у церкві св. Анни (м. Львів, вул. Городоцька 32) о 14:50 год. Про свою присутність можна заздалегідь повідомити та більш детальну інформацію можна отримати за телефоном: 0980682495 (с. Вікторія).

e-mail Сестер Катехиток: sestry.sv.anny@gmail.com

Джерело:   Воїни Христа Царя

27.02.2013р. Б. / Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (18.02. -- 24.02.)


Нагадуємо, що 28 лютого о 20.00 в Католицькій Церкві наступить період SEDE VACANTE. Детальніше про це читайте тут
 
Понеділок.У суботу 16 лютого Папа Бенедикт XVI прийняв останній візит ad limina. У ньому взяли участь 13 італійських єпископів з Ломбардії. "Це була довга аудієнція. Вона тривала понад годину,– розповів кардинал Скола. – Папа цікавився нашими звітами. Особливу увагу звернув на ситуацію духовенства, на потребу підтримки молодих священиків, щоб добре ввійшли в душпастирство і мали підтримку у спільноті всіх священиків. Це було головною темою нашої зустрічі, дуже щирої і відкритої. Інше питання, на яке звернув увагу Папа, стосувалося впливу віри на формування широкої культури, проникнення всього життя радістю віри. Ми знаємо, що це – одна з головних тем його Понтифікату, і Бенедикт XVI дуже на цьому наголошував. Знаємо, що в цій сфері у нас ще дуже багато проблем". http://catholicnews.org.ua/ostannii-vizit-ad-limina-v-benedikta-xvi#point
 
16 лютого Архиєпископ Вінченцо Палья, голова Папської Ради у справах сім'ї, виступив з промовою в офісі ООН. Єрарха запросили на засідання цієї міжнародної організації з нагоди 30-річчя Хартії прав сім'ї та 20-річчя Міжнародного року сім'ї. Звертаючись до представників країн-членів організації, Архиєпископ Палья зазначив, що у світі існують спроби знищити сім'ю, представити її як пережиток минулого, перешкоду для звільнення індивідуума та будівництва вільного суспільства. Однак єрарх наголосив, що родина сьогодні займає одне з найголовніших місць в серці народів світу, незважаючи на численні атаки. http://catholicnews.org.ua/predstavnik-svyatogo-prestolu-zaklikav-oon-zakhistiti-instit#point
 
Вівторок. Брат Святішого Отця Бенедикта XVI, отець Георг Ратцінгер, розповів про майбутнє теперішнього Понтифіка. Він зауважив, що Папа і надалі буде одягатись у білу сутану і мабуть залишить собі ім'я Бенедикт XVI. Щодо майбутнього фінансового забезпечення Папи, його найближчий родич сказав: "Про це я взагалі нічого не знаю, але йому точно не дадуть голодувати".http://catholicnews.org.ua/georg-rattsinger-pro-maibutnye-svogo-brata#point
 
Середа. Святий Престол спростував чутки про те, що Папа Бенедикт XVI в майбутньому буде отримувати пенсію в розмірі 2500 євро. "Не існує жодних сумнівів, що Ватикан буде піклуватися про Папу", - сказав о. Бенедеттіні, заступник голови Прес-служби Ватикану. Однак форма, в якій буде надаватися утримання, залишається поки ще не вирішеною до кінця. Одним з джерел доходу Бенедикта XVI стануть в тому числі і гонорари та відсоток від продажу написаних ним книг. http://catholicnews.org.ua/vatikan-sprostuvav-chutki-pro-sumu-pensiyi-benedikta-xvi#point

Своє захоплення поставою Бенедикта XVI щодо вирішення проблеми сексуальних зловживань в Церкві висловив колишній промотор справедливості в Конгрегації віровчення єпископ Чарльз Шиклуна. Він  заявив, що Папа діяв в ситуації скандалу останніх років "сміливо і рішуче". Нинішній єпископ єпархії Мальта зізнівся, що і до найскладніших злочинів Понтифік давав "дуже точні та чіткі інструкції". http://catholicnews.org.ua/benedikt-xvi-reaguvav-na-vipadki-seksualnikh-zlovzhivan-smil#point

Після оголошення про відставку Бенедикта XVI, іспанська група молоді планує подякувати Папі цікавим чином: побити рекорд Гіннеса найдовших оплесків у історії. Використовуючи свій Твітер і веб-сайт, молодь заохочує інших до участі. Їх оплески триватимуть 90 хвилин. Вже багато людей надіслали свої відео, на яких вони аплодують, у підтримку акції. http://catholicnews.org.ua/naitrivalishi-v-istoriyi-opleski-dlya-papi#point
 
Четвер. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу написав Святішому Отцеві листа, в якому подякував за його внесок у розвиток християнсько-юдейських взаємин. http://catholicnews.org.ua/premyer-ministr-izrayilyu-netaniagu-napisav-papi-benediktu#point
 
П'ятниця. О. Федеріко Ломбарді поділився з журналістами інформацією про найближчі плани Бенедикта XVI. 27 лютого Папа проведе останню загальну аудієнцію. Вона відбудеться на площі св. Петра, по якій Святіший Отець проїде на папамобілі, щоби привітати вірних. 28 лютого, в останній день свого Понтифікату, Папа зустрінеться з кардиналами, присутніми в Римі та особисто привітає кожного з них. "Це не буде формальна зустріч з промовою, а виключно особисте прощання", – сказав о. Ломбарді і додав, що з цієї зустрічі буде здійснюватися пряма телевізійна трансляція. За словами керівника Прес-служби, 28 лютого близько 17:00 Папа гелікоптером покине Ватикан. Церемонія прощання також буде транслюватися в прямому ефірі по телебаченню. Уже після прибуття до Кастель Гандольфо, з лоджії Апостольського палацу Бенедикт XVI привітає присутніх на площі вірних. Говорячи про дату початку конклаву, о. Ломбарді зазначив, що вона її визначать під час нарад кардиналів в період "sede vacante". http://catholicnews.org.ua/naiblizhchi-plani-benedikta-xvi#point

З'явилась офіційна інформація, що після того, як 28 лютого о 20:00 год. римського часу відставка Папи набере чинності, його і надалі називатимуть "Його Святість Бенедикт XVI". http://catholicnews.org.ua/benedikt-xvi-zalishitsya-%C2%ABsvyatishim-ottsem%C2%BB#point

Останні години понтифікату Бенедикта XVI будуть транслюватись у прямому ефірі. Про це розповів директор Ватиканського телебачення (VTC) монсеньйор Едоардо Марія Вігано. Італійське радіо і телебачення (RAI) планують транслювати подію на всі континенти. Ватиканське телебачення застосує 26 телевізійних камер, щоб стежити за подією від’їзду Папи, а також конклавом і наступним Папою. http://catholicnews.org.ua/ostanni-godini-pontifikatu-benedikta-xvi-budut-translyuvatis#point

Архиєпископ Цоліч попросив у Папи Бенедикта XVI вибачення за ті помилки, яких допустилася Церква в Німеччині щодо нього. Виступаючи на засіданні пленарної асамблеї німецького єпископату, його глава пригадав найважливіші моменти Понтифікату Бенедикта XVI і подякував Святішому Отцеві за його служіння. http://catholicnews.org.ua/tserkva-nimechchini-prosit-vibachennya-i-dyakuye-benediktu-x#point

У середу, 27 лютого 2013 року, на площі Святого Петра у Ватикані відбудеться остання загальна аудієнція Папи Бенедикта XVI. Перша, натомість, відбулася 27 квітня 2005 року. Протягом майже восьми років понтифікату, Папа Бенедикт XVI провів 348 загальних аудієнцій, участь у яких прийняли близько  5 мільйонів вірних. http://catholicnews.org.ua/ponad-5-milioniv-prochan-vzyali-uchast-v-zagalnikh-audiyents#point

78-річний Архиєпископ Джакарти на емеритурі не візьме участі в майбутньому конклаві через серйозні проблеми із зором. http://catholicnews.org.ua/indoneziiskii-kardinal-vidmovivsya-vid-uchasti-v-konklavi#point

22 лютого Апостольська Столиця і Республіка Південний Судан, бажаючи розвивати відносини взаємної дружби, встановили дипломатичні відносини на рівні Апостольської нунціатури з боку Святого Престолу та Посольства з боку Південного Судану. http://catholicnews.org.ua/svyatii-prestil-i-pivdennii-sudan-vstanovili-diplomatichni-v#point
 
Субота. У суботу вранці завершилися духовні вправи для Понтифіка та Римської Курії. Після ранкової молитви і медитації Папа звернувся  короткою промовою. Папа подякував всім учасникам реколекцій за спільну молитву, а особливо – провідникові цих духовних вправ кардиналові Джанфранко Равазі. Посилаючись на духовні рефлексії, виголошені кардиналом Равазі, Папа пригадав про те, як оцінці Творця, висловленій «шостого дня» про світ, який був «дуже добрим», постійно суперечить зло цього світу, здається, що «лукавий намагається постійно забруднити створіння, щоб суперечити Богові та вчинити непізнаваною Його істину та красу». У світі, настільки позначеному злом, також і Божий Logos, Син, воплочений та коронований терням, допомагає нам розгледіти найглибшу красу нашого Творця та Відкупителя. Святіший Отець, подякувавши проповідникові, ще раз закликав присутніх занурюватися у цей таємничий всесвіт віри, щоб завжди бути здатними молитися, звіщати та бути свідками істини, яка є прекрасною, яка є любов’ю. http://catholicnews.org.ua/idemo-vpered-vpevneni-u-bozhii-peremozi-papa-benedikt-xvi-pi#point

23 лютого 2013 року Святіший Отець Бенедикт ХVІ прийняв на приватній аудієнції Президента італійської республіки пана Джорджо Наполітано з дружиною пані Кліо. Під час півгодинної зустрічі, яка проходила в бібліотеці Папи в Апостольському палаці, Президент Наполітано виявив Святішому Отцеві не тільки вдячність італійського народу за його близькість в багатьох вирішальних моментах країни та за його високе релігійне та моральне вчення, але також і любов, з якою італійський народ буде і надалі супроводжувати Бенедикта ХVІ. http://catholicnews.org.ua/proshchalna-zustrich-papi-benedikta-khvi-z-prezidentom-itali#point

Після оголошення про відставку Папа Бенедикт XVI зустрівся з церемоніймейстером Папських богослужінь монсеньйором Гвідо Маріні, щоб схвалити своїм апостольським авторитетом деякі зміни, внесені в Чин початку служіння Римського єпископа. Внесені зміни в ці обряди націлені, насамперед, на чіткіше відділення Євхаристії від обрядів, що не входять в чин Літургії. Згідно з схваленими Папою змінами, обряди початку Понтифікату нового Римського єпископа, а також обряд сходження на Римську Катедру в Латеранській базиліці Св. Івана проведуть поза Літургією. До того ж «акт послуху» вимовлять всі кардинали, а не тільки кардинали-виборці. http://catholicnews.org.ua/papa-benedikt-xvi-vnis-zmini-v-chin-pochatku-sluzhinnya-rims#point

Митрополит Іларіон, керівник Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату, назвав рішення Бенедикта XVI залишити Престол св. Петра "актом великої сміливості і прикладом смирення". http://catholicnews.org.ua/mitropolit-ilarion-pro-benedikta-khvi#point

В очікуванні конкретної дати початку виборів нового Папи, в місці їх проведення - Сікстинській капелі - йде підготовка до конклаву. Як розповів інженер Паоло Сагреті - папський флорист, відповідальний за логістику папських заходів, роботи в ній ведуть 40 осіб. За словами інженера, в капелі буде встановлено 117 крісел, перед ними - 12 столів з натурального дерева, покритих бежевою і бордовою тканинами. Перед вівтарем буде стояти дерев'яна скринька, в яку під час голосування кардинали будуть опускати картки з іменами кандидатів, неподалік розмістять стіл з розгорнутим Євангелієм. http://catholicnews.org.ua/sikstinsku-kapelu-vzhe-gotuyut-do-konklavu#point
Держсекретаріат Апостольської Столиці видав комюніке у зв'язку із виборами нового Понтифіка. В ньому нагадується про свободу Колегії кардиналів, яка є гарантією вибору, заснованого на добрі Церкви. Державний секретаріат нагадує, що протягом століть кардинали стикалися з різними формами тиску на окремих виборців і на Колегію вцілому. Якщо в минулому в цій ролі виступали якісь вищі сили, в тому числі держави, то зараз існують спроби застосувати важливість громадської думки, часто на основі оцінок, які не відображають типовий духовний аспект часу, який переживає Церква. У такі моменти католики покликані особливим чином зосередитися на тому, що важливо: молитися за Папу Бенедикта XVI, молитися, щоб Святий Дух просвітив Колегію кардиналів, молитися за майбутнього Папу, вірячи, що доля корабля св. Петра знаходиться в руках Бога. http://catholicnews.org.ua/derzhsekretariat-vatikanu-zaklikaye-ne-tisnuti-na-kardinaliv#point
 
Неділя. Минулої неділі, 24 лютого, відбулась остання спільна молитва "Ангел Господній" Папи Бенедикта XVI з більш ніж 100 тисячами вірних. Перед проказуванням молитви Понтифік сказав: "У другу неділю Великого Посту літургія завжди пропонує нам Євангеліє про Преображення Господнє. Євангелист Лука особливо підкреслює той факт, що Ісус преобразився під час молитви: вона виражає глибоке спілкування з Отцем під час свого роду духовного усамітнення. Господь, Який незадовго до цього передбачив Свою смерть і воскресіння, дає учням можливість заздалегідь побачити Його славу. Присутність Мойсея та Іллі, які представляють Закон і Пророків Старого Завіту, є дуже важливою: вся історія Завіту орієнтована на Нього, Христа, Який здійснює новий «вихід», не до землі обітованої, як за часів Мойсея, але до Небес." Папа зауважив, що євангелит вказує нам на важливість молитви, "без якої вся справа апостольства і милосердя зводиться до діяльності заради діяльності". Крім того, молитва - це не відхід від світу і його протиріч, як хотів зробити на Таворі Петро: молитва знову приводить нас до шляху, до дії. "Дорогі брати і сестри, це слово Боже я чую особливим чином зверненим до мене, в цей момент мого життя. Господь закликає мене "вийти на гору", ще більше присвятити себе молитві і роздумуванню. Але це не означає залишити Церкву; більше того - якщо Бог просить про це, то саме тому, щоб я міг продовжувати служити їй з тією ж відданістю і любов'ю, з якою робив це досі, але способом, більш відповідним до мого віку і сил. Просімо заступництва Пресвятої Діви Марії: нехай Вона допоможе всім нам завжди слідувати за Господом Ісусом, в молитві і в справах милосердя", - сказав на кінець Святіший Отець. http://catholicnews.org.ua/ostannii-angelus-papi-benedikta-xvi-%C2%ABgospod-zaklikaye-mene-v#point
 
Пропонуємо ознайомитись:
Згадка про початок служіння Папи Бенедикта XVI. http://catholicnews.org.ua/%C2%ABtserkva-ye-molodoyu%C2%BB-zgadka-pro-pochatok-sluzhinnya-papi-be
Найближчі плани Святішого Отця Бенедикта XVI. http://catholicnews.org.ua/naiblizhchi-plani-benedikta-xvi#point
Бенедикт XVI- співпрацівник істини. http://catholicnews.org.ua/benedikt-xvi-spivpratsivnik-istini#point
Бенедикт XVI- Папа екуменізму і поглиблення міжрелігійних відносин. http://catholicnews.org.ua/benedikt-xvi-papa-ekumenizmu-i-pogliblennya-mizhreligiinikh-#point


Джерело:    Воїни Христа Царя

вівторок, 26 лютого 2013 р.

26.02.2013р. Б. / Блаженніший Любомир святкує 80-річчя


Любомир ГузарСьогодні, 26 лютого, Блаженнішому Любомиру Гузару виповнюється 80 років. П'ять років тому він написав прохання про відставку. І в лютому 2011 року Папа Бенедикт XVI її прийняв. В історії Церкви таких добровільних відставок – на пальцях однієї руки можна порахувати. Архиєпископ Любомир добровільно покинув престол, залишивши за собою один привілей – висловлюватися. І саме завдяки цьому його бажанню спілкуватися з людьми, своїй відкритості, щирості, мудрості, доброті – він став духовним лідером українців.
 

«Коли недавно по радіо почув, – розповідає Архиєпископ, – що нинішній Папа Бенедикт XVI заявив про відставку за станом здоров'я, хоча, можливо, це я так сприйняв сказане Понтифіком, то розумів: він це робить на благо Церкви. Тільки усвідомлення того, що тобі вже не під силу найбільша ноша і відповідальність, що ти фізично не в змозі забезпечити правильну діяльність свого уряду, може підштовхнути на крок про добровільну відставку. Саме так я зробив два роки тому. Теж сказав: мені вже важко справлятися, покидають сили і здоров'я – ось причина».

Якихось великих змін в його житті не сталося. «Принаймні я не відчув, що віднині повинен якось інакше поводитися, інакше говорити чи думати. Ні... У мене не було і не могло виникнути думки, мовляв, тепер можу собі дозволити те, що не дозволяв раніше! Мовляв, скинув великого «тягаря» і тепер – гуляй, душе. Гадаю, я завжди намагався поводитися відповідально, тому і не відчув якоїсь потреби в змінах. Розумієте, у мене немає таких бажань. Знаю лише, що життя іде, і на що у мене тепер вистачає сил, те й роблю. А якщо моя праця приносить користь людям, то це і є моя радість, моя втіха. У всякому разі сподіваюся, що приношу користь». 

Сьогодні Блаженніший Любомир майже втратив зір. Кілька операцій на очах, які він переніс, не дали результатів. 

Крім усього іншого, він став погано чути. Так що тепер він не розлучається зі слуховим апаратом.

Але він не скаржиться. Тільки інколи може іронічно сказати про себе, що не дуже добре чує, проте це йому аж ніяк не перешкоджає слухати радіо, давати інтерв’ю, одне слово, вести активний спосіб життя. 

Єдине, до чого, каже він, людина не може і не повинна звикати, так це до несвободи. 

«Треба старатися за всяку ціну зберегти свою свободу – навіть від того, що не є абсолючно злим чи лихим за своєю природою, але обмежує, робить невільником», – сказав якось Блаженніший Любомир. 

Для людей, які добре почуваються на рівні власної людської гідності, немає перешкод у спілкуванні з іншими, вважає він. 

Блаженніший сьогодні ні про що надзвичайне не мріє, у нього є спільна з нами мрія – жити в такому суспільстві, де людина може зберегти свою позицію, свої переконання, робити те, що диктує його совість. «Я молюся разом із мільйонами співвітчизників, щоб життя в нашій державі стало більш упорядкованим, більш духовним».

Довідка


Любомир Гузар народився у Львові 26 лютого 1933 року у Львові, але воєнні та післявоєнні лихоліття змусили родину емігрувати. Здобувши відповідний вишкіл у католицьких навчальних закладах США, зокрема, у Стемфордській греко-католицькій семінарії, о. Любомир отримав пресвітерські свячення з рук владики Амвросія Сенишина, ЧСВВ. Після років душпастирської праці у США, у 1969 році від’їхав до Риму для продовження навчання, де 1972 року вступив до студитського монастиря в Гроттафераті поблизу Риму. 1977 року Блаженніший Йосиф Сліпий уділив владиці Любомирові єпископські свячення. 


У 1993 році владика Любомир повернувся в Україну. Виконував служіння духовника Львівської Духовної Семінарії, Екзарха Києво-Вишгородського, Єпископа-помічника Львівського. Після того, як 14 грудня 2000 року помер тодішній Глава УГКЦ Блаженніший Мирослав Іван Любачівський, Верховний Архиєпископ Львівський, надзвичайний Синод Єпископів обрав його наступником тодішнього Єпископа-помічника Львівського Любомира Гузара, СУ. Інтронізація відбулася 28 січня 2001 року в архикатедральному соборі Святого Юра у Львові. У серпні 2005 року оголошено про перенесення осідку Глави УГКЦ до Києва. 


10 лютого 2011 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI, у відповідності до приписів Кодексу Канонів Східних Церков, прийняв зречення з уряду Глави Української Греко-Католицької Церкви Верховного Архиєпископа Києво-Галицького Блаженнішого Любомира кардинала Гузара. 


Відійшовши від управляння Церквою, Блаженніший Любомир не залишив активного громадського та церковного життя. Зокрема, часто зустрічається з молоддю, відвідуючи різні куточки України, бере участь в громадських ініціативах та є автором різних публікацій на актуальні суспільні теми. 


За матеріалами: Департамент інформації УГКЦ / Радіо Ватикан

Джерело:      КРЕДО

26.02.2013р. Б. / Тижневий огляд: життя УГКЦ (18.02. -- 24.02.)


 На прес-конференції Владика Кен сказав, що він приїхав для того, щоб помолитися разом із сумчанами та повідомив про те, що цього дня у всіх греко-католицьких церквах у Ванкувері (Канада) вірні моляться за м. Суми та його жителів. Про це повідомляє прес-служба Харківського вікаріату Донецько-Харківського екзархату УГКЦ.
 
18 лютого 2013 року в резиденції Патріарха УГКЦ (Княжичі) відбулась зустріч братів-новиків Крехівського монастиря з Блаженнішим Святославом. Отець Йосафат Коваль, ЧСВВ, соцій новіціату, від імені ченців привітав Блаженнішого та вручив запрошення на відпуст до Крехова, який відбуватиметься наприкінці травня.

Блаженніший Святослав зауважив, що такого роду зустріч відбувається вперше у його резиденції.
 
20 лютого 2013 року в Києві завершилася дводенна конференція "Потреба молоді – виклик для Церкви", органiзована Комiсiєю УГКЦ у справах родини та присвячена комплексній підготовці молоді до таїнства Подружжя. Про це повідомили в Комісії УГКЦ у справах родини.
 
Також день 20 лютого проголошено Організацією Об’єднаних Націй (ООН), починаючи із 2009 року, Всесвітнім днем Соціальної Справедливості. Минулого року указом президента цей день започатковано відзначати і в Україні. З цієї нагоди Комісія УГКЦ Справедливість і Мир у співпраці із Громадською молодіжною організацією «Українська Молодь Христові» провели у місті Львові Акцію «День справедливості» у рамках проекту «Демократичні цінності студентської молоді».
 

У молитовному заході взяли участь курсанти та офіцери Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на чолі з генерал-лейтенантом Павлом Ткачуком.

Звертаючись до військовослужбовців, єпископ Михаїл Колтун, керівник Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, наголосив: «Поминаючи захисників Вітчизни усіх історичних періодів, ми молимося за них».
 

Патріарх Української Греко-Католицької Церкви під час Богослужіння звершив поставлення у диякони чотирьох піддияконів: двох представників Львівської та двох семінаристів Івано-Франківської семінарій.
 

Проповідь Глави УГКЦ на Неділю митаря і фарисея

Екологічна проповідь на неділю митаря і фарисея

 
Також до вашої уваги:

Глава УГКЦ: «Ми народ, у якого вкрали історію»

«Патріарший собор - видимий знак невидимої дійсності, який ми залишимо нащадкам на підтвердження своєї віри в Бога», - Глава УГКЦ

 

Сьогодні важливо зберегти віру в Божу любов,- владика Гліб Лончина. Розмова з владикою Глібом (Лончиною), апостольським екзархом для українців Великобританії, скаутським владикою

 
Анонси:
26 лютого 2013 року в Архикатедральному Митрополичому соборі Святого Юра УГКЦ, що у Львові, відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди 80-ліття Блаженнішого Любомира Гузара, Архиєпископа-емерита УГКЦ. Розпочнеться Літургія о 10.00 і її очолить Блаженніший Святослав Шевчук, Патріарх УГКЦ, та Владики Синоду Єпископів УГКЦ.
 
До творення Молодіжного Катехизму запрошує усіх молодих людей Блаженніший Святослав, Патріарх Української Греко-Католицької Церкви.
 


Джерело:   Воїни Христа Царя

неділю, 24 лютого 2013 р.

24.02.2013р. Б. / «Церква є молодою!» Згадка про початок служіння Папи Бенедикта XVI


«Щиро молімо Господа Бога, щоб після великого дару Папи Івана Павла ІІ, Він дарував нам нового пастиря, згідно зі Своїм уподобанням», – ці слова кардинал Йозеф Ратцінгер, Декан Колегії Кардиналів, сказав під час проповіді в переповненій базиліці Святого Петра, очолюючи 18 квітня 2005 року Святу Месу pro eligendo Pontifice, тобто за обрання Папи. Через кілька годин кардинали мали розпочати Конклав для обрання 264 Наступника святого Петра. У багатьох ще стояли перед очима зворушливі хвилини похорону Івана Павла ІІ, Папи, який протягом 27 років з неочікуваною відвагою керував Човном святого Петра. Тоді багато-хто зауважував, що саме його найближчий співробітник очолював похоронні богослужіння, а тепер – Службу перед відкриттям Конклаву. Це виглядало, як ідеальне передавання повноважень.
 
І це відчуття вже наступного дня знайшло своє підтвердження, коли після одного з найкороткотриваліших конклавів наших часів, кардинал-протодиякон Хорхе Артуро Медіна Естівас урочисто проголосив з лоджії ватиканської базиліки відому формулу: «Annuntio vobis, gaudium magnum, habemus Papam!» – звіщаю вам велику радість: маємо Папу!
 
На римських годинниках 18:45. Світ дізнався ім’я нового Папи. Це – кардинал Йозеф Ратцінгер, який відтепер назавжди буде Бенедиктом XVI. Як і його попередник, він не обмежується мовчазним благословенням. Він хоче відразу звернутися до вірних, які вщерть заповнили площу Святого Петра, та до всіх, хто слухав прямі включення по радіо, хто припав до екранів телевізорів, а також, вперше в історії папства, до тих, хто слідкував за цими подіями за допомогою інтернету, з хвилюванням очікуючи нагоду почути голос нового Папи. І ці перші короткі слова новообраного Папи є ключем до розуміння його постаті та понтифікату, який цими днями добігає до завершення.
 
«Дорогі брати й сестри, – розпочав своє перше слово Папа Бенедикт XVI, – після великого Папи Івана Павла ІІ, кардинали обрали мене, простого і покірного працівника у Господньому винограднику. Мене потішає той факт, що Господь вміє працювати та діяти також і недостойним знаряддям, тож, передовсім, поручаюся вашим молитвам. У радості Воскреслого Господа, довіряючи Його постійній допомозі, йдімо вперед. Господь нам допоможе а Марія, Його Пресвята Мати, стоятиме по нашому боці», – сказав Святіший Отець та уділив своє перше благословення «Urbi et Orbi».
 
І вже з перших кроків окреслився профіль «смиренного, але рішучого пастиря», який з покорою служить євангельській істині, про що говорить його єпископське гасло Cooperatores Veritatis (Співробітники істини). Під час урочистої Служби Божої з нагоди початку понтифікату, 24 квітня 2005 року, промовляючи до 300 тисяч вірних, які заповнили площу Святого Петра та вулицю Кончіліаціоне, у своїй проповіді Бенедикт XVI окреслив програму свого служіння: «Моєю справжньою програмою, – сказав він, – є не чинити свою волю, не добиватись своєї мети, але разом з усією Церквою зайняти позицію слухання Господнього слова і Господньої волі, дозволяючи Йому провадити мене, щоб це Він провадив свою Церкву в цей час нашої історії».
 
Після харизматичної постаті Кароля Войтили на чолі Церкви став, як тоді казали, «кабінетний» богослов Йозеф Ратцінгер. І багато хто запитував: «Чи зможе новий Папа промовити до людей так, як це робив його попередник? Чи зуміє втримати увагу молодої аудиторії? Чи будуть його розуміти?»
 
І вже перші місяці понтифікату Бенедикта XVI стали несподіванкою для тих, кого опановували схожі сумніви. «Хто вірує, той ніколи не є самотній», – сказав він під час інавгураційної Святої Меси, наголосивши: «Церква є живою. Церква є молодою», тому що «несе в собі майбутнє людства». В контексті цих слів провидінним виглядає той факт, що свою першу Апостольську Подорож він здійснив на Всесвітню Зустріч Молоді, яка 2005 року відбувалася на його батьківщині – в німецькому місті Кельні. Якщо хтось думав, що Всесвітній День Молоді був прерогативою засновника цих зустрічей, тобто, Папи Івана Павла ІІ, той мусів змінити свою думку. У Кельні, а пізніше в Сіднеї та Мадриді, понад мільйон юнаків і дівчат разом з Бенедиктом XVI у тиші моляться перед Пресвятою Євхаристією.
 
Папа закликав молодь не соромитися своєї віри. Він пригадував, що тільки Бог є «джерелом справжньої революції» – революції любові. Під час подорожі до Мадриду на Всесвітній День Молоді 2011 року Бенедикт XVI зазначив: «Я б сказав, що ці ВДМ є сигналом, водоспадом світла, вони вчиняють видимою віру, присутність Бога у світі, додаючи відваги бути віруючими». Але щоб бути цим світлом у світі, додає Святіший Отець, молоді католики також повинні бути готовими «іти проти течії».
 
Бенедикт XVI завершує своє служіння. Ввечері, 11 лютого 2013 року, коли він оголосив про це рішення, тисячі римських юнаків та дівчат спонтанно збиралися на площі Святого Петра, щоб висловити «своєму» Папі підтримку та щоб молитися за нього. А вже у середу, під час загальної аудієнції, Святіший Отець визнав, що «майже фізично» відчуває цю молитовну підтримку вірних з усього світу.
 
І Бенедикт XVI, подібно до свого попередника блаженного Івана Павла ІІ, залишає своєму наступникові конкретне завдання на перший рік понтифікату – Всесвітній День Молоді в бразилійському Ріо-де-Жанейро. Він також там буде, молитовно обіймаючи юнаків і дівчат, до сердець яких, попри всі скептичні припущення, він таки зумів знайти ключ.

Джерела: Радіо Ватикан

Воїни Христа Царя